Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Νεογέννητος...πλανήτης

Οι φυσικοί του πανεπιστημίου του Μονάς ανακαλύπτουν νέα στοιχεία για τον πλανητικό σχηματισμό 

Μια διεθνής μελέτη υπό την ηγεσία της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Μονάς (Monash School of Physics and Astronomy) ανακάλυψε τα πρώτα παρατηρησιακά στοιχεία για την ύπαρξη περι-πλανητικών δίσκων.

Planet formation

Υπέρυθρη εικόνα του νεογέννητου πλανήτη PDS 70 b και του περι-πλανητικού του δίσκου, μέσα στο γενετήσιο περιβάλλον του. Το μέγεθος του Ηλιακού συστήματος παρέχεται για σύγκριση. Εικόνα: V. Christiaens et al./ESO.

Η μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astrophysical Journal εστιάστηκε στους νέους πλανήτες που βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία σχηματισμού (συνήθως με ηλικία μόνο λίγα εκατομμύρια χρόνια).

"Η έρευνά μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς δημιουργήθηκε το Ηλιακό μας σύστημα το οποίο έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, και πώς (οι άνθρωποι) βρεθήκαμε εδώ", δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Dr Valentin Christiaens, μεταδιδακτορικός ερευνητής στην αστροφυσική στο Πανεπιστήμιο του Μονάς.          

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την εγκατάσταση του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (Very Large Telescope) στη Χιλή για να συλλάβει υπέρυθρες εικόνες σε διαφορετικά χρώματα (μήκη κύματος) ενός νεογέννητου, γιγαντιαίου πλανήτη.

"Βρήκαμε την πρώτη απόδειξη για ένα δίσκο αερίου και σκόνης γύρω από αυτό - γνωστός ως  περι-πλανητικός δίσκος (circumplanetary disc)", δήλωσε ο Dr Christiaens.

"Πιστεύουμε ότι τα μεγάλα φεγγάρια του πλανήτη Δία και άλλων αέριων γιγάντων έχουν γεννηθεί σε ένα τέτοιο δίσκο, οπότε η δουλειά μας βοηθά να εξηγήσουμε πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες στο Ηλιακό μας σύστημα", ανέφερε.

Παρατηρώντας τα φεγγάρια του Δία μέσω ενός τηλεσκοπίου, ο Γαλιλαίος έμεινε άναυδος, επειδή είδε ότι τα πάντα  δεν περιστρέφονταν γύρω από τη Γη, και επομένως ο μητρικός μας πλανήτης δεν ήταν το κέντρο του Σύμπαντος.

Ο Δρ Christiaens δήλωσε επίσης ότι η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση των αποτελεσμάτων της μελέτης αυτής ήταν καινοτόμος.

Ένας νεογέννητος...πλανήτης ήταν πολύ πιο δύσκολο να παρατηρηθεί από το μητρικό του άστρο γύρω από το οποίο περιφέρεται. Η έντονη λάμψη από το αστέρι έπρεπε να αφαιρεθεί από τις εικόνες.

"Ο αλγόριθμος που αναπτύξαμε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή αμυδρών σημάτων και από άλλα πολύπλοκα σύνολα δεδομένων", δήλωσε ο Δρ Christiaens.

Οι παρατηρούμενες ιδιότητες αυτών των φεγγαριών, καθώς και άλλων μεγάλων φεγγαριών σε αέριους γίγαντες , έδειξαν ότι σχηματίστηκαν μέσα σε έναν περι-πλανητικό δίσκο.

Αυτή η πρόβλεψη υποστηρίζεται από θεωρητικούς υπολογισμούς και αριθμητικές προσομοιώσεις αυξανόμενης πολυπλοκότητας τις τελευταίες δεκαετίες.

"Παρά την εντατική έρευνα, οι περι-πλανητικοί δίσκοι έχουν μέχρι τώρα διαφύγει από την ανίχνευση", δήλωσε ο Dr Christiaens.

"Αυτό το πρώτο στοιχείο υποδηλώνει ότι τα θεωρητικά μοντέλα του γιγαντιαίου σχηματισμού πλανητών δεν είναι μακριά."

"Το έργο μας προσθέτει ένα άλλο κομμάτι στο "παζλ" του σχηματισμού γιγαντιαίων πλανητών, του οποίου το πρώτο κομμάτι τοποθετήθηκε από τον Γαλιλαίο πριν από τέσσερις αιώνες με την ανακάλυψη των τεσσάρων μεγάλων φυσικών δορυφόρων του πλανήτη Δία (Γανυμήδη, Ευρώπη, Καλλιστώ, και Ιώ)".

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Daniel Price, επίσης από τη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Μονάς, και εκπρόσωπος του Αυστραλιανού Ερευνητικού Κέντρου ARC  (Australian Research Centre ή ARC), δήλωσε ότι είναι εκπληκτικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να δούμε πλανήτες στη διαδικασία σχηματισμού τους χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο.

"Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται ως το αποκορύφωμα μιας μακράς αναζήτησης για 
περι-πλανητικούς δίσκους, μέσα από διάφορα μέσα και σε διαφορετικά μήκη κύματος", δήλωσε ο συνεργάτης της μελέτης στο Μονάς συγγραφέας και μελλοντικός συνεργάτης του ARC Δρ Christophe Pinte.

Media enquiries:
Silvia Dropulich
Marketing, Media & Communications Manager, Monash Science
T: +61 3 9902 4513 M: +61 (0) 0435138743
Email: silvia.dropulich@monash.edu

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy