Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019
Ωρίωνας: Τι συμβαίνει στα αστρικά του μαιευτήρια ;
Η...SOFIA αποκαλύπτει τα μυστικά του αστρικού σχηματισμού στο νεφέλωμα του Ωρίωνα
Ο αστρικός άνεμος από ένα νεογέννητο αστέρι στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα
Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019
Διάστημα και ακραία ψύξη
Το πιο παγωμένο μέρος στο Σύμπαν είναι ψυχρότερο ακόμα και από το κενό, διαγαλαξιακό χώρο.
Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019
Πώς γνωρίζουμε ότι το Σύμπαν είναι επίπεδο;
Το Σύμπαν μας είναι τρομακτικά..επίπεδο. Πώς το γνωρίζουν αυτό οι αστρονόμοι; Η Κοσμική Ακτινοβολία Υποβάθρου (cosmic microwave background), η οποία είναι το παλαιότερο φως στο Σύμπαν, φαίνεται διαφορετική ανάλογα με την καμπυλότητα. Μέσα από δεκαετίες παρατηρήσεων, οι επιστήμονες έχουν μάθει ότι ο Κόσμος μας είναι τόσο επίπεδος όσο ένας πάγκος εργασίας στο βαθμό που ένα διαστημικό σκάφος μπορεί να μετρήσει.
Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019
Φως στο μυστήριο του 'Ένατου Πλανήτη"
Οι μυστηριώδεις τροχιές στις απομακρυσμένες απόκεντρες περιοχές του Ηλιακού μας συστήματος δεν προκαλούνται από το "Ένατο Πλανήτη", δήλωσαν πρόσφατα οι ερευνητές.
Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019
Πόσο γρήγορα κινείται το φως ;
Μια σειρά νέων κινούμενων γραφικών (animations) από έναν επιστήμονα της NASA δείχνουν πόσο...γρήγορη - αλλά και πόσο βασανιστικά αργή - μπορεί να είναι η ταχύτητα του φωτός.
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019
Ταξιδεύοντας στην καρδιά του Νεφελώματος του Καρκίνου
Το έτος 1054 Μ.Χ., οι Κινέζοι αστρονόμοι αιφνιδιάστηκαν από την εμφάνιση ενός νέου άστρου, τόσο φωτεινό ώστε ήταν ορατό στο φως της ημέρας για αρκετές εβδομάδες.
Βρίσκεται περίπου 6.500 έτη φωτός από τη Γη, και είναι ότι απέμεινε (Υπόλειμμα Υπερκαινοφανούς) από ενα άστρο, το οποίο ξεκίνησε τη ζωή του (Κύρια ακολουθία) με δεκαπλάσια μάζα από αυτή του Ηλίου μας. Εδώ στη Γη παρατηρήθηκε το τέλος της ζωής του στις 4 Ιουλίου του 1054 όταν εξερράγη ως Υπερκαινοφανής, στην πραγματικότητα όμως το γεγονός αυτό συνέβη 6500 χρόνια στο παρελθόν. Σε αυτήν την εικόνα, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble της NASA έχει μεγεθύνει το Νεφέλωμα του Καρκίνου για να αποκαλύψει τη δομή του με πρωτοφανείς λεπτομέρειες.
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019
Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019
Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019
Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019
Σκοτεινή ύλη...υπάρχουν εξελίξεις...
To θρυλικό διαστημικό σκάφος Voyager 1 υπονομεύει την θεωρία ότι η σκοτεινή ύλη είναι μικροσκοπικές ...μαύρες τρύπες
Ερασιτέχνες επιστήμονες ανακαλύπτουν έναν νέο κόσμο με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Kepler
Στις 30 Οκτωβρίου του 2018 στο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Κέπλερ τα καύσιμα εξαντλήθηκαν, πράγμα που σήμανε το τέλος της αποστολή του μετά από εννέα χρόνια παραμονής στο Διάστημα, κατά την οποία ανακάλυψε 2.600 επιβεβαιωμένους πλανήτες γύρω από άλλα αστέρια - το μεγαλύτερο μέρος των γνωστών πλέον εξωπλανητών - μαζί με χιλιάδες επιπλέον υποψήφιους εξωπλανήτες τους οποίους οι αστρονόμοι προσπαθούν να επιβεβαιώσουν. Και ενώ ο τροχιακός δορυφόρος Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) της NASA είναι ο νεότερος διαστημικός κυνηγός πλανητών, αυτό το νέο εύρημα δείχνει ότι περισσότερες ανακαλύψεις περιμένουν τους επιστήμονες στα δεδομένα του ΔΤ Kepler.
Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019
Εντοπίστηκαν για δεύτερη φορά μυστηριώδη επαναλαμβανόμενα σήματα προερχόμενα από το διάστημα
Για δεύτερη φορά, οι αστρονόμοι έλαβαν ένα μυστηριώδες επαναλαμβανόμενο σήμα το οποίο προέρχεται από μια άγνωστη πηγή στο διάστημα.
Η διαστημοσυσκευή TESS ανακάλυψε το τρίτο μικρό της πλανήτη έξω από το Ηλιακό μας σύστημα
Transiting Exoplanet Survey Satellite, TESS της NASA. Η διαστημοσυσκευή η οποία ανακάλυψε έναν τρίτο μικρό πλανήτη έξω από το Ηλιακό μας σύστημα. Αυτό ανακοίνωσαν οι επιστήμονες αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο Σιάτλ.
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019
Πλανητική άμυνα 2
Η NASA θα συντρίψει ενα διαστημόπλοιο με ταχύτητα 13.500 μιλίων ανά λεπτό (6,5 χλμ το δευτερόλεπτο) πάνω σε ενα αστεροειδή, στα πλαίσια μιας αποστολής που θα εμποδίσει μια καταστροφική πτώση αστεροειδούς πάνω στη Γη
Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019
Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019
Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019
Παγκόσμια πρωτιά, η Κίνα προσσεληνώνει ένα διαστημόπλοιο στην αθέατη πλευρά της Σελήνης
Χθες το απόγευμα, η Κίνα έγινε το πρώτο έθνος που προσσελήνωσε ένα διαστημόπλοιο απαλά και προσεκτικά στην λεγόμενη αθέατη πλευρά της Σελήνης (far side), σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο China Global Television Network America. Ένα κινεζικό ρομποτικό όχημα (ρόβερ), και συσκευή προσεδάφισης το οποίο εκτοξεύτηκε από την Κίνα στις αρχές Δεκεμβρίου, κατέβηκε σε έναν κρατήρα στην πλευρά της Σελήνης ο οποίος είναι πάντα στραμμένος μακριά από τη οπτική θέαση του από τη Γη. Η προσσελήνωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό τεχνολογικό επίτευγμα για τη χώρα, και θέτει την Κίνα σε μια εξέχουσα θέση όσο αναφορά τις διαστημικές πτήσεις.
Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019
Το Σύμπαν μας: Μια διογκωμένη φυσαλίδα σε μια επιπλέον διάσταση
Συνοπτικά: Ερευνητές επινόησαν ένα νέο μοντέλο για το Σύμπαν - το οποίο μπορεί να λύσει το αίνιγμα της σκοτεινής ενέργειας. Το νέο τους άρθρο προτείνει μια νέα διαρθρωτική ιδέα, συμπεριλαμβανομένης της σκοτεινής ενέργειας, για ένα Σύμπαν το οποίο κινείται σε μια διαστελλόμενη φούσκα σε μια πρόσθετη διάσταση.
Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019
Οι Νέοι ορίζοντες της διαστημικής έρευνας
To (μη επανδρωμένο) διαστημόπλοιο Νέοι Ορίζοντες έστειλε σήμα στη Γη για την επιτυχημένη διέλευσή του από την Ultima Thule, το πιο απομακρυσμένο αντικείμενο που επισκέφτηκε έως τώρα ανθρώπινη κατασκευή.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)