Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Η γέννηση ενός αστρικού συστήματος

Η συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA παρατηρεί τις περιοχές σχηματισμού πλανητών που μοιάζουν με τους πλανήτες εκείνους που υπάρχουν στα διάφορα αστρικά συστήματα



Στην εικόνα αυτή μπορείτε να δείτε δύο ομόκεντρους δακτύλιους όπου εκεί ίσως να σχηματίζονται πλανήτες.
Εικόνα: ALMA (ESO / NAOJ / NRAO), Kudo et al.

14 Μαρτίου 2019, Εθνικά Ινστιτούτα Φυσικών Επιστημών της Ιαπωνίας
Ερευνητές έχουν εντοπίσει τους τόπους σχηματισμού πλανητών γύρω από ένα νεαρό αστέρι που μοιάζει με τον Ήλιο μας. Δύο δακτύλιοι σκόνης γύρω από το αστέρι, σε αποστάσεις συγκρίσιμες με τη Κύρια ζώνη αστεροειδών, και την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα στο Ηλιακό μας σύστημα, υποδηλώνουν ότι παρακολουθούμε το σχηματισμό ενός πλανητικού συστήματος παρόμοιο με το δικό μας.

Το Ηλιακό μας σύστημα πιστεύεται ότι έχει σχηματιστεί από ένα νέφος κοσμικού αερίου και σκόνης πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Μελετώντας τα νεαρά πλανητικά συστήματα που σχηματίζονται γύρω από άλλα αστέρια, οι αστρονόμοι ελπίζουν να μάθουν περισσότερα για τη δική μας προέλευση.

Ο Tomoyuki Kudo, ένας αστρονόμος στο Εθνικό Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Ιαπωνίας (NAOJ), και η ομάδα του παρακολούθησαν το νεαρό αστέρι DM Tau χρησιμοποιώντας τη Μεγάλη Χιλιοστομετρική/υποχιλιοστομετρική Διάταξη ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο της Ατακάμα στη Χιλή (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array ). Βρίσκεται 470 έτη φωτός στον αστερισμό του Ταύρου, το DM Tau έχει περίπου το ήμισυ της μάζας του Ήλιου, και εκτιμάται ότι είναι ηλικίας τριών έως πέντε εκατομμυρίων ετών.

Ο αστέρας  DM Tau στον αστερισμό του Ταύρου. Εικόνα Stellarium

"Οι προηγούμενες παρατηρήσεις έδωσαν δύο διαφορετικά μοντέλα για το δίσκο γύρω από το DM Tau", δήλωσε ο Kudo. "Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η ακτίνα του δακτυλίου είναι στο σημείο που θα βρίσκεται η Κύρια ζώνη αστεροειδών στα αστρικά συστήματα." Άλλες παρατηρήσεις όρισαν το μέγεθος αυτό εκεί όπου θα ήταν ο πλανήτης Ποσειδώνας. Οι παρατηρήσεις μας από την συστοιχία ALMA παρείχαν μια σαφή απάντηση: και οι δύο παρατηρήσεις είναι σωστές. Το DM Tau διαθέτει δύο δακτυλίους, έναν σε κάθε σημείο. "


Οι ερευνητές βρήκαν ένα λαμπερό τμήμα, κάτι σαν επίθεμα, στον εξωτερικό δακτύλιο. Αυτό υποδεικνύει μια τοπική συγκέντρωση σκόνης, η οποία θα μπορούσε να είναι μια πιθανή τοποθεσία σχηματισμού για έναν πλανήτη όπως ο Ουρανός ή ο Ποσειδώνας.

"Μας ενδιαφέρει επίσης να δούμε τις λεπτομέρειες στην εσωτερική περιοχή του δίσκου, επειδή η Γη σχηματίστηκε σε μια τέτοια περιοχή γύρω από τον Ήλιο," σχολίασε ο Jun Hashimoto, ερευνητής στο Αστροβιολογικό κέντρο (Astrobiology Center) της Ιαπωνίας. "Η κατανομή της σκόνης στον εσωτερικό δακτύλιο γύρω από τον αστέρα  DM Tau θα παράσχει κρίσιμες πληροφορίες για την κατανόηση της προέλευσης πλανητών όπως η Γη".


Καλλιτεχνική απεικόνιση για το δίσκο γύρω από το νεαρό αστέρι DM Tau. Εικόνα: NAOJ

Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύθηκαν ως Kudo et al. "A Spatially Resolved au-scale Inner Disk around DM Tau" στο περιοδικό Astrophysical Journal τον Νοέμβριο του 2018 και παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αστρονομικής Εταιρείας της Ιαπωνίας τον Μάρτιο του 2019.

Η σχετική μελέτη εδώ: https://iopscience.iop.org/article/10.3847/2041-8213/aaeb1c/pdf 


Περισσότερες πληροφορίες: Tomoyuki Kudo et al, A Spatially Resolved au-scale Inner Disk around DM Tau, The Astrophysical Journal (2018). DOI: 10.3847/2041-8213/aaeb1c 

Δημοσιογραφικές αναφορές: Astrophysical Journal

Από: National Institutes of Natural Sciences


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy