Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Το Διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε τυχαία έναν γαλαξία, κρυμμένο σε μια από τις κοσμικές γειτονιές του Σύμπαντος

Το Σύμπαν είναι γεμάτο από θαύματα. Μυριάδες αστρικές πολιτείες σαν συμπαντικά νησιά στο πέλαγος του χωροχρόνου, οι γαλαξίες εν προκειμένω, σχηματίζουν μία κοσμική ταπετσαρία στο φόντο του αχανούς διαστήματος. Κοντύτερα, στη γαλαξιακή μας γειτονιά βρίσκονται τα νεφελώματα, τα αστρικά σμήνη, καθώς και τα διάφορα άλλα ουράνια αντικείμενα τα οποία συναντάμε στο προσκήνιο και τα οποία είναι κυρίως μέσα στον Γαλαξία μας. Παρά την απεραντοσύνη του διαστήματος, τα αντικείμενα αυτά τείνουν να μπαίνουν μπροστά το ένα στο άλλο.


Βλέπουμε μια εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, η οποία δείχνει μια συγκέντρωση αστεριών στο σφαιρικό σμήνος NGC 6752. Κρυμμένη ανάμεσα στα αστέρια είναι και μια εικόνα ενός πολύ μακρινού γαλαξία. Ο αμυδρότερος γαλαξίας, ο οποίος πήρε την ονομασία του ως Bedin 1από εκείνους που τον ανακάλυψαν, έχει έκταση περίπου 3.000 έτη φωτός στο μέγιστή του έκταση – δηλαδή ένα κλάσμα του μεγέθους του Γαλαξία. Όχι μόνο είναι μικροσκοπικός, αλλά είναι επίσης απίστευτα αμυδρός. Οι ιδιότητες αυτές οδήγησαν τους αστρονόμους να το ταξινομήσουν ως ένα νάνο σφαιροειδή γαλαξία, ο οποίος είναι τόσο παλαιός όσο και το Σύμπαν. Εικόνα: NASA, ESA and L. Bedin (Astronomical Observatory of Padua, Italy)

Αυτό συνέβη όταν οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble για να φωτογραφίσουν το σφαιρωτό σμήνος NGC 6752 (το οποίο βρίσκεται 13.000 έτη φωτός μακριά στο Άλως του Γαλαξία μας). Σε ένα ουράνιο παιχνίδι αναζήτησης, η "κοφτερή" όραση του ΔΤ Hubble αποκάλυψε έναν γαλαξία νάνο, ο οποίος δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν, και βρίσκεται πολύ πίσω από τον γεμάτο από αστέρια πληθυσμό του σμήνους. Ο μοναχικός αυτός γαλαξίας βρίσκεται στη δική μας κοσμική γειτονιά, μόλις 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά (περίπου 2.300 φορές μακρύτερα από το αστρικό σμήνος που βρίσκεται στο προσκήνιο).

Το αντικείμενο αυτό ταξινομείται ως ένας σφαιροειδής γαλαξίας νάνος (dwarf spheroidal galaxy), διότι η έκτασή του είναι περίπου μόλις 3.000 έτη φωτός το πολύ (δηλαδή μόλις το 1/30 της διαμέτρου του Γαλαξία), και είναι περίπου χίλιες φορές πιο αμυδρός από τον Γαλαξία.


Λόγω της ηλικίας του η οποία είναι 13 δισεκατομμύρια χρόνια και της απομόνωσης του - η οποία είχε ως αποτέλεσμα την σχεδόν μηδενική αλληλεπίδραση του με άλλους γαλαξίες - ο νάνος αυτός γαλαξίας είναι το αστρονομικό ισοδύναμο ενός ζωντανού απολιθώματος από το πρώιμο σύμπαν.

Η διεθνής ομάδα αστρονόμων που πραγματοποίησαν αυτή τη μελέτη αποτελείται από τον L. Bedin (INAF-Αστρονομικό Παρατηρητήριο της Πάντοβα, στην Ιταλία), M. Salaris (Πανεπιστήμιο John Moores, στο Λίβερπουλ, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο), R. Rich (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.), H. Richer (Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας, Βανκούβερ, Βρετανική Κολομβία, Καναδάς), J. Anderson (Ινστιτούτο Επιστήμης Διαστημικού Τηλεσκοπίου, Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ), B. Bettoni (INAF-της Πάντοβα, στην Ιταλία ), D. Nardiello, A. Milone και A. Marino (Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στην Ιταλία), M. Libralato και A. Bellini (Ινστιτούτο Επιστήμης Διαστημικού Τηλεσκοπίου, Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ), A. Dieball (Πανεπιστήμιο της Βόννης, Γερμανία), Ρ. Bergeron (Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, Κεμπέκ, Καναδάς), Α. Burgasser (Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Σαν Ντιέγκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και D. Apai (Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, Τουσόν Αριζόνα).

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής ομάδας δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο online στις 31 Ιανουαρίου του 2019 στις Μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είναι ένα έργο διεθνούς συνεργασίας μεταξύ της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency - ESA), Το κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard (Goddard Space Flight Center) της NASA στο Γκρήνμπελτ, του Μέριλαντ, διαχειρίζεται το τηλεσκόπιο. Το Επιστημονικό Ινστιτούτο Διαστημικού Τηλεσκοπίου (Space Telescope Science Institute -STScI) στη Βαλτιμόρη, του Μέριλαντ, διεξάγει τις επιστημονικές επιχειρήσεις του ΔΤ Hubble. Το STScI λειτουργεί για τη NASA από την Ένωση Πανεπιστημίων για την Έρευνα στην Αστρονομία (Association of Universities for Research in Astronomy) στην Ουάσιγκτον D.C.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ray Villard 
Space Telescope Science Institute, Baltimore, Maryland 
410-338-4514 
villard@stsci.edu

Luigi Bedin 
INAF-Astronomical Observatory of Padua, Italy 
011-49-829-3413 
luigi.bedin@oapd.inaf.it


Σύνδεσμοι:
INAF-Astronomical Observatory of Padua, Italy
Liverpool John Moores University, Liverpool, England, UK
University of California, Los Angeles, California, USA
University of British Columbia, Vancouver, British Columbia, Canada
Space Telescope Science Institute, Baltimore, Maryland, USA
University of Padua, Italy
University of Bonn, Bonn, Germany
University of Montreal, Quebec, Canada
University of California, San Diego, California, USA
University of Arizona, Tucson, Arizona, USA
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy