Η Ιαπωνική αποστολή Hayabusa 2 αυτή την εβδομάδα θα εξορύξει έναν αστεροειδή...
Μετά τη ρίψη ενός μικρού βλήματος στην επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu, το διαστημικό σκάφος θα συλλέξει το υλικό το οποίο θα αποβληθεί πριν τελικά επιστρέψει τα δείγματα στη Γη.
Η διαστημοσυσκευή Hayabusa 2 θα συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του αστεροειδούς Ryugu αυτή την εβδομάδα
. Εικόνα-καλλιτεχνική απεικόνιση: Akihiro Ikeshita (C), JAXA
. Εικόνα-καλλιτεχνική απεικόνιση: Akihiro Ikeshita (C), JAXA
Το Ιαπωνικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Hayabusa 2 είναι έτοιμο να προσεδαφιστεί στον αστεροειδή Ryugu (για την ακρίβεια 162173 Ryugu), προς το τέλη της εβδομάδας αυτής. Τη Δευτέρα το πρωί, Ιάπωνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το διαστημικό σκάφος θα επιχειρήσει να προσγειωθεί στις 23:00 ώρα Ελλάδας (6 μ.μ. EST) την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου. Το διαστημικό σκάφος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστεροειδή Ryugu από τον Ιούνιο του 2018. Μόλις προσεδαφιστεί στην επιφάνεια, θα ξεκινήσει την κύρια αποστολή του η οποία είναι η συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια του Ryugu. Τελικά, θα επιστρέψει αυτά τα δείγματα στη Γη για μελέτη.
Αρχικά, η συσκευή (lander) είχε προγραμματίσει να προσεδαφιστεί τον περασμένο Οκτώβριο. Αλλά προσεκτικότερες επιθεωρήσεις του αστεροειδούς έδειξαν ότι ήταν καλυμμένος με μεγάλους ογκόλιθους και βράχους. Αυτό περιπλέκει το έργο του Hayabusa 2 να συγκεντρώσει κόκκους σκόνης και άμμου. Οι επιστήμονες της αποστολής συνειδητοποίησαν ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αναζητήσουν ασφαλή σημεία προσγείωσης, όπου το διαστημικό σκάφος θα είχε περισσότερες πιθανότητες να συλλέξει με επιτυχία υλικό από την επιφάνεια. Τώρα, είναι πλέον σίγουροι ότι έχουν βρει ένα τέτοιο σημείο.
Εξόρυξη για επιστήμη
Το Hayabusa 2 θα χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο με τον προκάτοχό του, Hayabusa 1, το οποίο επισκέφθηκε τον αστεροειδή Itokawa (25143 Itokawa) το 2005. Αυτό σημαίνει οτι η διαστημοσυσκευή θα εκτοξεύσει, θα πυροβολήσει αν προτιμάτε, ένα μικρό βλήμα στην επιφάνεια του αστεροειδούς, το οποίο θα σηκώσει σκόνη και μικρούς κόκκους τους οποίους το Hayabusa 2 θα συλλέξει με το δειγματοληπτικό του "κέρας" .
Το Hayabusa θα..."πυροβολήσει" δύο φορές, για να βεβαιωθεί ότι συνέλεξε αρκετό υλικό για την απαιτούμενη επιστημονική μελέτη. Αργότερα τη χρονιά αυτή, θα ρίξει επίσης ένα μεγαλύτερο βλήμα από μια μεγαλύτερη απόσταση για να εξαχθεί υλικό το οποίο βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του Ryugu.
Επίσης, η εξερεύνηση του αστεροειδή Ryugu περιλαμβάνει και τη χρήση μια σειράς από προσεδαφιστές ή ρόβερς (landers), τους οποίους το Hayabusa 2 έφερε μαζί του. Έχει θέσει σε λειτουργία από το περασμένο Σεπτέμβριο δύο από αυτά τα ρόβερ, το HIBOU και το OWL. Το MASCOT προσγειώθηκε μερικές εβδομάδες αργότερα, τον Οκτώβριο, και το Rover-2 είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Όλοι αυτοί οι διαστημικοί οι δρομείς, είναι ικανοί να αναπηδήσουν γύρω από τον αστεροειδή, αλλάζοντας θέση κάθε φορά, έτσι ώστε να μελετήσουν τον αστεροειδή από πολλές θέσεις. Έχουν στείλει στη Γη πολύτιμες πληροφορίες οι οποίες βοήθησαν τους επιστήμονες στο να επιλέξουν τα κατάλληλα εκείνα σημεία τα οποία θα χρησιμεύσουν για μελλοντικές μελέτες, καθώς και στη καλύτερη δυνατή κατανόηση στο προσωρινό σπίτι του Hayabusa 2.
Το Hayabusa 2 θα αναχωρήσει για πάντα από τον αστεροειδή Ryugu τον Δεκέμβριο, και θα επιστρέψει στη Γη ένα χρόνο αργότερα, στα τέλη του 2020.
Από: Korey Haynes
……………….*………………..
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο
Facebook:
Και στο blog: Αστρονομία
και Επιστήμη
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα
μπλε ή κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις
μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε
μας: gikasd63@hotmail.com η αφήστε μήνυμα inbox στη
Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας
εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα
αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την
σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη
διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς
δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η
ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του
αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του
άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις
ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου.
Για την ομάδα : @Aratosastronomy