Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Η Διάβαση του Πλανήτη Ερμή στις 9 Μαΐου 2016.

Στις 9 Μαΐου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα ένα πολύ ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη διάβαση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο που είχε να συμβεί από το 2006 (χωρίς να είναι ορατή από την Ελλάδα) ενώ θα ξανασυμβεί το 2019 και θα είναι ορατή και πάλι από την Ελλάδα όπως και φέτος. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν περίπου 13 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα. 

Η διάβαση της 9ης Μαΐου 2016 θα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ορατή από την Ελλάδα ωστόσο ο ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και δε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε την έξοδο του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. 


Παρά το ότι ο Ερμής είναι αρκετά φωτεινός πλανήτης, μέσα από το ηλιακό φίλτρο θα φαίνεται μαύρος στο φόντο ενός λαμπρού ήλιου. 


Η είσοδος του Ερμή θα γίνει στις 14:12 (θερινή ώρα Ελλάδας) με την «πρώτη επαφή» κατά την οποία θα δούμε τον Ερμή να εφάπτεται εξωτερικά του ήλιου. Τρία μόλις λεπτά μετά θα έχει εισέλθει ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά, σημείο που αναφέρεται ως η «δεύτερη επαφή». Για τις επόμενες 6 ώρες θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον Ερμή να διαβαίνει τον ηλιακό δίσκο και να φτάσει στο βαθύτερο σημείο στις 17:57. Ο Ήλιος θα δύσει με το φαινόμενο σε εξέλιξη. Παρακάτω αναγράφονται συνοπτικά οι σημαντικές ώρες του φαινομένου:

1η επαφή: 14:12:19 
2η επαφή: 14:15:31 
Μέγιστο διάβασης 17:57:26 
------Δύση ηλίου ~ 20:30---- 
3η επαφή: 21:39 (μη ορατή από Ελλάδα) 
4η επαφή: 21:42 (μη ορατή από Ελλάδα) 



Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή τα κιάλια σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15712

Η παρατήρηση του ήλιου, ακόμα και στην ανατολή όταν είναι χαμηλά, χωρίς ειδικά φίλτρα είναι επικίνδυνη!

Η παρατήρηση της διάβασης του Ερμή δεν μπορεί να γίνει με τα γυαλιά της έκλειψης όπως γινόταν για τη διάβαση της Αφροδίτης καθώς η γωνιώδης διάμετρος του Ερμή είναι πολύ μικρότερη. Για τον ίδιο λόγο και στην παρατήρηση με τηλεσκόπιο ή κιάλια θα δίνει μικρότερο είδωλο του Ερμή και ενδεχομένως χρειαστεί μεγαλύτερη μεγέθυνση σε σχέση με τη διάβαση της Αφροδίτης.

Animation της διάβασης




Χρήσιμα link:

http://eclipsewise.com/oh/tm2016.html
http://xjubier.free.fr/en/site_pages/transits/ToM_2019.html


ΠΗΓΗ:astrovox.gr

------------------------------------------------  **********-------------------------------------------------------


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΟΜΑΔΑ Παρατηρησιακής Αστρονομίας Σαλαμίνας ''ΑΡΑΤΟΣ''