Υπάρχουν πολλές αποστολές που έχουν επιλεγεί και ολοκληρωθεί από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτή τη φορά η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος (NASA) επέλεξε μια νέα αποστολή η οποία θα βοηθήσει τους αστρονόμους και τους επιστήμονες να κατανοήσουν την αξιολόγηση των δεδομένων που θα προκύψουν σχετικά με το Σύμπαν. Η αποστολή αυτή θα τους βοηθήσει επίσης να κατανοήσουν τη διαθεσιμότητα των συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για τη ζωή σε διάφορους πλανήτες άλλων γαλαξιών.
Αυτή η αποστολή είναι το φασματο-φωτόμετρο για την Ιστορία του σύμπαντος, την εποχή της επανιονισμού, και εξερευνητής πάγων (Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer - SPHEREx). Η αποστολή αυτή προβλέπεται να έχει διάρκεια δύο ετών. Είναι προγραμματισμένη να εκτοξευτεί το 2023. Το εκτιμώμενο κόστος αυτής της αποστολής είναι 242 εκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένου του κόστους εκτόξευσης.
Τι υποτίθεται οτι πρέπει να κάνει το SPHEREx; Θα σαρώνει τον ουρανό στο ορατό και το εγγύς υπέρυθρο φως. Με τη βοήθεια αυτής της αποστολής, οι επιστήμονες θα μπορούν να αποκαλύψουν πολλά μυστήρια του σύμπαντος. Η αποστολή αυτή θα συλλέξει δεδομένα για περισσότερους από 300 εκατομμύρια γαλαξίες. 100 εκατομμύρια αστέρια στον δικό μας Γαλαξία μας θα ερευνηθούν και θα συγκεντρωθούν δεδομένα.
Η αποστολή αυτή θα βοηθήσει στην απόκτηση ενός νέου τύπου γαλαξιακού χάρτη ο οποίος θα αντιπροσωπεύει την υπογραφή των υφιστάμενων συνθηκών προέλευσης του σύμπαντος. Αυτή η αποστολή επίσης θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν το λόγο που υπάρχει πίσω από την τόσο γρήγορη Διαστολή του Σύμπαντος, η οποία συνέβη σε λιγότερο από ένα νανοδευτερόλεπτο λόγω της Μεγάλης Έκρηξης.
Η διαστημοσυσκευή SPHEREx θα παρατηρήσει εκατομμύρια γαλαξίες οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις. Θα εξετάσει και αυτά τα είδη γαλαξιών, από τους οποίους το φως φτάνει στη Γη μετά από δισεκατομμύρια χρόνια. Φανταστείτε την τεράστια απόσταση!
Αυτή η αποστολή θα αναζητήσει νερό και οργανικά μόρια στον Γαλαξία. Η ύπαρξη αυτών των δύο στοιχείων μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου είδους μορφής ζωής. Οι περιοχές της αστρικής ζώνης όπου λαμβάνει χώρα ο σχηματισμός των αστεριών και ο δίσκος γύρω από τα αστέρια (περιαστρικός δίσκος) όπου λαμβάνει χώρα ο σχηματισμός των πλανητών, θα διερευνηθούν από το SPHEREx.
Περιοδικά κάθε έξι μήνες, ολόκληρος ο ουρανός θα εξεταστεί από το SPHEREx χρησιμοποιώντας τεχνολογικά προηγμένες συσκευές οι οποίες είναι εγκατεστημένες πάνω σε αυτό. Ένας χάρτης ολόκληρου του ουρανού σε 96 διαφορετικές ζώνες χρώματος θα δημιουργηθεί από αυτό, και θα είναι πολύ καλύτερος από τους προηγούμενους χάρτες του ουρανού που χρησιμοποιούν λιγότερες χρωματικές ζώνες. Αυτή η αποστολή θα εντοπίσει επίσης αντικείμενα στόχους που θα διερευνηθούν και πάλι στο μέλλον χρησιμοποιώντας αποστολές όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το Υπέρυθρο Τηλεσκόπιο Εποπτείας Ευρέως Πεδίου (Wide-Field Infrared Survey Telescope) .
Η αποστολή SPHEREx είχε επιλεγεί για να υιοθετηθεί μεταξύ εννέα άλλων προτάσεων για παρόμοιες αποστολές. Πραγματοποιώντας μια λεπτομερή ανάλυση όλων των επιλογών, η SPHEREx επιλέχθηκε τελικά για να δηλώσει τη καλύτερη δυνητικά και επιστημονικά εφικτή ικανότητα της διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας.
Ο James Bock του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας είναι ο κύριος ερευνητής της αποστολής SPHEREx. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (California Institute of Technology) θα συνεργαστεί με το Jet Propulsion Laboratory (JPL) σε αυτή την αποστολή. Το JPL θα διαχειριστεί την αποστολή. Η εταιρεία Ball Aerospace θα παράσχει το διαστημικό σκάφος SPHEREx και την ολοκλήρωση της αποστολής. Το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Διαστήματος της Κορέας (Korea Astronomy & Space Science Institute) θα συμβάλει στον εξοπλισμό δοκιμών και στην επιστημονική ανάλυση.
Αυτή η αποστολή θα ανοίξει σίγουρα ένα νέο παράθυρο στο διάστημα, μέσω του οποίου οι γνώσεις μας για τη διαστημική επιστήμη θα ενισχυθούν τρομερά.
ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΗΓΗ: NASA
Από: vikash chauhan
……………….*………………..
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο
Facebook:
Και στο blog: Αστρονομία
και Επιστήμη
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα
μπλε ή κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις
μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε
μας: gikasd63@hotmail.com η αφήστε μήνυμα inbox στη
Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας
εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η
ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του
αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του
άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις
ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου.
Για την ομάδα : @Aratosastronomy