Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Η Εκπληκτική συντροφιά του Γαλαξία μας.

Ο Γαλαξίας μας είναι ενσωματωμένος μέσα σε ένα τεράστιο φωτοστέφανο (Άλω) από αστέρια , που ταξιδεύουν μαζί του όπως ένα …σμήνος από  πουλιά.


Μια πρόσφατη ανάλυση δεδομένων για εκατομμύρια αστέρια από την διαστημική αποστολή Gaia δείχνουν ότι πολλά αστέρια που βρίσκονται στο φωτοστέφανο που περιβάλλει το Γαλαξία φαίνεται να ταξιδεύουν σε ομάδες .Οι αστρονόμοι δήλωσαν αυτή την τους την ανακάλυψη χθες στο διεθνές περιοδικό Astronomy & Astrophysics.

Ο Γαλαξίας μας έχει πιθανότατα σχηματιστεί εν μέρει, από τη συγχώνευση πολλών μικρότερων συστημάτων. Πώς ακριβώς συνέβη αυτό, εξακολουθεί να είναι αινιγματικό. Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο του Groningen στην Ολλανδία και του UC Riverside στις ΗΠΑ, μελέτησαν τις κινήσεις των άστρων στο λεγόμενο γαλαξιακό φωτοστέφανο, που είναι μια πιο πρωτόγονη περιοχή άστρων, τα οποία περνούν τον περισσότερο χρόνο της ζωής τους εκτός της δομής του γαλαξιακού δίσκου. Θεωρείται ότι αυτά τα αστέρια που βρίσκονται σε αυτό το Άλω (φωτοστέφανο) είναι αστέρια που προσχώρησαν στην Γαλαξία μας πάνω σε  μικρότερους γαλαξίες.


Η παρακάτω εικόνα δείχνει το δίσκο του Γαλαξία ενσωματωμένο σε ένα σφαιροειδές φωτοστέφανο από αστέρια. Τα αστέρια (με μωβ χρώμα) είναι από μια προσομοίωση υπολογιστή, η οποία δείχνει τα απομεινάρια μιας συγχώνευσης με ένα μικρότερο γαλαξία. Τα βέλη δείχνουν την κίνηση αυτών των αστεριών που είναι τώρα μέρος του Άλω. Τα μεγαλύτερα βέλη δείχνουν μια ταχύτερη κίνηση. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι οι δεκάδες έως εκατοντάδες των ροών αυτών των άστρων διασχίζουν τον Γαλαξία.


Η ομάδα των αστρονόμων ήταν σε σύγχυση σχετικά με τη συμπεριφορά των άστρων μέσα στο φωτοστέφανο, τα οποία όπως προαναφέραμε, περνούν το μεγαλύτερο μέρος του ζωής τους στα ‘’περίχωρα’’ του Γαλαξία μας. Παραδόξως περισσότερο από το 70% των εν λόγω άστρων φαίνεται να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από την συντριπτική πλειοψηφία των άστρων στο Γαλαξία μας. Είναι απρόσμενο να υπάρχει ένα τόσο μεγάλο τμήμα αστέρων στα υπάρχοντα μοντέλα μας. "Κάποιοι μπορεί να συγκρίνουν τα αστέρια από το εξωτερικό φωτοστέφανο με ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στον λάθος δρόμο. Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει το γιατί’’, δήλωσε ο Helmi.

Αυτές οι ανακαλύψεις έγιναν με αστέρια που βρίσκονται στο φωτοστέφανο που, ευκαιριακά στο ταξίδι τους μέσα από το Γαλαξία μας, βρίσκονται αυτή τη περίοδο κοντά στον Ήλιο. Στο μέλλον, η Gaia θα μας παρέχει στοιχεία από τα αστέρια ολόκληρου τον Γαλαξία μας. "Με τέτοια δεδομένα θα έχουμε πολλές νέες ιδέες για το πώς σχηματίστηκε ο Γαλαξίας μας και θα είμαστε σε θέση να ανακατασκευάσουμε το γενεαλογικό δένδρο του", δήλωσε και πάλι ο Helmi.


Πηγές: Daily Galaxy μέσω της Ολλανδικής Σχολή Έρευνας Αστρονομίας (Netherlands Research School for Astronomy)
             en.wikipedia.org

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com