Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Έρευνα: Τεράστιος ωκεανός στον Άρη εξαφανίστηκε μετά από δύο τρομακτικά τσουνάμι.




Η ανακάλυψη νερού στον Αρη ήταν ένα γεγονός που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον επιστημονικό κόσμο. Ηταν μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές ειδήσεις των τελευταίων ετών.

Εν έτει 2016, λίγες στάλες νερού στον κόκκινο πλανήτη είναι ικανές να φέρουν τα… πάνω κάτω. Σε μια μακρινή, πολύ παλιά εποχή όμως, ο γείτονας μας δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τους μεγάλους μας ωκεανούς.

Για την ακρίβεια, όπως απέδειξε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Scientific Reports, ο Αρης πριν από περίπου 3 δισεκατομμύρια χρόνια είχε ένα τεράστιο ωκεανό στο βόρειο ημισφαίριο του! Ως τώρα, οι επιστήμονες υποπτεύονταν την ύπαρξη ωκεανών στον κόκκινο πλανήτη, ωστόσο δεν υπήρχαν αποδείξεις και αυτό αφού δεν εντοπίζονταν ακτογραμμές.

Στην έρευνα, της οποίας επικεφαλής ήταν η καθηγήτρια Alexis Rodriguez, βρέθηκαν ενδείξεις για δύο τεράστια τσουνάμι που συνέβησαν στον πλανήτη. Το γεγονός αυτό όχι μόνο αποδεικνύει την ύπαρξη ωκεανών στον Αρη, αλλά δικαιολογεί και την έλλειψη ακτογραμμών.

Τα υπερφυσικά τσουνάμι, που προκλήθηκαν από αστεροειδείς που προσέκρουσαν στην επιφάνεια του πλανήτη, δημιούργησαν κρατήρες διαμέτρου 30 χιλιομέτρων αλλά και κύματα ύψους περίπου 120 μέτρων, τα οποία αλλοίωσαν και εν τέλει εξαφάνισαν τα ίχνη των ακτών.

Η χρονική διαφορά μεταξύ των δύο τσουνάμι υπολογίζεται πως ήταν μόλις λίγα εκατομμύρια χρόνια. Αποτέλεσμα των δύο προσκρούσεων, ήταν το νερό του ωκεανού να απλωθεί σε βάθος 250 χιλιομέτρων πάνω στην επιφάνεια του Αρη, εξαφανίζοντας τις ακτές.


Πέρα από τους δύο αστεροειδής όμως, οι ειδικοί εκτιμούν πως υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν τις ακτογραμμές του πλανήτη, όπως για παράδειγμα μεγάλοι σεισμοί ή ακόμα και περισσότερες πτώσεις κομητών και αστεροειδών.

 sfairika.gr