Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Εκπληκτική ανακάλυψη! Η Ατμόσφαιρα της Γης επεκτείνεται πολύ πέρα από τη Σελήνη.

Τι είναι η Γεωκορώνα ;

Υπάρχει ένα νέφος ατόμων υδρογόνου το οποίο ονομάζεται Γεωκορώνα (geocorona), το οποίο βρίσκεται εκεί όπου η ατμόσφαιρα της Γης διαρρέει στον εξώτερο διάστημα. Μια νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό το νέφος αυτό εκτείνεται πολύ πέρα από την τροχιά της Σελήνης, φθάνοντας μέχρι και 390.000 μίλια (630.000 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια της Γης. (Εικόνα: © ESA)

Μικροσκοπικές "τούφες" από διαστολές του αέρα της Γης εξέρχονται στον βαθύ διάστημα, πολύ πέρα από την τροχιά της Σελήνης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η Γεωκορώνα  - ένα λεπτό νέφος από άτομα Υδρογόνου - εκτείνεται μέχρι και τα 390.000 μίλια (630.000 χιλιόμετρα) στο διάστημα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Για την οπτική προοπτική: Η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε μέση απόσταση 239.000 μιλίων (384.600 χλμ.).

"Το φεγγάρι κινείται μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα", λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Igor Baliukin, του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσίας. "Δεν το γνωρίζαμε μέχρι να ξεσκονίσουμε τις παρατηρήσεις που έγιναν πριν από δύο δεκαετίες από το διαστημικό σκάφος SOHO".

Το Solar and Heliospheric Observatory  - SOHO:  Το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό παρατηρητήριο, είναι μια ερευνητική διαστημοσυσκευή ενός κοινού προγράμματος Ευρώπης-NASA, η οποία εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 1995 για να μελετήσει τον Ήλιο και τον διαστημικό καιρό.

Ο Baliukin και η ομάδα του ανέλυσαν αρχειακά δεδομένα τα οποία συγκεντρώθηκαν από το όργανο του SOHO το Solar Wind Anisotropies (SWAN) - συγκεκριμένα, έγιναν μετρήσεις ενός τύπου υπεριώδους φωτός που το οποίο ονομάζεται Lyman-alpha radiation. Το φως του Ήλιου αλληλεπιδρά με τα άτομα Υδρογόνου της Γεωκορώνας στο μήκος κύματος Lyman-alpha, το οποίο εμποδίζεται από την ατμόσφαιρα της Γης (και επομένως πρέπει να παρατηρείται από το διάστημα).

Το έργο αυτό επέτρεψε στην ομάδα να χαρτογραφήσει την έκταση της Γεωκορώνας, και να πάρει χειροπιαστά στοιχεία για την πυκνότητα της περιοχής. Ανακάλυψαν ότι η Γεωκορώνα είναι πυκνότερη στην ημερήσια πλευρά της Γης (η πλευρά της Γης που βλέπει τον Ήλιο), λόγω της συμπίεσης της από την ηλιακή ακτινοβολία. Αλλά "πυκνότερη" είναι ένας σχετικός όρος: Υπάρχουν μόλις 70 άτομα υδρογόνου ανά κυβικό εκατοστό (0.06 κυβικές ίντσες) σε υψόμετρο 60.000 χλμ. στην ημερήσια πλευρά, και μόλις 0.2 άτομα ανά κυβικό εκατοστό στην απόσταση της Σελήνης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

"Στη Γη, θα το ονομάζαμε κενό, οπότε αυτή η επιπλέον πηγή υδρογόνου δεν είναι αρκετά σημαντική για να διευκολύνει την εξερεύνηση του διαστήματος", δήλωσε ο Baliukin.

Η Γη και το περίβλημα της από υδρογόνο, ή Γεωκορώνα, όπως φαίνεται από το φεγγάρι στο υπεριώδες φως. Αυτή η εικόνα καταγράφηκε το 1972 χρησιμοποιώντας μια κάμερα που χειρίζονταν οι αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 16 στο φεγγάρι.
(Εικόνα: © NASA)

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι η Γη διαθέτει Γεωκορώνα; Πράγματι, η αποστολή Απόλλων 16 της NASA φωτογράφησε αυτό το χαρακτηριστικό από το φεγγάρι, το 1972. Αλλά η έκταση της Γεωκορώνας θεωρήθηκε πολύ πιο περιορισμένη.

"Εκείνη την εποχή, οι αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια δεν ήξεραν ότι ήταν στην πραγματικότητα ενσωματωμένοι στα περίχωρα της Γεωκορώνας", δήλωσε στην ίδια δήλωση ο συν-συγγραφέας της μελέτης Jean-Loup Bertaux, πρώην κύριος ερευνητής της SWAN.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Journal of Geophysical Research: Space Physics, θα μπορούσε να έχει εφαρμογές πέρα από το στενό περιβάλλον της Γης. Για παράδειγμα, οι πλανήτες με Υδρογόνο στις εξωτερικές τους ατμοσφαιρικές περιοχές συχνά έχουν υδρατμούς πιο κοντά στις επιφάνειές τους, ανέφεραν οι ερευνητές.

"Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όταν ψάχνουμε για πλανήτες με πιθανές δεξαμενές νερού πέρα από το Ηλιακό μας σύστημα", δήλωσε ο Bertaux.

Από τον Mike Wall


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy