Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Αστρονόμοι ανακάλυψαν το πρώτο αστέρι με Ατμόσφαιρα σχεδόν από καθαρό Οξυγόνο !

Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό Journal Science, οι αστρονόμοι έχουν ανακαλύψει ένα νέο είδος άστρου που μέχρι τώρα υπήρχε μόνο στη θεωρία. Ένας αρχαίος Ήλιος πού επέζησε τόσο πολύ κατά τη διάρκεια του χρόνου ,έτσι ώστε η εξωτερική του επιφάνεια να αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από καθαρό οξυγόνο. Όταν τα αστέρια, με λιγότερο από 10 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, έρχονται κοντά στο τέλος του χρόνου ζωής τους, χάνουν τα εξωτερικά στρώματά τους και μετατρέπονται σε αυτό που ονομάζουμε ‘’λευκοί νάνοι’’. Κάτω από την ισχυρή βαρύτητα, τα βαρύτερα στοιχεία καταδύονται στον συμπαγή πυρήνα του άστρου, ενώ τα ελαφρύτερα στοιχεία, για παράδειγμα, το Υδρογόνο και το Ήλιο ανεβαίνουν προς την επιφάνεια. Αυτό είναι  που συμβαίνει σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις μας.

        Καλλιτεχνική αναπαράσταση ενός λευκού νάνου . Πηγή : Sciencepics/Shutterstock.com

Αλλά αυτό το πρόσφατα ανακαλυφθέν αστέρι, που ονομάζεται SDSS J124043.01 + 671.034,68, δεν ακολουθεί αυτή την τάση, με τους αστρονόμους να δηλώνουν ότι η εξωτερική ατμόσφαιρά του ουσιαστικά αποτελείται από οξυγόνο  σε ποσοστό μεγαλύτερο από 99,99 τοις εκατό. Μόνο ίχνη άλλων στοιχείων έχουν προσδιοριστεί, όπως νέον, μαγνήσιο και πυρίτιο, αλλά όσο για το Υδρογόνο και το Ήλιο που υποτίθεται θα είχαν τον έλεγχο της επιφάνειας, δεν υπάρχει κανένα σημάδι.

Είναι ένα αίνιγμα για την ομάδα των αστρονόμων που το ανακάλυψαν, με επικεφαλής τον Souza Oliveira Kepler από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Rio Grande do Sul στη Βραζιλία. Όπως δήλωσε ο  William Herkewitz στο περιοδικό Popular Mechanics "Τι συνέβη με όλα αυτά τα ελαφρά στοιχεία; Πώς έγινε και όλα αυτά εξαφανίστηκαν;"

Οι αστρονόμοι έχουν εκτιμήσει από καιρό, σαν μια πιθανή αιτία, την σταδιακή απώλεια των στοιχείων από το εξωτερικό ενός άστρου με την πάροδο του χρόνου . Αν αυτό είναι ακριβώς ότι συνέβη εδώ, τότε το SDSS J124043.01 + 671.034,68 (ή «Dox», το παρατσούκλι που οι επιστήμονες του έχουν δώσει) είναι η πρώτη ένδειξη του φαινομένου αυτού που λαμβάνει χώρα. Αλλά πώς τα άλλα στοιχεία εξαφανίστηκαν; Κανείς δεν ξέρει στα σίγουρα.

Αυτό το αστέρι που επάνω του κυριαρχεί το οξυγόνο είναι πράγματι μοναδικό στο είδος του,  όσον αφορά τα ηλιακά σώματα που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε. Είναι το μόνο αστέρι ανάμεσα σε 32.000 λευκούς νάνους με μια τόσο τέλεια ατμόσφαιρα οξυγόνου.


 Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Umer Abrar. Για να επικοινωνήσετε με το συντάκτη αυτής της ανάρτησης, γράψτε στό : mirzavadoodulbaig@gmail.com ή  προσθέσετε τον /  ακολουθήστε τον  στο facebook:

ΠΗΓΗ: http://www.physics-astronomy.com
Προσαρμογή: Ομάδα Astronomy & Science