Ο θρυλικός διαστημικός ανιχνευτής, ο οποίος βρίσκεται καθ οδόν προς τον διαστρικό χώρο, έχει εντοπίσει μια αύξηση των κοσμικών ακτίνων που προέρχονται από το Ηλιακό μας σύστημα. Το Voyager 2 εκτοξεύτηκε το 1977, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται λιγότερο από 11 δισεκατομμύρια μίλια (περίπου 17,7 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη ή περισσότερο από 118 φορές την μέση απόσταση από τη Γη έως τον Ήλιο.
Στην εικόνα αυτή βλέπουμε τη θέση των ανιχνευτών Voyager 1 και Voyager 2 σε σχέση με την Ηλιόσφαιρα, μια προστατευτική φυσαλίδα που προέρχεται από τον Ήλιο και εκτείνεται πέρα από την τροχιά του Πλούτωνα. Το Voyager 1 διέσχισε την Ηλιόπαυση, ή αλλιώς την άκρη της Ηλιόσφαιρας, το 2012. Το Voyager 2 βρίσκεται ακόμα στον Ηλιοσφαιρικό κολεό (heliosheath) ή στο εξώτατο τμήμα της Ηλιόσφαιρας.
Πίστωση: NASA / JPL-CaltechΑπό το 2007 το Voyager 2 ταξιδεύει μέσω του εξωτερικού στρώματος της Ηλιόσφαιρας - μιας τεράστιας φυσαλίδας που υπάρχει γύρω από τον Ήλιο και τους πλανήτες, η οποία κυριαρχείται από ηλιακό υλικό και μαγνητικά πεδία. Οι επιστήμονες* των αποστολών Voyager παρακολουθούσαν το διαστημικό σκάφος αναμένοντας εκείνο να φτάσει στο εξωτερικό όριο της Ηλιόσφαιρας, γνωστό ως Ηλιόπαυση. Μόλις το Voyager 2 βγει από την Ηλιόσφαιρα, θα γίνει το δεύτερο αντικείμενο που φτιάχτηκε από ανθρώπινο χέρι, μετά το Voyager 1, που θα εισέλθει στον διαστρικό χώρο.
Οι κοσμικές ακτίνες είναι ταχέως κινούμενα σωματίδια που προέρχονται έξω από το Ηλιακό μας σύστημα. Ορισμένες από αυτές τις κοσμικές ακτίνες εμποδίζονται από την Ηλιόσφαιρα, οπότε οι προγραμματιστές της αποστολής αναμένουν ότι το Voyager 2 θα μετρήσει την αύξηση του ρυθμού των κοσμικών ακτίνων καθώς πλησιάζει και διασχίζει το όριο της Ηλιόσφαιρας.
Τον Μάιο του 2012, το Voyager 1 παρουσίασε αύξηση του ρυθμού των κοσμικών ακτίνων παρόμοια με εκείνη που ανίχνευσε το Voyager 2. Αυτό έγινε πριν από περίπου τρεις μήνες πριν το Voyager 1 διασχίσει την Ηλιόπαυση και μπει στο διαστρικό χώρο.
Ωστόσο, τα μέλη της ομάδας Voyager σημειώνουν ότι η αύξηση των κοσμικών ακτίνων δεν είναι ένα καθοριστικό σημάδι το οποίο να δείχνει οτι η διαστημοσυσκευή πρόκειται να διασχίσει την Ηλιόπαυση. Το Voyager 2 βρίσκεται σε διαφορετική θέση στον Ηλιοσφαιρικό κολεό (heliosheath) - την εξωτερική περιοχή της Ηλιόσφαιρας - από ότι το Voyager 1, και οι πιθανές διαφορές σε αυτές τις θέσεις σημαίνουν ότι το Voyager 2 μπορεί να βιώσει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα εξόδου από το Voyager 1.
Το γεγονός ότι το Voyager 2 μπορεί να πλησιάσει την Ηλιόπαυση έξι χρόνια μετά το Voyager 1 είναι επίσης σημαντικό, επειδή η Ηλιόπαυση κινείται προς τα μέσα και προς τα έξω κατά τη διάρκεια του 11ου κύκλου δραστηριότητας του Ήλιου. Η Ηλιακή δραστηριότητα αναφέρεται στις εκπομπές από τον Ήλιο, συμπεριλαμβανομένων των Ηλιακών εκλάμψεων και των εκρήξεων ύλης, που ονομάζονται Στεμματικές Εκπομπές Μάζας. Κατά τη διάρκεια του Ηλιακού κύκλου των 11 ετών, ο Ήλιος φθάνει τόσο ένα μέγιστο όσο και ένα ελάχιστο επίπεδο δραστηριότητας.
"Παρατηρούμε μια αλλαγή στο περιβάλλον γύρω από το Voyager 2, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι 'αυτό", δήλωσε ο επιστήμονας του προγράμματος Voyager Ed Stone, με έδρα το Caltech στην Πασαντίνα στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. "Πρόκειται να μάθουμε πολλά στους επόμενους μήνες, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε πότε θα φτάσουμε στην Ηλιόπαυση. Δεν είμαστε ακόμα εκεί - αυτό είναι κάτι που μπορώ να πω με σιγουριά".
Από την Karen Fox, Jet Propulsion Laboratory
--------------------*--------------------
*Στη κατασκευή και στη συνέχεια παρακολούθηση των διαστημοσυσκευών (πειραμάτων) Voyagers σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε ο Ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής, ακαδημαϊκός- διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
--------------------*--------------------
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις
ομάδες μας στο Facebook:
https://phys.org/news/2018-10-nasa-voyager-nearing-interstellar-space.html
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου
(οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το
πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com
η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια
δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη
στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς
την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με
την πηγή του άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν
υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του
άρθρου.
Για την ομάδα : @Aratosastronomy