Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Η σκοτεινή ενέργεια φαίνεται να μην έχει αλλάξει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια

σκοτεινή ενέργεια

Η διαστολή του σύμπαντος οφείλεται στην σκοτεινή ενέργεια, μια μυστηριώδη μορφή ενέργειας που μας περιβάλλει και διέπει ολόκληρο το σύμπαν. Όμως τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της παραμένουν άγνωστα, καθώς τα περισσότερα από αυτά που ξέρουμε για την σκοτεινή ενέργεια προέρχονται από τις επιδράσεις της στους γαλαξίες.


Τώρα, μια νέα έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Alabama στο Huntsville των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of The Royal Astronomical  Society, ισχυρίζεται ότι η σκοτεινή ενέργεια δεν έχει αλλάξει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια. Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το μέγεθος από διάφορα γαλαξιακά σμήνη σαν “κοσμικούς χάρακες”, και συνέκριναν κοντινά σμήνη με άλλα πιο μακρινά. Αν ο ρυθμός της διαστολής με το πέρασμα του κοσμικού χρόνου είχε αλλάξει, το σχετικό τους μέγεθος θα έπρεπε να είχε αλλάξει και αυτό, όμως οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν κάτι τέτοιο.

Η ανακάλυψη αυτή μπόρεσε να γίνει με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου X-ray Chandra της NASA. Οι αστρονόμοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι τα γαλαξιακά σμήνη φαίνονται παρόμοια όταν τα βλέπουμε μέσω των ακτίνων X, και διάλεξαν 300 διαφορετικά σμήνη με απόσταση που κυμαινόταν από 760 εκατομμύρια μέχρι 8,7 δισεκατομμύρια έτη φωτός.

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2014/09/03/1409766568152_wps_4_National_News_and_Picture.jpg
Λανιακέα : Υπερσμήνος Γαλαξιών

Οι επιστήμονες παρομοίασαν αυτήν την προσέγγιση με τις περίφημες Ρωσικές κούκλες (Μπαμπούσκα), γιατί φαντάστηκαν το πως θα ήταν να τοποθετήσεις όλα αυτά τα γαλαξιακά σμήνη το ένα μέσα στο άλλο. Αν οι αναμενόμενες κοσμολογικές παράμετροι άλλαζαν με το πέρασμα του χρόνου, τα σμήνη δεν θα χωρούσαν το ένα μέσα στο άλλο.

Η τελευταία αυτή μελέτη επιχειρεί να επιβεβαιώσει την ιδέα που λέει ότι η σκοτεινή ενέργεια είναι μια κοσμολογική σταθερά, η οποία συχνά περιγράφεται ως η ενέργεια που δημιουργεί τον εαυτό της μέσα από το απόλυτο κενό. Η ανάγκη για την σκοτεινή ενέργεια έρχεται από το γεγονός ότι το σύμπαν μας δεν διαστέλλεται απλά, αλλά βιώνει μια επιταχυνόμενη διαστολή. Όσο πιο μακριά είναι ένας γαλαξίας από εμάς, τόσο πιο γρήγορα φαίνεται να απομακρύνεται.

http://cdn.phys.org/newman/gfx/news/hires/2015/howfastisthe.jpg
Καλλιτεχνική απεικόνιση της διαστολής του Σύμπαντος

Η θεωρία της κοσμολογικής σταθεράς δεν είναι όμως η μόνη εξήγηση για τη σκοτεινή ενέργεια, καθώς έχουν προταθεί πολλοί άλλοι μηχανισμοί για να εξηγήσουν αυτό που παρατηρούμε. Ευρήματα όπως η πρόσφατη ασυμφωνία στο ρυθμό διαστολής του σύμπαντος υποδεικνύουν ότι το μυστήριο αυτό δεν έχει λυθεί ακόμα, και μόνο μέσα από περαιτέρω παρατηρήσεις θα έρθουμε πιο κοντά στο να κατανοήσουμε την “σκοτεινή” πλευρά του σύμπαντος.

ΠΗΓΗ: freethinking.gr