Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο του γαλαξία στον οποίο δεν υπάρχει...σκοτεινή ύλη

Μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο για την Αστροφυσική στα Κανάρια νησιά [Instituto de Astrofisica de Canarias (IAC)] ξεκαθάρισε ένα από τα μυστήρια του 2018 στον τομέα της λεγόμενης Εξωγαλακτικής Αστροφυσικής: την υποτιθέμενη ύπαρξη ενός γαλαξία χωρίς σκοτεινή ύλη.

Scientists Solve the Mystery of Galaxy with No Dark Matter

Ο εξαιρετικά διάχυτος γαλαξίας KKS2000] 04 (NGC1052-DF2), ο οποίος βρίσκεται στον αστερισμό του Κήτους, και μέχρι πρόσφατα θεωρείται οτι είναι ένας γαλαξίας χωρίς σκοτεινή ύλη. Εικόνα: Trujillo et al.

Η ύπαρξη γαλαξιών χωρίς σκοτεινή ύλη είναι αδύνατο να κατανοηθούν στο πλαίσιο της σημερινής θεωρίας σχηματισμού γαλαξιών, επειδή ο ρόλος της σκοτεινής ύλης είναι θεμελιώδης και αυτό γιατί πυροδοτεί της κατάρρευση του αερίου με συνέπεια να σχηματίζονται αστέρες. Το 2018, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός γαλαξία που δεν είχε σκοτεινή ύλη, γεγονός το οποίο έκανε μεγάλη αίσθηση καταλαμβάνοντας τα εξώφυλλα των δημοφιλών επιστημονικών περιοδικών.

Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις Μηνιαίες ανακοινώσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ή MNRAS), μια ομάδα ερευνητών από το  Ινστιτούτο για την Αστροφυσική στα Κανάρια νησιά (IAC) έχει λύσει αυτό το μυστήριο μέσω ενός πολύ πλήρους συνόλου παρατηρήσεων του γαλαξία KKS2000] 04 (NGC1052 -DF2), ο οποίος παλιότερα είχε το ψευδώνυμο "ο γαλαξίας χωρίς σκοτεινή ύλη".

Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές, βρέθηκαν σε αμηχανία επειδή όλες οι παράμετροι που εξαρτιόνταν από την απόσταση του γαλαξία ήταν αφύσικες, αναθεωρώντας τους διαθέσιμους δείκτες απόστασης. Χρησιμοποιώντας πέντε ανεξάρτητες μεθόδους για την εκτίμηση της απόστασης του αντικειμένου διαπίστωσαν ότι όλοι συμπίπτουν σε ένα συμπέρασμα: ο γαλαξίας είναι πολύ πιο κοντά από την ενδεικτική τιμή μέτρησης η οποία παρουσιάστηκε στην προηγούμενη έρευνα.

Το αρχικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature δήλωσε ότι ο γαλαξίας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 64 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα αποκάλυψε ότι η πραγματική απόσταση είναι πολύ μικρότερη, περίπου 42 εκατομμύρια έτη φωτός.

Χάρη σε αυτά τα νέα αποτελέσματα, οι παράμετροι του γαλαξία τα οποία προέκυψαν από την απόστασή του έγιναν "κανονικές",  και ταιριάζουν με τις παρατηρούμενες τάσεις που εντοπίζονται από γαλαξίες με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Το πιο σχετικό στοιχείο που βρέθηκε μέσω της νέας ανάλυσης της απόστασης είναι ότι η συνολική μάζα αυτού του γαλαξία είναι περίπου το ήμισυ της εκτιμώμενης μάζας, αλλά η μάζα των αστεριών του είναι μόνο περίπου το ένα τέταρτο της εκτιμώμενης μάζας. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής μάζας πρέπει να αποτελείται από σκοτεινή ύλη. Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής δείχνουν τη θεμελιώδη σημασία της σωστής μέτρησης των εξωγαλακτικών (ή εξωγαλαξιακών) αποστάσεων. Ήταν πάντα ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα στην αστροφυσική: πώς να μετράμε τις αποστάσεις σε αντικείμενα που είναι πολύ μακριά, και τα οποία δεν μπορούμε να "αγγίξουμε".

Δημοσίευση: Ignacio Trujillo et al. “A distance of 13 Mpc resolves the claimed anomalies of the galaxy lacking dark matter”, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, Volume 486, Issue 1, June 2019, Pages 1192–1219, https://doi.org/10.1093/mnras/stz771

Από τον IGNACIO TRUJILLO, INSTITUTO DE ASTROFÍSICA DE CANARIAS


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy