Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

8 συνηθισμένοι μύθοι για το διάστημα που πρέπει αμέσως να μάθετε.


Σίγουρα πολλοί από εσάς πρέπει να έχετε ονειρευτεί ότι ταξιδεύετε μέσα στο διάστημα, συναντώντας αστεροειδείς, μετεωρίτες, κομήτες και πολλά άλλα. Για να εξάψω περισσότερο την περιέργειά σας, αξίζει να σας πω ότι οι Μαύρες τρύπες είναι από καιρό ένα μυστήριο τέτοιο που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τον ενθουσιασμό μας για την εξερεύνηση τους.     

Δυστυχώς όμως, οι περισσότερες γνώσεις μας σχετικά με το Διάστημα, έχουν διαμορφωθεί από μερικές ταινίες του Χόλυγουντ ή από άσχετα blogs στο διαδίκτυο τα οποία στη πλειοψηφία τους τις περισσότερες φορές απέχουν κατά πολύ από την πραγματικότητα.  

Αλλά για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα τα οποία είναι σαφή σχετικά με το διάστημα, σε αυτό το άρθρο έχουμε απομυθοποιήσει μερικούς μύθους που πιθανότατα να σας απογοητεύσουν.

1. Ο πλανήτης Ερμής  είναι πιο κοντά στον Ήλιο και, επομένως, ο πιο θερμός.



Η απόσταση ενός πλανήτη από τον Ήλιο δεν επηρεάζει τη μέση θερμοκρασία του. Μιλώντας για τον Ερμή, πραγματικά είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ο πιο…καυτός.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία της επιφάνειας του Ερμή μπορεί να φτάσει μέχρι και 420 βαθμούς Κελσίου. Ο πιο καυτός πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα είναι η Αφροδίτη που η μέση θερμοκρασία του πλανήτη δεν κατεβαίνει κάτω από τους 462 βαθμούς Κελσίου.

2. Το φεγγάρι έχει σκοτεινή πλευρά.


Όταν μιλάμε για σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, αναφερόμαστε γενικά στην πλευρά που δεν φωτίζεται από τον Ήλιο, αλλά θα ήταν πολύ πιο ακριβές να μιλάμε για την πλευρά εκείνη που είναι αόρατη από τους ανθρώπους. Το φεγγάρι και η Γη περιστρέφονται ταυτόχρονα, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπουμε μόνο τη μία πλευρά του δορυφόρου μας και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να δούμε τη σκοτεινή του πλευρά, χωρίς να βγούμε έξω από την Γήινη τροχιά, να βγούμε δηλαδή στο Διάστημα.

Επίσης, δεδομένου ότι η Σελήνη και η Γη περιστρέφονται γύρω από άξονα, οι ακτίνες του Ήλιου φτάνουν όλα τα μήκη και πλάτη τόσο της Γης όσο και της Σελήνης, και συνεπώς δεν υπάρχει πραγματικά κάποια ‘’σκοτεινή’’ πλευρά στο φεγγάρι μας.


3. Η Γη είναι στρογγυλή.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Γη δεν είναι επίπεδη ή τετράγωνη, αλλά έχει κυκλικό σχήμα . Ο πλανήτης Γη είναι ελαφρώς επίπεδος στους πόλους και πεπλατυσμένος στον ισημερινό, αλλά και ακόμα η επιφάνειά του αλλάζει συνεχώς λόγω της συνεχούς κίνησης των τεκτονικών πλακών και τη διάβρωση.

Θα ήταν απογοητευτικό για σας να γνωρίζετε ότι το σχήμα της Γης είναι αρκετά διαφορετικό από οποιοδήποτε σφαιρικό είδος, όπως ας πούμε μια μπάλα, γιατί μοιάζει να είναι περισσότερο σαν μία ακανόνιστου σχήματος πατάτα ή ένα αχλάδι.

4. Ο Ήλιος είναι κίτρινος.


Όλοι ξέρουμε (από αυτό που βλέπουμε) ότι ο Ήλιος έχει χρώμα κίτρινο-πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τη θέση του. Αλλά ο ήλιος είναι στη πραγματικά λευκός. Το χρώμα κάθε μήκους κύματος φωτός εξαρτάται από τη θερμοκρασία.

Αλλά γιατί τότε φαίνεται κίτρινος; Στην πραγματικότητα, το θέμα είναι, ότι τα κύματα φωτός με μεγάλο μήκος που βρίσκονται στο κίτρινο-κόκκινο, διασχίζουν την ατμόσφαιρα της γης, χωρίς απώλειες ενώ τα κύματα με μικρότερο μήκος, που βρίσκονται στο πράσινο και στο ιώδες τμήμα του φάσματος υπόκεινται σε μεγάλη περίθλαση (diffraction).

Και αυτός είναι ο και λόγος για τον οποίο ο ουρανός φαίνεται μπλε κατά τη διάρκεια της ημέρας και μαύρος κατά τη διάρκεια της νύχτας.

5. Εάν ο άνθρωπος εκτεθεί στο διάστημα χωρίς διαστημική στολή θα εκραγεί.


Γνωρίζουμε από πολλές ταινίες του Χόλυγουντ ότι αν βγάλουμε το κράνος μας στο διάστημα, το κεφάλι μας θα πρηστεί και θα ανατιναχτεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι θανατηφόρο κάτι τέτοιο, αλλά ο θάνατος δεν θα σας βρει άμεσα και τόσο φρικτά όπως έχει γίνει γνωστό.
Στην πραγματικότητα, η υπερβολικά χαμηλή εξωτερική πίεση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τους πνεύμονες, την καρδιά, και τον εγκέφαλο, και προφανώς δεν είναι ο πιο ευχάριστος τρόπος να πεθάνει κάποιος...

6. Ο Ήλιος είναι μια πύρινη μπάλα.


Ο Ήλιος δεν καίγεται, αλλά λάμπει γιατί η θερμότητα που παράγεται από αυτόν είναι το αποτέλεσμα πυρηνικής αντίδρασης (Σύντηξης) και όχι χημικής .

7. Η Γη και η Αφροδίτη είναι πανομοιότυπες.


Η Αφροδίτη αναφέρεται σαν ο δίδυμος πλανήτης μας, αλλά γενικά αφήνει την εντύπωση ότι είναι ταυτόσημη με τον πλανήτη μας. Η επιφάνεια του πλανήτη Αφροδίτη είναι πραγματικά πολύ αφιλόξενη και θανατηφόρα, σε αντίθεση με την επιφάνεια του πλανήτη Γη.

8. Το καλοκαίρι, η Γη είναι πιο κοντά στον Ήλιο.


Αυτή είναι μια μεγάλη παρεξήγηση. Είναι η κλίση της τροχιάς του άξονα μας και όχι η εγγύτητα στον Ήλιο που προκαλεί την αφόρητη μερικές φορές ζέστη τα καλοκαίρια. Τα καλοκαίρια ο άξονας του πλανήτη μας γέρνει προς τον Ήλιο και όταν γέρνει προς την αντίθετη κατεύθυνση έχουμε Χειμώνα (Στο Βόρειο ημισφαίριο. Το αντίθετο συμβαίνει στο Νότιο ημισφαίριο).

Αλλά είναι επίσης σημαντικό για σας να ξέρετε ότι η ιδέα του ότι η Γη είναι μερικές φορές πιο μακριά και άλλοτε πιο κοντά στον Ήλιο δεν είναι μύθος.


 Πηγές:kosip.org 
            Mind Warehouse και IFLSCIENCE! 
            Wittyfeed

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com