Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Νέοι αστερισμοί, νέος ουρανός !

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Fermi αλλάζει τον ουρανό με αστερισμούς...ακτίνων Γάμμα !
Fermi Mission Energizes the Sky With Gamma ray ConstellationsΝέοι, ανεπίσημοι αστερισμοί εμφανίζονται σε αυτήν την κινούμενη εικόνα του ουρανού χαρτογραφημένοι από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων Γάμμα Fermi της NASA. Οι επιστήμονες του προγράμματος Fermi επινόησαν τους αστερισμούς αυτούς για να δώσουν έμφαση στο δέκατο έτος λειτουργίας της αποστολής. Το ΔΤ  Fermi έχει χαρτογραφήσει περίπου 3.000 πηγές ακτίνων Γάμμα - 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό που ήταν γνωστός πριν από την εκτόξευσή του, και συγκρίσιμο με τον αριθμό των φωτεινών αστεριών στους παραδοσιακούς αστερισμούς. Εικόνα: NASA
Πριν από πολύ καιρό, οι παρατηρητές του ουρανού συνέδεσαν νοητά τα φωτεινότερα αστέρια του νυχτερινού τους ουρανού σε σχεδιαστικές δομές, οι οποίες απεικονίζουν  ζώα, ήρωες, τέρατα και ακόμη και επιστημονικά όργανα δημιουργώντας έτσι μια επίσημη συλλογή από 88 αστερισμούς. Πρόσφατα οι επιστήμονες  με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο ακτίνων Γάμμα Fermi της NASA επινόησαν ένα σύνολο σύγχρονων αστερισμών που δημιουργήθηκε από πηγές  ακτίνων γάμμα στον ουρανό για να γιορτάσουν το 10ο έτος λειτουργίας της αποστολής.

Οι νέοι αστερισμοί περιλαμβάνουν μερικούς χαρακτήρες από τους σύγχρονους μύθους. Ανάμεσά τους είναι ο Μικρός Πρίγκιπας, η στρέβλωση του χρόνου από τον TARDIS της ταινίας "Doctor Who", τον θρυλικό Godzilla και της "φλογερής του εκπνοής" , το κινούμενο με αντίδραση Ύλης- Αντιύλης διαστημόπλοιο U.S.S. Enterprise από τη διάσημη σειρά "Star Trek: The Original Series" και από το πρασινόμορφο Hulk, το προϊόν ενός πειράματος ακτίνων γ, το οποίο πήγε... στραβά.

"Η ανάπτυξη αυτών των ανεπίσημων αστερισμών ήταν ένας διασκεδαστικός τρόπος για να επισημανθεί μια δεκαετία επιτεύξεων του ΔΤ Fermi", δήλωσε η Julie McEnery, επιστήμονας του προγράμματος Fermi στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Γκρήνμπελτ στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. "Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι αυτοί οι αστερισμοί ακτίνων γ έχουν μια σύνδεση με την επιστήμη του ΔΤ Fermi."

Από τον Ιούλιο του 2008, το Τηλεσκόπιο Μεγάλης Περιοχής του ΔΤ Fermi (Fermi’s Large Area Telescope-LAT) σαρώνει κάθε μέρα ολόκληρο τον ουρανό , χαρτογραφόντας και μετρώντας πηγές ακτίνων γάμμα, το φως της υψηλότερης ενέργειας στο Σύμπαν. Η εκπομπή αυτή μπορεί να προέρχεται από Πάλσαρς, εκρήξεις Καινοφανών (nova), τα κατάλοιπα εκρήξεων Υπερκαινοφανών, και τις γιγάντιες φυσαλίδες ακτίνων-Γ οι οποίες βρίσκονται στο δικό μας Γαλαξία, ή υπερμεγέθεις μελανές οπές και εκλάμψεις ακτίνων-Γ - τις πιο ισχυρές εκρήξεις στο Σύμπαν - σε άλλους γαλαξίες.


"Μέχρι το 2015, ο αριθμός διαφορετικών πηγών που χαρτογραφήθηκαν από το LAT του ΔΤ Fermi είχε μεγαλώσει φθάνοντας περίπου τις 3.000 - 10 φορές μεγαλύτερες από τον αριθμό που ήταν γνωστός πριν από την αποστολή", δήλωσε η Elizabeth Ferrara του Goddard, η οποία ηγήθηκε του προγράμματος σχεδιασμού των αστερισμών αυτών. "Για πρώτη φορά, ο αριθμός των γνωστών πηγών ακτίνων γ ήταν συγκρίσιμος με τον αριθμό των φωτεινών αστεριών του ουρανού, και έτσι σκεφτήκαμε ότι ένα νέο σύνολο αστερισμών ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να καταδείξουμε το νόημα της αποστολής".

Οι 21 αστερισμοί ακτίνων Γάμμα περιλαμβάνουν διάσημα ορόσημα - όπως το ανακατασκευασμένο πολεμικό πλοίο της Σουηδίας, το Vasa, το μνημείο της Ουάσινγκτον και το όρος Fuji στην Ιαπωνία - από χώρες οι οποίες συμβάλλουν στην επιστήμη του ΔΤ Fermi. Άλλοι αστερισμοί αντιπροσωπεύουν επιστημονικές ιδέες ή εργαλεία, από την γάτα του Schrödinger - τόσο ζωντανή όσο και νεκρή, χάρη στην κβαντική φυσική - στον Albert Einstein, το Ραδιοτηλεσκόπιο και στην...αράχνη "Μαύρη Χήρα" , το συνώνυμο, η το παρατσούκλι αν θέλετε, μιας τάξης Πάλσαρς τα οποία "εξατμίζουν" τους ατυχείς συνοδούς τους αστέρες.


Η Ferrara και ο Daniel Kocevski, ένας αστροφυσικός στο Marshall Space Flight Center της NASA στο Χάντσβιλ της Αλαμπάμα, ανέπτυξαν ένα διαδραστικό, διαδικτυακό σύστημα για την παρουσίαση των αστερισμών, με έργα τέχνης από τον Aurore Simonnet, εικονογράφος στο κρατικό πανεπιστήμιο Sonoma στο Rohnert Park της Καλιφόρνια, και ενός χάρτη ακτίνων γ ολόκληρου του ουρανού  από το ΔΤ Fermi. Κάνοντας κλικ σε έναν αστερισμό ενεργοποιείται το έργο τέχνης και το όνομά του, το οποίο περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο προς μια σελίδα με περισσότερες πληροφορίες. Άλλοι χειρισμοί  ενεργοποιούν τον ορατό ουρανό και τους επιλεγμένους παραδοσιακούς αστερισμούς.

"Το ΔΤ  Fermi συνεχίζει δυναμικά την αποστολή του, και  ετοιμάζουμε τώρα έναν νέο κατάλογο LAT για όλο τον ουρανό", δήλωσε ο Jean Ballet, μέλος της ομάδας του προγράμματος Fermi στη Γαλλική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στο Saclay. "Αυτό θα προσθέσει περίπου 2.000 ακόμα πηγές, πολλές από τις οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό σε φωτεινότητα, εμπλουτίζοντας περαιτέρω αυτούς τους αστερισμούς και αναζωογονώντας τον ουρανό...υψηλής ενέργειας!"


Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο ακτίνων γ Fermi της NASA είναι μια εταιρική συνεργασία αστροφυσικής και σωματιδιακής φυσικής η οποία  αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, καθώς  και με σημαντικές συμμετοχές από ακαδημαϊκούς φορείς και εταίρους στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για να εξερευνήσετε περαιτέρω τους αστερισμούς του ΔΤ  επισκεφθείτε τον ιστότοπο:https://fermi.gsfc.nasa.gov/science/constellations/

Από τον  FRANCIS REDDY, NASA’S GODDARD SPACE FLIGHT CENTER

Διαβάστε για το Διαστημικό Τηλεσκόπιο ακτίνων γ Fermi από το ιστολόγιο μας:
http://gikasdimitris.blogspot.com/search?q=%CE%A6%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B9

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy