Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Η διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe "σπάει" κάθε ρεκόρ...

...και γίνεται έτσι το πλησιέστερο ανθρώπινο δημιούργημα στον Ήλιο.

Η διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe. Εικόνα: NASA / JHUAPL

Ο διαστημικός ερευνητής Parker Solar Probe κατέχει πλέον το ρεκόρ για την πλησιέστερη προσέγγιση στο μητρικό μας άστρο, από ενα ανθρώπινο τεχνητό αντικείμενο. Το διαστημικό σκάφος ξεπέρασε το τρέχον ρεκόρ των 26,55 εκατομμυρίων μιλίων από την επιφάνεια του Ήλιου στις 29 Οκτωβρίου 2018, περίπου στις 7:04 μ.μ. ώρα Ελλάδας (1:04 μ.μ. EDT), όπως αυτό υπολογίστηκε από την ομάδα της αποστολής Parker Solar Probe.

Το προηγούμενο ρεκόρ για την πλησιέστερη ηλιακή προσέγγιση πραγματοποιήθηκε από το γερμανικό-αμερικανικό διαστημόπλοιο Helios 2 τον Απρίλιο του 1976. Καθώς η αποστολή του Parker Solar Probe εξελίσσεται, το διαστημικό σκάφος θα "σπάσει" επανειλημμένα τα δικά του ρεκόρ, με μια κοντινή προσέγγιση του στα 3,83 εκατομμύρια μίλια από την Ηλιακή επιφάνεια, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024.

"Πέρασαν μόλις 78 ημέρες από την εκτόξευση της διαστημοσυσκευής Parker Solar Probe και τώρα βρισκόμαστε πιο κοντά στο (μητρικό) αστέρι μας από οποιοδήποτε άλλο διαστημόπλοιο στην ιστορία", δήλωσε ο διευθυντής του προγράμματος Andy Driesman, από το Johns Hopkins Applied Physics Laboratory στο Laurel, του Μέριλαντ. "Είναι μια υπερήφανη στιγμή για την ομάδα, αν και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην πρώτη μας ηλιακή συνάντηση, η οποία ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου."

Καλλιτεχνική απεικόνιση η οποία δείχνει τη διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe της NASA  να πλησιάζει τον Ήλιο. Εικόνα: NASA

Το Parker Solar Probe "έσπασε" το ρεκόρ για το ταχύτερο διαστημικό σκάφος το οποίο ταξιδεύει σε σχέση με τον Ήλιο στις 29 Οκτωβρίου περίπου στις 05:54 μ.μ. ώρα Ελλάδας (10:54 μ.μ. EDT). Το σημερινό ρεκόρ για ηλιοκεντρική ταχύτητα είναι 153.454 μίλια ανά ώρα, το οποίο επιτεύχθηκε από τη διαστημοσυσκευή Helios 2 τον Απρίλιο του 1976.

Η ομάδα της αποστολής Parker Solar Probe μετράει περιοδικά την ακριβή ταχύτητα και θέση του διαστημικού οχήματος χρησιμοποιώντας το Deep Space Network της NASA ή το DSN. Το DSN στέλνει ένα σήμα στο διαστημικό σκάφος, το οποίο στη συνέχεια το αναμεταδίδει πίσω στο DSN, επιτρέποντας στην ομάδα να προσδιορίσει την ταχύτητα και τη θέση του διαστημικού σκάφους βάσει του χρονισμού και των χαρακτηριστικών του σήματος. Η ταχύτητα και η θέση του Parker Solar Probe υπολογίστηκαν χρησιμοποιώντας μετρήσεις DSN, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 24 Οκτωβρίου. Η ομάδα χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες μαζί με γνωστές τροχιακές δυνάμεις για να υπολογίσει την ταχύτητα και τη θέση του διαστημικού οχήματος από εκείνη τη στιγμή.

Η διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe θα ξεκινήσει την πρώτη του ηλιακή συνάντηση στις 31 Οκτωβρίου, συνεχίζοντας να πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου, μέχρι να φτάσει στο πρώτο του περιήλιο - το σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα στον Ήλιο - περίπου στις 05:28 π.μ. ώρα Ελλάδας (10:28 μ.μ. EST) στις 5 Νοεμβρίου. Το διαστημικό σκάφος θα αντιμετωπίσει τις βίαιες συνθήκες θερμότητας και ακτινοβολίας παρέχοντας ταυτόχρονα στην ανθρωπότητα ανεπανάληπτες παρατηρήσεις για ένα αστέρι, και βοηθώντας μας να κατανοήσουμε τα φαινόμενα που προβληματίζουν τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες. Οι παρατηρήσεις αυτές θα προσθέσουν βασικές γνώσεις στις προσπάθειες της NASA για τη κατανόηση του Ήλιου, όπου οι μεταβαλλόμενες συνθήκες μπορούν να μεταδοθούν στο Ηλιακό μας σύστημα, επηρεάζοντας τη Γη και άλλους κόσμους.

Πίστωση: NASA

--------------------*--------------------


Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com. Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy