Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Η κοσμική μας οικογένεια

Ένας εξαιρετικός χάρτης από τις τροχιές όλων των αντικειμένων  του Ηλιακού μας συστήματος

Αν θέλετε να μάθετε πώς είναι να έχεις ταλέντο στις επιστημονικές απεικονίσεις, δείτε την Eleanor Lutz. Πρόκειται για μια διδακτορική φοιτήτρια βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και στην ιστοσελίδα της Tabletop Whale, μπορείτε να δείτε την καταπληκτική δουλειά της σε υψηλή ανάλυση.

Ο χάρτης αυτός με τις τροχιές όλων των αντικειμένων του Ηλιακού μας Συστήματος έγινε από την Eleanor Lutz. Δείτε το έργο της στο Tabletop Whale (tabletopwhale.com) 
Δικαιώματα εικόνας: Eleanor Lutz

Η τελευταία της δουλειά είναι ένας χάρτης στον οποίο απεικονίζονται όλες οι τροχιές σε πάνω από 18.000 αστεροειδείς στο Ηλιακό μας Σύστημα. Περιλαμβάνει 10.000 αστεροειδείς διαμέτρου άνω των 10 χιλιομέτρων και περίπου 8.000 αντικείμενα άγνωστου μεγέθους.

Όπως λέει και η ετικέτα στον ιστότοπό της, η Eleanor Lutz δημιουργεί Χάρτες, με γραφική αναπαράσταση δεδομένων τα γνωστά μας infographics, καθώς και κινούμενες εικόνες (animations) για όλα τα επιστημονικά θέματα. Περιλαμβάνει θέματα όπως την "Οπτική σύνοψη των αυτόφωτων πλασμάτων" "Visual Compendium of Glowing Creatures", το "Όλα τα αστέρια που μπορείτε να δείτε από τη Γη" “All the Stars You Can See From Earth,” και έναν όμορφο τοπογραφικό χάρτη του Ερμή "Topographic map of Mercury"


"Η οπτική σύνοψη των αυτόφωτων πλασμάτων" "Visual Compendium of Glowing Creatures", από τον Eleanor Lutz. Δείτε το έργο της στο Tabletop Whale (tabletopwhale.com)
Δικαιώματα εικόνας: Eleanor Lutz

Αλλά το πρόσφατο της έργο είναι εκείνο το οποίο συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον στη διαστημική κοινότητα. Η Lutz εργάζεται πάνω σε έναν Άτλαντα του Διαστήματος, με τον οποίο ασχολείται εδώ και ενάμιση χρόνο. Πρόκειται για μια συλλογή από δέκα απεικονίσεις, συμπεριλαμβανομένων των πλανητών, των φυσικών δορυφόρων, και του εξώτερου διαστήματος. Όπως λέει στον ιστότοπό της: "Έκανα ένα κινούμενο χάρτη των εποχών της Γης, έναν χάρτη της γεωλογίας του πλανήτη Άρη και έναν χάρτη για τα πάντα που υπάρχουν στο Ηλιακό μας σύστημα μεγαλύτερα από 10 χλμ. σε διάμετρο" Είναι αυτός ο συγκεκριμένος χάρτης με αντικείμενα μεγαλύτερα από 10 χλμ. ο οποίος προκαλεί εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον

Όλα τα δεδομένα για τον Άτλαντα του Διαστήματος (Atlas of Space) της Lutz είναι δημόσια δεδομένα, τα οποία είναι ελεύθερα διαθέσιμα  για το ευρύ κοινό. Η Lutz συλλέγει δεδομένα από πηγές όπως η NASA και η Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα (US Geological Survey). Μέρος αυτού που την εμπνέει είναι ότι ακόμα κι αν τα δεδομένα διατίθενται ελεύθερα, είναι ακατέργαστα (raw data). Και παίρνοντας αυτά τα ακατέργαστα δεδομένα και μετατρέποντάς τα σε μια χρήσιμη, και μάλιστα όμορφη, οπτικοποίηση, χρειάζεται πολλή δουλειά.

Σε συνέντευξή της στο Wired, η Lutz δήλωσε: "Μου αρέσει πολύ ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι προσβάσιμα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τα κατανοήσεις. Είναι πραγματικά μια σπουδαία επιστήμη, και θα ήθελα να μπορούν όλοι να το δουν με ενα κατανοητό τρόπο".


Τοπογραφικός χάρτης της Σελήνης. 
Δικαιώματα εικόνας: Eleanor Lutz


Η Lutz μοιράστηκε μερικά από μη δημοσιευμένα της έργα για το Σύμπαν με τον ιστότοπο  Universe Today, συμπεριλαμβανομένου αυτού του φοβερού gif με τις εποχές της Γης.





Το έργο της Lutz είναι πραγματικά κάτι παραπάνω από απεικονίσεις δεδομένων. Έχει..."μάτι σχεδιαστή", και μερικά από τα έργα της είναι πολύ ευφυή και επιδέξια. Όντας όμως επιστήμονας, εμπνέεται στο να μοιράζεται τα δεδομένα και τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τη δουλειά της. Σχεδιάζει να δημοσιεύσει τον ανοικτό πηγαίο κώδικα (open source code) για την κάθε εργασία της, καθώς και μαθήματα για το πώς να τα δημιουργήσετε μόνοι σας.

Είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τον κόσμο μας, ή οτιδήποτε στη φύση πραγματικά, χωρίς να ασχολούμαστε με την επιστήμη. Χωρίς επιστήμη, το μόνο που έχουμε είναι ενα ανέκδοτο και μια γνώμη πάνω σε αυτό. Αλλά η επιστήμη είναι όλα σχετικά με τα δεδομένα, και τα πυκνά δεδομένα δεν είναι κάτι το απλό. Είναι επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία για να γίνουν κατανοητά τα δεδομένα αυτά.

Το έργο της Lutz γίνεται ευκολότερο. Σε μια συνέντευξη της στον ιστότοπο Wired, δήλωσε: "Υπάρχει ένα όριο γνώσης για την πρόσβαση σε μερικά από τα ενδιαφέροντα, φοβερά πράγματα που υπάρχουν για την επιστήμη. Υπάρχουν τόσα πολλά γεγονότα και εξισώσεις και θέλω να είναι προσβάσιμες αυτές οι συναρπαστικές ιδέες. "

Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε μερικές από αυτές τις συναρπαστικές ιδέες στις οποίες αναφέρεται, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της, tabletopwhale.com, όπου μπορείτε να εξερευνήσετε το έργο και τις μεθόδους της. Μπορείτε επίσης εκεί να αγοράσετε τις εικόνες αυτές.


Δείτε ακόμα:
Από τον EVAN GOUGH

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy