Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Εξωπλανήτες: Μια αργοπορημένη επιβεβαίωση

Ο Πρώτος υποψήφιος Πλανήτης του ΔΤ Κέπλερ επιβεβαιώθηκε, 10 χρόνια αργότερα



Καλλιτεχνική άποψη για το σύστημα Kepler-1658. Τα ηχητικά κύματα που διαδίδονται μέσω του εσωτερικού του αστέρα χρησιμοποιήθηκαν για το προσδιορισμό του αστέρα και του πλανήτη. Ο εξωηλιακός πλανήτης Kepler-1658b, που βρίσκεται σε τροχιά με μια περίοδο μόλις 3,8 ημερών, ήταν ο πρώτος υποψήφιος εξωπλανήτης που ανακάλυψε το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Κέπλερ πριν από περίπου 10 χρόνια. Εικόνα: Gabriel Perez Diaz/Instituto de Astrofísica de Canarias 

Πλανήτης: Kepler-1658b

Ανακαλύφθηκε από τους: Chontos et al χρησιμοποιώντας το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Kέπλερ της NAΣA

Ημερομηνία: Φεβρουάριος 2019

Βασικά στοιχεία: Αυτός ο πρόσφατα επιβεβαιωμένος εξωπλανήτης είναι ένας τεράστιος εξωπλανήτης κατηγορίας "Καυτός Δίας" ο οποίος περιφέρεται γύρω από το μητρικό του αστέρι κάθε 3,85 ημέρες. Από την επιφάνεια του, το άστρο φαίνεται να είναι 60 φορές μεγαλύτερο σε διάμετρο από τον Ήλιο, όπως φαίνεται από τη Γη.

Λεπτομέρειες: Παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος υποψήφιος πλανήτης που ανακάλυψε το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA, ο Kepler-1658b είχε μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο για την επιβεβαίωση της ύπαρξης του. Η αρχική εκτίμηση του μητρικού αστέρα του πλανήτη ήταν κάπως "θολή", και ίσως και όχι τόσο έγκυρη. Έτσι τα μεγέθη τόσο του αστέρα όσο και του Kepler-1658b υποεκτιμήθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Αργότερα χαρακτηρίστηκε ως "θετικά ψευδής" - δηλαδή, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα δεδομένα δεν έδειχναν πραγματικά έναν πλανήτη - όταν οι αριθμοί δεν προσθέτονται αρκετά για τα αποτελέσματα, τις επιρροές αν θέλετε που παρατηρούνται στο μητρικό αστέρι (του πλανήτη) από ένα σώμα αυτού του μεγέθους. Ο Kepler-1658b μετακινήθηκε από υποψήφιος πλανήτης σε θετικά ψευδής, και ξανά πίσω, έως ότου χρησιμοποιήθηκε νέο λογισμικό για να βελτιώσει τα δεδομένα και να τον επαναταξινομήσει, αλλάζοντας το χαρακτηρισμό από μια ανωμαλία δεδομένων σε έναν πιθανό πλανήτη.

Κατά ευτυχή συγκυρία, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης ήταν έτοιμη να πάρει θέση στην κατάλληλη στιγμή. Στο πλαίσιο του πρώτου ερευνητικού της προγράμματος, η επικεφαλής συγγραφέας Ashley Chontos, πτυχιούχος φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του πανεπιστημίου, επανεξέτασε δεδομένα του ΔΤ Κέπλερ, αναζητώντας στόχους του 2017 έτσι ώστε να κάνει νέες αναλύσεις .

"Η νέα μας ανάλυση, η οποία χρησιμοποιεί αστρικά ηχητικά κύματα που παρατηρούνται στα δεδομένα του ΔΤ Κέπλερ τα οποία προσδιόρισαν το αστέρι, έδειξαν ότι το αστέρι αυτό είναι στην πραγματικότητα τριπλάσιο σε μέγεθος από ότι θεωρούνταν προηγουμένως. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι τρεις φορές μεγαλύτερος, αποκαλύπτοντας ότι ο Kepler-1658b είναι στην πραγματικότητα ένας καυτός Δίας ", ανέφερε η Chontos. Με αυτή την βελτιωμένη ανάλυση, όλα έδειχναν ότι ήταν ένας πραγματικός πλανήτης. Στη συνέχεια ήρθε η επιβεβαίωση

"Ειδοποιήσαμε τον Dave Latham (ανώτερο αστρονόμο στο Παρατηρητήριο Smithsonian Astrophysical και συν-συγγραφέα στο paper) και η ομάδα του συγκέντρωσε τα απαραίτητα φασματοσκοπικά δεδομένα δείχνοντας ξεκάθαρα ότι ο Kepler-1658b είναι πλανήτης", δήλωσε ο Dan Huber, συν-συγγραφέας και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης. "Ως ένας από τους πρωτοπόρους της επιστήμης των εξωπλανήτων, και μια βασική φιγούρα πίσω από την αποστολή Kepler, ήταν ιδιαίτερα ενδεδειγμένο να έχει ο Dave μέρος αυτής της επιβεβαίωσης".

Τι νέο υπάρχει: Ο Kepler-1658b είναι ένας από τους πλησιέστερους στη Γη γνωστούς πλανήτες οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από μια μελλοντική έκδοση του Ήλιου μας. Ο εξωπλανήτης αυτός αποκάλυψε νέους περιορισμούς στις περίπλοκες φυσικές αλληλεπιδράσεις που προκαλούν την ελικοειδή τροχιά των πλανητών γύρω από τα μητρικά τους στα αστέρια. "Ο αστέρας Kepler-1658 είναι ένα τέλειο παράδειγμα, του γιατί μια καλύτερη κατανόηση των μητρικών αστέρων των εξωπλανήτων είναι τόσο σημαντική", δήλωσε η Chontos. "Μας λέει επίσης ότι υπάρχουν πολλοί θησαυροί στα δεδομένα του ΔΤ Κέπλερ που πρέπει να ανακαλυφθούν ."

Διαβάστε το σχετικό paper : The Curious Case of KOI 4: Confirming Kepler’s First Exoplanet Detection

Από τον RICK CHEN, NASA 


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy