Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Πλανήτης Δίας: Η τεράστια ισχύς του μαγνητικού του πεδίου

Το μαγνητικό πεδίο του Δία μπορεί και μετακινεί τον ωκεανό της Ευρώπης

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός πίδακα υδρατμών ο οποίος εκτιμάται ότι εκτοξεύεται από τη παγωμένη επιφάνεια του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη Δία την Ευρώπη, ο οποίος βρίσκεται περίπου 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα (5,3 ΑΜ) από τον Ήλιο (Εικόνα από τη NASA / ESA / K) © NASA

Δύο ερευνητές, ο ένας από το École Normale Supérieure, και ο άλλος από το LERMA (Laboratory for Studies of Radiation and Matter in Astrophysics and Atmospheres), ανακάλυψαν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη Δία μπορεί να προκαλέσει μια ροή από πίδακες στον υπόγειο ωκεανό της Ευρώπης.
Στο paper (εργασία) τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy, ο Christophe Gissinger και ο Ludovic Petitdemange περιγράφουν την ανάλυσή τους για τα δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Galileo, καθώς και αυτά τα οποία ανακάλυψαν.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν επισημαίνοντας ότι ο πλανήτης Δίας έχει ένα πολύ ισχυρό μαγνητικό πεδίο - αρκετά ισχυρό για να φτάσει και να επηρεάσει τα φεγγάρια του. Σημείωσαν επίσης ότι ο υπόγειος ωκεανός της Ευρώπης είναι αλμυρός. Ένα μαγνητικό πεδίο που επηρεάζει μια αλμυρή θάλασσα θα είχε ως αποτέλεσμα τη μετάδοση του ηλεκτρισμού, πιθανώς δημιουργώντας ένα ρεύμα από πίδακες στον ωκεανό. Για να ανακαλύψουν τι είδους κίνηση μπορεί να συμβεί, καθώς και να αποκαλύψουν άλλες πιθανές επιπτώσεις του μαγνητικού πεδίου στον ωκεανό του φεγγαριού, οι ερευνητές δημιούργησαν αριθμητικές προσομοιώσεις.

Europa
Το διαστημικό σκάφος Galileo έλαβε την εικόνα αυτή της Ευρώπης, η οποία έχει περίπου το μέγεθος της Σελήνης, το 1996. Εικόνα: NASA.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ένα ρεύμα από πίδακες το οποίο σχηματίζεται κάπου κοντά στον ισημερινό του φεγγαριού, κινούμενο λίγα εκατοστά ανά δευτερόλεπτο, και ρέοντας αντίθετα από την περιστροφή του φεγγαριού. Μια τέτοια αντίθετη ροή, όπως ανέφεραν και οι ερευνητές, θα είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιέσεις στην επιφάνεια του φεγγαριού, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει περιστασιακά ρωγμές. Αυτό θα εξηγούσε τις επιφανειακές ρωγμές που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη από άλλους ερευνητές. Σημειώνουν επίσης ότι δεν θα μεταφερθεί ολόκληρη η ενέργεια από το μαγνητικό πεδίο στον ωκεανό - ορισμένο από αυτό θα διασκορπιστεί πιθανόν γύρω από τους πόλους του δορυφόρου.

Και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα υπήρχαν ενδείξεις ότι ο πάγος του φεγγαριού έγινε λεπτότερος καθώς ο λιωμένος πάγος ο οποίος μετατράπηκε φυσικά σε νερό, κατευθύνονταν προς την επιφάνεια. Και πάλι, αυτό είναι ακριβώς που έχει παρατηρηθεί-μάζες νερού που εκτοξεύονται από σημεία κοντά στους πόλους.

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ένα ρεύμα από πίδακες στην Ευρώπη θα μπορούσε να συγκριθεί με το Ρεύμα του Κόλπου εδώ στη Γη. Συγκεκριμένα, το ρεύμα από πίδακες αερίων έχει βρεθεί ότι μετακινεί ενώσεις γύρω από τον ωκεανό που είναι σημαντικές για τη ζωή. Εάν η Ευρώπη φιλοξενεί ζωή όπως την ξέρουμε, το ρεύμα αυτό από πίδακες θα μπορούσε να εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό.

Από τον Bob Yirka, Phys.org

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy