Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ένα γιγαντιαίος Γαλαξίας σε τροχιά γύρω από τον δικό μας, εμφανίστηκε ξαφνικά από το πουθενά !!!

Οι αστρονόμοι πρόσφατα, ανιχνεύοντας τους ουρανούς βρέθηκαν μπροστά σε μια τεράστια έκπληξη*. Ανακάλυψαν ένα γιγάντιο Γαλαξία σε τροχιά γύρω από το δικό μας, που κανένας μέχρι τώρα δεν είχε ξαναδεί !  Εμφανίστηκε από το πουθενά. Έτσι ακριβώς, ο πρόσφατα ανακαλυφθείς Γαλαξίας με το όνομα ''Κρατήρας 2'' κατάφερε και  τράβηξε την προσοχή μας , σαν ένα ελάφι που πηδά ξαφνικά πάνω από τούς διαστρικούς θάμνους, σοκάροντας μας κυριολεκτικά . Ακόμα κι αν η εμφάνιση αυτή δείχνει να φαίνεται τόσο ξαφνική, ο ''Κρατήρας 2'' ήταν εκεί ανέκαθεν.  Απλά εμείς δεν τον είχαμε ξαναδεί.


Ο Γαλαξίας μας . Εικόνα : ESO / Serge Brunier, Frederic Tapissier μέσω της  NASA

Τώρα αυτό που ξέρουν οι  αστρονόμοι είναι ότι βρίσκεται εκεί, όμως, υπάρχουν μερικά άλλα συνταρακτικά γεγονότα που ανακάλυψαν οι αστρονόμοι. Πρώτα απ 'όλα, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε το μέγεθος του γαλαξία αυτού για τη σχετική του ασημαντότητα . Ο ''Κρατήρας 2'' είναι τόσο ογκώδης ώστε οι ερευνητές τον έχουν ήδη κατατάξει ως τον τέταρτο μεγαλύτερο Γαλαξία σε τροχιά γύρω από τη δικό μας. Δεν μπορούμε επίσης καν να κατηγορήσουμε και την απόστασή του από τον δικό μας . Αυτό που τοποθετεί σαν μέλος της γειτονιά μας τον ''Κρατήρα 2'',  είναι  η τροχιά του γύρω από τον Γαλαξία μας .

Τούτου λεχθέντος, τίθεται το ερώτημα, πώς εμείς ακόμα δεν γνωρίζαμε ότι ήταν εκεί; Μια νέα ερευνητική εργασία που δημοσιεύεται στο Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας από αστρονόμους στο Πανεπιστήμιο του Cambridge έχει για εμάς μια απάντηση. Αποδεικνύεται ότι, ο ''Κρατήρας 2'' ανεξάρτητα από το ότι είναι τεράστιος και πολύ κοντά στον δικό μας Γαλαξία, είναι επίσης και ένας αρκετά σκοτεινός Γαλαξίας. Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τους πιο αμυδρούς γαλαξίες που έχουν ποτέ ανιχνευθεί   στο σύμπαν. Το γεγονός αυτό, συγκριτικά  με κάποιους πολύ ‘’ζωηρούς  γείτονες, έκαναν τον  Γαλαξία που οι αστρονόμοι δίνουν το παρατσούκλι  "Ο αδύναμος Γίγαντας’’  να  παραμένει μέχρι τώρα κρυμμένος από τα μάτια μας!

Παρ 'όλα αυτά τώρα που έχουμε παρατηρήσει τον ''Κρατήρα 2'' , η ανακάλυψη αυτή, γεννά κάποια ερωτήματα σχετικά με το τι άλλο θα μπορούσε να είναι εκεί έξω που ακόμα διαφεύγει της προσοχής μας. Οι αστρονόμοι ήδη μιλούν για την έναρξη ενός τρόπου τινά ‘’κυνηγιού ‘’ για παρόμοιους μεγάλους, σκοτεινούς Γαλαξίες που βρίσκονται κοντά μας. Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα εκεί έξω τόσο πολλά για το σύμπαν που ακόμα δεν γνωρίζουμε.

Αυτή η ανάρτηση γράφτηκε από τον Umer Abrar. Για να επικοινωνήσετε με το συντάκτη αυτής της ανάρτησης, γράψτε στό : mirzavadoodulbaig@gmail.com ή  προσθέσετε τον /  ακολουθήστε τον  στο facebook:

ΠΗΓΗ: http://www.physics-astronomy.com


*Επειδή το θέμα αυτό παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, κατά την άποψη της ομάδα μας, δημοσιεύουμε νεώτερα για το θέμα αυτό .Θα βρείτε εδώ μια παλαιότερη δημοσίευσή μας για τον Γαλαξία ''Κρατήρα 2''.