Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Οι Κένταυροι που απειλούν τη Γη...

Οι αστροφυσικοί Mattia Galiazzo και Rudolf Dvorak από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, σε συνεργασία με την Elizabeth A. Silber (Brown University, ΗΠΑ), διερεύνησαν την μακροχρόνια πορεία των λεγόμενων Κενταύρων αστεροειδών (μικρά σώματα του Ηλιακού μας συστήματος, των οποίων οι τροχιές βρίσκονται μεταξύ των πλανητών Δία και Ποσειδώνα).

Οι ερευνητές αυτοί έχουν εκτιμήσει τον αριθμό των κοντινών τους περασμάτων και πτώσεων στους βραχώδεις πλανήτες μετά την αποκαλούμενο " Όψιμο σφοδρό βομβαρδισμό (Late Heavy Bombardment - LHB)" -περίπου 3,8 δισεκατομμύρια έτη πριν- καθώς και τα πιθανά μεγέθη κρατήρων που μπορεί να δημιουργηθούν μετά από μία σύγκρουση τους με τη Γη (και τους άλλους βραχώδεις πλανήτες). Η δημοσίευση αυτή αναρτήθηκε πρόσφατα στις μηνιαίες ενημερώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society).


Το εσωτερικό Ηλιακό μας σύστημα μεταξύ του Ηλίου και των αέριων γιγαντιαίων πλανητών. Εικόνα: (© Mattia Galiazzo) 

Οι Κένταυροι αστεροειδείς είναι αντικείμενα του Ηλιακού μας συστήματος των οποίων οι τροχιές βρίσκονται μεταξύ των γιγάντιων πλανητών (βρίσκονται δηλαδή μεταξύ Ηλίου και των πλανητών Δία και Ποσειδώνα ). Προέρχονται κυρίως από τα λεγόμενα Μεταποσειδώνια αντικείμενα ή Trans-Neptunian objects, και συγκαταλέγονται στις πηγές των Γεωπλήσιων αντικειμένων ή Near-Earth objects. Έτσι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την τροχιακή εξέλιξη τους που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταλήξει σε σύγκρουση με τους βραχώδεις πλανήτες και να προκαλέσει καταστροφικά γεγονότα. Οι ερευνητές μελέτησαν την τροχιακή εξέλιξη των Κενταύρων προς το εσωτερικό Ηλιακό μας σύστημα, και υπολόγισαν τον αριθμό των κοντινών τους περασμάτων και συγκρούσεών τους με τους βραχώδεις (Ή χερσαίους) πλανήτες,  μετά τον Όψιμο σφοδρό βομβαρδισμό (πριν από περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια, μέχρι σήμερα) υποθέτοντας έναν σταθερό πληθυσμό Κενταύρων...αστεροειδών πάντα.


Ο Κένταυρος αστεροειδής 10199 Χαρικλώ. Η μάζα του αντικειμένου αυτού είναι ικανή -άρα και η βαρύτητα- στο να έχει ακόμα και ενα μικρό δορυφόρο σε τροχιά γύρω του. Εικόνα: Βικιπαίδεια. 


"Εκτιμούμε επίσης τα πιθανά μεγέθη των κρατήρων. Οι Κένταυροι μπορούν επίσης να γίνουν ενεργοί κομήτες λόγω της παρουσίας νερού σε μεγάλο αριθμό μέσα σε αυτούς, έτσι υπολογίζουμε και την κατά προσέγγιση ποσότητα νερού που απελευθερώνεται στη Γη, η οποία είναι συγκρίσιμη με την ποσότητα του νερού που υπάρχει στην Αδριατική θάλασσα. Επίσης βρήκαμε υποπεριοχές των Κενταύρων από όπου προέρχονται οι πιθανοί προσκρουστήρες*  ", εξηγεί ο Mattia Galiazzo.

Ενώ τα μεγέθη των κρατήρων θα μπορούσαν να εκτείνονται σε διάμετρο μέχρι και εκατοντάδες χιλιόμετρα, δεδομένου του σημερινού πληθυσμού των Κενταύρων, οι περισσότεροι από τους κρατήρες αυτούς θα ήταν μικρότεροι από ~ 10 χλμ. Για όλους τους πλανήτες και με μέσο μέγεθος προσκρουστήρα ~ 12 χλμ. σε διάμετρο, έχουμε κατά μέσο όρο 2 πτώσεις από τον Όψιμο σφοδρό βομβαρδισμό για τη Γη, και μεταξύ 1 με 2 για τον πλανήτη Αφροδίτη. Ευτυχώς αυτός ο "βομβαρδισμός" είναι λιγότερο έντονος (τουλάχιστον το ένα δέκατο) των επιπτώσεων (συγκρούσεων, πτώσεων) που προκαλούν οι αστεροειδείς μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία. Ωστόσο, οι Κένταυροι κινούνται κατά μέσο όρο πολύ πιο γρήγορα και γενικά είναι μεγαλύτερα σώματα σε όγκο !!! 


Για μικρότερους Κενταύρους (π.χ. με διάμετρο D> 1 Χιλιόμετρο), η συχνότητα κρούσης είναι πολύ μεγαλύτερη, περίπου κάθε 14 Myr (Μεγαέτη ή 1 εκατομμύρια χρόνια) για τη Γη, 13 Myr για την Αφροδίτη και 46 για τον Άρη στο πρόσφατο Ηλιακό μας σύστημα. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι περίπου οι μισοί Κένταυροι μπορούν να εισέλθουν στην περιοχή των βραχώδων πλανητών, και το 7% αυτών μπορεί να αλληλεπιδράσει με τους πλανήτες αυτούς. Σε περίπτωση πτώσης, οι Κένταυροι αστεροειδείς θα μπορούσαν να είναι η αιτία καταστροφών, όπως συμβάντα που εξαφανίζουν κάθε μορφή ζωής όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών, συμβάλλουν σημαντικά στην ανάλυση καταστροφικών γεγονότων εξωγήινης** προέλευσης, τα οποία μπορεί να συμβούν όχι μόνο στον πλανήτη μας αλλά και σε πλανήτες όπως ο Άρης και η Αφροδίτη.

"Η εργασία μας παρέχει επίσης το κατάλληλο πλαίσιο για την καλύτερη κατανόηση των   γεγονότων του παρελθόντος, και πώς εκείνα θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει τη ζωή μας πάνω στη Γη και σε άλλους χερσαίους πλανήτες", λέει ο Galiazzo. Για παράδειγμα, ο Dvorak λέει: "Τέτοια γεγονότα θα μπορούσαν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή είτε με την καταστροφή της (π.χ. τη Γη) είτε με τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών (π.χ. υδροθερμική δραστηριότητα) για τη δημιουργία νέας ζωής. Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας αυτά δίνουν περισσότερες απαντήσεις σχετικά με την εξέλιξη του σημερινού Ηλιακού μας συστήματος ". 


Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός, το οποίο ισχυρίζεται ο Silber είναι οτι: "Οι Κένταυροι αστεροειδείς μπορούν να έχουν φέρει νερό στον Άρη μετά από μια σύγκρουση" και πρόσφατες αποστολές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νερού στον Άρη...

Credit: univie.ac.at


--------------------*--------------------

*Προσκρουστήρας, στα Αγγλικά impactor, είναι το δυνητικά ικανό αντικείμενο το οποίο μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα σύγκρουσης μερικές φορές καταστροφικά όπως το συμβάν που εικάζεται οτι αφάνισε τους δεινόσαυρους από ένα αστεροειδής πάχους 10 χλμ ο οποίος έπεσε κοντά στη χερσόνησο Γιουκατάν πριν από 65,5 εκατομμύρια χρόνια.

**Με τον όρο "εξωγήινης προέλευσης" εννοούμε κάθε ανόργανο αντικείμενο το οποίο προέρχεται από το διάστημα.   


--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy