Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Νέα δεδομένα για την Έσχατη θούλη

Η αστρονομική εικόνα της ημέρας από την ΝΑΣΑ

APOD: Νέα δεδομένα: Το αντικείμενο Έσχατη Θούλη τελικά είναι...επίπεδο
Εικονογράφηση: NASA, APL της JHU, SwRI
https://apod.nasa.gov/apod/ap190211.html




Επεξήγηση: Η Έσχατη Θούλη δεν είναι το αντικείμενο που η ανθρωπότητα πίστευε ότι ήταν τον περασμένο μήνα. Όταν το ρομποτικό διαστημικό σκάφος Νέοι Ορίζοντες έφθασε κοντά στο απομεμακρυσμένο αστεροειδή Έσχατη Θούλη (Ultima Thule επίσημα 2014 MU69) στις αρχές Ιανουαρίου, οι πρώτες εικόνες έδειξαν δύο κυκλικούς λοβούς οι οποίοι, στη τρισδιάστατη τους απεικόνιση, θεωρούνταν σφαιρίδια. Ωστόσο, οι αναλύσεις νεότερων εικόνων - συμπεριλαμβανομένων πολλών που έχουν ληφθεί αμέσως μετά την πλησιέστερη προσέγγιση - δείχνουν εκλείποντες αστέρες οι οποίοι εμφανίζονται ξανά, νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η μόνη δυνατή εξήγηση είναι ότι αυτό το αντικείμενο της ζώνης του Κάιπερ μήκους 30 χιλιομέτρων έχει διαφορετικό τρισδιάστατο (3D) σχήμα από ότι πιστεύονταν πριν από λίγες μόνο εβδομάδες.



(Η παραπάνω σύντομη ταινία κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ. Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη διαστημική ιστορία μια κάμερα καταγράφει εικόνες σε τόσο μεγάλη απόσταση από τη Γη). Εικόνα: physicsgg.me

Συγκεκριμένα, όπως εμφανίζεται στην πρόσφατη απεικόνιση, ο μεγαλύτερος λοβός - ο Ultima- μοιάζει περισσότερο με μια χνουδωτή τηγανίτα παρά με σφαίρα, ενώ ο μικρότερος λοβός - η Thule - μοιάζει με ένα βαθουλωτό καρύδι. Η εναπομένουσα αβεβαιότητα στα περιγράμματα φαίνεται από τις διακεκομμένες μπλε γραμμές. Οι νέες πληροφορίες του σχήματος στο αντικείμενο αυτό δείχνουν ότι η βαρύτητα - η οποία συστέλλει ογκώδη σώματα σε σφαίρες - έπαιξε ίσως λιγότερο ρόλο στα περιγράμματα των λοβών της Έσχατης Θούλης από ότι προηγουμένως πιστεύονταν. Το διαστημικό σκάφος Νέοι Ορίζοντες συνέχισε το ταξίδι του προς την Έσχατη Θούλη αφού πέρασε τον νάνο πλανήτη Πλούτωνα στα μέσα του 2015. Νέα δεδομένα και εικόνες εξακολουθούν να λαμβάνονται.

Πηγή:physicsgg.me

Πηγές: 


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

 Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy