Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα της πρόσφατης δραστηριότητας του Νότιου μαγνητικού πόλου της Γης;

Η "αξιοποίηση" του φυσιολογικού ως μη φυσιολογικού από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης πυροδότησε τη συγγραφή του άρθρου αυτού. Είναι υποθετικό και έχει σχεδιαστεί για να σώσει ερεθίσματα σε μια ευρύτερη συζήτηση που δεν συμβαίνει εξαιτίας της συνήθους "εξειδίκευσης". Το συμβάν του Μαγνητικού Πόλου μου επιτρέπει να εντοπίσω τα γεγονότα και τις συσχετίσεις που είναι γνωστό ότι διαφέρουν στους επιμέρους τομείς της επιστήμης. Λόγω του οράματος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), είναι καιρός να αφιερώσουμε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που οι δημοκράτες θα κατευθύνουν προς «αποδεικτικούς» ισχυρισμούς της IPCC, και θα προσδιορίσουν άλλους σημαντικούς μηχανισμούς που υπερβαίνουν κατά πολύ οποιαδήποτε πιθανή επίδραση του ανθρώπινου CO2 στην κλιματική αλλαγή.


Πηγή εικόνας: http://wdc.kugi.kyoto-u.ac.jp/poles/polesexp.html

……………….*………………..

 (Ειρήσθω εν παρόδω πριν το άρθρο )

Εδώ θέλουμε σαν ιστολόγιο να σας δηλώσουμε την παρανόηση που γίνεται όσο αναφορά τους μαγνητικούς πόλους της Γης, Το άρθρο που θα διαβάσετε, άλλα και παγκοσμίως, σχεδόν όλα τα άρθρα αναφέρονται στις κινήσεις του Βόρειου μαγνητικού πόλου της Γης προσδιορίζοντας τον στο Βόρειο ημισφαίριο. Η Γη σαν ένας τεράστιος μαγνήτης που είναι έχει τον Βόρειο μαγνητικό της πόλο στο ΝΟΤΙΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ και όχι  στο Βόρειο.

Ο θόρυβος σχετικά με τα όποια προβλήματα στη πλοήγηση (Θαλάσσια, Εναέρια ή Χερσαία) σχετίζεται ορθά με τις μαγνητικές πυξίδες και όχι με τα GPS τα οποία χρησιμοποιούν τον αληθή Βορρά η Νότο. Γενικά σε κάθε χάραξη πορείας για την πλοήγηση, η για κάθε κατεύθυνση χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ  ο αληθής γεωγραφικός Βορράς ή Νότος. Πρόβλημα δημιουργείται ΜΟΝΟ στις μαγνητικές πυξίδες οι οποίες λειτουργούν σωστά μέχρι ενός γεωγραφικού πλάτους. Όσο πλησιάζουμε τους πόλους οι μαγνητικές πυξίδες υπολειτουργούν ή αχρηστεύονται ["Μαγνητική Έγκλιση" (dip angle)] λόγω του οτι το επίπεδο της μαγνητικής βελόνας γίνεται κάθετο με τον άξονα Βορράς - Νότος των μαγνητικών δυναμικών γραμμών του γήινου μαγνητικού πεδίου (κόκκινη γραμμή).

Συνεπώς διορθώνουμε το πρότυπο κείμενο αντικαθιστώντας τη Λέξη Βόρειος με τη λέξη Νότιος σχετικά με τον προσδιορισμό τοποθεσίας του Νότιου μαγνητικού πόλου. 

diagram of earth showing magnetic and geographic poles


Σχήμα: 1 - Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης (κόκκινη γραμμή) και οι γεωγραφικοί της πόλοι (πράσινη γραμμή) χωρίζονται μεταξύ τους σε μοίρες, πρώτα, και δεύτερα λεπτά της μοίρας, ανάλογα το έτος. Η Γη περιστρέφεται γύρω από τους γεωγραφικούς πόλους, αλλά η μαγνητική πυξίδα δείχνει τους μαγνητικούς πόλους. Εικόνα: Christopher S. Baird.


(Συνέχεια στο άρθρο)

……………….*………………..

Μας λέει τη γνώμη του ο  Dr. Tim Ball

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο Νότιος μαγνητικός πόλος ο οποίος βρίσκεται στον Βόρειο Γεωγραφικό πόλο της Γης έχει αρχίσει να μετακινείται "ασταμάτητα" με ταχύτητες τόσο γρήγορες που χρειάζεται η έκδοση μιας επείγουσας ενημέρωσης των χαρτών που χρησιμοποιούνται από τα ηλεκτρονικά (και έντυπα) συστήματα πλοήγησης

Είναι ένα θέμα που υπονοεί ότι ένα φυσιολογικό γεγονός γίνεται μη φυσιολογικό. Ο μαγνητικός πόλος κινείται πάντα και αυτή η ταχεία κίνηση δεν είναι καινούργια. Πρόσφατες αλλά όχι νέες. Δείτε το διάγραμμα (σχήμα 2) που περιλαμβάνεται στην αναφορά. Παρατηρήστε ότι ο ΜΠ (Μαγνητικός Πόλος) κινήθηκε περισσότερο από το 2000 έως το 2010 από ότι είχε εκτιμηθεί για το χρονικό διάστημα από το 2010 έως το 2020.

clip_image002
Σχήμα 2. Μαγνητική κίνηση. Ο Νότιος μαγνητικός πόλος (στην εικόνα εσφαλμένα αναφέρει Βόρειο) έχει κατεύθυνση από το Καναδά προς την Σιβηρία. και πρόσφατα διέσχισε την Διεθνή Γραμμή Ημερομηνίας  (International Date Line). Η γρήγορη κίνησή του, συν τις άλλες μετατοπίσεις στο γήινο μαγνητικό πεδίο, έχουν αναγκάσει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τα μαγνητικά μοντέλα τα οποία χρησιμοποιούνται στη γενική πλοήγηση (Θαλάσσια, Αέρια, και Χερσαία)

Συγκέντρωσα πρακτικές γνώσεις σχετικά με τον Νότιο Μαγνητικό Πόλο και τον μαγνητισμό της Γης όταν εκτελούσα πτήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Καναδική Αρκτική. Υπήρχε μια γραμμή στους χάρτες μας με μια λεζάντα που έγραφε "Πυξίδες αναξιόπιστες πέρα από αυτή τη γραμμή". Ο λόγος είναι ότι η βελόνα της πυξίδας, ισορροπεί σε ένα σημείο, και κινείται για να ευθυγραμμιστεί με τις δυναμικές μαγνητικές γραμμές της Γης. Καθώς πλησιάζετε τον πόλο, οι γραμμές "βουτούν" και κατευθύνονται κατευθείαν κάτω. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως "Μαγνητική Έγκλιση" (dip angle). Οι ακριβείς αναγνώσεις γίνονται όλο και πιο δύσκολες και τελικά "αναξιόπιστες".

Η επόμενη ας την πούμε εμπλοκή μου προήλθε από τη διδασκαλία. Η έννοια της "Μετατόπισης των ηπείρων" (continental drift) ήταν νέα και αμφιλεγόμενη. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν τις ηπείρους να κινούνται, και δεν υπήρχαν επίσης και εμπειρικά στοιχεία. Αυτό άλλαξε το 1963 όταν ο Vine και Matthews δημοσίευσαν το έργο τους πάνω στις μαγνητικές γραμμές  σε κάθε πλευρά μιας κορυφογραμμής όπου οι πλάκες διαχωρίζονταν (Σχήμα 3).

clip_image003
Σχήμα 3

Αυτό οδήγησε σε μια πληθώρα μελετών και ερευνών, οι οποίες έλεγξαν την υπόθεση αυτή χρησιμοποιώντας την κατάλληλη επιστημονική μέθοδο, η οποία είναι πλέον ευρέως αποδεκτή. Ένα κομμάτι της έρευνας αυτής χρησιμοποίησε την ευθυγράμμιση των γραμμών της μαγνητικής δύναμης για να καθορίσει τη θέση του πόλου. Μερικά ορυκτά, όπως ο μαγνητίτης, είναι πιο ευαίσθητα στο μαγνητισμό από άλλα. Καθώς το μάγμα φθάνει στην επιφάνεια κατά μήκος της κορυφογραμμής και γίνεται λάβα, αρχίζει να ψύχεται. Πριν την ψύξη, τα ορυκτά ευθυγραμμίζονται με το μαγνητικό πεδίο. Αυτή η διεργασία "κλειδώνεται" σε μια κρίσιμη θερμοκρασία κατά τη διαδικασία ψύξης γνωστή ως Θερμοκρασία Κιρί [(θερμοκρασία Κιρί (ή Κιουρί) (Curie temperature) (Tc), ή σημείο Κιρί (Curie point)].

Τα διαγράμματα της κατεύθυνσης των μεταβαλλόμενων μαγνητικών γραμμών φαίνεται να δείχνουν ότι ο πόλος κινείται. Το φαινόμενο ονομάστηκε ¨Πολική περιπλάνηση¨ (polar wandering) επειδή οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι ο πόλος παρέμενε περίπου στον ίδιο τόπο, και οτι οι ήπειροι κινούνταν γύρω του. Από τη γνώση ότι οι ήπειροι μετακινούνται, αυτές οι γραμμές επέτρεψαν την ανοικοδόμηση των μελετών και συμπερασμάτων σχετικά με τη κίνηση των τεκτονικών πλακών.

Δεν θα πρέπει να το συγχέετε αυτό με την τρέχουσα κίνηση του μαγνητικού πόλου. Οι άνθρωποι γνωρίζουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια ότι η Γη διαθέτει μαγνητικό πεδίο με βόρειο και νότιο πόλο. Οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν τις μαγνητικές ιδιότητες των πετρωμάτων όπως ο Μαγνητίτης (θα τον συναντήσετε και ως Lodestone ο οποίος είναι ορυκτός μαγνητίτης), για να καθορίσουν την κατεύθυνση, και έτσι να γίνουν οι πρώτες πυξίδες που χρησιμοποιήθηκαν.

Μια άλλη φάση της συμμετοχής μου στον μαγνητισμό ήρθε μέσω της έρευνας για το κλίμα. Χρησιμοποίησα τα περιοδικά Hudson's Bay Company για να αναδημιουργήσω ενα εκτεταμένο ιστορικό για το κλίμα. Έχω επίσης συνεργαστεί με τον Sam Bawlf που παρέχει κλιματικές επικαιροποιήσεις για το βιβλίο του "The Secret Voyage του Sir Francis Drake". Όλα αυτά συνέβαλαν και επέκτειναν την εκμάθηση μου για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς και το ενδιαφέρον μου για την πλοήγηση.

Οι Ελισαβετιανοί (Elizabethans) κατείχαν μια εκπληκτική ποσότητα στοιχείων για το μαγνητισμό. Μία από τις μεγαλύτερες αλλά λιγότερο γνωστές επιστημονικές πραγματείες είναι το αριστούργημα De Magnete του 1600 μ.Χ. του William Gilbert. Ο "συνεχής αγώνας" (σχετικά με τη θέση των πόλων) δεν θα υπήρχε εάν ο Βόρειος (ή Νότιος) Μαγνητικός Πόλος και ο Αληθής Πόλος συνέπιπταν, αλλά δεν συμπίπτουν. Αν καθορίζετε την κατεύθυνση χρησιμοποιώντας μια πυξίδα και χρησιμοποιώντας χάρτες που έχουν σχεδιαστεί γεωμετρικά με τον Αληθή ή Γεωγραφικό (Βόρειο ή Νότιο) Πόλο, θα πρέπει να διορθώνετε διαρκώς τη διακύμανση (παραλλαγή ή σφάλμα πυξίδας = Απόκλιση δ ή ε + ή - την παρεκτροπή) μεταξύ των δύο. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο, αλλά το γεγονός ότι ο μαγνητικός πόλος κινείται συνεχώς περιπλέκει τα πράγματα. Αυτή είναι η πρόκληση της σημερινής, δηλωμένης κίνησης (των μαγνητικών πόλων), και η επιτακτική προσαρμογή των συσκευών πλοήγησης στα νέα δεδομένα
 (Στμ -Προσέξτε: Συσκευές που χρησιμοποιούν μαγνητικές πυξίδες ή μαγνητικούς αισθητήρες το τονίζουμε).

Εκτός από όλη αυτή την κίνηση των Πόλων, υπάρχει μια άλλη αλλαγή η οποία εμφανίζεται ως επικείμενη. Οι άνθρωποι πάντα γοητεύονται όταν μαθαίνουν ότι περιοδικά το μαγνητικό πεδίο της Γης αναστρέφεται. Η τρέχουσα κατάσταση ονομάζεται "Φυσιολογική" (Normal), και όταν καταγράφεται αντίθετη πολικότητα ονομάζεται "Αναστροφή" (Reverse). Αυτές οι αλλαγές "καταγράφηκαν" στη ηφαιστειακή λάβα καθώς εκείνη ψύχθηκε ταυτοποιώντας δύο καταστάσεις, μια σύντομη αναστροφή που ονομάζεται "Συμβάν" (Event) και μια παρατεταμένη περίοδος η οποία ονομάζεται "Εποχή" (Epoch) κατά την οποία κυριαρχεί πότε η  κατάσταση "Φυσιολογική" και πότε η κατάσταση Αναστροφή (Normal ή Reverse) (Εικόνα 6).


Σχήμα 4 - Η θέση του βόρειου μαγνητικού πόλου σε σχέση με τον γεωγραφικό. Εικόνα: Βικιπαίδεια 



Σχήμα 5 - Η μετατόπιση του βόρειου μαγνητικού πόλου στις αρκτικές περιοχές του Καναδά μεταξύ 1831 και 2020. Εικόνα:  Βικιπαίδεια

clip_image005

Εικόνα 6

Το άμεσο ερώτημα είναι τι δημιουργεί το μαγνητικό πεδίο της Γης; Πριν από την ανακάλυψη των αντιστροφών, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η Γη ήταν ένα γιγάντιο περιστρεφόμενο δυναμό. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι μια αντιστροφή θα απαιτούσε τη διακοπή της περιστροφής και την εκκίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτή την πρόταση. Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι κάθε ένα από τα γήινα εσωτερικά κελύφη, από τον Στερεό Εσωτερικό πυρήνα έως τον Υγρό Εξωτερικό πυρήνα, μέσω του Μανδύα, περιστρέφονται με διαφορετικές ταχύτητες, και το καθένα δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο (Εικόνα 7). Η καθαρή αλληλεπίδραση των πεδίων αυτών προκαλεί το μοτίβο των αναστροφών.

clip_image007
Εικόνα 7

Δεν είναι γνωστό πόσο καιρό χρειάζεται, λόγω της ατελούς καταγραφής της αναστροφής, και διαφορετικές μετρήσεις δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών λέει ότι χρειάζονται 7000 χρόνια.

Ελπίζω ότι αυτό είναι αλήθεια επειδή σε μια εμφάνιση μου ενώπιον της καναδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Όζον χρησιμοποίησα την απειλή μιας αναστροφής ως παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη. Αρχικά, απέρριψα την πρόσκληση επειδή δεν ήμουν ειδικός στο Όζον. Εκτός από τις προηγούμενες εμπειρίες μου, κατά τις οποίες γνώριζα ότι δεν ήθελαν να μάθουν, ήθελαν μόνο πληροφορίες για να επιβεβαιώσουν τις προκαταλήψεις τους. Μου είπαν ότι ήταν θέμα έννομης τάξης, και έτσι πήγα." Έσπασα" τους κανόνες επειδή ήταν ξεκάθαρο ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την επιστημονική μέθοδο. Δεν γνώριζαν καν ότι ένα μέλος της ομάδας μου χρησιμοποιούσε δεδομένα μοντέλου υπολογιστών από δεδομένα σχετικά με το Όζον για το Τορόντο, όταν δεν υπήρχαν πραγματικά δεδομένα. Τους είπα ότι η λεγόμενη "Τρύπα του Όζοντος" ήταν η ίδια μια υπόθεση που δεν είχε ποτέ τεσταριστεί, δοκιμαστεί αν θέλετε.

Εξήγησα ότι οποιοσδήποτε επιστήμονας θα μπορούσε να λάβει υπόψιν του μερικά γεγονότα και να δημιουργήσει μια υπόθεση. Η επιστημονική μέθοδος απαιτεί από άλλους επιστήμονες, που δρουν ως σκεπτικιστές, να αμφισβητήσουν την υπόθεση, συνήθως αποκρύπτοντας μία ή περισσότερες από τις βασικές παραδοχές. Τόνισα ότι θα μπορούσα να δημιουργήσω δεκάδες απειλητικές για τη ζωή υποθέσεις. Για παράδειγμα, στη Γη επιβραδύνεται η ταχύτητα περιστροφής της, το μαγνητικό πεδίο της Γης έχει εξασθενήσει τα τελευταία 1.500 χρόνια (Εικόνα 8), και αυτό φαίνεται να υποδεικνύει ότι μια μαγνητική αναστροφή είναι επικείμενη, και οτι ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι σε προηγούμενες αναστροφές σημειώθηκαν εκτεταμένες εξαφανίσεις ειδών. Ήθελα να μάθω τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνησή μου. Τόνισα ότι η πρόκλησή τους είναι η αδυναμία αντιμετώπισης όλων αυτών των απειλών, και η οποία περιπλέκεται από την αδυναμία κατανόησης της επιστήμης και την ανάγκη ύπαρξης προτεραιοτήτων. Η αξιοποίηση του "Περιβαντομενταλισμού" (environmentalism) και του συναισθηματισμού για μια πολιτική ατζέντα περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

clip_image009
Εικόνα 8

Η πρόσφατη ταχύτερη κίνηση του μαγνητικού πόλου σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του (μαγνητικού) πεδίου υποδηλώνει σημαντικές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν αναστροφή. Ανεξαρτήτως αυτού, θέτει επίσης το ερώτημα σχετικά με την επίδραση του μαγνητικού πεδίου στην καιρική κατάσταση και το κλίμα. Η προκατάληψή μου βασίζεται στη χρήση του Σέλαος από τους αυτόχθονες πληθυσμούς για την πρόβλεψη των καιρικών μοτίβων κατά μήκος του βόρειου αρκτικού Καναδά. Γνωρίζουμε ότι η δραστηριότητα του Σέλαος συσχετίζεται με τους αριθμούς των Ηλιακών κηλίδων. Περαιτέρω ενδείξεις μιας τέτοιας σχέσης, ήταν η εμφάνιση ρωγμών στο μαγνητικό πεδίο χωρίς την παρουσία Ηλιακών κηλίδων, αλλά και πάλι, πρόκειται μόνο για μια απλή συσχέτιση.

Ο Sir Edmund Halley (1656-1742) στάλθηκε στη Σκωτία από τη Βασιλική Εταιρεία (Royal Society) για να διερευνήσει σχετικές αναφορές για την επανεμφάνιση του Σέλαος. Ήξερε για αυτά τα φαινόμενα, αλλά σε μια ενδιαφέρουσα καμπή της ιστορίας, η ζωή του κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του Ελάχιστου Maunder* (Maunder Minimum) και της Μικρής εποχής των παγετώνων (Little Ice Age). Στην έκθεσή του προς την Εταιρεία, δήλωσε ευχαριστημένος που έζησε αρκετά και να παρακολουθήσει την επιστροφή του Σέλαος**.

Φυσικά, η συσχέτιση αυτή δεν είναι αίτιο και αποτέλεσμα, αλλά τώρα γνωρίζουμε ότι το Σέλας είναι το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης μεταξύ του Ηλιακού ανέμου και των αερίων, ιδιαίτερα του Οξυγόνου και του Αζώτου στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Γνωρίζουμε τώρα ότι το Σέλας είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των ηλεκτρονίων με το μαγνητικό πεδίο.

Ελπίζω ότι θα δούμε κάποια πρωτοποριακή και ανοιχτόμυαλη έρευνα που γίνεται σε αυτές τις ενδείξεις αλλαγής, έτσι ώστε να προσδιοριστούν οι μηχανισμοί που την προκαλούν. Παλαιότερα υπέθετα ότι οι μεταβολές στην κυκλοφορία των ανώτερων ατμοσφαιρικών επιπέδων, ειδικά στα ανατολικά υποτροπικά, και στα μεσαία δυτικά γεωγραφικά πλάτη, οφείλονται σε μεταβολές της πίεσης στο μαγνητικό πεδίο και σε όλες τις υποκείμενες ατμοσφαιρικές στρώσεις από τον Ηλιακό άνεμο. Γνωρίζουμε ότι ο Ηλιακός άνεμος συμπιέζει το μαγνητικό πεδίο στην πλευρά που βλέπει στον Ήλιο (Εικόνα 9), οπότε είναι λογικό ότι οι παραλλαγές στον Ηλιακό άνεμο προκαλεί διακύμανση της ποσότητας στη συμπίεση αυτή, δημιουργώντας ένα φαινόμενο που μοιάζει με φυσερό.

Αποτέλεσμα εικόνας για vento solare

Εικόνα 9

Η εκμετάλλευση του φυσιολογικού ως μη φυσιολογικού από τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης πυροδότησε τη συγγραφή του άρθρου αυτού. Είναι υποθετικό και έχει σχεδιαστεί για να σώσει ερεθίσματα σε μια ευρύτερη συζήτηση που δεν συμβαίνει εξαιτίας της συνήθους "εξειδίκευσης". Το συμβάν του Μαγνητικού Πύλου μου επιτρέπει να εντοπίσω τα γεγονότα και τις συσχετίσεις που είναι γνωστό ότι διαφέρουν στους επιμέρους τομείς της επιστήμης. Λόγω του οράματος της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC), είναι καιρός να αφιερώσουμε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που οι δημοκράτες θα κατευθύνουν προς «αποδεικτικούς» ισχυρισμούς της IPCC, και θα προσδιορίσουν άλλους σημαντικούς μηχανισμούς που υπερβαίνουν κατά πολύ οποιαδήποτε πιθανή επίδραση του ανθρώπινου CO2 στην κλιματική αλλαγή.

……………….*………………..

*Ελάχιστο Maunder
Έτσι ονομάζεται η περίοδος μεταξύ των ετών 1645-1715 που θεωρείται ότι συμπίπτει με την παντελή έλλειψη ηλιακών κηλίδων, η οποία συνδέεται με το δριμύ ψύχος που επικρατούσε τότε σε όλο το βόρειο ημισφαίριο. Η εποχή αυτή τεκμηριώνεται από ιστορικά δεδομένα και ονομάζεται μικρή εποχή των παγετώνων κατά τη διάρκεια της οποίας τα ποτάμια πάγωναν και τα χιόνια παρέμεναν και στα χαμηλά υψόμετρα χωρίς να λιώνουν. Υπάρχουν βέβαια αποδείξεις ότι ο Ήλιος διένυσε τέτοιες περιόδους και στο πιο μακρινό παρελθόν. Η σχέση μεταξύ της ηλιακής δραστηριότητας και του γήινου κλίματος διερευνάται ακόμη και σήμερα. Πηγή: https://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=%CE%95%CE%BB%CE%AC%CF%87%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF_Maunder

**Όσο δυνατό είναι το μαγνητικό πεδίο της Γης τόσο έντονη είναι και η εμφάνιση του Σέλαος και το αντίστροφο. Σημειώστε ακόμα οτι κατά τη διάρκεια μιας έντονης Γεωμαγνητικής καταιγίδας το μαγνητικό πεδίο ελαττώνεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση Σέλαος οπουδήποτε στη Γη. 



……………….*………………..


Guest Blogger 

Τα πρωτοσέλιδα αναφέρουν: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6579515/Scientists-warn-Earths-magnetic-North-Pole-begun-moving-erratically-speeds-50km-year.html

Πηγές:
Κύριο άρθρο: https://wattsupwiththat.com/2019/01/13/what-are-the-implications-for-climate-of-recent-north-magnetic-pole-activity/

Μαγνητικός Βόρειος Πόλος
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%B3%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%92%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%BF%CF%82

Περί τοποθεσίας των μαγνητικών πόλων της Γης: 
http://wtamu.edu/~cbaird/sq/2013/11/15/why-does-a-magnetic-compass-point-to-the-geographic-north-pole/

https://phys.libretexts.org/Bookshelves/University_Physics/Book%3A_University_Physics_(OpenStax)/Map%3A_University_Physics_II_-_Thermodynamics%2C_Electricity%2C_and_Magnetism_(OpenStax)/11%3A_Magnetic_Forces_and_Fields/11.1%3A_Magnetism_and_Its_Historical_Discoveries

https://www.google.gr/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwiDt5vMs7PgAhVFZ1AKHeGDCawQjhx6BAgBEAM&url=https%3A%2F%2Fphys.org%2Fnews%2F2016-06-evidence-human-ability-earth-magnetic.html&psig=AOvVaw076tRoftZj6atAhwOZLK6H&ust=1549964883879372

Διάφοροι σύνδεσμοι:
Εικόνα 6 : http://slideplayer.com/slide/5969581/

Εικόνα 7: http://www.extremetech.com/extreme/137281-scientists-planning-1-billion-mission-to-drill-into-the-earths-mantle

Environmentalism: https://en.wikipedia.org/wiki/Environmentalism

https://wattsupwiththat.com/2019/01/17/shifting-north-magnetic-pole-is-affecting-everything-from-cell-phones-to-submarines/


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy