Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Οι δακτύλιοι του Γαλαξία μας

Τρεις σχετικά πρόσφατα ανακαλυφθείσες αψιδωτές αστρικές ροές οι οποίες βρίσκονται πάνω από τον Γαλαξία μας, είναι απομεινάρια του "κανιβαλισμού" του πάνω σε άλλους γαλαξίες και αστρικά σμήνη. Οι ροές αυτές απέχουν από τη Γη περίπου 13.000 και 130.000 έτη φωτός και εκτείνονται σε μεγάλο μέρος του βόρειου ουρανού.




Δύο από αυτούς τους αστρικούς ποταμούς είναι σχεδόν σίγουρα τα απομεινάρια από πανάρχαια αστρικά σμήνη γνωστά στους αστρονόμους με την ονομασία "σφαιρωτά σμήνη". Αυτές οι γιγαντιαίες αστρικές πολιτείες περιέχουν δεκάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια αστέρες. Αν και μόνο περίπου 150 σφαιρωτά σμήνη περιστρέφονται σήμερα* γύρω από τον Γαλαξία μας, ωστόσο στο παρελθόν μπορεί να ήταν χιλιάδες.

Με το πέρασμα δισεκατομμυρίων ετών, οι αμείλικτες βαρυτικές πιέσεις από τον Γαλαξία μας πάνω σε αυτές τις ροές δημιούργησαν με αυτό τον τρόπο μακριές, λεπτές αστρικές οδούς. Μόλις αυτά τα άστρα ομαδοποιήθηκαν, άρχισαν δηλαδή να πλησιάζουν τον ένα το άλλο, αναπόφευκτα μερικές φορές λάμβαναν χώρα σποραδικά αστρικές συγκρούσεις.Τα αστέρια αυτά σήμερα απέχουν μεταξύ τους πολλά έτη φωτός, και ταξιδεύουν έχοντας ταχύτητα μισό εκατομμύριο μίλια την ώρα μέσα από τις σκοτεινές και μοναχικές περιοχές του γαλαξιακού Άλω




Η τρίτη ροή εκτείνεται σε μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή του ουρανού, και είναι πιθανότατα τα διάσπαρτα "λείψανα" ενός γαλαξία νάνου. Αυτοί οι νάνοι γαλαξίες μπορεί να περιέχουν έως και 100 εκατομμύρια αστέρια, και μερικές φορές υπάρχουν μέσα τους σημαντικές ποσότητες από την μυστηριώδη (μέχρι τώρα)  "σκοτεινή ύλη". Ενώ ο Γαλαξίας μας φιλοξενεί σήμερα μια οικογένεια 20 γνωστών νάνων γαλαξιών, οι επιστήμονες που μελετούν την γαλαξιακή ανάπτυξη στο πρώιμο Σύμπαν έχουν από καιρό βρεθεί σε αμηχανία για το λόγο που δεν βλέπουμε εκατοντάδες από αυτούς.

--------------------*--------------------

*Τα αστρικά σμήνη τα οποία βρίσκονται έξω από το Γαλαξία μας ζουν πολύ περισσότερο από τα αντίστοιχα εντός του.


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

http://www.spitzer.caltech.edu/images/2138-sig07-008-Rings-Around-the-Galaxy-Annotated-

Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.thelivingmoon.com/44cosmic_wisdom/02files/Scientists_Now_Know_We_are_Not_From_Here.html

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy