Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Πλανήτης Ποσειδώνας: Γνωρίστε τον Ιππόκαμπο

Ανακαλύφθηκε ένας νέος φυσικός δορυφόρος στο Ηλιακό μας σύστημα,
τον οποίο οι επιστήμονες αποκαλούν  "Hippocamp"  Ιππόκαμπος στα Ελληνικά, ο οποίος περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη Ποσειδώνα.

Ο Πλανήτης Ποσειδώνας
Ο Πλανήτης Ποσειδώνας. Εικόνα: NASA/JPL - http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA00046

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ενα εντελώς νέο φυσικό δορυφόρο στο Ηλιακό μας σύστημα ο οποίος ήταν...κρυμμένος από την...κοινή θέα


Το νέο αντικείμενο, που ονομάζεται Hippocamp (Ιππόκαμπος), έχει ανακαλυφθεί να περιφέρεται γύρω από τον πλανήτη Ποσειδώνα. Είναι το μικρότερο φεγγάρι του πλανήτη, και συμπεριφέρεται πολύ περίεργα, με τρόπους που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στον αρχικό του σχηματισμό.

Ο Ιππόκαμπος είχε ήδη καταγραφεί σε προηγούμενες εικόνες του κοντινού του πλανήτη (του Ποσειδώνα). Αλλά οι τεχνικές ικανότητες των αστρονόμων δεν ήταν αρκετές για να το εντοπίσουν, και μόνο τώρα ο μικροσκοπικός αυτός κόσμος παρατηρήθηκε και ταξινομήθηκε.

Όταν το διαστημόπλοιο Βόγιατζερ 2 πέρασε  από τον Ποσειδώνα το 1989, εντόπισε έξι μικρά εσωτερικά φεγγάρια σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Είναι πολύ μικρά, και πολύ νεότερα από τον Ποσειδώνα, και τα  οποία πιθανότατα σχηματίστηκαν λίγο μετά το μεγαλύτερο φεγγάρι του πλανήτη το οποίο ονομάζεται Τρίτων.

Όμως, μια νέα έρευνα δείχνει ότι υπήρξε και ενα άλλο, μικροσκοπικό φεγγάρι το οποίο δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ, και που περιφέρονταν κοντά στον πλανήτη. Αυτό ανεβάζει το συνολικό αριθμό των φυσικών δορυφόρων τα οποία περιφέρονται γύρω από τον Ποσειδώνα στα 14, και ρίχνει νέο φως στις γνώσεις της επιστήμης για τον τεράστιο αυτό αέριο γίγαντα πλανήτη.

Αυτή η νέα σημαντική ανακάλυψη χρησιμοποίησε τις τελευταίες τεχνικές επεξεργασίας εικόνας, καθώς και εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, επιτρέποντας στους αστρονόμους να δουν τα εσωτερικά φεγγάρια παρά την ταχεία ταχύτητα με την οποία κινούνται γύρω από τον πλανήτη Ποσειδώνα. Όταν λήφθηκε η πρώτη φωτογραφία που περιελάμβανε τον Hippocamp, το 2004, οι επιστήμονες δεν είχαν τη δυνατότητα να εντοπίσουν ένα τόσο μικρό αντικείμενο το οποίο κινούνταν τόσο γρήγορα.

Το νέο φεγγάρι ονομάζεται Hippocamp (Ιππόκαμπος), από το θαλάσσιο πλάσμα της Ελληνικής μυθολογίας. Το μικροσκοπικό του μέγεθος το καθιστά το μικρότερο της "ιδιωτικής συλλογής φυσικών δορυφόρων" του Ποσειδώνα, και έχει διάμετρο μόνο 34 χιλιόμετρα.

Το φεγγάρι βρίσκεται σε τροχιά κοντά στο Πρωτέα, το μεγαλύτερο και πιο απομακρυσμένο από τα εσωτερικά φεγγάρια του Ποσειδώνα. Οι αστρονόμοι λένε ότι είναι πιθανό ότι ο Hippocamp σχηματίστηκε όταν αποσπάσθηκαν θραύσματα αυτού του μεγαλύτερου αντικειμένου όταν χτυπήθηκε από έναν μεγάλο κομήτη.

Οι δακτύλιοι και οι δορυφόροι του πλανήτη Ποσειδώνα το 2004. Πηγή: universetoday.com 

Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός ότι ο Hippocamp σχηματίστηκε εκεί όπου είναι τώρα, και δεν έχει καμία σχέση με τον Πρωτέα. Αλλά το μικροσκοπικό του μέγεθος και η παράξενη θέση του υποδηλώνουν ότι σχηματίστηκε μετά από μια σύγκρουση. Η περίπτωση αυτή θα ρίξει φως, στο πως σχηματίστηκε το υπόλοιπο σύστημα φυσικών δορυφόρων του πλανήτη  Ποσειδώνα.

"Ο Πρωτέας φιλοξενεί έναν ασυνήθιστα μεγάλο κρατήρα ο οποίος ονομάζεται Φάρος - ένα ενδεικτικό σημάδι ότι το φεγγάρι αυτό θα μπορούσε να έχει αποφύγει την καταστροφή από μια πτώση (ουράνιου σώματος)", γράφει η αστρονόμος Anne J. Verbiscer σε ένα άρθρο της στο οποίο σχολιάζει την ανακάλυψη. "Οποτεδήποτε και αν συνέβει αυτή η πτώση, εκτόξευσε, χωρίς αμφιβολία, θραύσματα τα οποία μπήκαν σε σε τροχιά γύρω από τον Ποσειδώνα. "

Ένα από αυτά τα θρυμματισμένα κομμάτια θα μπορούσε να γίνει το νέο φεγγάρι, λένε οι συγγραφείς.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να φωτιστεί το πώς σχηματίστηκαν άλλα φεγγάρια, λένε οι συγγραφείς. Εάν ο Hippocamp σχηματίστηκε σε μια τέτοια σύγκρουση, τότε είναι πιθανό ότι οι άλλοι διαμορφώθηκαν από πτώσεις κομητών.

Εκτός από την ανακάλυψη του Hippocamp, η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature δίνει επίσης νέα στοιχεία και για άλλα φεγγάρια όπως η Ναϊάδα (Naiad), το εσωτερικό φεγγάρι που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1989. Οι αστρονόμοι για πρώτη φορά, παρέχουν επίσης νέα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων μεγέθους και τροχιάς όλων των εσωτερικών δορυφόρων 

Η ίδια τεχνική μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες ανακαλύψεις. Παρόμοια εργασία βοήθησε να βρεθεί ένα αντικείμενο σε μια  απόσταση που φτάνει στις παρυφές του Ηλιακού μας συστήματος, και ίσως κάποια μέρα να ανακαλύψει και  άλλα φεγγάρια γύρω από μεγαλύτερους πλανήτες - ή ακόμα και ολόκληρους πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από μακρινά αστέρια.

Από: Andrew Griffin


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy