Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Αστρική δημιουργία μέσα σε μία συμπαντική κόμη


Το σμήνος της Κόμης (Coma Cluster) ενα μακρινό σύμπλεγμα γαλαξιών το οποίο περιέχει πάνω από χίλιους προσδιορισμένους γαλαξίες.

Οι γρήγορες κινήσεις τέτοιων γαλαξιών σε μεγάλες συστάδες μπορούν να οδηγήσουν
σε μια διαδικασία γνωστή ως Λωριδοποίηση Βίαιης Πίεσης (ram-pressure stripping), όπου το αέριο αποσπάται από τους γαλαξίες καθώς μετακινούνται μέσα από το χώρο του γαλαξιακού σμήνους (intercluster medium). Στην εντυπωσιακή σύνθετη εικόνα την οποία παραθέτουμε παραπάνω - και η οποία δημιουργήθηκε με το συνδυασμό απεικόνισης ψευδοχρώματος από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, με δεδομένα από τη επίγεια φωτογραφική μηχανή Subaru Suprime-Cam - βλέπουμε μία αξιοσημείωτη στενή και εξαιρετικά στενή ουρά αερίου μήκους 200.000 ετών φωτός (με πλάτος μόνο 5.000 έτη φωτός) η οποία δημιουργήθηκε από τη διαδικασία Λωριδοποίησης Βίαιης Πίεσης (ram-pressure stripping), και η οποία φαίνεται ότι εκρέει από το κέντρο του σπειροειδούς γαλαξία D100 στο γαλαξιακό σμήνος της Κόμης. Σε μια νέα μελέτη με επικεφαλής τον William Cramer (Πανεπιστήμιο Yale), μια ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιήσε πρόσφατα μια απεικόνιση βαθέος ουρανού από το ΔΤ Hubble, για να εξερευνήσει αυτή την ουρά με περισσότερες λεπτομέρειες, και ειδικά μελετώντας τα νεαρά αστέρια που έχουν σχηματιστεί στην ουρά αυτή. Για περισσότερες πληροφορίες και όμορφες εικόνες, δείτε τη παρακάτω εργασία (paper)!

Παραπομπή
“Spectacular Hubble Space Telescope Observations of the Coma Galaxy D100 and Star Formation in Its Ram Pressure–stripped Tail,” W. J. Cramer et al 2019 ApJ 870 63. doi:10.3847/1538-4357/aaefff


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy