Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble - " Μια εκπληκτική μετωπική σύγκρουση!"

Πριν από πολύ καιρό η βαρύτητα ένωσε δύο γαλαξίες μαζί στην πανέμορφη χαοτική κατάσταση που βλέπουμε στην παρακάτω εικόνα σχηματίζοντας το αντικείμενο NGC 6052. Τα αστέρια από τους δύο αρχικούς γαλαξίες ακολουθούν τώρα νέες τροχιές που προκαλούνται από τις νέες βαρυτικές 
επιδράσεις.

 NGC 6052.  Εικόνα: ESA/Hubble & NASA, A. Adamo et al.

Ωστόσο, οι πραγματικές συγκρούσεις μεταξύ των ίδιων των αστεριών είναι πολύ σπάνιες, καθώς τα αστέρια είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις αποστάσεις του κενού χώρου μεταξύ τους. Τελικά οι γαλαξίες θα συγχωνευθούν πλήρως για να σχηματίσουν έναν ενιαίο και σταθεροποιημένο γαλαξία. Μια προεπισκόπηση του τι θα υποστεί ο Γαλαξίας μας στο μέλλον με τον πλησιέστερο γαλαξιακό μας γείτονα, τον γαλαξία της Ανδρομέδας σε περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια (αν υπάρχουμε βεβαίως σαν είδος και σαν πλανήτης).

Εντοπιζόμενο στον αστερισμό του Ηρακλή, περίπου 230 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, το NGC 6052 είναι ένας ζεύγος συγκρουόμενων γαλαξιών. Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1784 από τον Βρετανό αστρονόμο William Herschel και αρχικά ταξινομήθηκαν ως ένας απλός ακανόνιστος γαλαξίας λόγω του περίεργου σχήματος τους. Ωστόσο, γνωρίζουμε τώρα ότι το NGC 6052 αποτελείται στην πραγματικότητα από δύο γαλαξίες που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης. Αυτή η συγκεκριμένη εικόνα του NGC 6052 λήφθηκε χρησιμοποιώντας τη φωτογραφική μηχανή Ευρέως πεδίου 3 (Wide Field Camera 3) εγκατεστημένη στο διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy