Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Ρίχνοντας μια ματιά στην Αστρονομία

Τι είναι η Αστρονομία;

'Έναστρος Ουρανός και Γαλαξιακή σπείρα. Φωτογραφία: RMS photography

Φανταστείτε ότι στέκεστε σε μια ερημική τοποθεσία μια ξάστερη, ανέφελη, και χωρίς το φως της Σελήνης νύχτα. Οι τοποθεσίες αυτές απέχουν πολύ από τα ρυπογόνα για τον ουρανό  πολύχρωμα φώτα μιας πόλης, και γι αυτό είναι ιδανικές για νυχτερινές αστρονομικές παρατηρήσεις και φωτογραφίσεις . Δεν υπάρχει η καθημερινότητα εκεί να ταλανίζει τη εσωτερική σας γαλήνη.
    

Σε στιγμές ψυχικής ηρεμίας, καθώς κοιτάζετε προς τα πάνω, προς τον ουρανό, βλέπετε μια απίστευτα όμορφη, και μικρή άποψη του Σύμπαντος. Χιλιάδες αστέρια πάνω από τον ορίζοντα τρεμοπαίζουν στον ουρανό αποκαλύπτοντας τη μαγεία τους. Η παρουσία του Γαλαξία  (της εκάστοτε γαλαξιακής σπείρας ) προσθέτει στη γοητεία ολόκληρου του ουρανού.

Εκτός από τον Γαλαξία και πολλά άλλα αστέρια ορατά τα οποία φαίνονται με γυμνό μάτι, υπάρχουν πολλές συστάδες αστέρων, τα οποία ονομάζονται αστερισμοί. Τις περισσότερες φορές, θα δείτε επίσης και το φεγγάρι, να έχει διαφορετικά σχήματα στο ορατό, το φωτισμένο του τμήμα, ανάλογα με την ημέρα. Αυτό είναι οι λεγόμενες Σεληνιακές φάσεις, ξεκινώντας από τη Νέα Σελήνη οπού λέμε οτι "γεμίζει" το φεγγάρι, έως την Πανσέληνο όπου εδώ βλέπουμε την Σελήνη ολοφώτιστη από το φως του Ηλίου. Μετά την πανσέληνο το φεγγάρι αρχίζει να "αδειάζει", όπως λέει και ο λαός μας, και ανατέλλει όλο και πιο αργά το βράδυ, ώσπου χάνεται μέχρι τη φάση της Νέας Σελήνης, και πάλι από την αρχή.  

Αυτόματα γίνεστε μέτοχοι σε αυτό το θαυμάσιο σκηνικό, που ούτε η ποίηση οποιουδήποτε ποιητή μπορεί να περιγράψει ούτε οι καλύτεροι πίνακες ζωγραφικής μπορούν να απεικονίσουν.

Για αιώνες, οι άνθρωποι παρατηρούν με έντονο πάθος τον ουρανό, στοχάζονται από το δέος του ουράνιου θόλου, αναλογιζόμενοι για τα διάφορα φαινόμενα που συμβαίνουν εκεί. Ως απλοί παρατηρητές, αυτά που σκεφτόμαστε ή απορούμε για το Σύμπαν, είναι ίδια με τα ερωτήματα που ίσως θα μπορούσαν να βρίσκονταν μέσα στο μυαλό των προγόνων μας. Ποιος δημιούργησε αυτό το Σύμπαν; Πώς εξελίχθηκε ο Ήλιος, η Σελήνη και η Γη; Ποια είναι τα συστατικά των διαφόρων ουράνιων σωμάτων; Υπάρχουν άλλα μέρη στο Σύμπαν, όπου μπορεί να βρεθεί κάποια μορφή ζωής; Υπάρχει μια ατελείωτη λίστα με ερωτήματα, σε μερικά από τα οποία δόθηκαν απαντήσεις, και μερικά άλλα στα οποία δεν έχουν ακόμη δοθεί σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις.

Η Παρατήρηση του ουρανού ξεκινά από μικρή ηλικία. Εικόνα: Astro-retro

Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στην προσπάθεια του να εγείρονται ερωτήσεις και να βρίσκουν τις απαντήσεις τους. Αυτή η περιέργεια, η επιθυμία να ανακαλύψουμε λόγους πίσω από εκ πρώτης όψεως "παράξενα φαινόμενα", και να χρησιμοποιήσουμε τις ανακαλύψεις αυτές για να εξηγήσουμε άλλα φαινόμενα είναι τα χαρακτηριστικά που μας διαφοροποιούν από τα άλλα μέλη του οικοσυστήματος του μητρικού μας πλανήτη.

Αν αγαπάτε την Αστρονομία, ίσως γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι το αρχαιότερο πεδίο σπουδών, και μητέρα όλων των επιστημών. Πώς μπορούμε να το πούμε αυτό; Τα πρώτα ανθρώπινα όντα θα μπορούσαν να έχουν παρατηρήσει διάφορα φαινόμενα, τα οποία συνέβαιναν (και συμβαίνουν) στον ουρανό, και να έχουν κάνει εικασίες για τα φαινόμενα αυτά. Ωστόσο, εκείνη την εποχή η Αστρονομία δεν ήταν η επιστήμη με τον τρόπο που τη ξέρουμε σήμερα. Η αρχική Αστρονομία ήταν συστατικό μύθων και θρύλων. Ο ουρανός πιστεύεται ότι είναι γεμάτος με ήρωες, θεούς, θεές, και δαιμονικά στοιχεία. Τα αστρονομικά φαινόμενα περιγράφονται κατά καιρούς στις διάφορες γραφές ως υπερφυσικές και θεϊκές δυνάμεις.


Ολική έκλειψη Σελήνης Εικόνα: Jason Weingart

Σήμερα παρατηρούμε κάθε αστρονομικό φαινόμενο ως ενα καθαρά επιστημονικό στοιχείο χάρη στους αρχαίους Έλληνες αστρονόμους. Οι αρχαίοι αυτοί πρωτοεπιστήμονες υιοθέτησαν τον ορθολογισμό και το πείραμα, παρακολούθησαν προσεκτικά διάφορα φαινόμενα του ουρανού, ερμηνεύοντάς τα βάσει συλλογισμών λογικής. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια από την γέννηση της, η Αστρονομία είναι το κύριο θέμα το οποίο απασχολεί έντονα τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους ερασιτέχνες αστρονόμους. Και τα δύο είδη αστρονόμων συντελούν θετικά στην ανάπτυξη της αστρονομίας.


Υπάρχουν πολλά πεδία γνώσης. Αλλά γιατί η αστρονομία είναι τόσο ξεχωριστή; Όλοι οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο αισθάνονται ότι η αστρονομία ξεπερνά όλα τα γεωγραφικά όρια του πολιτισμού και της πολιτικής. Η κοινότητα του αστρονόμου είναι καθαρά μια παγκόσμια κοινότητα απαλλαγμένη από όλους τους ανθρωπογενείς, θρησκευτικούς και με βάση το φύλο φραγμούς, τοπικούς ή παγκόσμιους.


Έτσι, η αστρονομία μας διδάσκει ένα μάθημα: ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι μια ενιαία οικογένεια. Ας ελπίσουμε ότι η αστρονομία θα συνεχίσει να ανοίγει νέες πόρτες από ωφέλιμες δυνατότητες, προλαβαίνοντας την ανθρωπότητα από ανούσιες και επικίνδυνες περιπέτειες.

Από: vikash chauhan


Οι δύο πρώτες Υπερπανσέληνοι για το 2019 φωτογραφημένοι σε παρατηρήσεις της ομάδας μας:



……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy