Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Παγκόσμια πρωτιά, η Κίνα προσσεληνώνει ένα διαστημόπλοιο στην αθέατη πλευρά της Σελήνης

Χθες το απόγευμα, η Κίνα έγινε το πρώτο έθνος που προσσελήνωσε ένα διαστημόπλοιο απαλά και προσεκτικά στην λεγόμενη αθέατη πλευρά της Σελήνης (far side), σύμφωνα με το τηλεοπτικό  δίκτυο China Global Television Network America. Ένα κινεζικό ρομποτικό όχημα (ρόβερ), και συσκευή προσεδάφισης το οποίο εκτοξεύτηκε από την Κίνα στις αρχές Δεκεμβρίου, κατέβηκε σε έναν κρατήρα στην πλευρά της Σελήνης ο οποίος είναι πάντα στραμμένος μακριά από τη οπτική θέαση του από τη Γη. Η προσσελήνωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα για τη χώρα, και θέτει την Κίνα σε μια εξέχουσα θέση όσο αναφορά τις διαστημικές πτήσεις.


Σύνθετη εικόνα της Σελήνης από το Lunar Reconnaissance Orbiter της NASA, 2009. Εικόνα: NASA

Η προσσελήνωση είναι μέρος της αποστολής Chang'e-4 της Κίνας - η πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων αποστολών για την εξερεύνηση της σεληνιακής επιφάνειας. Πριν από αυτό το πρόγραμμα, η Κίνα έστειλε ένα ρομποτικό όχημα (ρόβερ), και συσκευή προσεδάφισης (Lander) στη Σελήνη, καθιστώντας την τρίτη χώρα η οποία πραγματοποίησε μια ήπια προσεδάφιση (softly land) στην σεληνιακή επιφάνεια. Η συσκευή αυτή, μέρος της αποστολής Chang'e-3, πήγε στην γνωστή πλευρά της Σελήνης (Moon’s near side), αυτή δηλαδή που είναι ορατή από τη Γη.

Κανείς έως τώρα δεν κατάφερε ποτέ να πραγματοποιήσει μια προσσελήνωση στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, διότι είναι τόσο δύσκολη η επικοινωνία με τα ρομποτικά οχήματα στην αθέατη πλευρά εκείνη της Σελήνης. Χωρίς άμεση οπτική επαφή με τη Γη, δεν υπάρχει κανένας απλός τρόπος για τη λήψη ραδιοσημάτων από τα (μη επανδρωμένα) διαστημικά σκάφη στην αθέατη πλευρά της Σελήνης. Αλλά η Κίνα ήταν έτοιμη γι 'αυτό. Η χώρα εκτόξευσε ένα σεληνιακό δορυφόρο τον Μάιο, ο οποίος θα βρίσκεται μόνιμα στο διάστημα κοντά στη Σελήνη, και θα διαδραματίζει το ρόλο ενός ενδιάμεσου επικοινωνιακού συνδέσμου μεταξύ του διαστημικού σκάφους Chang'e-4 και της Γης.




View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

What does the far side of the moon look like?
China's Chang'e-4 probe gives you the answer.
It landed on the never-visible side of the moon Jan. 3 http://xhne.ws/zPoty 



Στη Σελήνη λοιπόν, η Κίνα θα κατέχει μια προνομιακή θέα στο σημείο προσσελήνωσης της, στο λεκανοπέδιο του νοτίου πόλου της Σελήνης "South Pole-Aitken". Είναι μια περιοχή της σεληνιακής επιφάνειας την οποία πολλοί πλανητικοί επιστήμονες ήταν πρόθυμοι να διερευνήσουν. Η λεκάνη αυτή, η οποία έχει περίπου 1.550 μίλια πλάτος, θεωρείται ότι είναι ένας πάρα πολύ παλαιός κρατήρας, ο οποίος δημιουργήθηκε όταν ένας τεράστιος βράχος χτύπησε στη Σελήνη πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Η εκτίμηση της ακριβούς ηλικίας αυτού του λεκανοπεδίου θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για το πότε συνέβη το περιστατικό αυτό, παρέχοντας ενδείξεις για το πώς ήταν το τότε περιβάλλον του Ηλιακού μας Συστήματος.

Το Chang'e-4 μπορεί να μην είναι σε θέση να υπολογίσει την ακριβή ηλικία του λεκανοπεδίου South Pole-Aitken, αλλά είναι εξοπλισμένο με πολλά επιστημονικά όργανα τα οποία θα μας πουν περισσότερα για αυτό το μυστηριώδες μέρος της Σελήνης. Το ρομποτικό όχημα (ρόβερ) θα αναπτυχθεί σύντομα από τη συσκευή προσεδάφισης (Lander), και έτσι θα μάθουμε περισσότερα για τη σύνθεση και τη δομή των βράχων σε αυτή την περιοχή. Η συσκευή προσεδάφισης (Lander), εν τω μεταξύ, θα επικεντρωθεί στον ουρανό, συλλέγοντας δεδομένα για τους αστρονόμους εδώ στη Γη, που είναι πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τη μοναδική θέση του διαστημικού οχήματος στη αθέατη, η όπως αλλιώς λέγεται μακρινή πλευρά της Σελήνης. Τη νύχτα, όταν το μεγαλύτερο μέρος της Σελήνης καλύπτει αυτή την περιοχή τόσο από τον Ήλιο όσο και από τα ραδιοσήματα από τη Γη, το Lander θα μπορεί να έχει μια ασυναγώνιστη θέα προς τα αστέρια.

Αρθρογράφος: 


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 


Για την ομάδα : @Aratosastronomy