Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Το Σύμπαν μας: Μια διογκωμένη φυσαλίδα σε μια επιπλέον διάσταση

Συνοπτικά: Ερευνητές επινόησαν ένα νέο μοντέλο για το Σύμπαν - το οποίο μπορεί να λύσει το αίνιγμα της σκοτεινής ενέργειας. Το νέο τους άρθρο προτείνει μια νέα διαρθρωτική ιδέα, συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ενέργειας, για ένα Σύμπαν το οποίο κινείται σε μια διαστελλόμενη φούσκα σε μια πρόσθετη διάσταση.


Στο άρθρο τους, οι επιστήμονες προτείνουν ένα νέο μοντέλο με σκοτεινή ενέργεια και το σύμπαν μας να ταξιδεύει πάνω σε μια διογκωμένη φυσαλίδα σε μια επιπλέον διάσταση. Το όλο Σύμπαν είναι τοποθετημένο στην άκρη αυτής της διογκωμένης φυσαλίδας.
Εικόνα: Suvendu Giri

Ερευνητές από το Πανεπιστημίου της Ουψάλα έχουν επινοήσει ένα νέο μοντέλο για το Σύμπαν - το οποίο μπορεί να λύσει το αίνιγμα της σκοτεινής ενέργειας. Το νέο τους άρθρο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physical Review Letters, προτείνει μια νέα δομική αντίληψη, συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ενέργειας, για ένα Σύμπαν το οποίο κινείται πάνω σε μια διαστελλόμενη φυσαλίδα σε μια πρόσθετη διάσταση.

Γνωρίζουμε, τα τελευταία 20 χρόνια, ότι το Σύμπαν διαστέλλεται με ρυθμό ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται. Η εξήγηση; η "σκοτεινή ενέργεια" η οποία το διαπερνά, ωθώντας το να διασταλεί. Η κατανόηση της φύσης αυτής της σκοτεινής ενέργειας είναι ένα από τα βασικά αινίγματα της θεμελιώδους φυσικής.

Από καιρό υπάρχει η ελπίδα ότι η θεωρία των χορδών θα δώσει την απάντηση. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή τη θεωρία, όλη η ύλη αποτελείται από μικροσκοπικές, δονούμενες οντότητες οι οποίες μοιάζουν σαν χορδές. Η θεωρία απαιτεί επίσης να υπάρχουν περισσότερες χωρικές διαστάσεις από τις τρεις που είναι ήδη μέρος της καθημερινής μας γνώσης. Για 15 χρόνια, υπήρξαν μοντέλα πάνω στη θεωρία των χορδών, τα οποία πιστεύεται ότι εγείρουν την σκοτεινή ενέργεια. Ωστόσο, τα μοντέλα αυτά δέχονται όλο και πιο σκληρή κριτική, και αρκετοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι κανένα από τα μοντέλα που έχουν προταθεί μέχρι σήμερα δεν είναι εφικτό.

Η καλλιτεχνική αυτή απεικόνιση δείχνει την εξέλιξη του Σύμπαντος ξεκινώντας από την Μεγάλη Έκρηξη στα αριστερά ακολουθούμενη από την εμφάνιση της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου. Ο σχηματισμός των πρώτων αστεριών τελειώνει τις κοσμικές σκοτεινές εποχές, ακολουθούμενη από το σχηματισμό γαλαξιών.Εικόνα: CfA/M. Weiss

Στο άρθρο τους, οι επιστήμονες όπως είπαμε και πριν, προτείνουν ένα νέο μοντέλο με παρούσα τη σκοτεινή ενέργεια, και το Σύμπαν μας να ταξιδεύει πάνω σε μια διαστελλόμενη φυσαλίδα μια φούσκα αν θέλετε, σε μια επιπλέον διάσταση. Το όλο Σύμπαν είναι τοποθετημένο στην άκρη αυτής της διογκωμένης φυσαλίδας. Όλη η υπάρχουσα ύλη στο Σύμπαν "συμμορφώνεται" με τις άκρες των χορδών, οι οποίες διαστέλλονται, επεκτείνονται αν θέλετε, σε μία επιπλέον διάσταση. Οι ερευνητές δείχνουν επίσης ότι οι διαστελλόμενες φυσαλίδες αυτού του είδους μπορεί να δημιουργηθούν στο πλαίσιο της θεωρίας χορδών. Είναι κατανοητό ότι υπάρχουν περισσότερες φυσαλίδες από τις δικές μας, που αντιστοιχούν σε άλλα σύμπαντα.


Το μοντέλο των επιστημόνων της Ουψάλα παρέχει μια νέα, διαφορετική εικόνα της δημιουργίας και της μελλοντικής τύχης του Σύμπαντος, ενώ μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο για μεθόδους δοκιμής πάνω στη θεωρία των χορδών.


Πηγή του αρχικού άρθρου:
Materials provided by Uppsala University. Note: Content may be edited for style and length.

Δημοσιογραφικές αναφορές:
Souvik Banerjee, Ulf Danielsson, Giuseppe Dibitetto, Suvendu Giri, Marjorie Schillo. Emergent de Sitter Cosmology from Decaying Anti–de Sitter Space. Physical Review Letters, 2018; 121 (26) DOI: 10.1103/PhysRevLett.121.261301


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:

Πηγές:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com  . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy