Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Ο κοντινότερος πλανήτης στη Γη είναι...

Αποδεικνύεται τελικά ότι ο πλανήτης Ερμής μπορεί να είναι ο πλησιέστερος γείτονας της Γης !



Συχνά σκεφτόμαστε τον πλανήτη Αφροδίτη ως το πιο κοντινό μας αδελφό πλανήτη του Ηλιακού μας Συστήματος. Είναι ένας πλανήτης παρόμοιος με τη Γη σε μέγεθος, μάζα και σύνθεση. Και πιστεύαμε μέχρι τώρα ότι ήταν ο πιο κοντινός πλανήτης στη Γη, από την άποψη της φυσικής απόστασης - αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα αυτή η τιμή θα μπορούσε να ανήκει στον πλανήτη Ερμή.

Όχι, δεν υπάρχει καμιά παρανόηση, η σειρά των πλανητικών τροχιών παραμένει η ίδια. Ο πλανήτης Ερμής είναι ακόμα ο πιο εσωτερικός πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, και η τροχιά της Αφροδίτης είναι ακόμα πιο κοντά στην τροχιά της Γης. Αλλά, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, ο Ερμής είναι κατά μέσο όρο πιο κοντά στη Γη από την προαιώνια, και "επιστήθια" κοσμική μας φίλη...

Ακούγεται παράλογο, έτσι δεν είναι; Και ίσως αυτό μας οδήγησε εξ αρχής σε μια εσφαλμένη αντίληψη. 

"Με τη παρουσία κάποιου φαινόμενου απροσεξίας, αμφιβολίας ή ομαδικής σκέψης, εκείνοι που διαχέουν την επιστήμη, έχουν διαδώσει πληροφορίες βασισμένες σε μια λανθασμένη υπόθεση σχετικά με τη μέση απόσταση μεταξύ των πλανητών", γράφουν οι μηχανικοί Tom Stockman, Gabriel Monroe και Samuel Cordner σε ένα σχόλιο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physics Today.

"Χρησιμοποιώντας μια ακριβέστερη μέθοδο για την εκτίμηση της μέσης απόστασης μεταξύ δύο τροχιακών σωμάτων, διαπιστώνουμε ότι αυτή η απόσταση είναι ανάλογη της σχετικής ακτίνας της εσωτερικής τροχιάς.


Orbit simulation

Μια προσομοίωση των ετήσιων τροχιών της Γης σε σχέση με τους 2 άλλους εσωτερικούς πλανήτες, τον Ερμή και την Αφροδίτη, αρχίζει να αποκαλύπτει ότι ο Ερμής (γκρίζος σε τροχιακή κινούμενη εικόνα) έχει τη μικρότερη μέση απόσταση από τη Γη (μπλε) και είναι πιο συχνά ο κοντινότερος γείτονας της Γης. Μια μεγαλύτερη διάρκεια της προσομοίωσης μπορείτε να δείτε στο YouTube. Επιπλέον, ο πλανητικός γεωεπιστήμονας David Rothery έκανε μια προσομοίωση του Ηλιακού μας συστήματος για το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC "More or Less " παρουσιάζοντας παρόμοια αποτελέσματα. Πηγή: physicstoday.scitation.org . Σύνδεσμος βίντεο: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=GDgbVIqGADQ

"Με άλλα λόγια, ο Ερμής είναι πιο κοντά στη Γη, κατά μέσο όρο, από ότι είναι η Αφροδίτη  επειδή περιστρέφεται πιο κοντά στον Ήλιο".

Η ομάδα, των οποίων οι χώροι εργασίας καλύπτουν το Εθνικό Παρατηρητήριο του Los Alamos, το Αμερικανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Μηχανικής του Στρατού των ΗΠΑ (US Army's Engineer Research Development Center) και η NASA, δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει τους υπολογισμούς τους σε μια προεπισκόπηση για το σχετικό paper, αλλά οι συγγραφείς σημειώνουν ότι προσβλέπουν σε μια περαιτέρω διερεύνηση από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.


Οι αποστάσεις των πλανητών από τον Ήλιο. Πηγή: cellcode.us

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζουμε συνήθως τις αποστάσεις μεταξύ των πλανητών, σημειώνει η ομάδα, βασίζεται στην απόσταση τους από τον Ήλιο. Η Γη, κατά μέσο όρο, απέχει μια Αστρονομική Μονάδα (AΜ) από τον Ήλιο. Η Αφροδίτη απέχει 0,723 AΜ. Ο Ερμής απέχει είναι 0,387 AΜ.

Αλλά αν αφαιρέσετε την απόσταση της Αφροδίτης από τη Γη, αυτό που πραγματικά παίρνετε είναι η μέση απόσταση μεταξύ των τροχιών της - όχι η απόσταση μεταξύ των ίδιων των πλανητών. Επειδή οι πλανήτες κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες, "ξοδεύουν" μια δέσμη χρόνου στις αντίθετες θέσεις από τον Ήλιο.

Επειδή ο Ερμής είναι πιο κοντά στον Ήλιο, η απόσταση μεταξύ του και της Γης όταν βρίσκονται στην μακρινότερη απόσταση μεταξύ τους, είναι πολύ μικρότερη από την απόσταση μεταξύ της Γης και της Αφροδίτης.

Η ομάδα έχει επινοήσει τη μέθοδο "point-circle method" ή PCM για τον υπολογισμό της μέσης απόστασης μεταξύ δύο πλανητών σε ομόκεντρες και ομοεπίπεδες (στην ίδια τροχιακή επιφάνεια) κυκλικές τροχιές.


planetary distances
Μια σύγκριση των μέσων αποστάσεων (σε αστρονομικές μονάδες - ΑΜ) μεταξύ των πλανητών, οι οποίες προκύπτουν μέσω προσομοίωσης, της μεθόδου point-circle method, και της κοινής μεθόδου που χρησιμοποιείται από διάφορους εκπαιδευτικούς ιστότοπους. Τα αποτελέσματα του PCM είναι πολύ πιο κοντά σε αυτά από την προσομοίωση, αποδεικνύοντας σωστά ότι ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος γείτονας στη Γη από κάθε άλλο πλανήτη.  Εικόνα: (Stockman et al., Physics Today, 2019)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, δεν είναι μόνο η Γη. Ο Ερμής είναι στην πραγματικότητα, κατά μέσον όρο, ο πλησιέστερος πλανήτης σε όλους τους άλλους πλανήτες. Ναι, ακόμη και ο πλανήτης Ποσειδώνας, ο οποίος βρίσκεται στα άκρα του Ηλιακού μας Συστήματος. Και ναι, ακόμη και ο μακρινός νάνος πλανήτης Πλούτωνας (αν και η εξαιρετικά ελλειπτική του τροχιά περιπλέκει του υπολογισμούς).

Η ομάδα έχει ονομάσει την ανακάλυψή τους ... "Whirly Dirly Corollary" : "Για δύο σώματα με περίπου ομοεπίπεδες, και ομόκεντρες, κυκλικές τροχιές, η μέση απόσταση μεταξύ των δύο σωμάτων μειώνεται καθώς η ακτίνα της εσωτερικής τροχιάς μειώνεται".

Για να τεστάρουν το σενάριο αυτό, δημιούργησαν και διενήργησαν μια προσομοίωση που καταγράφει τις θέσεις όλων των πλανητών στο Ηλιακό μας Σύστημα σε μια περίοδο 10.000 χρόνων, και συνέκριναν τα αποτελέσματα αυτά με τις παραδοσιακές μετρήσεις απόστασης και τα αποτελέσματα του PCM. Η προσομοίωση ποικίλει μόνο κατά 1 τοις εκατό με το PCM - αλλά μέχρι 300 τοις εκατό με τις παραδοσιακές αποστάσεις. Ούπς !!!

"Μπορούμε να πούμε, κανείς δεν έχει καταλήξει σε μια ιδέα όπως το PCM για να συγκρίνει τις τροχιές", γράφουν οι μηχανικοί.

"Με τις σωστές υποθέσεις, το PCM θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να έχουμε μια γρήγορη εκτίμηση της μέσης απόστασης μεταξύ οποιουδήποτε συνόλου τροχιακών σωμάτων. Ίσως μπορεί να είναι χρήσιμο για μια γρήγορη εκτίμηση για τις δορυφορικές επικοινωνίες, για τις οποίες η ισχύς σήματος πέφτει με το τετράγωνο της απόστασης (Νόμος του αντιστρόφου τετραγώνου) .

"Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον ξέρουμε τώρα ότι η Αφροδίτη δεν είναι ο πλησιέστερος γείτονας μας - και ότι ο Ερμής είναι σε όλους".

Όμως, δεν μπορεί ποτέ κάποιος να έχει τόσους πολλούς πλανήτες φίλους. Είμαστε όλοι, και ο Ερμής,  στον όμιλο των καλύτερων πλανητικών φίλων, χωρίς να χρειάζεται να απορρίψουμε την καθιερωμένο κοσμικό μας φίλο την Αφροδίτη. Αγαπάμε συνέχεια όλους τους συμπαντικούς μας γείτονές, όσο κοντά ή μακριά βρίσκονται. Ακόμη και εσένα, μακρινέ νάνε πλανήτη Πλούτωνα...

Αρθογράφος: MICHELLE STARR . Το άρθρο γράφτηκε στις 18 Μαρτίου 2019

Πηγές:
https://www.sciencealert.com/whoops-turns-out-mercury-might-be-earth-s-closest-neighbour-after-all
https://physicstoday.scitation.org/do/10.1063/PT.6.3.20190312a/full/


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy