Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

4 συναρπαστικές αλήθειες για τις Ηλιακές εκλάμψεις.

Εικόνα: ΝΑΣΑ

Γνωρίζατε ότι οι περισσότερες από τις Ηλιακές εκλάμψεις που βιώνουμε εδώ στη Γη είναι ακίνδυνες; Ωστόσο, μερικές από αυτές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και καταστροφικά γεγονότα.

Οι Ηλιακές εκλάμψεις ορίζονται ως αυθόρμητες λάμψεις φωτεινότητας που παρατηρούνται κοντά στην επιφάνεια του Ήλιου. Επιπλέον, μπορούν επίσης να οριστούν και ως μια τεράστια έκρηξη η οποία οφείλεται σε απελευθέρωση του μαγνητικού πεδίου στο μοναδικό αστέρι του Ηλιακού μας συστήματος Τον Ήλιο.

Αν έχετε παρακολουθήσει την πρόσφατη και δημοφιλή ταινία επιστημονικής φαντασίας Maze Runner, τότε ίσως να είστε εξοικειωμένοι με τις επιπτώσεις και την καταστροφές γύρω από τις Ηλιακές εκλάμψεις. Προετοιμαστείτε λοιπόν για  4 εκπληκτικά γεγονότα σχετικά με τις Ηλιακές εκλάμψεις.

4:Εκλάμψεις τύπου Χ, Εκλάμψεις τύπου M, και Εκλάμψεις τύπου  C.

Μπορεί διαβάζοντας τον τίτλο να σκεφτήκατε ότι το άρθρο αναφέρεται ίσως σε έναν νέο ήρωα της ταινίας X-Men... Μην απογοητεύεστε, αλλά και δεν πρόκειται να διαβάσετε κάτι σχετικό με κάποιο ήρωα της…  Marvel.

Σύμφωνα με τον τρόπο που οι επιστήμονες ταξινομούν τις Ηλιακές εκλάμψεις, υπάρχουν σήμερα τρεις διαφορετικές κατηγορίες που τα μήκη κύματος ακτίνων Χ από αυτές τις Ηλιακές εκλάμψεις χωρίστηκαν σε:


Α) Τις Εκλάμψεις τύπου Χ, οι οποίες είναι τεράστιες σε μέγεθος και μπορούν να προκαλέσουν απίστευτες καταιγίδες ακτινοβολίας στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης. Αυτές οι εκλάμψεις μπορούν ακόμα να προκαλέσουν ραδιοφωνικές παρεμβολές και διακοπές ρεύματος σε όλο τον κόσμο.

Εικόνα: Ι, Brocken Inaglory, CC BY-SA 3.0, https://goo.gl/b1fVA5

Β) Ο δεύτερος τύπος της ταξινόμησης είναι πιο ήσσονος σημασίας σχετικά με τις εκλάμψεις ακτινοβολίας. Αναφέρονται ως Εκλάμψεις τύπου M και συνήθως δεν προκαλούν μαζικές βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Γ) Ο τρίτος τύπος ταξινόμησης κύματομορφής ακτίνων Χ ονομάζεται:  Εκλάμψεις τύπου  C. Πρόκειται γενικά για μεσαίου μεγέθους εκλάμψεις και συνήθως επηρεάζουν μόνο τις πολικές περιοχές εδώ στη Γη. Είναι μία από τις πιο ήπιες και σπάνιες εκλάμψεις και δεν προκαλούν σοβαρές βλάβες στη Γη, σε σύγκριση με τις άλλες.

 3: Κίνδυνοι για τους ανθρώπους

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένα κύμα ακτίνων Χ, 93 εκατομμύρια μίλια μακριά μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά εδώ στη Γη, ωστόσο, οι Ηλιακές εκλάμψεις δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να τα βάλει μαζί τους.

Σωματίδια υψηλής ενέργειας απελευθερώνονται όταν δημιουργούνται Ηλιακές εκλάμψεις, και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τον άνθρωπο. Η Γη μας προστατεύει από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, αλλά λόγω της πρόσφατης αραίωσης του στρώματος του όζοντος, μερικά επιβλαβή σωματίδια ενέργειας φθάνουν στη Γη.

Αυτά τα σωματίδια που απελευθερώνονται από τις Ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να διεισδύσουν σε ζώντα κύτταρα, και τότε η πραγματική ζημιά αρχίζει να υφίσταται.

 Εικόνα: ΝΑΣΑ

Αυτά τα σωματίδια βλάπτουν τα χρωμοσώματα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνο του δέρματος, οπότε να είστε προσεκτικοί και να βρίσκεστε σε επαγρύπνηση για σχετικές προειδοποιήσεις που εξαγγέλλονται από ιστότοπους που ασχολούνται με τον λεγόμενο Διαστημικό καιρό όπως ο Διεθνής Οργανισμός Ωκεανών και Ατμόσφαιρας ΝΟΟΑ. Αν αυτά τα Ηλιακά πρωτόνια έχουν συντελεστές ενέργειας μεγαλύτερους από 30 Mev, τότε είναι εξαιρετικά επικίνδυνα και θα πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένο πρωτόκολλο για να βεβαιωθείτε ότι θα αποφευχθούν πιθανές απειλές.

Ομοίως, οι Ηλιακές εκλάμψεις μπορεί να προκαλέσουν πείνα με τη μείωση των γεωργικών αποδόσεων, ποιος θα το φανταζόταν; Τέλος, τα βακτήρια και οι ιοί γίνονται ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μετά από υψηλά επίπεδα έκθεσης στις Ηλιακές εκλάμψεις !

2:  Μια τρύπα στη μαγνητόσφαιρα

Όλοι γνωρίζουμε για την τρύπα στο όζον, αλλά ξέρατε για την τρύπα στη μαγνητόσφαιρα;

Μαγνητόσφαιρα είναι η περιοχή γύρω από τη Γη, η οποία μας προστατεύει από τις Ηλιακές εκλάμψεις (πολλοί αγνοούν την ύπαρξή της).

Η Αλληλεπίδραση της Μαγνητόσφαιρας με τα φορτισμένα σωματίδια του Ηλίου.
Εικόνα: ΝΑΣΑ

Σε πρόσφατες ανακαλύψεις, έχει ήδη καθοριστεί ότι υπάρχει μια τρύπα στη μαγνητόσφαιρα η οποία έχει αυξηθεί έως και τέσσερις φορές το μέγεθος που  θεωρούνταν ότι είχε προηγουμένως.

Οι επιθέσεις από τις Ηλιακές εκλάμψεις στον πλανήτη μας, έχουν αποδυναμώσει τις άμυνες ενάντιων τους με αποτέλεσμα να υπάρχει μία επαναλαμβανόμενη ¨ενόχληση¨ στη ζώνη του Όζοντος. Ως αποτέλεσμα τούτου, κάθε φορά που συμβαίνουν νέες Ηλιακές καταιγίδες, επιβλαβή μαγνητικά κύματα βρίσκουν εύκολη πρόσβαση στην ατμόσφαιρα της Γης.

1: Είναι πιο ισχυρές από ένα ηφαίστειο

Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς το μέγεθος της ενέργειας που απελευθερώνεται όταν μια Ηλιακή έκλαμψη λαμβάνει χώρα, ωστόσο, οι Ηλιακές εκλάμψεις απελευθερώνουν περίπου 10.000.000 φορές την ενέργεια που απελευθερώνει ένα ηφαίστειο κατά τη διάρκεια μιας ηφαιστειακής έκρηξης.

Μια ηφαιστειακή έκρηξη δεν μοιάζει με μια Ηλιακή έκλαμψη από την άποψη των επικίνδυνων σωματιδίων που απελευθερώνονται. Οι Ηλιακές εκλάμψεις απελευθερώνουν δισεκατομμύρια φορτισμένα σωματίδια που προκαλούνται από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του Ηλίου, ενώ τα ηφαίστεια

 Εικόνα: Oliver Spalt, CC BY 2.0, https://goo.gl/oKPXcA

Αυτά τα φορτισμένα σωματίδια έχουν τόσο υψηλό ποσοστό επιτάχυνσης της ενέργειας, που μπορούν να φτάσουν τη Γη σε λιγότερο από δύο ημέρες. Το ¨ξέσπασμα¨ αυτών των υψηλής ενέργειας σωματιδίων συμβαίνει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στον Ήλιο (επιφανειακή θερμοκρασία=5700 0Κ) , και η οποία μπορεί να φτάσει σε μεγάλο βαθμό αρκετά εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου (στην Ηλιακή Κορώνα) .

Υπήρξε μια τέτοια ισχυρή έκρηξη ενέργειας με κατεύθυνση προς τη Γη, όπου  η Ηλιακή έκλαμψη αχρήστευσε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στο Κεμπέκ το 1989. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας τέθηκε εκτός λειτουργίας εξαιτίας μίας γεωμαγνητικής καταιγίδας ή αλλιώς Στεμματική εκπομπή μάζας στην ατμόσφαιρα της Γης, διαταράσσοντας σοβαρά το ηλεκτρικό σύστημα, αναστέλλοντας την λειτουργία της πόλης ακινητοποιώντας την δηλαδή στην κυριολεξία !   

Εικόνα: ΝΑΣΑ 

Κατά τη διάρκεια των περιόδων του Ηλιακού Μέγιστου , μπορεί να σημειωθούν 20 Ηλιακές εκλάμψεις την ημέρα και εκατοντάδες Ηλιακές εκλάμψεις σε μια εβδομάδα. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των Ηλιακών εκλάμψεων δεν είναι βλαβερές, αλλά κατά καιρούς μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, και θα πρέπει να είμαστε σχετικά προσεκτικοί.

(Ορισμένες σκέψεις του αρθρογράφου) Φανταστείτε το χάος που προκαλείται από μια αιφνίδια αποσύνδεση σας στο  Διαδικτύου, ή μια διακοπή ρεύματος. Σε αυτά τα σενάρια, οι Ηλιακές εκλάμψεις μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές που σοκάρουν. Φανταστείτε: ζωή χωρίς ίντερνετ ! ... γιατί να συνεχίζω να ζώ ακόμα; Αστειεύομαι, το διαδίκτυο έχει πάντα εφεδρικά αποθέματα ισχύος. Απλά αστειεύομαι, δεν έχω καμία ιδέα για το τι είναι το διαδίκτυο, ή τι το τροφοδοτεί.




Εικόνες από: NASA Goddard Space Flight CenterFlickr: Magnificent CME Erupts on the SunAugust 31, CC BY 2.0, https://goo.gl/6ZKy2b


Πηγές: Κεντρική
            el.wikipedia.org
            en.wikipedia.org
            http://www.noaa.gov/
            http://terrapapers.com/?p=29007
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)
          

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com