Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Πολύχρωμη Σελήνη

Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες της Σελήνης με ανάλυση 150K , ένας φωτογράφος  αποκάλυψε τα κρυμμένα χρώματα του φυσικού μας δορυφόρου.



Ο ενθουσιώδης αστροφωτογράφος Andrew McCarthy από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, εξήγαγε χρωματικά δεδομένα από 150.000 φωτογραφίες της Σελήνης, για να δημιουργήσει αυτή τη καταπληκτική, ενισχυμένης υφής φωτογραφία, στην οποία είναι εμφανείς όλες οι διαφορετικές χρωματικές "πινελιές" στην σεληνιακή επιφάνεια, οι οποίες δημιουργήθηκαν από πτώσεις ουράνιων αντικειμένων (αστεροειδείς, μετεωρίτες), των οποίων η σύνθεση ήταν δομημένη από διαφόρους τύπους ορυκτών.

Η εικόνα αυτή είναι σύνθετη. Δημιουργήθηκε καθώς ο McCarthy, φωτογράφισε διαρκώς μια Υπερπανσέληνο, λαμβάνοντας ως αποτέλεσμα μια εξαιρετική φωτογραφία 81-megapixel εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, η οποία συνδυάζει 50.000 λήψεις του φυσικού μας δορυφόρου.

"Το χρώμα ήταν ήδη σε αυτή την εικόνα, κρυμμένο πίσω από την λάμψη της Λευκάγειας (albedo) του φεγγαριού, και αντιπροσωπεύει τις ποσότητες του ορυκτού μεταλλεύματος του φεγγαριού μας", γράφει ο McCarthy. "Ενώ οι προηγούμενες εικόνες μου έδειξαν την λεπτομέρεια που θα μπορούσατε να δούμε αν τα μάτια μας είχαν πιο έντονη όραση, αυτή εδώ η φωτογραφία μας δείχνει πως θα μπορούσε να φανεί το φεγγάρι αν τα μάτια και ο εγκέφαλός μας ήταν πολύ πιο ευαίσθητα στο χρώμα".


"Τα μπλε χρώματα υποδηλώνουν υψηλή περιεκτικότητα σε Τιτάνιο και τα πορτοκαλί αντιπροσωπεύουν χαμηλή περιεκτικότητα Τιτανίου στον βασάλτη."


Κατά τη διάρκεια της λήψης ενός τεράστιου αριθμού σεληνιακών εικόνων, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία της εικόνας αυτής η οποία είναι εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, ο McCarthy συγκέντρωσε αρκετά δεδομένα για να δημιουργήσει πρόσθετες απεικονίσεις όπως αυτή.

"Επειδή έκανα τόσα πολλά πλάνα για να μετριάσω τον θόλωμα που προκαλεί η ατμοσφαιρική αναταραχή, καθώς και για να εξαλείψω τον θόρυβο που συλλαμβάνει ο αισθητήρας της κάμερας, η ακρίβεια του λεπτού χρωματισμού της σελήνης ήταν απίστευτα υψηλή, επιτρέποντάς μου να εφαρμόσω προσαρμογές κορεσμού και αντίθεσης για να δημιουργήσω την εικόνα αυτή (moonstrosity)", λέει ο φωτογράφος.

Ο McCarthy έλαβε όλες αυτές τις εικόνες με το τηλεσκόπιο Orion XT10, μια ηλεκτρονική ισημερινή στήριξη Skywatcher EQ6-Pro Pro, την έγχρωμη κάμερα αστρονομίας ZWO ASI224MC και την full-frame mirrorless φωτογραφική μηχανή Sony a7 II.

Μετά τη λήψη 142.000 εικόνων με τη ZWO, 2.000 με τη Sony, και εκατοντάδες ακόμα με φακό 300mmm, ο McCarthy στοίβαξε και συνέρραψε τις εικόνες με τα προγράμματα AutoStakkert! και Photoshop, αντίστοιχα. Και για να μετατρέψει το χρώμα "μέχρι το 11", ο McCarthy ρύθμισε τον κορεσμό (saturation), την αντίθεση (contrast) και την ευκρίνεια (sharpening).

"Πολλά από αυτά ήταν απλά τεχνικές μέθοδοι, μέχρι να πάρω την εμφάνιση που ήθελα", δηλώνει ο McCarthy.

Δείτε περισσότερα για την δουλειά του of McCarthy στα προφίλ του στο Instagram και στο Linktree. Ακόμα δείτε μια εκπληκτική του φωτογραφία του Ηλιακού μας συστήματος.


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy