Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Αποστολή της NASA αποκαλύπτει ότι ο αστεροειδής Bennu κρύβει μεγάλες εκπλήξεις

Ένα διαστημικό μη επανδρωμένο σκάφος της NASA το οποίο θα επιστρέψει στη Γη το 2023 ένα δείγμα ενός Γεωπλήσιου αστεροειδούς ο οποίος ονομάζεται Bennu, έκανε τις πρώτες προσεκτικές παρατηρήσεις στους πίδακες σωματιδίων οι οποίοι εκτινάσσονται από την επιφάνεια ενός αστεροειδούς. Ο Bennu αποκάλυψε επίσης ότι είναι πιο τραχύς από ότι αναμενόταν, προκαλώντας την ομάδα της αποστολής να αλλάξει τα σχέδια πτήσης και δειγματοληψίας λόγω της τραχύτητας του εδάφους.


Η εικόνα αυτή δείχνει τον αστεροειδή Bennu να εκτοξεύει σωματίδια από την επιφάνεια του. Λήφθηκε στις 19 Ιανουαρίου, και δημιουργήθηκε συνδυάζοντας δύο εικόνες που συνέλαβε η φωτογραφική μηχανή η οποία είναι εγκατεστημένη πάνω στη διαστημοσυσκευή OSIRIS-REx της NASA. Εφαρμόστηκαν επίσης σε κάθε εικόνα και άλλες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, όπως η περικοπή (cropping), η ρύθμιση της φωτεινότητας και της αντίθεσης.
Εικόνες: NASA/Goddard/University of Arizona/Lockheed Martin

Ο αστεροειδής Bennu είναι ο στόχος της αποστολής Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith Explorer (OSIRIS-REx), η οποία ξεκίνησε την τροχιά του γύρω από τον αστεροειδή στις 31 Δεκεμβρίου. Ο Bennu, ο οποίος είναι μόνο ελαφρώς μεγαλύτερος από το ύψος του Empire State Building, μπορεί να περιέχει αμετάβλητο υλικό από την αρχή της δημιουργίας του Ηλιακού μας συστήματος.

Εικόνα: FORRÁS: SPACE.COM

Εικόνα: blog.iasbyheart.com

"Η ανακάλυψη αυτών των πιδάκων είναι μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της επιστημονικής μου σταδιοδρομίας", δήλωσε ο Dante Lauretta, επικεφαλής ερευνητής της αποστολής OSIRIS-REx στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στη Τουσόν. "Και το τραχύ έδαφος ήταν ενάντια σε όλες μας τις προβλέψεις. Ο Bennu μας εκπλήσσει ήδη και το συναρπαστικό μας ταξίδι εκεί μόλις ξεκίνησε". 

Λίγο μετά την ανακάλυψη των σωματιδίων τα οποία υπάρχουν στους πίδακες στις 6 Ιανουαρίου, η επιστημονική ομάδα της αποστολής αύξησε τη συχνότητα των παρατηρήσεων και εν συνεχεία ανίχνευσε πρόσθετα πίδακες σωματιδίων κατά τους επόμενους δύο μήνες. Αν και πολλά από τα σωματίδια εκτοξεύθηκαν από τον Bennu, η ομάδα παρακολούθησε μερικά σωματίδια τα οποία περιστρέφονταν γύρω από τον Bennu σαν δορυφόροι πριν επιστρέψουν στην επιφάνεια του αστεροειδούς.

Η ομάδα του OSIRIS-REx είχε αρχικά εντοπίσει τις εικόνες των σωματιδίων στις εικόνες, ενώ το διαστημικό σκάφος περιστρέφεται γύρω από το Bennu σε απόσταση περίπου 1,61 χιλιομέτρων. Μετά από μια αξιολόγηση ασφαλείας, η ομάδα της αποστολής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σωματίδια αυτά δεν δημιουργούν κίνδυνο για το διαστημικό σκάφος. Η ομάδα συνεχίζει να αναλύει τα σωματίδια και τις πιθανές επιδράσεις τους.

"Οι πρώτοι τρεις μήνες κοντινής έρευνας του OSRIS-REx για τον Bennu μας υπενθυμίζουν το ύφος της ανακάλυψης - εκπλήξεις, γρήγορη σκέψη και ευελιξία", δήλωσε η Lori Glaze, διευθύντρια του Τμήματος Πλανητικής Επιστήμης στα Κεντρικά Γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον. "Μελετάμε αστεροειδείς όπως ο Bennu για να μάθουμε για την προέλευση του Ηλιακού μας συστήματος. Το δείγμα του OSIRIS-REx θα μας βοηθήσει να απαντήσουμε σε μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με τη προέλευση μας. "

Το OSIRIS-REx εκτοξεύτηκε το 2016 για να εξερευνήσει τον αστεροειδή Bennu, το μικρότερο σώμα στο οποίο έχει τεθεί σε τροχιά διαστημικό σκάφος. Η μελέτη του Bennu θα επιτρέψει στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για την προέλευση του Ηλιακού μας συστήματος, τις πηγές νερού και των οργανικών μορίων στη Γη, τους πόρους που βρίσκονται κοντά στη Γη, καθώς και να βελτιώσουν την κατανόηση μας για τους αστεροειδείς οι οποίοι ενδεχομένως θα μπορούσαν να χτυπήσουν τη Γη.


Η ομάδα του OSIRIS-REx δεν προέβλεψε επίσης τον αριθμό και το μέγεθος των ογκόλιθων πάνω στην επιφάνεια του Bennu. Από τις επίγειες παρατηρήσεις, η ομάδα ανέμενε μια γενικά ομαλή επιφάνεια με λίγους μεγάλους ογκόλιθους. Αντί αυτού, ανακάλυψε ότι ολόκληρη η επιφάνεια του Bennu είναι τραχιά, πυκνή, και υπάρχουν μεγάλοι ογκόλιθοι.

Η υψηλότερη από την αναμενόμενη πυκνότητα των ογκόλιθων σημαίνει ότι τα σχέδια της αποστολής για συλλογή δειγμάτων, γνωστή και ως Touch-and-Go (TAG), πρέπει να προσαρμοστούν. Ο αρχικός σχεδιασμός της αποστολής βασίστηκε σε μια ακίνδυνη δειγματοληπτική περιοχή, με ακτίνα 25 μέτρων. Ωστόσο, επειδή το έδαφος είναι απροσδόκητα τραχύ, η ομάδα δεν μπόρεσε να εντοπίσει τέτοια περιοχή αυτού του μεγέθους στον Bennu. Αντ 'αυτού, έχει αρχίσει να εντοπίζει υποψήφιες περιοχές οι οποίες έχουν πολύ μικρότερη ακτίνα.

Η  μικρότερη δειγματοληπτική περιοχή, καθώς και ο μεγάλος αριθμός ογκόλιθων απαιτούν πιο ακριβείς επιδόσεις από το διαστημικό σκάφος κατά την κάθοδο του στην επιφάνεια από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η ομάδα της αποστολής αναπτύσσει μια ενημερωμένη προσέγγιση, που ονομάζεται Bullseye TAG, για να στοχεύει με ακρίβεια μικρές δειγματοληπτικές περιοχές.

"Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών του OSIRIS-REx κοντά στο Bennu, η ομάδα των διαστημοπλοίων και των επιχειρησιακών μας μονάδων έχουν αποδείξει ότι μπορούμε να επιτύχουμε απόδοση του συστήματος η οποία υπερβαίνει τις απαιτήσεις του σχεδιασμού", δήλωσε ο Rich Burns, υπεύθυνος του προγράμματος OSIRIS-REx στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt, του Μέριλαντ. "Ο Bennu μας έδωσε μια πρόκληση, να αντιμετωπίσουμε το τραχύ έδαφος του, και είμαστε σίγουροι ότι το OSIRIS-REx είναι έτοιμο να εκπληρώσει τα καθήκοντά του".

Η αρχική εκτίμηση για μικρό αριθμό ογκόλιθων προέκυψε τόσο από επίγειες παρατηρήσεις σχετικά με τη θερμική αδράνεια του Bennu - δηλαδή με την ικανότητά του να άγει και να αποθηκεύει θερμότητα - όσο και από μετρήσεις με ραντάρ της τραχύτητας της επιφάνειας του. Τώρα που το OSIRIS-REx αποκάλυψε την επιφάνεια του Bennuαπό από κοντά, οι προσδοκίες μιας ομαλότερης επιφάνειας έχουν αποδειχθεί λανθασμένες. Αυτό υποδηλώνει ότι τα μοντέλα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την ερμηνεία προηγούμενων δεδομένων δεν προβλέπουν επαρκώς τη φύση της μικρής, βραχώδους επιφάνειες των αστεροειδών. Η ομάδα αναθεωρεί τα μοντέλα αυτά με δεδομένα από τον Bennu.

Η επιστημονική ομάδα του OSIRIS-REx έκανε πολλές άλλες ανακαλύψεις σχετικά με το Bennu κατά τους τρεις μήνες από την άφιξη του διαστημικού οχήματος στον αστεροειδή, μερικές από τις οποίες παρουσιάστηκαν την Τρίτη κατά την 50ή Σεληνιακή και Πλανητική διάσκεψη στο Χιούστον (50th Lunar and Planetary Conference), και σε ειδική συλλογή από papers τα οποία εκδόθηκαν από το περιοδικό Nature.

Η ομάδα παρατήρησε άμεσα μια αλλαγή στο ρυθμό περιστροφής του Bennu ως αποτέλεσμα του φαινόμενου Yarkovsky-O'Keefe-Radzievskii-Paddack (YORP). Η ανομοιογενής θέρμανση και ψύξη του Bennu καθώς περιστρέφεται και η επίδραση του ηλιακού φωτός, προκαλούν την αύξηση της ταχύτητας περιστροφής του αστεροειδή. Ως αποτέλεσμα, η περίοδος περιστροφής του Bennu μειώνεται κατά περίπου ένα δευτερόλεπτο κάθε 100 χρόνια. Ξεχωριστά, δύο από τα όργανα του διαστημικού σκάφους, το σύστημα απεικόνισης χρωμάτων MapCam και το φασματόμετρο θερμικής εκπομπής OSIRIS-REx (OTES) έχουν κάνει ανιχνεύσεις μαγνητίτη στην επιφάνεια του Bennu, γεγονός που ενισχύει προηγούμενα ευρήματα που δείχνουν την αλληλεπίδραση βράχων με υγρό νερό στο γονικό σώμα του Bennu.

Το Κέντρο πτήσεων Goddard έχει τη γενική διαχείριση της αποστολής, τη μηχανική συστημάτων και την διασφάλιση του έργου του OSIRIS-REx. Ο Dante Lauretta του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στη Τουσόν, είναι ο κύριος ερευνητής, και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα είναι επίσης επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας και του σχεδιασμού και της επεξεργασίας των επιστημονικών δεδομένων της αποστολής. Το Lockheed Martin Space στο Ντένβερ δημιούργησε το διαστημικό σκάφος, και παρέχει τις επιχειρησιακές του πτήσεις. Το Goddard και η KinetX Aerospace είναι υπεύθυνοι για την πλοήγηση του διαστημικού σκάφος OSIRIS-REx. Το OSIRIS-REx είναι η τρίτη αποστολή στο Πρόγραμμα "Νέα Σύνορα" της NASA (NASA’s New Frontiers Program), το οποίο διαχειρίζεται το κέντρο πτήσης Marshall της NASA στο Huntsville, στην Αλαμπάμα, για τη Διεύθυνση Επιστημών της Υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την αποστολή OSIRIS-REx, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα:




Ένα παλιότερο βίντεο για το Ηλιακό μας σύστημα και τον αστεροειδή Bennu 




Dwayne Brown / JoAnna Wendel
Headquarters, Washington
202-358-1726 / 202-358-1003
dwayne.c.brown@nasa.gov / joanna.r.wendel@nasa.gov

Nancy Neal Jones
Goddard Space Flight Center, Greenbelt, Md.
301-286-0039
nancy.n.jones@nasa.gov

Erin Morton
Office of the Principal Investigator, University of Arizona, Tucson
520-269-2493
morton@orex.lpl.arizona.edu
Τελευταία ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2019
Αρθογράφος: Sean Potter


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy