Η NASA θα συντρίψει ενα διαστημόπλοιο με ταχύτητα 13.500 μιλίων ανά λεπτό (6,5 χλμ το δευτερόλεπτο) πάνω σε ενα αστεροειδή, στα πλαίσια μιας αποστολής που θα εμποδίσει μια καταστροφική πτώση αστεροειδούς πάνω στη Γη
Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία εργάζεται για το πιο δυναμικό και κρίσιμο στάδιο της δοκιμής DART (Double Asteroid Redirection Test).
Το πείραμα αυτό θα είναι το πιο πρόσφατο στις σχετικές αποστολές της NASA, οι οποίες έχουν σκοπό να προστατεύσουν τη Γη από τις θανάσιμες πτώσεις αστεροειδών.
Το 2021, σκοπεύει να δοκιμάσει πλήρως το νέο αμυντικό σύστημα, ρίχνοντας μια διαστημοσυσκευή πάνω σε ένα διαστημικό βράχο με ταχύτητα 6,5 χλμ το δευτερόλεπτο.
Οι ειδικοί του διαστήματος ανησυχούν ότι ένας αστεροειδής θα μπορούσε ενδεχομένως να πέσει στη Γη, με καταστροφικές συνέπειες.
Ανάλογα με το μέγεθος του βράχου, θα μπορούσε να προκαλέσει φαινόμενα μαζικής εξαφάνισης - όπως ο αστεροειδής ο οποίος εξαφάνισε τους δεινόσαυρους - προκαλώντας μια μικρή εποχή παγετώνων.
Ο αστεροειδής που σκοπεύει να χτυπήσει η NASA δεν αποτελεί στην πραγματικότητα απειλή για τη Γη*, αλλά με το να το ρίξουν πάνω σε αυτόν ενα διαστημικό σκάφος, η ομάδα του DART θα είναι σε θέση να δει αν μια παρόμοια εκτροπή θα μπορούσε να λειτουργήσει σε μελλοντικούς αστεροειδείς οι οποίοι δυνητικά θα απειλήσουν τον πλανήτη μας στο μέλλον.
Στη δοκιμή αυτή, ένα σκάφος της NASA θα χτυπήσει το στόχο του - τον αστεροειδή Δίδυμο - για να δει αν μπορεί να αλλάξει με επιτυχία την κατεύθυνση του αστεροειδούς.
Ο Δίδυμος (65803 Didymos) ενα γεωπλήσιο δυαδικό αντικείμενο, έχει διάμετρο περίπου 800 μέτρα, έχοντας ένα δευτερεύον σώμα σε τροχιά γύρω του - γνωστό ως "moonlet" στα Ελληνικά μικρός δορυφόρος - το οποίο έχει διάμετρο 170 μέτρα.
Χρησιμοποιώντας υπερσύγχρονη τεχνολογία, το διαστημόπλοιο θα πέσει πάνω στον μικρότερο δορυφόρο σε απόσταση 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
Η Nancy Chabot, πλανητική επιστήμονας στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins (Johns Hopkins University's Applied Physics Laboratory) και επιστήμονας προγράμματος για την ομάδα DART, δήλωσε στο Space.com: "Η πλανητική άμυνα αφορά πράγματι το σημερινό μας Ηλιακό σύστημα, και τι πρόκειται να κάνουμε για αυτό.
"Είναι ενδιαφέρον, γιατί είναι μια διαστημική αποστολή, αλλά τα τηλεσκόπια είναι τόσο μεγάλα, που είναι ενα σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της αποστολής.
"Πρέπει να γνωρίζουμε πού είναι αυτό το φεγγάρι για να το κτυπήσουμε, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη εκτροπή.
"Παίρνουμε ως δεδομένο ότι γνωρίζουμε πάντοτε πού βρίσκεται. Καταλαβαίνουμε που είναι το σύστημα αυτό στο σύνολό του, αλλά συγκεκριμένα εκεί όπου θα βρίσκεται το αντικείμενο αυτό [απαιτείται παρακολούθηση] γιατί θέλουμε να προσπαθήσουμε να το χτυπήσουμε κατά μέτωπο.
"Για να κάνουμε κάτι τέτοιο, θα χρειαζόμασταν επίσης ένα πολύ μακρύ χρόνο προειδοποίησης, η ιδέα ενός "κινητικού προσκρουστήρα"* (kinetic impactor) σίγουρα δεν είναι σαν την ταινία Armageddon, όπου ανεβαίνεις την τελευταία στιγμή και ξέρετε, σώζεις τη Γη.
"Αυτό είναι κάτι που θα κάνατε πέντε, 10, 15, 20 χρόνια στο μέλλον - σπρώξτε απαλά τον αστεροειδή, έτσι ώστε να ταξιδέψει χαρούμενα στο δρόμο του και να μην πέσει πάνω στη Γη".
……………….*………………..
*Η Wikipedia υποστηρίζει οτι είναι
Διαβάστε και εδώ για την Πλανητική άμυνα: https://gikasdimitris.blogspot.com/search?q=kinetic+impactor+
http://www.milkywayastronomers.com/2019/01/nasa-to-crash-13500mph-spacecraft-into.html?fbclid=IwAR3x1nCnLDkcgsQ6q3IWutAQVuIZJBfkRLqS0LT_CyPrp8sk_weN6NpddRw
……………….*………………..
Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο
Facebook:
Και στο blog: Αστρονομία και
Επιστήμη
Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές
του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)
Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
Για
διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα,
γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com η
αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:
Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική
σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα
απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας
για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.
Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη
στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την
συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την
πηγή του άρθρου.
Το κείμενο υπόκειται σε
επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το
θέμα του άρθρου.
Για την ομάδα : @Aratosastronomy