Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Τι είναι η πλανητική διάβαση;...με απλά λόγια...

...και ποια η σημασία της για την Αστρονομία; 

Προσοχή!
Μην κοιτάτε ποτέ κατευθείαν στον Ήλιο, ακόμα και για ένα δευτερόλεπτο! Μπορεί να βλάψει την όρασή σας για πάντα!

Για να παρατηρήσετε μια ηλιακή έκλειψη, χρησιμοποιήστε ειδικά ηλιακά γυαλιά για ηλιακή παρατήρηση. Αποκτήστε τα από ένα κατάστημα φωτογραφικών μηχανών ή online.

ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ  ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΦΟΡΕΣΕΤΕ ΠΟΛΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΜΑΖΙ... 

 Εικόνα από την παρατήρηση της διάβασης του πλανήτη Ερμή από την ομάδα ΑΡΑΤΟΣ - Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας στις 9 Μαΐου 2016 στη Σαλαμίνα.

 Πλανητική διάβαση έχουμε όταν ένα αντικείμενο περνάει μπροστά από ένα άλλο στο διάστημα. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ένα παράδειγμα είναι όταν η Σελήνη περνάει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Η Σελήνη "διαβαίνει" μπροστά από τον Ήλιο, ή όπως αλλιώς λέμε διασχίζει, φαινομενικά πάντα, τον ηλιακό δίσκο. Αυτό ονομάζεται επίσης έκλειψη Ηλίου.

Animation of the Moon passing in front of the Sun.
Σε μια Ηλιακή έκλειψη, μπορούμε να δούμε την Σελήνη να διαβαίνει- ή τη Σελήνη να περνάει μπροστά από - τον Ήλιο. Εικόνα: NASA/JPL-Caltech

Όμως η Σελήνη δεν είναι το μόνο αντικείμενο που μπορεί να περάσει μπροστά από τον Ήλιο*. Μπορούμε επίσης να παρατηρήσουμε τους εσωτερικούς πλανήτες Αφροδίτη και Ερμή να που περνούν ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο. Έχουμε δηλαδή διέλευση των πλανητών Αφροδίτης και Ερμή αντίστοιχα από τον Ηλιακό δίσκο.

Λόγω του τρόπου με τον οποίο οι τροχιές της Αφροδίτης και της Γης ευθυγραμμίζονται, δεν μπορούμε να δούμε τη διέλευση της Αφροδίτης πολύ συχνά. Η τελευταία διάβαση της Αφροδίτης ήταν στις 6 Ιουνίου 2012, και η επόμενη το 2117! 


H τελευταία διάβαση του πλανήτη Ερμή ορατή στην Ελλάδα ήταν στις 9 Μαΐου 2016, ενώ η επόμενη φέτος, στις 11 Νοεμβρίου επίσης ορατή στην Ελλάδα



A video of the 2012 transit of Venus.
Βλέπετε ενα βίντεο από τη διάβαση του πλανήτη Αφροδίτη στις 6 Ιουνίου του 2012 από το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο της ΝΑΣΑ (NASA's Solar Dynamics Observatory). Εικόνα: NASA 
Τι γίνεται με άλλα είδη διαβάσεων; Η Γη, η Σελήνη και η Αφροδίτη είναι όλα στο Ηλιακό μας σύστημα, και όλα διαβαίνουν μπροστά από τον Ήλιο μας. Αλλά υπάρχουν επίσης και πολλά άλλα αστέρια, πολλά από αυτά έχουν τους δικούς τους πλανήτες.
Οι πλανήτες έξω από το Ηλιακό μας σύστημα ονομάζονται εξωηλιακοί ή εξωπλανήτες. Εάν η τροχιά ενός πλανήτη είναι ευθυγραμμισμένη ακριβώς στο σωστό σημείο, έτσι όπως το βλέπει κάποιος παρατηρητής, ο πλανήτης θα περάσει μπροστά-ή θα διαβεί, θα κάνει δηλαδή διάβαση-από το μητρικό του άστρο, το αστέρι δηλαδή γύρω από το οποίο περιστρέφεται. Η αναζήτηση πλανητικών διαβάσεων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι επιστήμονες ανακαλύπτουν εξωπλανήτες. Όταν συμβαίνει κάποια διάβαση, το φως από το αστέρι εξασθενεί κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η μείωση αυτή μπορεί να μετρηθεί.
Animated graph showing the brightness of a star over time as a planet crosses it.
Όταν ένας πλανήτης περνά μπροστά (διαβαίνει) από ένα άστρο, κατά την άποψη του παρατηρητή, μπλοκάρει κατά ενα μικρό ποσοστό, το αστρικό φως. Μπορούμε να μετρήσουμε πόσο αλλάζει αυτό το 

Η ποσότητα του φωτός που μπλοκάρεται από τον πλανήτη, μας λέει πόσο μεγάλος είναι ο πλανήτης αυτός σε σύγκριση με το μητρικό του αστέρι. Ο χρόνος μεταξύ κάθε διέλευσης μας δίνει πληροφορίες για την τροχιά του πλανήτη. Αυτές οι διαβάσεις τελικά μας δίνουν πολλές πληροφορίες!
This illustration shows the seven TRAPPIST-1 planets as they might look as viewed from Earth using a fictional, incredibly powerful telescope.
Η απεικόνιση αυτή δείχνει τους επτά πλανήτες του αστρικού συστήματος TRAPPIST-1, όπως μπορεί να φανεί από τη Γη χρησιμοποιώντας ένα υποθετικό, απίστευτα ισχυρό τηλεσκόπιο. Σε αυτή την εικόνα, δύο από τους πλανήτες διέρχονται από το αστέρι TRAPPIST-1. Εικόνα: NASA / JPL-Caltech
Εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας εξωπλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το ίδιο αστέρι, μπορούμε να τους από τις διελεύσεις τους. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επτά εξωπλανήτες γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται TRAPPIST-1. Και οι επτά ανακαλύφθηκαν από τις διαβάσεις τους.

Τελευταία επικαιροποίηση του άρθρου: 4 Φεβρουαρίου 2019

……………….*………………..

* Πάντα όπως τα αντικείμενα αυτά φαίνονται από τη Γη

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy