Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Παρατηρήστε μια μαύρη τρύπα με το …τηλεσκόπιο σας.

Αστρονόμοι βρήκαν πλέον τον τρόπο να «δούμε» μια μαύρη τρύπα χρησιμοποιώντας μόνο ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο


Οι μαύρες τρύπες είναι ένα από τα πιο παράξενα αντικείμενα στο σύμπαν που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα. Είναι σχεδόν αόρατα από τα μάτια μας. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Οι Αστρονόμοι έχουν χρησιμοποιήσει τηλεσκόπια ακτίνων Χ ή ακτίνωνγάμμα για να εντοπίσουν μαύρες τρύπες, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε το ίδιο πράγμα με τίποτα περισσότερο από ένα κανονικό, τηλεσκόπιο 8 ιντσών. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν θα μπορούσαμε στην πράξη ακόμα και να τοποθετήσουμε αυτές τις παρατηρήσεις εντός της …μοναρχίας της ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Λοιπόν, πώς κάτι τέτοιο είναι εφικτό;

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της υποθετικής μαύρης τρύπας Γαργαντούα από την ταινία Interstellar  

Μία εργασία που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι στο περιοδικό Nature από επιστήμονες του Πανεπιστήμιου του Κιότο, την διαστημική υπηρεσία JAXA, του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα, του Ινστιτούτου τεχνολογίας του Ρότσεστερ (Rochester Institute of Technology), και του εργαστηρίου Ρίκεν (RIKEN) χρησιμοποιεί μια γειτονική μαύρη τρύπα, την V404 στον αστερισμό του Κύκνου (και την πρόσφατη παλλόμενη δραστηριότητά της ή αλλιώς ξέσπασμα ακτινοβολίας), για να διευκρινίσει πώς γίνεται κάτι τέτοιο . Ένας από τους πιο κοινούς τύπους μαύρης τρύπας ονομάζεται ¨ Διπλό σύστημα μελανών οπών ακτίνων Χ¨ (X-ray binary), οι οποίες παράγονται από ένα ¨νεκρό¨ άστρο ή από την έκρηξη Υπερκαινοφανούς (Σουπερνόβα) ενός άστρου, κοσμικά συμβάντα κατακλυσμιαίου μεγέθους , τα οποία έλκουν τα πάντα γύρω τους. Αυτό τελικά έχει σαν αποτέλεσμα την τεράστια παραγωγή ακτινοβολίας ακτίνων Χ. Οι ερευνητές ωστόσο έχουν ανακαλύψει ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί επίσης να επιτρέψει την ¨διαρροή¨ μερικής ποσότητας φωτός χαμηλού επιπέδου:


Εδώ βλέπουμε την καταγραφή της μαύρης τρύπας V404 που δείχνει πως ακριβώς φαίνεται αυτό το ξέσπασμα της ακτινοβολίας, μέσα από το προσοφθάλμιο ενός τηλεσκοπίου.


Το βίντεο γυρίστηκε από το παρατηρητήριο του Ινστιτούτο τεχνολογίας του Ρότσεστερ  -το οποίο είναι τάξεις μεγέθους πιο ισχυρό από τα τηλεσκόπια που διαθέτει ένας ερασιτέχνης αστρονόμος. Αλλά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν στην ερευνητική τους εργασία, ότι το μόνο που θα απαιτείται πλέον για αυτές τις παρατηρήσεις θα είναι μόνο ένα τηλεσκόπιο των …20 εκατοστών, (περίπου δηλαδή 8 ίντσες), που διαθέτει ένας απλός ερασιτέχνης Αστρονόμος.

Δεν είναι κάθε μαύρη τρύπα κατάλληλος υποψήφιος για την παρατήρηση της από τη Γη. Ο επικεφαλής συντάκτης της εργασίας Μάρικο Κιμούρα είπε στον ιστότοπο Gizmodo ότι η δυαδική μαύρη τρύπα θα πρέπει να είναι αρκετά κοντά στη Γη για να μπορεί να παρατηρηθεί με τα τηλεσκόπια μας.

Πέρα από αυτό όμως, υπάρχουν και κάποιες άλλες δυσκολίες που μπορεί να κάνει πολλές από αυτές δύσκολες στο να παρατηρηθούν…


Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Umer Abrar. Για να επικοινωνήσετε με το συντάκτη αυτού του άρθρου, γράψτε στη ηλ. διεύθυνση :mirzavadoodulbaig@gmail.com ή προσθέστε /ακολουθήστε στο facebook:

Πηγές: physics-astronomy.com
           en.wikipedia.org
           el.wikipedia.org 
           astro.planitario.gr 

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για διορθώσεις, απορίες, ή συμπληρώματα γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com