Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Ένας ''αόρατος'' Γαλαξίας από…Σκοτεινή ύλη

Η  Μεγάλη Χιλιοστομετρική Συστοιχία Τηλεσκοπίων στην έρημο της Ατακάμα που βρίσκεται στη βόρεια Χιλή [(Atacama Large Millimeter Array (ALMA)] συνέλαβε μια εικόνα με λεπτές στρεβλώσεις. Αυτό, από μόνο του, δεν είναι και πάρα πολύ ενδιαφέρον.  Όμως, οι στρεβλώσεις αυτές κατευθύνονται προς ένα ‘’κρυμμένο’’ Γαλαξία-ένα σκοτεινό, νάνο Γαλαξία που περιέχει ως επί το πλείστον σκοτεινή ύλη ... η σκοτεινή ύλη που φαίνεται να είναι ένα από τα δύο αινιγματικά στοιχεία που μας είναι άγνωστα στο Σύμπαν. Η εικόνα που ακολουθεί, πάρθηκε από το ALMA, και εμφανίζει αχνά κόκκινα τόξα να περιβάλλουν έναν Γαλαξία (εμφανίζεται με μπλε φως) σχεδόν 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Οι στρεβλώσεις αυτές του φωτός θεωρούνται ότι έχουν προκληθεί από τη βαρυτική δύναμη του σκοτεινού νάνου Γαλαξία, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτό.

 Σύνθετη εικόνα του βαρυτικού φακού SDP.81 που δείχνει την διαστρεβλωμένη εικόνα ενός μακρινού γαλαξία (κόκκινο τόξα) και το κοντινό βαρυτικά εστιασμένο Γαλαξία (το μπλε αντικείμενο στο κέντρο). Εικόνα: Γ Hezaveh, Stanford Univ ,ALMA (NRAO / ESO / NAOJ)? NASA / ESA διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Η NAΣA εξηγεί, ‘’είμαστε πολύ πιο σίγουροι τι δεν είναι η σκοτεινή ύλη από ό, τι είμαστε, τι είναι." Γνωρίζουμε σίγουρα ότι η σκοτεινή ύλη δεν αντανακλά ή απορροφά το φως, γεγονός που την καθιστά εντελώς αόρατη για τα τηλεσκόπια μας, μέχρι τώρα. Και αν ακόμα δεν έχουμε γνωστές τεχνικές θέασης της σκοτεινής ύλης, ξέρουμε ότι όλη η ύλη έχει βαρυτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν επίδραση στην κοντινή τους ύλη (ακόμη και στο φως). Όπως είχε προβλεφθεί από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, οι βαρυτικές δυνάμεις ορισμένων οντοτήτων τροποποιούν το φως και προκαλούν ένα φαινόμενο που λέγεται βαρυτικός εστιασμός.

Εικόνα: NASA/ESA

Αυτό το στοιχείο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους παρακείμενους Γαλαξίες, ακόμη και όταν είναι πολύ μακριά ή, σε αυτό το σενάριο…αόρατοι. Μπορούμε να εντοπίσουμε αυτά τα αόρατα αντικείμενα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που μπορείτε να δείτε σταγόνες βροχής σε ένα παράθυρο. Ξέρετε ότι είναι εκεί επειδή μεταβάλλουν την εικόνα των αντικειμένων στο φόντο.

Η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να μην έχουμε δει τους περισσότερους νάνους Γαλαξίες, επειδή είναι γενικά φτιαγμένοι από σκοτεινή ύλη.

Δαχτυλίδι σκοτεινής ύλης στο γαλαξιακό σμήνος CL 0024+17.

Για σχεδόν δύο δεκαετίες, οι επιστήμονες έχουν δει ίδιο τύπο στρεβλώσεων, αλλά απλά τις ονομάζουν ''αποκλίσεις''. Το εύρημα αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει αυτές τις αποκλίσεις και να αναπτύξει τις δυνατότητες του ALMA έτσι ώστε να ανακαλυφθούν παρόμοια αντικείμενα για σύγκριση με τα μέχρι τώρα ευρήματα, καθώς και να βοηθήσουν τους αστρονόμους να μάθουν περισσότερα για τη σκοτεινή ύλη.

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από Umer Abrar. Για να επικοινωνήσετε με το συντάκτη αυτού του άρθρου, γράψτε στην διεύθυνση:mirzavadoodulbaig@gmail.com ή ακολουθήστε στο facebook:



Πηγές:  physics-astronomy.com
            cfhtlens.org/public 
            physics4u.wordpress.com
            physics4u.gr
            el.wikipedia.org
             
 Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com