Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Το φαινόμενο ‘’Ζήνων’’ (Zeno Effect) Επιβεβαιώθηκε: «Τα άτομα δεν κινούνται όταν παρατηρούνται» !

 Φυσικοί από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ (Cornell University) απέδειξαν ότι τα άτομα δεν κινούνται, όταν κάποιος τα παρατηρεί. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως φαινόμενο ‘’Ζήνων’’  (Zeno Effect). Η συγκεκριμένη αυτή επίδραση αντανακλά μια από τους πιο περίεργες προβλέψεις της κβαντικής θεωρίας. Τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από φυσικούς στο εργαστήριο Utracold Muknud Vengalattore, έχουν τώρα επιβεβαιωθεί με επιτυχία. Για το πείραμα αυτό ο Muknud Vengalattore, βοηθός καθηγητής φυσικής, μαζί με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές Yogesh Patil και Srivatsan Κ.Chakram δημιούργησαν και κατέψυξαν ένα αέριο που περιείχε περίπου ένα δισεκατομμύριο άτομα ρουβιδίου, μέσα σε ένα θάλαμο κενού και ακινητοποίησαν τη μάζα αυτή ανάμεσα σε ακτίνες λέιζερ.


Εδώ είναι τώρα που η ομάδα ανίχνευσε κάτι αποκλειστικό: Τα άτομα δεν έδειξαν να εκτελούν καμία κίνηση για όσο διάστημα βρίσκονταν κάτω από οποιοδήποτε είδος παρατήρησης. Όσο πιο συχνά η ομάδα χρησιμοποιούσε λέιζερ για μετρήσεις, τόσο λιγότερη κίνηση κατέγραφαν. Ο μόνος τρόπος που τα άτομα μετακινήθηκαν ήταν όταν οι ερευνητές περιόρισαν την ισχύ του λέιζερ, ή την σταμάτησαν εντελώς. Στη συνέχεια, τα άτομα οργανώθηκαν εύκολα σε ένα δικτυωτό μοτίβο, ακριβώς όπως θα έκαναν αν είχαν κρυστάλλοποιηθεί.


Θα πρέπει να αισθάνθηκαν αρκετά όμορφα με το να σταματήσουν άτομα απλά και μόνο μόνο κοιτάζοντάς τα, αλλά... υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες συνέπειες για αυτήν την ανακάλυψη. Για παράδειγμα, αυτό αποδεικνύει ότι η κβαντική κρυπτογραφία πράγματι μπορεί να δουλέψει - που σημαίνει ότι κάποιος ''εισβολέας'' δεν μπορεί να κατασκοπεύει τις επικοινωνίες σας χωρίς να καταστρέφει δεδομένα.

"Αυτό μας δίνει ένα πρωτοφανές ''εργαλείο'' για να ελέγξουμε ένα κβαντικό σύστημα, ίσως ακόμη και άτομο προς άτομο'', δήλωσε ο Patil, επικεφαλής συντάκτης της σχετικής εργασίας. Επιπλέον, το έργο αυτό ανοίγει την πόρτα σε μια ριζικά νέα μέθοδο για την χειραγώγηση των κβαντικών καταστάσεων των ατόμων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα είδη αισθητήρων, όπως εξηγήται στον ιστότοπο Cornell Chronicle.


Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Umer Abrar. Για να επικοινωνήσετε με το συντάκτη αυτής της ανάρτησης, γράψτε στη ηλ. διεύθυνση : mirzavadoodulbaig@gmail.com ή  προσθέσετε τον / τον ακολουθήστε τον στο facebook

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας