Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Νέα ένδειξη για την ύπαρξη του «ένατου πλανήτη»

Εικόνα:Caltech/R. Hurt
Καλλιτεχνική απεικόνιση του «ένατου πλανήτη».
Του Κώστα Δεληγιάννη

Αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι πιθανότητες το ηλιακό μας σύστημα να φιλοξενεί έναν ακόμη πλανήτη, τον ένατο στη σειρά και άγνωστο έως σήμερα στους αστρονόμους, παρά το γεγονός ότι η «γειτονιά» της Γης βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων εδώ και πάνω από 200 χρόνια.

Η ύπαρξη αυτού του υποθετικού «κάτοικου» του ηλιακού μας συστήματος, στον οποίο έχει δοθεί το παρατσούκλι «Πλανήτης Χ», προέκυψε στα τέλη Ιανουαρίου, από έρευνα των αστρονόμων Μάικλ Μπράουν και Κόνσταντιν Μπάτιγκιν, οι οποίοι εργάζονται στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech).

Όπως υποστήριξαν τότε οι δύο επιστήμονες σε άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Astronomical Journal, αν και δεν παρατήρησαν άμεσα τον «Πλανήτη Χ», η παρουσία του «προδόθηκε» από τα χαρακτηριστικά των τροχιών που έχουν έξι μικρά ουράνια αντικείμενα και πλανήτες - νάνοι, οι οποίοι ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο εξώτερο ηλιακό σύστημα.

Κι αυτό γιατί τα συγκεκριμένα ουράνια σώματα κινούνται με τέτοιον τρόπο που υποδηλώνει πως δέχονται τη βαρυτική επίδραση ενός κρυμμένου πλανήτη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που περιέγραφαν οι Αμερικανοί αστρονόμοι στο άρθρο τους, η μάζα του πρέπει να είναι 5 με 10 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης.


Επίσης, υπολογίζεται πως έχει 2-4 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη, ενώ μία πλήρης περιφορά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 10.000 έως 20.000 γήινα χρόνια.


Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, ο Μπράουν βρήκε μία ακόμη ένδειξη που ενισχύει τη θεωρία του.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter την περασμένη Πέμπτη, ανακάλυψε ένα ακόμη σώμα στα εξωτερικά όρια του ηλιακού μας συστήματος (τη Ζώνη του Κόιπερ), το οποίο φαίνεται να δέχεται τη βαρυτική επίδραση του «Πλανήτη Χ».

Το σώμα αυτό, που ονομάζεται uo3L91, φαίνεται να έλκεται από έναν μεγάλο πλανήτη, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 200 έως 1.200 φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης - Ήλιου.
Επομένως, το uo3L91 βρίσκεται ακριβώς εκεί όπου θα έπρεπε να είναι, αν υπήρχε ο «Πλανήτης Χ».
Όπως είναι φυσικό, και η νέα ανακάλυψη του Μπράουν θα ελεγχθεί από επιστημονικούς κριτές, όταν υποβάλει σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό ένα άρθρο στο οποίο θα την περιγράφει.

Ωστόσο, απαντώντας ο ίδιος σε ερωτήματα στο Twitter, εκτιμά πως δεν ξεπερνά το 0,001% η πιθανότητα η νέα ένδειξη να οφείλεται σε κάποιο στατιστικό λάθος.

Το uo3L91 ανακαλύφθηκε από το επίγειο Τηλεσκόπιο Γαλλίας - Καναδά - Χαβάης, το οποίο στα πλαίσια της μελέτης OSSOS (Outer Solar System Origins Survey) εξερευνά τις περιοχές του ηλιακού μας συστήματος που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.

 naftemporiki.gr