Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Γαλαξίας με ένα άστρο ;

Διαβάστε για μια μαύρη τρύπα τόσο μεγάλη, τόσο οργιαστική, ώστε μπλοκάρει το φως όλων των αστεριών...

Καλλιτεχνική απεικόνιση μιας μαύρης τρύπας. Εικόνα: Pinterest 

"Εάν αυτό το τέρας ήταν στο κέντρο του Γαλαξία μας, η ζωή στη Γη θα ήταν αδύνατο να υπάρχει από τις τεράστιες ποσότητες ακτίνων Χ που πηγάζουν από αυτήν", δήλωσε ο Christian Wolf, μαζί με την Εθνική Πανεπιστημιακή και Ερευνητική Σχολή Αστρονομίας και Αστροφυσικής της Αυστραλίας η οποία έκαμε αυτή την μνημειώδη ανίχνευση ". Θα φαινόταν 10 φορές φωτεινότερη από μια Πανσέληνο, ένα απίστευτα φωτεινό αστρικό σημείο που σχεδόν θα κάλυπτε με την φωτεινότητά του όλα τα αστέρια στους ουρανούς μας. Είναι πιθανότατα 10.000 φορές φωτεινότερο από τον γαλαξία στον οποίο βρίσκεται. "Είναι τόσο φωτεινό αυτό το Συμπαντικό μεγαθήριο, που μας τυφλώνει τόσο πολύ ώστε δεν μπορούμε να δούμε τον ίδιο του το γαλαξία ! 

Από τον περασμένο το Μάιο, οι αστρονόμοι στην ANU βρήκαν την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη  γνωστή μαύρη τρύπα στο Σύμπαν, η οποία περιγράφεται ως ένα κοσμικό τέρας που "καταβροχθίζει" μάζα ισοδύναμη με τον Ήλιο μας κάθε δύο μέρες. Οι αστρονόμοι έχουν "κοιτάξει" πίσω, στο παρελθόν του Σύμπαντος, σε μια χρονική κλίμακα πάνω από 12 δισεκατομμύρια χρόνια στις πρώιμες σκοτεινές εποχές του Σύμπαντος, όταν αυτή η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα εκτιμάται ότι είχε το μέγεθος περίπου 20 δισεκατομμυρίων Ήλιων με ρυθμό ανάπτυξης 1% για κάθε ένα εκατομμύριο χρόνια.

Η ύλη αποστραγγίζεται και διαφεύγει προς την αιωνιότητα μέσα από μια διάπυρη μάζα που περιστρέφεται γύρω από αυτό το αντικείμενο το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα - γνωστό επίσημα ως SMSS J215728.21-360215.1 - είναι δε τόσο φωτεινό όσο 700 τρισεκατομμύρια Ήλιοι, σύμφωνα με τον Δρ. Wolf και τους συνεργάτες του.

"Αυτή η μαύρη τρύπα αυξάνεται τόσο γρήγορα ώστε λάμπει χιλιάδες φορές πιο έντονα από έναν ολόκληρο γαλαξία, εξαιτίας όλων των αερίων που απορροφά καθημερινά, και τα οποία προκαλούν μεγάλη τριβή και θερμότητα. Η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτήν την πρόσφατα ανακαλυφθείσα υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, της οποίας ο τύπος είναι γνωστός με την ονομασία "Κβάζαρ", ήταν ως επί το πλείστον υπεριώδες φως αλλά επίσης ακτινοβολούσε ακτίνες- Χ, συμπληρώνει ο Δρ.Wolf

Το τηλεσκόπιο SkyMapper στο Αστεροσκοπείο ANU Siding Spring ανίχνευσε το φως αυτό στη συχνότητα του εγγύς υπέρυθρου, καθώς τα φωτεινά κύματα από το σημείο αυτό είχαν μετατοπιστεί προς το ερυθρό στα δισεκατομμύρια έτη φωτός απόστασης από τη Γη. "Καθώς το Σύμπαν διαστέλλεται, ο χώρος διαστέλλεται, και αυτό "τεντώνει" τα φωτεινά κύματα και αλλάζει το χρώμα τους", τόνισε ο Δρ Wolf.


Πώς έγινε τόσο μεγάλη αυτή η Μαύρη τρύπα και μάλιστα τόσο γρήγορα μετά την Μεγάλη Έκρηξη προσθέτει ένα μυστήριο για την προέλευση των υπερμεγέθων μελανών οπών* - που συχνά ζυγίζουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο Ήλιους - οι οποίες καταλαμβάνουν συνήθως τα κέντρα των γαλαξιών, παρατηρεί ο Dennis Overbye στους New York Times. Τι δημιουργήθηκε πρώτο; ρωτάει. Οι μαύρες τρύπες ή οι γαλαξίες;

"Πώς αυξήθηκαν αποκτώντας μια τέτοια μάζα τόσο νωρίς μετά τη Μεγάλη έκρηξη είναι ένα βαθύ αίνιγμα για τη φυσική", λένε οι συγγραφείς στην εργασία τους, - paper κατά την αγγλικήν.

"Αυτές οι μεγάλες και ταχέως αναπτυσσόμενες μαύρες τρύπες είναι εξαιρετικά σπάνιες και τις αναζητούσαμε με το τηλεσκόπιο SkyMapper εδώ και αρκετούς μήνες. Ο δορυφόρος Γαία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, ο οποίος μετρά τις μικροσκοπικές κινήσεις των ουράνιων αντικειμένων, μας βοήθησε να βρούμε αυτήν την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα".

Ο Δρ Wolf δήλωσε ότι ο δορυφόρος Γαία επιβεβαίωσε ότι το αντικείμενο που βρήκαν ήταν ακίνητο, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν πολύ μακριά και ήταν υποψήφιο για να είναι ένα πολύ μεγάλο Κβάζαρ. Η ανακάλυψη της νέας αυτής υπερμεγέθης μαύρης τρύπας επιβεβαιώθηκε με τη χρήση φασματογράφου στο τηλεσκόπιο ANU των 2,3 μέτρων για τη διάσπαση των χρωμάτων σε φασματικές γραμμές.


"Δεν γνωρίζουμε πώς αυτό το κοσμικό τέρας αυξήθηκε τόσο πολύ και τόσο γρήγορα στις πρώτες ημέρες του Σύμπαντος", δήλωσε ο Δρ. Wolf. "Ο στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε ακόμα πιο ταχύτερα αναπτυσσόμενες μαύρες τρύπες".

Ο Δρ. Wolf δήλωσε ότι καθώς αυτά τα είδη μελανών οπών λάμπουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως "φάροι" έτσι ώστε οι επιστήμονες να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το σχηματισμό των στοιχείων στους πρώιμους γαλαξίες του Σύμπαντος. "Οι επιστήμονες μπορούν επίσης να παρατηρήσουν τις σκιές των αντικειμένων τα οποία βρίσκονται μπροστά από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα", δήλωσε επίσης ο Δρ. Wolf. "Οι ταχέως αναπτυσσόμενες μαύρες τρύπες βοηθούν επίσης να καθαρίσουν την ομίχλη που υπάρχει γύρω τους από τα ιονισμένα αέρια, γεγονός που καθιστά το Σύμπαν πιο διαφανές".

Ο Δρ. Wolf δήλωσε ακόμα ότι τα όργανα που είναι εγκατεστημένα σε πολύ μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια τα οποία κατασκευάζονται, θα είναι σε θέση να μετρήσουν άμεσα την διαστολή του Σύμπαντος χρησιμοποιώντας αυτές τις πολύ φωτεινές μαύρες τρύπες.

 --------------------*--------------------

*Η Γενική του όρου " Μαύρη τρύπα" στο πληθυντικό, βάσει επιστημονικών μελετών, δεν μπορεί να είναι "Μαύρων τρυπών", αλλά χρησιμοποιώντας το πλούσιο Ελληνικό λεξιλόγιο αποδίδεται ως " Μελανών οπών" 

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

https://dailygalaxy.com/2018/09/the-galaxy-with-one-star-a-black-hole-so-big-so-blindingly-bright-that-it-would-block-the-light-of-all-stars/

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy