Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler είναι πλέον εκτός λειτουργίας ύστερα από την ανακάλυψη χιλιάδων κόσμων.
Η εικόνα αυτή από τη NASA δείχνει το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler. Έως και τον Οκτώβριο του 2018, η περίφημη διαστημοσυσκευή αναζήτησης εξωπλανητών βρίσκεται στο διάστημα για σχεδόν μια δεκαετία. (NASA μέσω AP)
Οι αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ ανακοίνωσαν το τέλος του διαστημικού τηλεσκοπίου Kepler την Τρίτη.
Ήδη μετά από την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του, το ηλικίας 9,5 ετών διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler είχε παρουσιάσει χαμηλή κατανάλωση καυσίμων εδώ και μήνες. Η ικανότητά του να εστιάζει στα μακρινά αστέρια και να εντοπίζει πιθανούς ξένους κόσμους επιδεινώθηκε δραματικά στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά οι ελεγκτές πτήσης κατάφεραν να ανακτήσουν τις τελευταίες παρατηρήσεις του. Το τηλεσκόπιο πια αργοσβήνει, οι δεξαμενές καυσίμων του ;...άδειες.
"Το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ άνοιξε τις πύλες στην ανθρωπότητα για την εξερεύνηση του Σύμπαντος", δήλωσε ο αφυπηρετήσας επιστήμονας της NASA William Borucki, ο οποίος ηγήθηκε της αρχικής επιστημονικής ομάδας του ΔΤ Kepler.
Το ΔΤ Κέπλερ ανακάλυψε 2.681 επιβεβαιωμένους πλανήτες εκτός του Ηλιακού μας συστήματος, και ακόμη περισσότερους υποψήφιους. Μας παρουσίασε βραχώδεις κόσμους με μέγεθός και χαρακτηριστικά όπως η Γη, οι οποίοι θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή όπως την ξέρουμε. Επίσης αποκάλυψε απίστευτες Υπεργαίες: πλανήτες μεγαλύτεροι από τη Γη αλλά μικρότεροι από τον Ποσειδώνα.
Ο διευθυντής αστροφυσικής της NASA Paul Hertz εκτιμά ότι οπουδήποτε από δύο έως δώδεκα από τους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν από το ΔΤ Kepler είναι βραχώδεις, με γήινο μέγεθος, και βρίσκονται στη λεγόμενη Κατοικήσιμη ζώνη (Goldilocks zone). Όμως, η γενική απογραφή πλανητών του Κέπλερ έδειξε ότι το 20 με 50 τοις εκατό των αστεριών που είναι ορατά στον νυχτερινό ουρανό θα μπορούσε να έχει πλανήτες οι οποίοι να φιλοξενούν ζωή σαν τη Γη μας στην κατοικήσιμη ζώνη του αστρικού τους συστήματος, δήλωσε ο Hertz.
Η αποστολή των 700 εκατομμυρίων δολαρίων βοήθησε ακόμη στην ανακάλυψη πέρυσι ενός ηλιακού συστήματος με οκτώ πλανήτες, όπως και το δικό μας.
"Έχει φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για τη θέση μας στον Σύμπαν", δήλωσε ο Hertz. "Τώρα πια γνωρίζουμε, λόγω του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Κέπλερ και της επιστημονικής του αποστολής, ότι οι πλανήτες είναι πιο συνηθισμένοι από οτι τα αστέρια στον γαλαξία μας."
Παραλίγο να χαθεί το 2013 εξαιτίας αποτυχίας του εξοπλισμού του, το ΔΤ Kepler σώθηκε από τους μηχανικούς του προγράμματος, και συνέχισε να παρατηρεί το Σύμπαν, το οποίο σφύζει από αστέρια και γαλαξίες, και βρισκόταν πάντα σε επιφυλακή για "βυθίσεις" στη φωτεινότητα των αστεριών που θα μπορούσαν να δείξουν οτι ενός πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ενα άστρο (πλανητική διάβαση).
"Ήταν σαν να προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε έναν ψύλλο που σέρνεται πάνω σε έναν προβολέα αυτοκινήτου όταν το αυτοκίνητο αυτό ήταν 100 μίλια μακριά μας", δήλωσε ο Borucki.
Η "αναστημένη" αποστολή έγινε γνωστή ως K2, και η ¨σοδειά"της ; 350 επιβεβαιωμένοι εξωπλανήτες ή πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από άλλα αστέρια, επιπλέον από οτι είχε ήδη αποκαλύψει το τηλεσκόπιο από την 7η Μαρτίου του 2009, όταν εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Canaveral.
Σε όλους, σχεδόν τους 4.000 εξωπλανήτες, έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, τα δύο τρίτα εξ αυτών χάρη στον ΔΤ Kepler.
Το ΔΤ Κέπλερ επικεντρώθηκε σε αστέρια τα οποία βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακριά μας, και σύμφωνα με τη NASA, έδειξε ότι στατιστικά υπάρχει τουλάχιστον ένας πλανήτης γύρω από κάθε αστέρι στον Γαλαξία μας.
Ο Borucki, ο οποίος ονειρευόταν την αποστολή πριν από δεκαετίες, δήλωσε ότι μία από τις αγαπημένες του ανακαλύψεις ήταν ο Kepler 22b, ένας πλανήτης ο οποίος καλύπτεται πιθανότατα από νερό, μεγαλύτερος από τη Γη, και δεν είναι ούτε πολύ ζεστός ούτε πολύ ψυχρός - ο τύπος πλανήτη "ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ζωής".
Ένας διάδοχος του Kepler το οποίο εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο, και είναι η διαστημοσυσκευή Tess της NASA, η οποία έχει στρέψει το βλέμμα της στα αστέρια που βρίσκονται σχετικά κοντά μας. Έχουν ήδη εντοπιστεί ορισμένοι πιθανοί πλανήτες.
Ο επιστήμονας του έργου Tess, Padi Boyd αποκάλεσε την αποστολή του Kepler "εκπληκτικά επιτυχημένη".
Το ΔΤ Κέπλερ μας έδειξε ότι «ζούμε σε ένα γαλαξία ο οποίος σφύζει από πλανήτες, και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το επόμενο βήμα για να εξερευνήσουμε αυτούς τους πλανήτες», δήλωσε ο Boyd.
Εν τω μεταξύ, ενα άλλο διαστημικό σκάφος το οποίο έχει πολλά χρόνια ζωής "στη πλάτη του", και που "κυνηγάει" παράξενους κόσμους στο δικό μας ηλιακό σύστημα, είναι επίσης κοντά στο τέλος της ζωής του.
Το 11 ετών διαστημικό σκάφος Dawn της NASA, ξεμένει από καύσιμα, μετά την τροχιά του γύρω από τον αστεροειδή Εστία (Vesta), καθώς και από τον νάνο πλανήτη Δήμητρα (Ceres). Παραμένει σε τροχιά γύρω από τη Δήμητρα η οποία όπως και η Εστία, βρίσκεται στη λεγόμενη κύρια ζώνη των αστεροειδών, η οποία βρίσκεται μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία.
Δύο από τα παλαιότερα τηλεσκόπια της NASA έχουν πληγεί πρόσφατα από προβλήματα στον εξοπλισμό τους, αλλά έχουν ανακάμψει. Το 28χρονο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble συνέχισε τις επιστημονικές του παρατηρήσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, μετά από μια διακοπή λειτουργίας τριών εβδομάδων. Το δεκαεξάχρονο σύστημα κατάδειξης του Διαστημικού Τηλεσκοπίου ακτίνων Χ Chandra είχε μια σύντομη βλάβη τον Οκτώβριο. Και οι δύο περιπτώσεις αφορούσαν κρίσιμα γυροσκόπια, τα οποία είναι απαραίτητα στην σταθεροποίηση των τηλεσκοπίων στους παρατηρήσιμους στόχους .
Ο Hertz είπε ότι όλα τα προβλήματα του διαστημικού σκάφους ήταν "εντελώς ανεξάρτητα" και συμπτωματικά.
Τώρα, 94 εκατομμύρια μίλια από τη Γη, το ΔΤ Kepler θα πρέπει να παραμείνει σε μια ασφαλή και σταθερή τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Οι ελεγκτές πτήσης θα απενεργοποιήσουν τους πομπούς του διαστημικού σκάφους, πριν του πουν μια τελική... "καλή νύχτα".
--------------------*--------------------
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις
ομάδες μας στο Facebook:
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου
(οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το
πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com
η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια
δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη
στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς
την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με
την πηγή του άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν
υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του
άρθρου.