Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Η προέλευση του νερού στη Γη από:

..."Δισεκατομμύρια τόνων αστεροειδών γεμάτους από νερό"


Πηγή αρχικής εικόνας : dailyevolver.com. Τροποποίηση Δημήτρης Γκίκας

"Οι υπολογισμοί μας δείχνουν να συμπίπτουν με τη λεγόμενη περίοδο του " Όψιμου σφοδρού βομβαρδισμού (Late Heavy Bombardment - LHB)", ο οποίος προκλήθηκε από τη βαρυτική αποσταθεροποίηση της κύριας ζώνης των αστεροειδών, δισεκατομμύρια τόνοι ανθρακούχων χονδριτών έφθασαν στη Γη περίπου 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια. Και το έκαναν μεταφέροντας στις λεπτές μήτρες τους νερό και άλλα πτητικά (volatile)* στοιχεία υπό μορφή ενυδατωμένων ορυκτών", δήλωσε ο Josep M. Trigo-Rodríguez στο Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών.

Μια διεθνής μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Διαστημικών Επιστημών, του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (Spanish National Research Council - CSIC) και του Ινστιτούτου Estudis Espacials de Catalunya ανακάλυψαν ότι οι ανθρακούχοι χονδρίτες, μία κατηγορία μετεωριτών, ενσωματώνουν ενυδατωμένα μέταλλα μαζί με οργανικά υλικά από τον πρωτοπλανητικό δίσκο πριν από το σχηματισμό των πλανητών. Η μελέτη ανακαλύπτει πώς αυτοί οι μετεωρίτες διατήρησαν νερό και οργανική ύλη μέσα τους πριν φτάσουν στον πλανήτη μας

Οι επιστήμονες σημειώνουν ακόμα ότι αυτοί οι μετεωρίτες διαδραμάτισαν "σημαντικό ρόλο στον εμπλουτισμό με νερό της αρχέγονης Γης" επειδή διευκόλυναν τη μεταφορά πτητικών στοιχείων (Volatiles), τα οποία είχαν συσσωρευτεί στις εξωτερικές περιοχές του λεγόμενου πρωτοπλανητικού δίσκου από τον οποίο σχηματίστηκαν πλανήτες, περισσότερο από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Η Γη σχηματίστηκε σε ένα περιβάλλον κοντά στον Ήλιο, πολύ φτωχό λόγω της έλλειψης Οξυγόνου.

Οι ανθρακούχοι χονδρίτες προέρχονται από αστεροειδείς οι οποίοι λόγω του μεγέθους τους, που είναι γενικά κάτω από εκατό χιλιόμετρα σε διάμετρο, ποτέ δεν έλειωσαν, και δεν υπέστησαν εσωτερική χημική διαφοροποίηση όπως οι πλανήτες. Έτσι, η μελέτη δίνει ενδείξεις για τις αρχικές φάσεις προσαύξησης** των πρώτων σωμάτων τα οποία σχημάτισαν τους πλανήτες.

Οι μετεωρίτες οι οποίοι αναλύθηκαν σε αυτό το έργο ανήκουν στη συλλογή της Ανταρκτικής της NASA (NASA’s Antarctic collection), της οποίας το Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών του CSIC είναι το μοναδικό κέντρο αποθήκευσης στην Ισπανία. Πρόκειται για τους μετεωρίτες που έπεσαν στο Murchison (Αυστραλία) το 1969 και στο Renazzo (Ιταλία) το 1824, οι οποίοι είναι δύο αντιπροσωπευτικά δείγματα από τους περισσότερο ενυδατωμένους τύπους ανθρακικών χονδριτών (ομάδες CM και CR) που έχουν μελετηθεί.

"Οι Χονδρίτες αποτελούν μια απολιθωμένη κληρονομιά της δημιουργίας των πλανητών, και οι οποίοι παρέχουν πληροφορίες για την προσκόλληση (συσσωμάτωση) των πρώτων δομικών στοιχείων των πλανητών, αλλά και για όλα όσα συνέβησαν μέσα τους λίγο μετά το σχηματισμό τους. Σε αυτή τη μελέτη, θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα για να προσδιορίσουμε τις διαδικασίες ενσωμάτωσης του νερού που βρέθηκε στον ίδιο πρωτοπλανητικό δίσκο", εξηγεί ο ερευνητής της CSIC Josep M. Trigo-Rodríguez, ο οποίος εργάζεται στο Ινστιτούτο Διαστημικών Επιστημών, και επικεφαλής της μελέτης.

Ένας ερευνητής της CSIC προσθέτει: Υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την προέλευση του νερού στη Γη, και η μελέτη μας αποδεικνύει ότι οι ανθρακούχοι χονδρίτες ήταν σε θέση να μεταφέρουν νερό με πολύ αποτελεσματικό τρόπο στο εσωτερικό τους, στις μήτρες τους αν θέλετε. Αυτό το νερό φαίνεται να προέρχεται από δύο τύπους αντικειμένων, τα οποία σχηματίστηκαν σε διαφορετικές αποστάσεις από τον Ήλιο: Οι ενυδατωμένοι αστεροειδείς και οι Κομήτες.

Προφανώς, για να γνωρίζουμε την προέλευση του νερού στη Γη, πρέπει να μελετήσουμε όχι μόνο τους κομήτες αλλά και τους ανθρακούχους χονδρίτες οι οποίοι προέρχονται από έναν πληθυσμό αστεροειδών που ονομάζεται "Mεταβατικοί αστεροειδείς (transitional asteroids). Αυτά τα σώματα ήταν πολύ πιο πολυάριθμα πριν από 4.000 εκατομμύρια χρόνια, αλλά υπέστησαν βαρυτική αποσταθεροποίηση κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης των πλανητών Δία και Κρόνου στην σημερινή τους θέση. Εκείνα που δεν "κατάπιαν" τελικά οι πλανήτες Δίας και Κρόνος απορρίφθηκαν προς τους βραχώδεις πλανήτες και σε άλλες περιοχές του Ηλιακού μας Συστήματος, μεταφέροντας νερό και οργανική ύλη στο εσωτερικό τους.

Επί του παρόντος, υπάρχουν δύο αποστολές σε εξέλιξη για την επιστροφή δείγματος από πρωτόγονους αστεροειδείς: το OSIRIS-Rex της NASA και το Hayabusa 2 της Ιαπωνικής Αεροδιαστημικής Εξερευνητικής Υπηρεσίας JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency - JAXA) . Τα αποτελέσματα από την ανάλυση των ανθρακούχων χονδριτών σε μια μικρο-και νανοκλίμακα, τα οποία δημοσιεύονται στη νέα αυτή μελέτη αποκαλύπτουν τη σημασία των αποστολών δειγματοληψίας, οι οποίες μπορούν να φέρουν στη Γη πετρώματα λιγότερο αλλοιωμένα από συγκρούσεις όσο οι μετεωρίτες οι οποίοι πέφτουν σε μια χερσαία επιφάνεια.


……………….Επεξηγήσεις………………..

*Στην πλανητική επιστήμη, τα πτητικά είναι η ομάδα των χημικών στοιχείων και των χημικών ενώσεων με χαμηλά σημεία βρασμού τα οποία συνδέονται με τον φλοιό ή την ατμόσφαιρα ενός πλανήτη ή του φυσικού του δορυφόρου. Παραδείγματα είναι το άζωτο, το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα, η αμμωνία, το υδρογόνο, το μεθάνιο και το διοξείδιο του θείου. Στην αστρογεωλογία, αυτές οι ενώσεις, σε στερεή κατάσταση, συχνά περιλαμβάνουν μεγάλες αναλογίες των φλοιών των φυσικών δορυφόρων και των νάνων πλανητών νάνων. Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Volatiles

**Στο διάστημα όπου η βαρύτητα δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πάνω σε ενα πλανήτη ή άστρο, τα διάφορα μικρά αντικείμενα όπως μικροί βράχοι, σκόνη κλπ, τείνουν να ενώνονται, να συσσωματώνονται αυξητικά σχηματίζοντας σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερα αντικείμενα όσο διαρκεί ή διαδικασία αυτή. Επιστήμονες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το 2006 παρατήρησαν οτι οι κόκκοι ζάχαρης αντί να σκορπίζονται, αν ριχτούν σε ενα τραπέζι για παράδειγμα όπως συμβαίνει εδώ στη Γη, συσσωματώνονται σχηματίζοντας μικρούς βολβούς.
 http://www.psrd.hawaii.edu/CosmoSparks/July14/electrostatic-particle-aggregation.html


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Επιπλέον πηγές:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy