Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Υπάρχει ο πλανήτης με τον αριθμό 9 ;

Ένας νέος, νάνος πλανήτης ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές του Ηλιακού μας συστήματος, δίνει στους αστρονόμους περισσότερα δυναμικά δεδομένα για να ανακαλύψουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη του μυστηριώδους και μέχρι στιγμής υποθετικού πλανήτη 9


Οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει λοιπόν έναν νέο νάνο πλανήτη πολύ πιο μακριά από τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα, ο οποίος και δεν πλησιάζει ποτέ τον Ήλιο κάτω από την απόσταση των 65 Αστρονομικών Μονάδων (ΑΜ). Του δόθηκε το προσωνύμιο "The Goblin" (Καλικάντζαρος ή ξωτικό) το οποίο είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από το επιστημονικό του όνομα της, το οποίο είναι: 2015 TG387. Η τροχιά του Goblin, του διαστημικού αυτού "ξωτικού" είναι σύμφωνη με τον πολυσυζητημένο, αλλά μέχρι στιγμής άφαντο Πλανήτη 9.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον αστρονόμο Scott Sheppard από το Πανεπιστήμιο Carnegie ανακάλυψε τον πλανήτη αυτό με το τηλεσκόπιο Subaru στη τοποθεσία Mauna Kea της Χαβάης. Ο Goblin έχει μια πολύ επιμήκη τροχιά η οποία τον απομακρύνει μέχρι 2300 ΑΜ από τον Ήλιο. Δεν αλληλεπιδρά βαρυτικά με τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, αλλά δεσμεύεται από την τεράστια βαρυτική ισχύ του Ήλιου. Είναι μέρος ενός σμήνους, μια ομάδας αν θέλετε τα οποία λέγονται "Εξαιρετικά απομακρυσμένα  Μεταποσειδώνια αντικείμενα (Extreme Trans-Neptunal Objects ή ETNO) τα οποία υποδεικνύουν από κοινού την ύπαρξη του Ένατου πλανήτη.

"Αυτά τα μακρινά αντικείμενα είναι σαν τα ψωμάκια* που μας οδηγούν στον Πλανήτη Χ". Scott Sheppard, από το Πανεπιστήμιο Carnegie.

Ο πλανήτης Goblin ονομάστηκε έτσι επειδή ανακαλύφθηκε την περίοδο του Χαλοουίν (Halloween). Ανήκει σε μια ομάδα αντικειμένων που ονομάζονται "Εσωτερικά Αντικείμενα του νέφους του Όορτ (Inner Oort Cloud Objects ή IOCOs). Η ομάδα περιλαμβάνει τα αντικείμενα 2012 VP113 και Σέντνα. Υπάρχουν πιθανώς πολλά από αυτά τα αντικείμενα εκεί έξω, αλλά είναι δύσκολο να εντοπιστούν εξαιτίας της απόστασης τους. 

Ο Sheppard και πολλοί άλλοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η μεγάλη επιμήκης τροχιά αυτών των αντικειμένων είναι διαμορφωμένη από τον μέχρι σήμερα μη-ανιχνεύσιμο Πλανήτη 9. Ο πλανήτης 9 θα πρέπει να είναι μεγάλος για να εκτελεί χρέη ποιμένα να ποιμενίζει), να επηρεάζει δηλαδή τα αντικείμενα IOCOs, οπότε η ανακάλυψή του είναι ενα από τα "Ιερά Δισκοπότηρα" της Αστρονομίας

"Αυτά τα αποκαλούμενα "Εσωτερικά Αντικείμενα του νέφους του Όορτ (Inner Oort Cloud Objects ή IOCOs) όπως το 2015 TG387, το 2012 VP113 και η Σέντνα, είναι απομονωμένα από το μεγαλύτερο μέρος της γνωστής μάζας του Ηλιακού μας Συστήματος, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέροντα", εξηγεί ο Sheppard. "Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανιχνευτές για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στις παρυφές του Ηλιακού μας συστήματος".

Ο νάνος πλανήτης 2015 TG387, ή Goblin, έχει μια τροχιά που τον απομακρύνει πολύ μακριά από τον Ήλιο από τα άλλα Εσωτερικά Αντικείμενα του νέφους του Όορτ,την Σέντνα και τον 2012 VP113. Εικόνα: Roberto Molar Candanosa and Scott Sheppard, courtesy of Carnegie Institution for Science. 


Ο Sheppard και ένας από τους συναδέλφους του σε αυτή τη μελέτη, ο David Tholen από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ήταν επίσης πίσω από την ανακάλυψη του 2012 VP113, ενός άλλου IOCO. Η ανακάλυψη αυτή ανακοινώθηκε το 2014. Το αντικείμενο, ο νάνος πλανήτης ειδικότερα 2012 VP113 έχει την πιο μακρινή τροχιά στο περιήλιο του, λίγο πάνω από 80 ΑΜ. Μετά από αυτή την ανακάλυψη, παρατήρησαν ομοιότητες στις τροχιές πολλών απομακρυσμένων αντικειμένων του Ηλιακού Συστήματος. Η ομοιότητα αυτή τους οδήγησε να προτείνουν την ύπαρξη ενός πλανήτη αρκετές φορές μεγαλύτερου από τη Γη. Ο υποτιθέμενος πλανήτης έχει ονομαστεί «Πλανήτης 9» ή «Πλανήτης Χ» και η τροχιά του θα πρέπει να είναι εκατοντάδες ΑΜ από τον Ήλιο.

"Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες μικρά σώματα όπως το 2015 TG387 έξω από τις παρυφές του Ηλιακού μας Συστήματος." - David Tholen, Πανεπιστήμιο της Χαβάης.


"Νομίζουμε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν χιλιάδες μικρά σώματα όπως το 2015 TG387 έξω από τα όρια του Ηλιακού Συστήματος, αλλά η απόσταση τους καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους", δήλωσε ο Tholen. "Σήμερα θα ανιχνεύσουμε μόνο το αντικείμενο 2015 TG387 όταν αυτό βρίσκεται κοντά στην πλησιέστερη προσέγγισή του στον Ήλιο (Περιήλιο). Για περίπου το 99 τοις εκατό της τροχιάς των 40.000 ετών, θα ήταν πολύ αμυδρό για να μπορέσουμε να το δούμε. "

Χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ανακαλύψουμε και να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη του Goblin. Και αυτό επειδή έχει τόσο πολύ μεγάλη τροχιακή περίοδο, και κινείται πολύ αργά. Την πρώτη φορά τον είδαν το 2015 με το τηλεσκόπιο Subaru. Ερευνώντας τις παρατηρήσεις για τα έτη 2016, 2017 και 2018 χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Magellan στο Αστεροσκοπείο Carnegie Las Campanas στη Χιλή, και το Τηλεσκόπιο Discovery Channel στην Αριζόνα, επιβεβαιώθηκε τελικά η ύπαρξη του πλανήτη. Η διάμετρος του Goblin είναι μόλις 300 χιλιόμετρα, τοποθετώντας τον οριακά στο να είναι νάνος πλανήτης.

"Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανιχνευτές για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στα όρια του Ηλιακού μας συστήματος" - Scott Sheppard, Πανεπιστήμιο Carnegie.


Η θέση του περιήλιου του Goblin είναι παρόμοια με το περιήλιο της Σέντνα, του 2012 VP113, και άλλων εξαιρετικά απομακρυσμένων Μεταποσειδώνειων Αντικειμένων. Αυτό αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι κάτι ωθεί τα αντικείμενα αυτά σε παρόμοιες τροχιές. Εκεί είναι που ο Πλανήτης Χ...μπαίνει στο παιχνίδι.


Μια εικόνα από τη μελέτη δείχνει την τροχιά του 2015 TG387 και άλλων απομακρυσμένων αντικειμένων στο Ηλιακό μας Σύστημα. Σύμφωνα με την εργασία, "το 2015 TG387 συνεχίζει την τάση για μια κατά μήκος ομαδοποίηση, η οποία παρατηρείται για τα εσωτερικά αντικείμενα του νέφους του Όορτ και των ETNOs, και η οποία αυτή τάση μπορεί να προκαλείται από έναν τεράστιο πλανήτη (Πλανήτης 9) ο οποίος καθοδηγεί σαν ποιμένας (ποιμενίσει) τα αντικείμενα αυτά." Image: Shepard et. al., 2018


Ο Nathan Kaib του Πανεπιστημίου Trujillo στο Περού και το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα "έτρεξαν" προσομοιώσεις υπολογιστών για να προσδιορίσουν την αιτία δημιουργίας των TNOs. Με προσομοιώσεις διαφορετικών υποθετικών τροχιών για τον Πλανήτη 9, επιχείρησαν να δουν πώς οι τροχιές αυτές θα επηρέαζαν την τροχιά του Goblin. Οι περισσότερες προσομοιώσεις έδειξαν ότι η τροχιά του Goblin θα ήταν σταθερή για την ηλικία του Ηλιακού συστήματος. Έδειξαν επίσης ότι ο Πλανήτης 9 θα ποιμενίσει τον 2015 TG387 διαμέσου του διαστήματος, διατηρώντας την απόστασή του από τον Πλανήτη 9.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί και τα άλλα εξαιρετικά απομακρυσμένα αντικείμενα του Ηλιακού μας Συστήματος έχουν παρόμοιες τροχιές, χωρίς να πλησιάζουν ποτέ τον πλανήτη 9. Η σχέση μεταξύ του Goblin και του Πλανήτη 9 είναι παρόμοια με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του νάνου πλανήτη Πλούτωνα και του πολύ μεγαλύτερου του πλανήτη Ποσειδώνα. Αν και οι τροχιές τους διασταυρώνονται, οι δύο τους ποτέ δεν πλησιάζουν ο ένας τον άλλο.


"Αυτό που προκαλεί αυτό το πραγματικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα είναι ότι ο Πλανήτης Χ φαίνεται να επηρεάζει το αντικείμενο 2015 TG387 με τον ίδιο τρόπο όπως όλα τα άλλα εξαιρετικά απομακρυσμένα αντικείμενα του Ηλιακού μας Συστήματος. Οι προσομοιώσεις αυτές δεν αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας άλλος, τεράστιος πλανήτης στο Ηλιακό μας Σύστημα, αλλά αποτελούν περαιτέρω απόδειξη ότι κάτι μεγάλο θα μπορούσε να είναι εκεί έξω ", καταλήγει ο Trujillo.

Αρχικές πηγές:

--------------------*--------------------

*Απο το γνωστό παραμύθι Χαίνσελ και Γκρέτελ


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

https://www.universetoday.com/140152/new-dwarf-planet-found-in-the-outskirts-of-the-solar-system-giving-astronomers-more-ammunition-to-search-for-evidence-of-planet-9/

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy