Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Η παράξενη "διπλή προσωπικότητα" του Ηλίου

Επιστήμονες ανακάλυψαν ενδείξεις για το πώς ο Ήλιος είναι πιθανόν να θέτει εκτός λειτουργίας το δυναμό του, και να το επανεκκινεί ξανά. Η ύπαρξη ενός "άλλου εαυτού" στο μητρικό μας άστρο θα μπορούσε να προσφέρει στους φυσικούς νέες ενδείξεις στις διαδικασίες εκείνες οι οποίες διέπουν το εσωτερικό ρολόι του Ήλιου - ένας κύκλος στον οποίο ο Ήλιος μεταβαίνει από περιόδους υψηλής δραστηριότητας (Ηλιακό μέγιστο) σε χαμηλή δραστηριότητα (Ηλιακό ελάχιστο) περίπου μία φορά κάθε 11 χρόνια.


Στις 31 Αυγούστου του 2012 μια μεγάλη προεξοχή/νημάτιο από ηλιακό υλικό το οποίο αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα του Ηλίου, γνωστή και ως Ηλιακό στέμμα, εξερράγη προς στο διάστημα στις  11:36 π.μ. ώρα Ελλάδας (4:36 p.m. EDT). Βλέποντας την εδώ από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (Solar Dynamics Observatory), η έκλαμψη αυτή προκάλεσε έντονο Σέλας στη Γη στις 3 Σεπτεμβρίου. Εικόνα: wikipedia.org 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, στο  Μπόλντερ, βρήκαν ενδείξεις ότι το αστέρι που δίνει ζωή στην ανθρωπότητα μπορεί να έχει μια διπλή προσωπικότητα, με ενδιαφέρουσες αποκλίσεις στα του μαγνητικά πεδία, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν ενδείξεις για το "εσωτερικό του ρολόι". Ενώ τα ευρήματα είναι μόνο προκαταρκτικά, μπορούν να συμφωνήσουν με πραγματικές παρατηρήσεις του Ήλιου, οι οποίες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα.

Οι Φυσικοί Loren Matilsky και Juri Toomre των Αστροφυσικών και πλανητικών επιστημών, , ανέπτυξαν μια προσομοίωση με υπολογιστές του εσωτερικού του Ήλιου σαν ενα μέσο λήψης της εσωτερικής αναταραχής του αστέρα. Κατά τη διαδικασία, η ομάδα διαπίστωσε κάτι απροσδόκητο: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εσωτερική δυναμική του ήλιου μπορεί να αποκολληθεί από τις συνήθεις ρουτίνες και να στραφεί σε ένα εναλλακτικό state-bit σαν έναν υπερήρωα ο οποίος εμπορεύεται την εντυπωσιακή του κάπα του και το φανταχτερό του κασκόλ για φθηνά συνηθισμένα ρούχα.

Η μελέτη επιχειρεί μια βαθιά προσέγγιση σε ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες αποκαλούν "ηλιακό δυναμό" (Solar Dynamo), ουσιαστικά μια συγκέντρωση της μαγνητικής ενέργειας του αστεριού. Το δυναμό αυτό σχηματίζεται από την περιστροφή και τη συστροφή των θερμών αερίων μέσα στον Ήλιο και μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις - ένα ιδιαίτερα ενεργό ηλιακό δυναμό μπορεί να παράγει μεγάλο αριθμό ηλιακών κηλίδων και ηλιακών εκλάμψεων, ή σφαίρες ενέργειας οι οποίες εκτοξεύουν από την επιφάνεια την μαγνητική ενέργεια του αστέρα.

"Δεν γνωρίζουμε τι ρυθμίζει τους Ηλιακούς κύκλους, ή γιατί μερικοί από αυτούς τους κύκλους είναι πιο βίαιοι από τους άλλους", δήλωσε ο Matilsky, μεταπτυχιακός φοιτητής στο JILA. "Ο απώτερος στόχος μας είναι να χαρτογραφήσουμε αυτό που βλέπουμε στο μοντέλο μας για την επιφάνεια του Ήλιου, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις." Θα παρουσιάσει τα ευρήματα της ομάδας σε μια ενημέρωση Τύπου σήμερα στην 234η συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στο St Louis.

Το δυναμό δεν είναι εύκολο να μελετηθεί, είπε ο Matilsky. Αυτό συμβαίνει επειδή σχηματίζεται κυρίως και εξελίσσεται μέσα στο εσωτερικό του Ηλίου, μακριά από το φάσμα των περισσότερων επιστημονικών μας οργάνων.

"Δεν μπορούμε να "βουτήξουμε" στο εσωτερικό του Ηλίου, πράγμα το οποίο κάνει τον εσωτερικό μαγνητισμό του να βρίσκεται μερικά βήματα μακριά από τις πραγματικές μας παρατηρήσεις", δήλωσε. Για να ξεπεραστεί ο περιορισμός αυτός, πολλοί ηλιακοί φυσικοί χρησιμοποιούν τεράστιους υπερυπολογιστές για να προσπαθήσουν να αναδημιουργήσουν αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό του Ηλίου.

Η προσομοίωση του Matilsky και του Toomre εξετάζει τη δραστηριότητα στο εξωτερικό ενα τρίτο του εσωτερικού αυτού χώρου, τον οποίο ο Matilsky παρομοιάζει σαν μια "σφαιρική κατσαρόλα με βραστό νερό".

Δήλωσε οτι το μοντέλο αυτό έδωσε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Όταν οι ερευνητές "έτρεξαν" την προσομοίωση τους, διαπίστωσαν πρώτα ότι το ηλιακό δυναμό σχηματίστηκε στα βόρεια και στα νότια του ισημερινού του Ήλιου. Μετά από έναν κανονικό κύκλο, το δυναμό αυτό  κινήθηκε προς τον ισημερινό και σταμάτησε, στη συνέχεια επαναρυθμίστηκε, πράγμα το οποίο συμφωνεί με τις πραγματικές παρατηρήσεις του Ήλιου.

Αλλά η διαδικασία αυτή δεν εμφανίζει τη συνολική κατάσταση. Περίπου δύο φορές κάθε 100 χρόνια, ο Ήλιος στα μοντέλα προσομοίωσης έκανε κάτι διαφορετικό. Σε αυτές τις περίεργες περιπτώσεις, το ηλιακό δυναμό δεν ακολούθησε τον ίδιο κύκλο αλλά, αντίθετα, συγκεντρώθηκε σε ένα ημισφαίριο πάνω από το άλλο ημισφαίριο.

"Αυτός ο πρόσθετος κύκλος του Ηλιακού δυναμό κατά κάποιο τρόπο θα περιπλανιέται", δήλωσε ο Matilsky. "Θα παραμένει σε ένα ημισφαίριο για λίγους κύκλους, και στη συνέχεια θα μετακινηθεί στο άλλο. Τελικά, το ηλιακό δυναμό θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. "

Το μοτίβο αυτό θα μπορούσε να είναι μία απροσδόκητη επιτυχία του μοντέλου, είπε ο Matilsky, αλλά θα μπορούσε επίσης να επισημάνει την πραγματική και προηγουμένως άγνωστη συμπεριφορά του ηλιακού δυναμό. Πρόσθεσε ότι οι αστρονόμοι, σε σπάνιες περιπτώσεις, είδαν ηλιακές κηλίδες να συσσωρεύονται σε ένα ημισφαίριο του ήλιου περισσότερο από το άλλο, μια παρατήρηση που ταιριάζει με τα ευρήματα της ομάδας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, στο  Μπόλντερ (CU Boulder).

Ο Matilsky δήλωσε ότι η ομάδα θα χρειαστεί να αναπτύξει το μοντέλο της ακόμα περισσότερο για να δει αν το διπλό δυναμό εξελιχθεί περαιτέρω. Αλλά δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της ομάδας θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάποια ημέρα να εξηγήσουν την αιτία για τα μέγιστα και τα ελάχιστα στα πρότυπα δραστηριότητας του Ήλιου τα οποία έχουν τεράστιες επιπτώσεις στις κλιματικές συνθήκες και τις τεχνολογικές κοινωνίες του πλανήτη μας.

"Αυτό μας δίνει ενδείξεις για το πώς ο Ήλιος θα μπορούσε να σταματήσει το δυναμό του, και να το επαναφέρει ξανά", δήλωσε ο Matilsky .

……………….*………………..

Διαβάστε για την Ηλιακή δραστηριότητα σε σχετικά μας άρθρα :  https://gikasdimitris.blogspot.com/search?q=%CE%97%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82+%CE%BA%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B5%CF%82

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:




Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy