Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

NASA: Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη υγρού νερού στον Άρη

H ανακάλυψη αναπτερώνει τις ελπίδες για ανακάλυψη μικροβιακής ζωής
NASA: Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη υγρού νερού στον Άρη
Η ανακάλυψη νερού που ρέει στην επιφάνεια του Αρη δημιουργεί νέα δεδομένα στην εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη και την παρουσία του ανθρώπου εκεί


Σε μια πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας, η NASA παρουσίασε τις ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις για την εποχική ροή υγρού νερού στον Άρη - μια ανακάλυψη που αναπτερώνει τις ελπίδες για ανακάλυψη μικροβιακής ζωής.



Μακρόστενοι σκούροι σχηματισμοί που διακρίνονται περιστασιακά σε αρειανές πλαγιές σχηματίζονται όντως από τη ροή αλμυρού νερού, αναφέρουν ερευνητές της NASA στην επιθεώρηση Nature Geoscience.
Επικεφαλής της μελέτης είναι ο Δρ. Λουχέντρα Όγια, ο οποίος είχε παρουσιάσει ανάλογες ενδείξεις στο κορυφαίο περιοδικό Science το 2011.


Αυλάκια πλάτους από ένα έως δέκα μέτρα σε μια κεκλιμένη περιοχή της αρειανής κοιλάδας «Ελλάδα» (NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona)

Η NASA ανακοινώνει τώρα την επιβεβαίωση της ανακάλυψης λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της ταινίας Η Διάσωση (The Martians), με θέμα την περιπέτεια ενός αστροναύτη που καλείται να επιβιώσει μόνος στον Άρη.

Μέχρι σήμερα, νερό είχε ανακαλυφθεί στον Άρη μόνο υπό μορφή πάγου στο υπέδαφος και στους πόλους.

Ταπείνωση του σημείου τήξης

Πώς γίνεται όμως να υπάρχει υγρό νερό στον Άρη, δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα είναι τόσο αραιή η θερμοκρασία βρίσκεται συνήθως δεκάδες βαθμούς κάτω από το μηδέν;

Σε αυτές τις συνθήκες, το νερό είτε μετατρέπεται ακαριαία σε πάγο είτε εξαχνώνεται -μετατρέπεται απευθείας από υγρό σε αέριο. Η απάντηση βρίσκεται στις πλούσιες αποθέσεις αλάτων που διέκρινε ο MRO, ένας δορυφόρος της NASA που λειτουργεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το 2006.

Τα άλατα, εξηγούν οι ερευνητές, μειώνουν το σημείο τήξης του νερού έως και κατά 80 βαθμούς Κελσίου, επιτρέποντάς του έτσι να παραμένει στην υγρή φάση. Παραμένει βέβαια ασαφές από πού πηγάζει αυτό το νερό -τα υγροσκοπικά άλατα δεν αποκλείεται να «τραβούν» την υγρασία από μεγάλο βάθος στο υπέδαφος.

Ρυάκια ζωής

Οι νέες «ισχυρές ενδείξεις» για εποχικά ρυάκια νερού έχουν σημασία για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τους υδάτινους πόρους του πλανήτη για ύδρευση και παραγωγή καύσιμου υδρογόνου. Ταυτόχρονα, η ανακάλυψη αναπτερώνει τις ελπίδες για ανακάλυψη μικροβιακής ζωής στον γειτονικό πλανήτη -κάτι που, όπως επισήμαναν οι ερευνητές, θα πρέπει να διερευνηθεί με μελλοντικές αποστολές.

Σήμερα, ολόκληρος ο Άρης είναι μια παγωμένη, άνυδρη έρημος, εκτεθειμένη στην φονική ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία. Ωστόσο οι τελευταίες ρομποτικές αποστολές της NASA έχουν επιβεβαιώσει ότι, πριν από περίπου  τρία δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης διέθετε λίμνες και ωκεανούς. Πιθανότατα όμως η ζωή στη Γη είχε ήδη εμφανιστεί όταν ο Άρης ερημοποιήθηκε. Και αυτό σημαίνει ότι παρόμοιες μικροβιακές μορφές ζωής μπορεί να είχαν προλάβει να εξελιχθούν στον γειτονικό κόσμο.

 ΤΟ ΒΗΜΑScience

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Η ζωή εν... πάγω!

Η αποστολή του «New Horizons» στον Πλούτωνα αποκάλυψε έναν πραγματικό κόσμο παγο-θαυμάτων! Εναν κόσμο που πιθανώς να κρύβει μέσα στο παγωμένο σκοτάδι του κάποιες μορφές ζωής
Η ζωή εν... πάγω!

Αυτή η εικόνα του Πλούτωνα που έχει συντεθεί από τα τελευταία δεδομένα του «New Horizons» δείχνει το θέαμα που θα αντικρίζατε αν βρισκόσαστε σε απόσταση 1.800 χλμ. επάνω από τη μεσημβρινή περιοχή του πλανήτη-νάνου κοιτάζοντας βορειοδυτικά

Επειτα από ένα επικό ταξίδι εννέα ετών και αφού ταξίδεψε περίπου 5 δισ. χλμ. το σκάφος «New Horizons» έφτασε τον περασμένο Ιούλιο στο σύστημα του Πλούτωνα και για πρώτη φορά συνέλεξε πλήθος δεδομένων από τον πλανήτη νάνο και τα φεγγάρια του. Λόγω της τεράστιας απόστασης στην οποία βρίσκεται αλλά και εξαιτιας του ότι τα σήματα που στέλνει στη Γη περιέχουν μικρό όγκο δεδομένων, μέχρι στιγμής έχει φτάσει στο Κέντρο Ελέγχου της αποστολής μόλις το 5% του συνόλου των δεδομένων και των εικόνων που έχει καταγράψει. Αυτό το μικρό δείγμα έχει ήδη προλάβει να αποδείξει ότι ο Πλούτωνας και τα φεγγάρια του είναι ένας εντυπωσιακός κόσμος, ένας «κόσμος παγο-θαυμάτων», όπως έσπευσαν να τον χαρακτηρίσουν οι επιστήμονες.

Η πρώτη εκπληκτική και απρόσμενη ανακάλυψη του «New Horizons» ήταν η ύπαρξη παγωμένων οροσειρών στον Πλούτωνα. Ορισμένα από τα παγωμένα όρη έχουν ύψος άνω των 3.000 μέτρων! Κανείς δεν είχε προβλέψει την ύπαρξη τέτοιων γεωλογικών σχηματισμών στον Πλούτωνα και, όπως είναι φυσικό, οι εικόνες των παγωμένων βουνών έκαναν τους επιστήμονες να τρίβουν τα μάτια τους. Προτού προλάβουν να συνέλθουν από το σοκ στη θέα των βουνών, τα μέλη της αποστολής της NASA κόντεψαν να πέσουν από τις καρέκλες τους όταν είδαν τις επόμενες εικόνες που έστειλε το «New Horizons». Αυτές έδειξαν ότι υπάρχουν στην επιφάνεια του Πλούτωνα μεγάλης έκτασης παγωμένες επιφάνειες που μετακινούνται με τρόπο ανάλογο με τον τρόπο κίνησης των παγετώνων στη Γη. Οι επιφάνειες πάγου στον Πλούτωνα αποτελούνται κυρίως από άζωτο, ενώ εντοπίζεται σε αυτούς επίσης μονοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο. Αλλη εντυπωσιακή ανακάλυψη είναι μια ομίχλη που περιβάλλει τον Πλούτωνα σε απόσταση 160 χλμ. από την επιφάνεια - απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ανέμεναν οι επιστήμονες ότι θα μπορούσε να παρατηρηθεί ένα τέτοιο φαινόμενο.

Εντυπωσιακά είναι και τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τα φεγγάρια του Πλούτωνα. Η πιο σημαντική ανακάλυψη είναι αυτή που έγινε στον Χάροντα, ο βόρειος πόλος του οποίου είναι... κόκκινος. Η ερυθρή απόχρωση του πόλου οφείλεται σε ένα σύνθετο γεωατμοσφαιρικό φαινόμενο στο οποίο εμπλέκεται και η ατμόσφαιρα του Πλούτωνα! Ενα μέρος της ατμόσφαιρας του πλανήτη-νάνου καταφέρνει να ξεφύγει από αυτόν αλλά την... αρπάζει ο Χάροντας και την εγκλωβίζει μέσα στους πάγους του βόρειου πόλου του. Τα αέρια της ατμόσφαιρας καταφέρνουν να αποδράσουν και από τους πάγους όταν πέσει πάνω τους κάποια στιγμή το ηλιακό φως, αλλά η όλη διεργασία προκαλεί την παραγωγή μιας οργανικής ουσίας η οποία «βάφει» την επιφάνεια κόκκινη.  

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένας διάσημος βρετανός φυσικός, ο Μπράιαν Κοξ, έριξε βόμβα μεγατόνων υποστηρίζοντας ότι από τα ως τώρα δεδομένα που έχει στείλει το «New Horizons» προκύπτει πως στο εσωτερικό του Πλούτωνα υπάρχει ωκεανός και μάλιστα με θερμά νερά, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή την ύπαρξη κάποιων μορφών ζωής εκεί. Αν πράγματι ισχύει κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο θαύμα σε αυτόν τον εκπληκτικό, όπως αποδεικνύεται, κόσμο όπου η θερμοκρασία της επιφάνειας κυμαίνεται πέριξ των -230 βαθμών Κελσίου. Βέβαια θα είναι απίθανο ως αδύνατο να διαπιστωθεί αν ο ισχυρισμός του Κοξ αληθεύει. Αυτό γιατί ο ωκεανός, αν υπάρχει, βρίσκεται σε βάθος δεκάδων ή εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από το έδαφος, το οποίο λόγω των συνθηκών στον Πλούτωνα είναι σκληρό σαν γρανίτης. Μοιάζει εξωπραγματικό να καταστεί εφικτή μια τόσο δύσκολη και μακρινή αποστολή έχοντας ταυτόχρονα βρεθεί τρόπος να τρυπηθεί σε βάθος τόσων χιλιομέτρων ένα παγωμένο γρανιτένιο έδαφος και ακολούθως να εξερευνηθεί το εσωτερικό του.


Ακόμη και αν υπάρχει ζωή, θα παραμείνει κρυμμένη

H Φραν Μπάγκεναλ, καθηγήτρια Αστροφυσικής και Πλανητικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και βασικό μέλος της αποστολής «New Horizons», μιλάει στο «Βήμα» σχετικά με όσα μαθαίνουμε για τα παγωμένα βάθη του ηλιακού μας συστήματος.

Καθώς το «New Horizons» πλησίαζε τον Πλούτωνα τόσο εσείς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής σημειώνατε ότι δεν ξέρετε τι μπορεί να βρει εκεί αλλά δηλώνατε βέβαιοι πως ό,τι βρει θα είναι εντυπωσιακό. Νομίζω ότι αυτά που έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα είναι πολύ πιο εντυπωσιακά και σημαντικά από όσα πιστεύατε ή φανταζόσαστε. Συμφωνείτε με αυτό;

«Απόλυτα! Προσωπικά παρακολουθώ τα ευρήματα κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα. Θεωρούσα ότι θα δούμε κάποιους κρατήρες, κάποιους παγετούς, ίσως και κάποιες θαμπές ομίχλες. Το σύστημα του Πλούτωνα εμφανίζει μια γεωατμοσφαιρική ποικιλία πολύ μεγαλύτερη από όση πίστευα ότι μπορεί να  διαθέτει. Και αναμένουμε νέα ακόμη πιο ενδιαφέροντα και εντυπωσιακά δεδομένα».

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη μέχρι στιγμής; Τα παγωμένα βουνά; Οι γεωλογικές διεργασίες; Τα δεδομένα από τα φεγγάρια του Πλούτωνα;

«Νομίζω ότι το γεωλογικό φαινόμενο των παγετώνων που κινούνται και αλληλεπιδρούν με τα όρη που δημιουργούνται από πάγο νερού είναι αυτό που ξεχωρίζει από όσα είδαμε ως σήμερα».

Ο βρετανός αστροφυσικός Μπράιαν Κοξ κάνει λόγο για θερμό υπόγειο ωκεανό που ίσως κρύβει ζωή.

«Νομίζω ότι έχει γίνει μια παρεξήγηση που πρέπει να ξεκαθαριστεί. Υπάρχουν σύνθετες γεωλογικές διεργασίες στον Πλούτωνα που δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε στο εσωτερικό του κάποιες ποσότητες νερού να ξεπαγώνουν και να βρίσκονται σε υγρή μορφή. Υπόγειος ωκεανός υπάρχει και στην Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, και οι συνθήκες εκεί δημιουργούν προϋποθέσεις ώστε τα υπόγεια νερά να είναι θερμά ενώ ταυτόχρονα να διαθέτουν και ορισμένα συστατικά απαραίτητα για τη συντήρηση της ζωής. Αντιθέτως, στον Πλούτωνα το νερό σε υγρή μορφή, ακόμη και αν υπάρχει, θα είναι παγωμένο και χωρίς κάποια φιλικά προς τη ζωή συστατικά. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει ζωή στον Πλούτωνα, αλλά και να υπάρχει δεν νομίζω ότι θα καταφέρουμε ποτέ να διεισδύσουμε στο εσωτερικό του για να τη βρούμε».

Γνωρίζουμε ότι θα χρειαστούν περίπου 12 μήνες για να φτάσουν στο Κέντρο Ελέγχου της αποστολής τα δεδομένα που συνέλεξε το «New Horizons» από το σύστημα του Πλούτωνα. Μετά το πρώτο «πακέτο» δεδομένων και όσα αυτό περιείχε τι αναμένετε από την επόμενη φουρνιά στοιχείων; Τι θα θέλατε να μάθετε; Ποιες νέες ιδέες και θεωρίες μπορεί να προκύψουν για το σύστημα του Πλούτωνα αλλά και για το ηλιακό μας σύστημα από αυτές τις νέες ανακαλύψεις;

«Αυτό που αναμένουμε βασικά είναι νέες υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες οι οποίες θα μας δείξουν περισσότερες λεπτομέρειες των γεωλογικών διεργασιών στον Πλούτωνα. Αναμένουμε επίσης νέες πληροφορίες για τη σύνθεση της επιφάνειας και της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα, καθώς και νέα δεδομένα για τα φεγγάρια του. Μόλις ολοκληρωθεί η αποστολή και η ανάλυση των δεδομένων του Πλούτωνα θα επικεντρωθούμε στον επόμενο στόχο του "New Horizons". Πρόκειται για ένα διαστημικό αντικείμενο, έναν παγωμένο βράχο, στο εσωτερικό της ζώνης Κάιπερ. Η διάμετρος του αντικειμένου εκτιμάται ότι είναι 25-45 χλμ. και υπολογίζουμε ότι το σκάφος θα φτάσει σε αυτό τον Ιανουάριο του 2019. Η μελέτη της επιφάνειάς του θα αποκαλύψει άγνωστα και πολύτιμα δεδομένα για τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται τα αντικείμενα της ζώνης Κάιπερ».

 tovima.gr/science 

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Οι δέκα πιο παράξενοι πλανήτες στο διάστημα [Βίντεο]

deka-pio-paraxeni-planites-sto-diastima-vinteo-700x360

Tα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες από αστροφυσικούς και αστρονόμους για να εντοπιστούν πλανήτες πέρα από το ηλιακό μας σύστημα.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, αυτό ήταν αδύνατο, καθώς το φως των άστρων (τα οποία είναι ήλιοι, σχεδόν σαν τον δικό μας) ήταν πολύ πιο δυνατό σε σχέση με το χρώμα που εξέπεμπαν οι πλανήτες. Με λίγα λόγια, όταν ένα ουράνιο σώμα – όπως ένας πλανήτης – όταν κουνιέται μπροστά και πίσω σε σχέση με ένα την γη, το φως που ακτινοβολεί αλλάζει χρώμα, ανάλογα με τον αν πηγαίνει μπροστά ή πίσω.
Αυτή η αλλαγή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του πλανήτη, για παράδειγμα από το πόσο γρήγορα κινείται σε σχέση με εμάς, τι χρώματα εκπέμπει, από τι χημικά στοιχεία αποτελείται και άλλα. Η αλλαγή στο χρώμα, είναι πολλές φορές ανεπαίσθητη, αλλά και η ένταση του είναι πολύ μικρή. Όμως, με την σύγχρονη τεχνολογία είναι δυνατός εντοπισμός τέτοιας κλίμακας αλλαγών.
Με τον εντοπισμό εξωπλανητών, οι επιστήμονες είναι σε θέση να μάθουν περισσότερα για την δημιουργία των ηλιακών συστημάτων, πλανητών και των άστρων που τους φιλοξενεί, και από αυτά να καταλάβουν περισσότερα ακόμα και για το δικό μας ηλιακό σύστημα.
Τέλος, είναι δυνατό να εντοπίσουν πλανήτες σαν την γη, οι οποίοι είναι ίσως φιλόξενοι για το ανθρώπινο είδος και ίσως (πολύ μεγάλο ίσως!) έχουν εξωγήινη ζωή. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο, ότι όταν γίνεται αναφορά σε εξωγήινη ζωή, δεν σημαίνει ότι οι εξωγήινοι είναι απαραίτητα ανθρωπόμορφοι, όπως βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά μπορεί να είναι βακτήρια, ή άλλα είδη μικροοργανισμών.
Έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί εξωπλανήτες μέχρι σήμερα, αλλά κάποιοι είναι ακόμα πιο απίθανοι και από αυτούς στις ταινίες.



Ο σκοτεινός γίγαντας
Ο σκοτεινός γίγαντας TreS 2bΠρόκειται για τον πιο σκοτεινό και αρκετά καυτό πλανήτη που έχει εντοπιστεί. Σε απόσταση 750 ετών φωτός, ο TreS 2b, καταβροχθίζει σχεδόν όλη την ακτινοβολία που δέχεται, ανακλώντας μόνο το 1 % από αυτή. Η θερμοκρασίες του αγγίζουν τους 980 oC, μοιάζει σε μέγεθος με τον Δία (τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος), είναι ένας γίγαντας αερίων και η ελάχιστη ακτινοβολία που εκπέμπει είναι κόκκινη (λόγω της θερμοκρασίας του). Το σύνολο των χαρακτηριστικών αυτών τον κάνουν έναν από τους πιο τρομακτικούς πλανήτες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Ο διαμαντένιος πλανήτης
Ο διαμαντένιος πλανήτης Cancri – eΑυτός ο εξωπλανήτης, είναι ένας από τους πιο περίεργους που έχουν βρεθεί, καθώς το 1/3 του αποτελείται από διαμάντι. Έχοντας μέγεθος περίπου όσο 2 γαίες, και εβρισκόμενος 40 έτη φωτός μακριά, ο 55 Cancri – e χαρακτηρίζεται ως υπεργαία. Αυτοί οι πλανήτες, είναι μεγαλύτεροι από την γη, μπορεί να αποτελούνται από αέρια, από βραχώδης έδαφος ή και από συνδυασμό αυτών, αλλά παρόλα αυτά είναι ελαφρύτεροι από από τους αέριους γίγαντες. Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο άστρο του, (18 φορές πιο κοντά από τον Ερμή) και δεν περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του, καταλήγοντας έτσι σαν την σελήνη, η μία πλευρά του να κοιτά μόνο το άστρο του. Η υψηλές του θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τις τεράστιες πιέσεις που επικρατούν ο πλανήτης σχηματίζει διαμάντια, ενώ πολλά υγρά εμφανίζονται σε υπέρρευστη φάση.

Φλεγόμενος Πάγος
Φλεγόμενος Πάγος Gliese 436bΟ πλανήτης αυτός είναι αρκετά περίεργος, καθώς, ενώ αποτελείται από πάγο, η θερμοκρασία του είναι περίπου 440 oC. Ο Gliese 436b μοιάζει πολύ με τον ποσειδώνα (αέριος γίγαντας) αλλά δεν είναι καθόλου σαν αυτόν. Λόγω της μεγάλης βαρύτητας, ασκούνται τεράστιες πιέσεις στα αέρια του πλανάτη, τα οποία αναγκάζονται και στερεοπιούνται, αφήνοντας ένα στρώμα αερίων από πάνω τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμη, μια πλήρη περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο διαρκεί μόλις δύο ημέρες.

Υαλολουσμένος
Υαλολουσμένος HD 189773Ο εξωπλανήτης με κωδικό όνομα HD 189773b είναι ακόμα ένας αξιοπερίεργος πλανήτης. Αυτός, μοιάζει με τον Δία, αλλά είναι πολύ πιο θερμός καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο άστρο του. Απέχει μόλις 63 έτη φωτός, επομένως είναι εύκολος στόχος για την μελέτη παρόμοιων πλανητών από τους επιστήμονες. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η ατμόσφαιρά του αποτελείται κυρίως από αέριο πυρίτιο (κύριο συστατικό του γυαλού), το οποίο πέφτει σαν βροχή στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά όχι κάθετα, αλλά οριζόντια. Η άνεμοι γυαλού μπορούν να φτάσουν τα 6000 km/h.

Καυτό Γεύμα
Καυτό Γεύμα Wasp – 12bΟ εξωπλανήτης Wasp – 12b είναι ένας από τους πιο καυτούς πλανήτες που έχει βρεθεί, με θερμοκρασία που αγγίζει τους 1.500 οC. Βρίσκεται περίπου 600 έτη φωτός μακριά από την γη, μοιάζει με τον Δία (αν και λόγω θερμοκρασιών φαίνεται μεγαλύτερος) και είναι τόσο θερμός γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στο μητρικό του άστρο. Τόσο κοντά, που το άστρο του τον καταβροχθίζει. Η διάρκεια του έτους είναι 1.1 ημέρες και με τις ισχυρές δυνάμεις που ασκούνται πάνω του και την αδηφαγία του άστρου, ο πλανήτης δεν είναι σφαιρικό αλλά ωοειδής.

Κατοικήσιμο δακτυλίδι
Κατοικήσιμο δακτυλίδι Gliese 581bΟ Gliese 581b περιστρέφεται γύρω από έναν κόκκινο νάνο (είδος άστρου). Ο πλανήτης αυτός ήταν ένας από τους πρώτους που θεωρήθηκε ότι είναι ικανός να φιλοξενήσει ζωή. Είναι περίπου 3 – 4 φορές βαρύτερος από την γη, θεωρείται ότι είναι βραχώδεις σαν την γη, έχει βαρύτητα αρκετή ώστε να συγκρατήσει την ατμόσφαιρά του και περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε μόλις 37 ημέρες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει η έννοια της ημέρας και της νύχτας σε αυτόν τον πλανήτη όπως την ξέρουμε εμείς οι γήινη.
Αυτός ο πλανήτης, όπως και το φεγγάρι για την γη, βλέπει μόνο με την μια πλευρά του άστρου του, με αποτέλεσμα η μια πλευρά του να είναι καυτή και να έχει συνεχώς μέρα, ενώ η άλλη να είναι παγωμένη και έχει συνεχώς νύχτα. Υπάρχει όμως μια ζώνη ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιοχές, που ενώνει τους δύο πόλους, και θεωρείται από τους επιστήμονες κατοικήσιμη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να φιλοξενεί ήδη εξωγήινη ζωή ή ότι θα μπορούσαν να ζήσουν σε αυτόν άνθρωποι. Βρίσκεται μόλις 20 έτη φωτός μακριά από την γη και για αυτόν τον λόγο στάλθηκε ένα μήνυμα από εμάς το οποίο αναμένεται να φτάσει το 2029.

Το μαύρο πρόβατο
Ο πλανήτης είναι ένας από επιστημονικά αξιοπερίεργους. Το όνομά του είναι Wasp 17b και βρίσκεται περίπου 1000 έτη φωτός μακριά. Το μέγεθός του είναι 1.9 φορές μεγαλύτερο από αυτό του Δία και έχει πολύ χαμηλή πυκνότητα. Αυτό τον κάνει πρακτικά έναν εξωπραγματικό πλανήτη για τους επιστήμονες, καθώς θεωρητικά δε θα έπρεπε να υπάρχει. Ακόμη, βρέθηκε στην ατμόσφαιρά του νερό. Εκτός αυτών όμως, περιστρέφεται ανάποδα σε σχέση με το άστρο του. Γενικότερα, οι περισσότερη πλανήτες, περιστρέφονται με την ίδια φορά περιστροφής του άστρου τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά κάνουν τον Wasp 17b έναν αξιοπρόσεκτο πλανήτη.

Ηλιολουσμένος
Ηλιολουσμένος HD 188753 AbΟ πλανήτης HD 188753 Ab δεν έχει ένα ούτε δύο, αλλά τρία μητρικά άστρα. Είναι ένας θερμός Δίας, λίγο μεγαλύτερος από τον Δία και στην επιφάνειά του θα μπορούσαν να ειδωθούν καταπληκτικά φαινόμενα όπως εκλείψεις ηλίων, πολλαπλές ανατολές και δύσεις και άλλα παρόμοια φαινόμενα. Παρακάτω δίνεται μια εικόνα ενός φεγγαριού του πλανήτη.

Υδρόκοσμος
Υδρόκοσμος GJ 1214bΟ εξωπλανήτης GJ 1214b είναι ένας πλανήτης γεμάτος νερό. Για την ακρίβεια ακόμα και το έδαφος αποτελείται από πάγο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί λόγω ισχυρών πιέσεων. Γενικότερα το νερό υπάρχει σε όλες τις πιθανές μορφές του (αέριο, υγρό, υπερρευστό). Ακόμη, ίσως είναι από του πιο κρύους πλανήτες που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, με θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 300 oC.

Σαν την γη
Σαν την Γη Kepler 438bΤέλος, ο πιο αξιοπρόσεκτος είναι ο πλανήτης Kepler 438b. Βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2015 και μοιάζει στην γη κατά 88%. Πιθανότατα είναι ένας βραχώδεις πλανήτης, είναι λίγο μεγαλύτερος από την γη, βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη στο ηλιακό του σύστημα (δηλαδή βρίσκεται σε απόσταση τέτοια ώστε να μην υπερθερμαίνεται από το άστρο του αλλά ούτε και να είναι παγωμένος) και περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε λιγότερο από 36 μέρες. Οι θερμοκρασίες του κυμαίνονται περίπου στους 0 με 60 οC γεγονός που τον καθιστά κατοικήσιμο.
Η εύρεση εξωπλανητών είναι μια μεγάλη αστρονομική εκστρατεία, η οποία μόλις ξεκίνησε και έχει πολύ δρόμο ακόμα. Έχουν βρεθεί πάνω από 5 χιλιάδες πιθανοί εξωπλανήτες, ενώ έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη περισσότερων από 1500. Στα επόμενα χρόνια, αυτοί οι αριθμοί θα αυξάνονται εκθετικά, ανακαλύπτοντας όλο και πιο παράξενους νέους κόσμους. Και ποιος ξέρει, ίσως βρεθεί ένας που μοιάζει σχεδόν απόλυτα με την γη. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχει ζωή, πόσο μάλλον νοήμον, αλλά αν είναι κοντά μας, τότε ίσως υπάρχει μια πιθανότητα αποίκησής του.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι εικόνες είναι καλλιτεχνικές απεικονίσεις των εκάστοτε πλανητών και σε καμία περίπτωση δεν είναι φωτογραφίες τηλεσκοπίου. Ακόμη, τα παρατσούκλια που δόθηκαν σε κάθε πλανήτη είναι καθαρά ονόματα που επίλεξε ο αρθρογράφος και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν επίσημα ονόματα.

 sfairika.gr 

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

Τι μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός;





Το ίδιο το σύμπαν. Το πώς γίνεται να συμβαίνει είναι λίγο περίπλοκο και γι αυτό ας ξεκινήσουμε από την αρχή, την Μεγάλη Έκρηξη. Πριν από περίπου 14 δισεκατομμύρια χρόνια, δημιουργήθηκε το σύμπαν και από τότε διαστέλλεται προς κάθε κατεύθυνση, γεγονός που απέδειξε πρώτος ο αστρονόμος Ε. Hubble αναλύοντας το φως απομακρυσμένων γαλαξιών [βλέπε το σχετικό άρθρο:
Ο νόμος του Χάμπλ (Hubble)].
Σύμφωνα με το νόμο του Χάμπλ, όσο πιο μακριά βρίσκεται ένας γαλαξίας τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα απομάκρυνσής του.
Δεν υπάρχει όριο στο πόσο γρήγορα μπορεί το σύμπαν να διαστέλλεται. Το σύμπαν μπορεί να επεκτείνεται και με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Αυτό δεν αντιφάσκει με την θεωρία της Σχετικότητας του Einstein, σύμφωνα με τη οποία κανένα σώμα δεν μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Δεν κινείται κάποιο αντικείμενο με «υπερφωτεινή» ταχύτητα, αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ίδιος χώρος από μόνος του τεντώνει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, γεγονός που δεν απαγορεύει η θεωρία της Σχετικότητας. Φανταστείτε το σύμπαν σαν ένα σταφιδόψωμο που διαστέλλεται. Οι σταφίδες-γαλαξίες θα απομακρύνονται μεταξύ τους καθώς το σταφιδόψωμο θα φουσκώνει.
Μερικοί γαλαξίες είναι ήδη τόσο μακριά από μας και απομακρύνονται τόσο γρήγορα που το φως τους δεν θα φτάσει ποτέ στη Γη.
Είναι σαν να τρέχουμε έναν αγώνα δρόμου και ο δρόμος να μεγαλώνει πιο γρήγορα απ’ ότι μπορούμε εμείς να τρέξουμε. Τότε δεν θα φτάσουμε ποτέ στον τερματισμό….

popsci.com

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα μοντέλο του ηλιακού συστήματος σε κλίμακα


… που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ

solar systemΈχουμε δει πολλές απεικονίσεις του ηλιακού μας συστήματος σε σχολικά βιβλία, σε ιστοσελίδες, σε αφίσες, σε t-shirts … αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι λανθασμένες.
Ο σκηνοθέτης Wylie Overstreet και 4 φίλοι του ξόδεψαν 1,5 μέρα από τη ζωή τους το 2014 στον αποξηραμένο πυθμένα λίμνης στη Νεβάδα για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο του ήλιου και των τροχιών των πλανητών σε κλίμακα (χωρίς τον Πλούτωνα, εφόσον δεν θεωρείται πλέον ως πλανήτης).
Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί – μια θαυμάσια εκπαιδευτική επίδειξη του χώρου που καταλαμβάνει το ηλιακό μας σύστημα:
www.universetoday.com

http://physicsgg.me 

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Η κάψουλα SpaceX θα φέρει στη Γη δείγματα του Αρη

H NASA σχεδιάζει η αποστολή να γίνει το 2020 μόλις φθάσει στον πλανήτη ένα νέο ρομπότ εξερεύνησης
Η κάψουλα SpaceX θα φέρει στη Γη δείγματα του Αρη
Η κάψουλα SpaceX θα ταξιδέψει στον Αρη και θα επιστρέψει με δείγματα από αυτόν

Μια νέα ιδιαίτερα φιλόδοξη αποστολή ανακοίνωσε η NASA, μια αποστολή η οποία στοχεύει να φέρει για πρώτη φορά στη Γη δείγματα (εδάφους κ..α) από τον Αρη για ανάλυση και μελέτη.

Δίδυμη αποστολή
Η NASA έχει ήδη ανακοινώσει ότι το 2020 θα στείλει στον Αρη ένα νέο ρομποτικό εξερευνητή. Το 2020 rover είναι το πιο προηγμένο από τα διάφορα ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα ρομπότ, το πρώτο εκ των οποίων πάτησε στον Αρη το καλοκαίρι του 1997, το 2020 rover θα έχει όργανα με τα οποία θα μπορεί να εξακριβώσει αν στο παρελθόν υπήρχαν κάποιες μορφές ζωής στον πλανήτη έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. H NASA τώρα ανακοινώνει παράλληλα με την αποστολή του rover προετοιμάζει μια ακόμη συνοδευτική. Πιο συγκεκριμένα η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένα διαστημικό σκάφος που ονομάζεται «κάψουλα SpaceX» θα φτάσει στον Αρη λίγους μήνες μετά την έλευση του ρομπότ στον πλανήτη.
Η κάψουλα θα προσεδαφιστεί στον Αρη, θα πάρει μαζί της διαφόρων ειδών δείγματα που θα έχει συλλέξει το 2020 rover και θα τα φέρει πίσω στη Γη. Πρόκειται φυσικά για ένα μεγαλόπνοο και πολυσύνθετο σχέδιο το οποίο όμως συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο δισεκατομμυριούχος οραματιστής φουτουριστικών τεχνολογιών Ελον Μασκ ανακοίνωσε ότι βρίσκει εξαιρετική την συγκεκριμένη αποστολή και θα την υποστηρίξει όπως μπορεί. Ο Μασκ είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές της αποίκησης στον Αρη και μάλιστα έχει διατυπώσει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία αν βομβαρδίσουμε με πυρηνικά όπλα τους πόλους του Αρη ο πλανήτης θα γίνει πιο φιλικός και κατοικήσιμος για τον άνθρωπο.


Η κάψουλα θα προσεδαφιστεί στον Αρη, θα «φορτώσει» δείγματα που θα έχει συγκεντρώσει το ρομπότ 
και θα τα φέρει πίσω στη Γη

ΤΟ ΒΗΜΑScience

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

5 Μύθοι και παρερμηνείες για το Διάστημα

image
Το ανθρώπινο είδος από τα τέλη του 20ού αιώνα έκανε ένα γιγάντιο βήμα, άρχισε να κατακτά πέραν από τον πλανήτη του. Πλέον ζούμε στην διαστημική εποχή.
Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο , που ο μέσος άνθρωπος έχει την δυνατότητα αφομοίωσης επιστημονικής γνώσης, ενώ λαμβάνει και μία πολύ ικανοποιητική ενημέρωση για το σύμπαν.
Ταυτόχρονα, παρά τα σημαντικά βήματα προόδου η άγνοια και η ημιμάθεια εξακολουθεί να υφίσταται, γεγονός που συνωμοσιολόγοι, παραεπιστήμονες (αστρολόγοι κτλπ) και πολλοί άλλοι εκμεταλλεύονται, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν από την αδυναμία ανθρώπων, που βρίσκουν διέξοδο στις θεωρίες τους. Είτε για να τους κάνουν να δουν κάτι εκεί που δεν υπάρχει, είτε για να τους πείσουν ότι ανώτερες θεότητες, δήθεν επηρρεάζουν τις ζωές μας αλλά και την τύχη μας μέσα στη βδομάδα.
Οι παρερμηνείες είναι πολλές και αφορούν ακόμη και μικρά καθημερινά πράγματα, όπως για παράδειγμα την έκφραση «τα αστέρια πέφτουν». Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια μικρή προσπάθεια διαφώτισης, με γνώμονα την αποδεδειγμένη επιστημονική γνώση, ώστε να γίνει κατανοητό τι είναι αλήθεια και τι ψέμματα σε πολλά ζητήματα  που ακούγονται συχνά.
1.Τα αστέρια τελικά πέφτουν;

Ένα αστέρι δε θα μπορούσε να πέσει, γιατί ευτυχώς για αυτό δεν έχει από που να πέσει. Οπότε ας επαναδιατυπώσουμε την έκφραση,  και ας εκφράσουμε ορθά  ότι πέφτει ένας αστεροειδής,αναφλέγεται στην ατμόσφαιρα και λόγω τριβής με αυτήν βλέπουμε αυτό το θέαμα ολίγων δευτερολέπτων που μοιάζει με μια φλεγόμενη κουκκίδα να διαπράττει πορεία που μοιάζει με φωτεινή ελεύθερη πτώση.
Τα αντικείμενα που βλέπετε συνήθως να πέφτουν, έχουν μέγεθος από 45 εκατοστά μέχρι 4-5 μέτρα (εάν ήταν παραπάνω αυτό θα σήμαινε ότι αντιμετωπίζουμε κίνδυνο. Ένας αστεροιδής διαμέτρου 8 χλμ. θα μπορούσε να καταστρέψει τη γη).
Η προέλευση των αντικειμένων αυτών είναι είτε ανθρώπινη (διαστημικά σκουπίδια) είτε φυσική (πέτρες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη, ή έρχονται από τη ζώνη αστεροιδών που βρίσκονται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία)

Η τοποθεσία της ζώνης αστεροιδών
2.Η θεωρία της Σχετικότητας είναι λάθος και θα καταρριφθεί
Τι είναι η Θεωρία της Σχετικότητας, ως προς τον άνθρωπο;
Είναι ένα μοντέλο που εξηγεί σε ένα πάρα πολύ καλό βαθμό τη συμπεριφορά του σύμπαντος (προφανώς και δεν είναι το καλύτερο δυνατό μοντέλο που θα έχουμε)
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ολόσωστη (ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ), πρακτικότατα όμως μας καλύπτει για μετρήσεις σε μεγάλες κλίμακες σε απίστευτα ικανοποιητικό βαθμό.
Στο μέλλον η Γ.Θ.Σ. θα υποστεί μετατροπές και βελτιώσεις.
Οι ειδήσεις αμέτρητες  φορές έχουν αναφέρει έναν πιτσιρικά ο οποίος κατέρριψε τον Αινστάιν.Αυτές είναι φράσεις έχουν ως κύριο στόχο την τηλεθέαση. Η Σχετικότητα θα υποστεί βελτιώσεις αλλά δεν είναι λάνθασμένη. Η θεωρία της σχετικότητας εφαρμόζεται σε πάρα πολλά επιστημονικά επιτεύγματα, Με χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα βασικό που γνωρίζουμε όλοι και λέγεται GPS.
Μπορούμε να παρομοιάσουμε τη Γ.Θ.Σ. με την Νευτώνεια Μηχανική, η οποία είναι απίστευτα πρακτική στον καθημερινό μας κόσμο, αλλά όχι όταν πρόκεται για μεγάλες και διαστημικές κλίμακες, ή για κλίμακες μικροκόσμου όπου εκεί επικρατεί ο κόσμος παραδόξων της Κβαντομηχανικής.
Για να επιβεβαιωθεί η σχετικότητα έχουν γίνει πάνω από 1000 πειράματα και έχουν επιτύχει. Για να καταρριφθεί η σχετικότητα θα χρειαζόταν 1 πείραμα μονάχα. Κανένα δεν την έχει καταρρίψει, εδώ και 1 αιώνα.
Το μόνο θέμα το οποίο είναι συζητήσιμο μέχρι σήμερα στη σχετικότητα είναι η κοσμολογική σταθερά.
Τι είναι αυτή η σταθερά:
Είναι ένα ad hoc μαθηματικό μέγεθος το οποίο εισάγεται στις εξισώσεις πεδίου Αινστάιν, προκειμένου να περιγραφεί μια αντίδραση που προκαλεί ενίσχυση στη δύναμη της βαρύτητας σε μεγάλες κλίμακες, ώστε οι λύσεις να συγκλίνουν περισσότερο για την παρατήρηση της συμπεριφοράς του σύμπαντος.

Παράδειγμα καμπύλωσης χωρόχρονου
Για την επαλήθευση της Γενικής Σχετικότητας ο Άλμπερτ Αϊνστάιν είχε προτείνει τρία πειραματικά τεστ:
Α.Τη μέτρηση της εκτροπής του φωτός των αστεριών καθώς οι ακτίνες περνούν πολύ κοντά από τον Ήλιο.Το αποτέλεσμα που προβλεπόταν θεωρητικά επιβεβαιώθηκε το 1919 με βάση φωτογραφίες της θέσης αστεριών πολύ κοντά στον ηλιακό δίσκο κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου στο νησί Πρίνσιπε του Ατλαντικού.
Β.Μια θεωρητική πρόβλεψη για τη μετατόπιση του περιηλίου του Ερμή. Το περιήλιο του Ερμή «στρέφεται» αργά γύρω από τον ήλιο,και ο Αϊνστάιν εξήγησε τη μετατόπιση αυτή ως αποτέλεσμα της Γενικής Σχετικότητας, επιβεβαιωμένος πάλι από το πείραμα.
Γ.Τη μετατόπιση φάσματος προς το ερυθρό λόγω της βαρύτητας. Το τεστ αυτό έγινε το 1959 στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με επιτυχία και αποτέλεσε και την πρώτη μέτρηση υψηλής ακρίβειας των αποτελεσμάτων της Γενικής Σχετικότητας.Τα επόμενα χρόνια η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας για τη βαρύτητα επιβεβαιώθηκε και με πλήθος άλλων πειραμάτων,το τελευταίο από τα οποία, με τη χρήση του δορυφόρου Gravity B, επιχείρησε να μετρήσει το στροβιλισμό του χωρόχρονου που προκαλεί η ιδιοπεριστροφή της γης και τη στρέβλωσή του κοντά σε μεγάλες μάζες (το λεγόμενο γεωδαιτικό φαινόμενο).
Τέλος, πάρα πολλά φαινόμενα που είχε προβλέψει ο Αινσταιν (όπως ο Βαρυτικός Φακός) επιβεβαιώνονται και χρησιμοποιούνται στην αστρονομία κάθε μέρα.

Βαρυτικός φακός ( Παραμόρφωση του φωτός από αντικείμενα γιγάντιας βαρύτητας)
3.Ο Πλανήτης Χ ή Νιμπίρου
Υπάρχει o μύθος ότι υπάρχει ένας αόρατος πλανήτης ο οποίος βρίσκεται είτε πολύ κοντά στον ήλιο, είτε πολύ μακριά από αυτόν.
Έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε πλανήτες έτη φωτός μακριά, άρα θα ήταν σχεδόν δεδομένο ότι θα μπορούσαμε να δούμε κάποιον κοντά. Βέβαια ένας πλανήτης με χρόνο περιφοράς 10.000 έτη, θα ήταν τόσο σκοτεινός όπου θα ήταν δύσκολο να τον δούμε.Αλλά θα μπορούσαμε να δούμε τις βαρυτικές αλλοιώσεις που προκαλεί σε όλους του άλλους πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα.
4.Υπάρχουν παραπάνω διαστάσεις από αυτές που γνωρίζουμε.
Υπάρχουν 2 ειδών διαστάσεις, οι φυσικές και αυτές που ο άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αίσθηση του πλάτους, μήκους, βάθους. (3 διαστάσεις)
Ένα φυτό έχει μονοδιάστατη αντίληψη . Διότι το φυτό στρέφεται προς τα κει που είναι ο ΄Ηλιος. Για το φυτό ο Ήλιος είναι ένα μονοδιάστατο σημείο.
Ένα άλλο ζώο ή έντομο βλέπει δισδιάστατα. Δεν έχει αντίληψη του βάθους. Π.χ. ένα πακέτο τσιγάρα θα το έβλεπε σαν ένα παραλληλόγραμμο.
Άρα δε θα μπορούσαμε ποτέ σαν άνθρωποι να σχηματοποιήσουμε είτε να κατανοήσουμε μία παραπάνω διάσταση.
Από την άλλη οι φυσικές διαστάσεις, μπορούν πράγματι σε αριθμό να είναι άπειρες. Σε περίπτωση που ισχύει η θεωρία των χορδών (δηλ. η πιο μικρή δομή του σύμπαντος είναι μία χορδή 2 διαστάσεων), θα υπάρχουν 10 ή 11 (θεωρία υπερσυμμετρίας) ή 26 διαστάσεις (μποζωνική θεωρία).
Υπολογιστικά εικάζεται ότι υπάρχουν 11.000 διαφορετικοί τύποι συμπάντων. Που λόγω διαφορετικών συσχετισμών  βαρύτητας παράξενα φαινόμενα δημιουργούνται.
5.Ο άνθρωπος δεν πάτησε ποτέ στο φεγγάρι
Πολλές φορές η όλη επιχειρηματολογία βασίζεται στο γεγονός ότι υπήρξε μια και μοναδική αποστολή. Στην πραγματικότητα πήγαν σύνολο 12 άτομα, σε 6 αποστολές από το 1969 μέχρι το 1972.
Επίσης πλανάται ένας μύθος της σκοτεινής πλευράς (της αόρατης από τη γη) του φεγγαριού, και λέγεται ότι είναι απρόσιτη και ότι κάποιος πολιτισμός ενδέχεται να υπάρχει εκεί.
Πολλές από της αποστολές Apollo , μετά την είσοδο σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, φωτογράφησαν και είδαν την σκοτεινή πλευρά του.


Η ταχύτατη εξέλιξη της επιστήμης οδηγεί στο να απομακρύνεται από τον μέσο κόσμο, κάνοντας τα πράματα ακατανόητα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για ενημέρωση η οποία μπορεί κατα δύναμην να είναι αντικειμενική και να προσεγγίζει την κατανόηση της αλήθειας. Αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε, όχι απαραίτητα να ξέρουμε όλη την αλήθεια, αρκεί μερικές φορές να την αγγίζουμε, με οδηγό την λογική.

 have2read.wordpress.com

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Τεράστιος παγετώνας βρέθηκε κάτω από την επιφάνεια του Άρη

mars-crater-bramson-ua-700x360

Μια γιγαντιαία πλάκα παγετού, μεγάλη όσο Καλιφόρνια και το Τέξας μαζί κρύβεται κάτω από την επιφάνεια του Άρη μεταξύ ισημερινού και βορείου πόλου, σύμφωνα με του επιστήμονες της NASA.
Αυτός ο πάγος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα σφοδρών χιονοπτώσεων δεκάδες εκατομμύρια χρόνια πριν στον κόκκινο πλανήτη.
Ο Άρης τώρα έχει ένα κλίμα ξηρό και ψυχρό, αλλά σύμφωνα με πολλά στοιχεία που έχουν έρθει στο φως τα τελευταία χρόνια, δείχνουν ότι ποτάμια, λίμνες και θάλασσες κάλυπταν κάποτε τον πλανήτη. Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει τη ζωή σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στη Γη, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να πιστεύουν ότι η ζωή θα μπορούσε να υπάρχει και να έχει εξελιχθεί στον Άρη εκείνη την εποχή και ενδεχομένως να συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και σήμερα, κρυμμένη σε υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.
Η ποσότητα του νερού στον Άρη έχει μετατοπιστεί δραματικά κατά τη διάρκεια των αιώνων, λόγω τουασταθούς άξονος του κόκκινου πλανήτη. Σε αντίθεση με τη Γη, ο Άρης δεν έχει ένα μεγάλο φεγγάρι για να συγκρατεί την ταλάντευση και έτσι η κίνηση του άξονα του έχει έναν χαοτικό και απρόβλεπτο τρόπο, οδηγώντας τον σε πολλές εποχές παγετώνων κατά το παρελθόν.
Αν και οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι τεράστιες ποσότητες πάγου βρίσκονται παγιδευμένοι στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη του Άρη και ειδικά γύρω από τους πόλους, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι πάγος κρύβεται και στα μέσα, αλλά και στα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη του Άρη.
Μαθαίνοντας περισσότερα για το κλιματικό παρελθόν του πλανήτη και εκεί που υπήρχε κάποτε νερό«θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε εάν ο  Άρης ήταν κάποτε κατοικήσιμος», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Αli Bramson, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson, στο Space.com.
Για να βρούμε κρυμμένους παγετώνες κάτω από την επιφάνεια του Άρη, η Bramson και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή με παράξενους κρατήρες που ονομάζεταιArcadia Planitia. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στα μέσα και άνω γεωγραφικά πλάτη του Άρη, περίπου ανάλογα με τα γήινα γεωγραφικά πλάτη μεταξύ των Καναδά και Κάνσας.
Αυτοί οι περίεργοι κρατήρες έχουν μέγεθος περίπου 328-430 μέτρα πλάτος με διαφορετικό σχήμα από τους περισσότερους κρατήρες στον πλανήτη που έχουν σχήμα κούπας. Αυτοί οι κρατήρες έχουν σχηματίσει στρώματα με διαφορετικά μεταξύ τους υλικά, όπως σκόνη, πάγο ή βράχους.
Αυτό γίνεται από την πτώση μετεωριτών εκεί που στο υπέδαφος υπάρχουν ασθενέστερα υλικά με αποτέλεσμα αυτά να έρχονται στην επιφάνεια.
Στην περιοχή υπάρχουν 187 κρατήρες όπου οι ερευνητές μελέτησαν λέγοντάς ότι είναι «ένα γεγονός που δείχνει ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο υπέδαφος,« σύμφωνα με τον Shane Byrne, επίσης του πανεπιστημίου της Αριζόνα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA για τη δημιουργία 3D μοντέλων των κρατήρων της περιοχής, τα οποία τους επέτρεψε να μετρήσουν το βάθος των αναβαθμίδων. Χρησιμοποίησαν τις τροχιακές ενδείξεις του Shallow Radar ή Sharad και παλμούς δέσμης από ραντάρ, τους βοήθησαν να καθορίσουν τη σύνθεση που απαρτίζουν τα στρώματα αυτά.
Ο πάγος που βρέθηκε έχει μέγεθος 40 μέτρα πάχος και βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του Άρη.
«Εκτείνεται μέχρι σε γεωγραφικό πλάτος 38 μοιρών. Είναι σαν κάποιος στο Κάνσας να σκάψει στην αυλή του και βρει πάγο τόσο παχύ όσο ένα κτίριο 13 ορόφων, που καλύπτει μια περιοχή στο μέγεθος του Τέξας και την Καλιφόρνια μαζί,» δήλωσε η Bramson.
Είναι η πρώτη φορά που βρίσκουν ένα τόσο εκτεταμένο στρώμα πάγου στο υπέδαφος του Άρη.
Επιπλέον, αυτό το στρώμα πάγου είναι πιθανώς δεκάδων εκατομμυρίων ετών. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο πάγος είναι ένα λείψανο του παρελθόντος, όταν κυριαρχούσαν οι σφοδρές χιονοπτώσεις σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη,» δήλωσε η Bramson.

Οι ερευνητές αφού παρατηρήσουν τώρα τη συμπεριφορά του πάγου στην Arcadia Planitia θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για το πώς έχει διατηρηθεί για τόσο πολύ καιρό. Η Bramson και οι συνάδελφοί της ανέπτυξαν λεπτομερώς τα ευρήματά τους σε απευθείας σύνδεση την 26η Αυγούστου στο περιοδικό Geophysical Research Letters.

 sfairika.gr 

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Odysseus II: Διαγωνισμός Επιστήμης του Διαστήματος: Εμπνευστείτε!

Like   Tweet   Pin   +1  
home-slider-2
Επιστήμονες από όλη την Ευρώπη καλούνται να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό με υψηλά κριτήρια, εξερευνώντας τα μυστήρια και τις προκλήσεις του διαστήματος. Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο διαγωνισμός Odysseus προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους να επιδείξουν την ευφυΐα τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το διάστημα, από τους δορυφόρους και τα διαστημόπλοια μέχρι την αστροβιολογία και τα διαπλανητικά ταξίδια.
Ο διαγωνισμός, ο οποίος επίσημα ξεκινάει την 1η Σεπτεμβρίου 2015, είναι ανοιχτός σε ομάδες μαθητών ηλικίας από 7 μέχρι 22 ετών από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των συνεργαζόμενων χωρών. Θα απονεμηθούν βραβεία μεγάλης αξίας, όπως ευκαιρίες για μαθητεία (internships), τηλεσκόπια και iPads. Οι φιναλίστ σε διεθνές επίπεδο θα ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες ή στην Τουλούζη. Οι νικητές του διαγωνισμού θα ταξιδέψουν στο Guiana Space Centre στη Νότια Αμερική.
Θα πραγματοποιηθούν χωριστοί διαγωνισμοί για τις 3 βαθμίδες της εκπαίδευσης:
• Skywalkers (μαθητές Δημοτικού)
• Pioneers (μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου)
• Explorers (προπτυχιακοί φοιτητές)
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε 2 κύκλους καλύπτοντας τις ακαδημαϊκές χρονιές 2015-2016 και 2016-2017 με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον δεκάδων χιλιάδων μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν δημιουργώντας και υποστηρίζοντας ομάδες μαθητών. Ταυτόχρονα, θα έχουν τη δυνατότητα επαγγελματικής υποστήριξης κατόπιν ζήτησης. Οι συμμετοχές μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος του Odysseus είναι να εμπνεύσει τους νέους στην Ευρώπη να ασχοληθούν με την επιστήμη του διαστήματος. Ο διαγωνισμός προάγει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες συνδυάζουν την επιστημονική μάθηση με τη βιωματική εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και ακριβείς οδηγίες υποβολής συμμετοχών στο www.odysseus-contest.eu.
Ιστορικό
Ο διαγωνισμός Odysseus διοργανώνεται από τους εταίρους του Odysseus II. Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 research and innovation (grant agreement 640218). Αποτελεί τη διευρυμένη μορφή ενός πιλοτικού προγράμματος, το οποίο υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 2011-2013. Η τρέχουσα ομάδα υλοποίησης του προγράμματος αριθμεί 14 εταίρους και 4 οργανισμούς υποστήριξης από 11 Ευρωπαϊκές χώρες. Το ΝΟΗΣΙΣ θα συντονίσει την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Για οδηγίες και περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το επίσημο site του διαγωνισμού πατώντας εδώ.
Επικοινωνία
Ελισάβετ Κωνσταντίνου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Προβολής
ΝΟΗΣΙΣ
6ο χμ Θεσσαλονίκης- Θέρμης , 57001 Θέρμη, Ελλάδα
Email: konstantinou@noesis.edu.gr
Τηλ: +30 2310 483 000, εσωτ. 105
Fax: +30 2310 483 020
***
ofa logo
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
www.ofa.gr
         
1px
 
                                                                                                                             

    Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

    Διάγραμμα H-R


    Κανένα άλλο διάγραμμα της αστρονομίας και της αστροφυσικής δεν είναι ίσως τόσο ευρέως γνωστό όσο το διάγραμμα H-R (Hertzsprung-Russel). Από αυτό αντλούμε πολλές πληροφορίες, σχεδόν τα πάντα για την εξέλιξη και τη ζωή των άστρων. Το διάγραμμα μετρά ήδη έναν αιώνα ύπαρξης, αφού επινοήθηκε από τους Hertzsprung και Russell στις αρχές του εικοστού αιώνα. Αλλά τί είναι ακριβώς το διάγραμμα H-R, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για την επιστήμη της αστροφυσικής; Με πολύ απλά λόγια είναι ένα διάγραμμα ορθογωνίων αξόνων, το οποίο παρουσιάζεται εάν συσχετίσουμε διάφορα φυσικά μεγέθη των αστέρων.

    ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΧΕΡΠΤΖΟΥΝ ΡΑΣΣΕΛ

    Τα μεγέθη αυτά είναι συνήθως τα:
    Α. Θερμοκρασία αστέρων, στον άξονα των τετμημένων.
    Β. Φασματικός Τύπος αστέρων, στον άξονα των τετμημένων.
    Γ. Απόλυτο Οπτικό Μέγεθος αστέρων, στον άξονα των τεταγμένων.
    Δ. Φωτεινότητα αστέρων, στον άξονα των τεταγμένων.
    Είναι δυνατό να δει το διάγραμμα κάποιος σε διάφορες μορφές και συνδυασμούς δύο από τα παραπάνω μεγέθη, όπως π.χ. Απόλυτο Μέγεθος συναρτήσει του Φασματικού Τύπου, ή Απόλυτο Μέγεθος συναρτήσει της Θερμοκρασίας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν επιλέγουμε τυχαία τα συγκεκριμένα μεγέθη για το σκοπό μας, αλλά επειδή είναι θεμελιώδεις παράμετροι ενός αστέρος και αλληλένδετοι μεταξύ τους. Είναι αυτοί που μας δίνουν τα βασικά και απαραίτητα στοιχεία για να μελετήσουμε ένα άστρο.

    ΔΙΑΓΡΑΜΑ H-R

    Έννοια Μεγεθών
    Πρώτον, η Θερμοκρασία, η οποία είναι ο παράγοντας που καθορίζει και το χρώμα ενός άστρου. Κυμαίνεται από περίπου 3000 Κ (ερυθρά άστρα) έως 25000 Κ περίπου (κυανά άστρα). Πρόκειται συνήθως για τη θερμοκρασία χρώματος την οποία υπολογίζουμε από το φάσμα του αστέρα που φτάνει στη Γη, μέσω του κβαντικού νόμου της μετατόπισης του Wien. Στη συνέχεια, ο Φασματικός Τύπος, ο οποίος αφορά την κατάταξη των αστέρων σε 7 κύριες φασματικές ομάδες, τις O, B, A, F, G, K, M, κάθε μία από τις οποίες υποδιαιρείται σε 10 υποομάδες (π.χ. G0, G1, G2…G9). Ο διαχωρισμός σε αυτές τις 7 ομάδες έγινε εξαιτίας των διαφορών στα φάσματα που παρατηρούνται στα αστέρια και σχετίζονται με τη διαφορετική θερμοκρασία του καθενός. Όπως μπορούμε να δούμε και στο σχήμα, μεγαλύτερη θερμοκρασία (~25000 Κ) έχουν τα αστέρια τύπου Ο στα αριστερά και η θερμοκρασία μειώνεται συνεχώς πηγαίνοντας προς τα δεξιά (προς τον τύπο Μ). Το Απόλυτο Οπτικό Μέγεθος είναι ο αριθμός που εκφράζει τη φαινόμενη λαμπρότητα ενός αστέρος όταν βρίσκεται σε απόσταση 10 παρσέκ=32,6 έτη φωτός. Με αυτό το μέγεθος βρίσκουμε ποιο άστρο είναι πράγματι λαμπρότερο από κάποιο άλλο. Και τέλος, η Φωτεινότητα ορίζεται ως ο ρυθμός της εκλυόμενης ακτινοβολίας, σε όλα τα μήκη κύματος, από τη συνολική επιφάνεια του αστέρος.

    Συμπεράσματα
    Μπορούμε τώρα, μετά τη σύντομη ανασκόπηση της έννοιας των μεγεθών, να μιλήσουμε για τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το διάγραμμα H-R. Καταρχήν να τονίσουμε ότι το διάγραμμα προκύπτει από τις παρατηρήσεις χιλιάδων αστέρων. Τοποθετώντας λοιπόν τις παραπάνω παρατηρησιακές τιμές των προαναφερόμενων παραμέτρων, βλέπουμε ότι το διάγραμμα αποκαλύπτει τρεις σημαντικούς σχηματισμούς αστεριών. Οι περισσότεροι από τους αστέρες βρίσκονται πάνω σε μία στενή λωρίδα η οποία αρχίζει από την πάνω αριστερή γωνία του διαγράμματος (θερμοί και φωτεινοί κυανοί γίγαντες αστέρες), διασχίζει διαγώνια το διάγραμμα και τελειώνει στην κάτω δεξιά γωνία (ψυχροί και αμυδροί ερυθροί νάνοι αστέρες). Αυτή η ομάδα αστέρων ονομάζεται Κύρια Ακολουθία και αποτελεί τη μεγάλη πλειοψηφία των παρατηρουμένων άστρων γύρω μας, καθότι περιλαμβάνει τα αστέρια που παράγουν την ενέργειά τους με τη σύντηξη του υδρογόνου σε ήλιο. Μια άλλη κατηγορία αποτελεί ο Κλάδος των Γιγάντων στην πάνω δεξιά γωνία του διαγράμματος, η οποία χαρακτηρίζει τους ψυχρούς και πολύ φωτεινούς αστέρες, τους γίγαντες αστέρες και τους υπεργίγαντες, ο αριθμός των οποίων είναι κατά πολύ μικρότερος του αριθμού των αστέρων της κύριας ακολουθίας. Τα άστρα της ομάδας που καταλαμβάνουν την κάτω αριστερή γωνία του διαγράμματος ονομάζονται Λευκοί Νάνοι. Τα γνωστά μας αστρικά πτώματα στα οποία δεν εκτελούνται πια πυρηνικές συντήξεις και στα οποία καταλήγουν αστέρες με μάζα έως και 1,44 Ηλιακές Μάζες (=Όριο Chandrasekhar) και είναι θερμοί και αμυδροί. Ακόμα να αναφέρουμε ότι για την κύρια ακολουθία μόνο, ισχύει ότι μεγαλύτερη φωτεινότητα έχουν οι αστέρες μεγάλης μάζας. Όσο δηλαδή αυξάνεται η μάζα, αυξάνεται και η φωτεινότητα.
    Υπάρχουν δύο ειδών διαγράμματα H-R:
    1. Τα παρατηρησιακά H-R διαγράμματα, όπου τοποθετούνται τα παρατηρησιακά χαρακτηριστικά των άστρων και παίρνουμε όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά τους (ακτίνα, μάζα κτλ). 2. Τα θεωρητικά διαγράμματα H-R, όπου αποτυπώνουν τη θεωρητική εξέλιξη των αστέρων σύμφωνα με τις τιμές των φυσικών τους χαρακτηριστικών.
    Έτσι, μπορεί κάθε αστέρι να αντιπροσωπευθεί από ένα σημείο στο διάγραμμα H-R, αλλά ταυτόχρονα ο κύκλος ζωής κάθε αστεριού μπορεί να αντιπροσωπευθεί από μία τροχιά. Δηλαδή, ένα αστέρι αρχίζει στα δεξιά ως ψυχρό, συστελλόμενο νέφος διαστρικού αερίου. Καθώς θερμαίνεται, θα κινηθεί αριστερά προς την κύρια ακολουθία. Όταν αρχίσουν οι πυρηνικές συντήξεις στο εσωτερικό του και αρχίσει το αστέρι να καίει το υδρογόνο του, «στέκεται» στην κύρια ακολουθία. Εκεί μένει σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μια θέση έως να καταναλωθεί όλο το υδρογόνο του πυρήνα σε ήλιο. Ο Ήλιος για παράδειγμα, θα μείνει περίπου 10 δισεκατομμύρια χρόνια στην κύρια ακολουθία. Ήδη βρίσκεται εκεί για 4.5 δισεκατομμύρια χρόνια. Όταν το υδρογόνο του πυρήνα εξαντληθεί, θα αρχίσουν πιο σύνθετες πυρηνικές αντιδράσεις. Αυτές θα αναγκάσουν την επιφάνεια του Ήλιου μας να ψυχθεί και να διογκωθεί, και ο Ήλιος μας τότε θα μετακινηθεί προς το άνω δεξιό μέρος του διαγράμματος και θα γίνει ένας ερυθρός γίγαντας. Τέλος, όταν σταματήσουν όλες οι πυρηνικές αντιδράσεις στον πυρήνα, το μόνο που θα παραμείνει στη θέση του θα είναι ένας Λευκός Νάνος, που θα βρίσκεται κάτω αριστερά στο διάγραμμα.
    Άρα, το διάγραμμα H-R έλυσε το πρόβλημα της ταξινόμησης των άστρων, διάταξε τα αστέρια τοποθετώντας τα σαν καθορισμένα σημεία στο διάγραμμα, αναπαριστά δε τους κύκλους της ζωής τους, το παρελθόν αλλά και το μέλλον των άστρων. Πρόκειται λοιπόν για ένα απαραίτητο εργαλείο για τη μελέτη και περιγραφή της αστρικής εξέλιξης .

    Πηγή Δημοσίευσης : internet

    Γεώργιος Γ. Ούτρας
    Μαθηματικός ΠΕ03 -Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

    Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

    Ασανσέρ ύψους 20 χλμ!

    Στην οροφή του θα υπάρχει πλατφόρμα απογείωσης διαστημοπλοίων
    Δείτε ένα βίντεο για το γιγάντιο ανελκυστήρα



    Η Καναδέζικη εταιρεία ανάπτυξης διαστημικής τεχνολογίας Thoth Technology έλαβε έγκριση στην αίτηση ευρεσιτεχνίας που κατέθεσε στις αρμόδιες αμερικανικές Αρχές για ένα… διαστημικό ανελκυστήρα. Πρόκειται για ένα ασανσέρ που η είσοδος του θα είναι στην επιφάνεια της γης και η έξοδος του θα βρίσκεται σε ύψος 20χλμ! Στην οροφή του ανελκυστήρα θα βρίσκεται μια πλατφόρμα από την οποία θα ξεκινούν το ταξίδι τους διαστημικά σκάφη. Θεωρητικώς η εκκίνηση ενός διαστημικού σκάφους από ένα τέτοιο ύψος θα κάνει πιο εύκολη, πιο ασφαλή και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος την εκτόξευση ενός διαστημικού σκάφους.

    Γιγάντιος πύργος
    Ο TothX Tower όπως ονομάζεται αυτή η κατασκευή θα αποτελείται από ένα εξωτερικό σύνολο φουσκωτών τμημάτων κατασκευασμένων από ειδικά ενισχυμένα υλικά. Στο εσωτερικό θα βρίσκεται μια κατασκευή, ο ανελκυστήρας, που θα λειτουργεί με ένα μηχανισμό πεπιεσμένου αέρα. Την σταθερότητα της γιγάντιας κατασκευής θα παρέχουν μεγάλοι σφόνδυλοι. Ο σφόνδυλος είναι ένας πολύ «βαρύς» τροχός που συνήθως προσαρμόζεται σε μία μηχανή για να εξομαλύνει την κίνησή της. Σφόνδυλοι χρησιμοποιούνται ανάμεσα στα άλλα στα αυτοκίνητα.
    Οι σφόνδυλοι θα λειτουργούν ως συμπιεστές για να δημιουργείται η απαραίτητη ατμοσφαιρική πίεση για να λειτουργεί ο μηχανισμός του ανελκυστήρα. Εκτός από τη χρήση του ως εξέδρα εκτόξευσης διαστημικών σκαφών ο πύργος αυτός θα μπορεί να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, να παράγει αιολική ενέργεια και φυσικά να αποτελέσει τουριστικό αξιοθέατο.

    http://www.tovima.gr

    Οι συγγενείς της Γης

    825C4A7C90E7DF828E94340C1

    Γνωριμία με τους εξωπλανήτες που έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα και μοιάζουν περισσότερο με τον δικό μας

    Τα φώτα της δημοσιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο συγκέντρωσε πρόσφατα η ανακοίνωση της ανακάλυψης του πιο συγγενικού προς τη Γη εξωπλανήτη από τους περίπου δύο χιλιάδες που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα στον Γαλαξία μας. Ο πλανήτης ονομάζεται Kepler-452b και οι επιστήμονες της NASA τον χαρακτήρισαν  «εξαδέλφη της Γης». Βρίσκεται σε απόσταση 1.400 ετών φωτός από εμάς και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το μητρικό του άστρο σε 385 ημέρες. Εχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από αυτήν της Γης.
    Δεν γνωρίζουμε ακόμη τη μάζα του ούτε τη σύστασή του, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι μάλλον είναι βραχώδης, γεγονός που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να διαθέτει ή να διέθετε στο παρελθόν συνθήκες ευνοϊκές στην παρουσία της ζωής.
    Υπολογίζοντας την ηλιοφάνεια, τη θερμοκρασία και την ακτινοβολία που δέχεται από το μητρικό του άστρο οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι συνθήκες στον Kepler-452b ευνοούν τα μέγιστα την ανάπτυξη χλωρίδας. Με απλά λόγια, ο πλανήτης πιθανώς να είναι ένας παράδεισος φυτών. Ας ρίξουμε μια ματιά και σε μερικούς ακόμη συγγενικούς προς τη Γη εξωπλανήτες και πιο συγκεκριμένα στους πέντε πιο κοντινούς σε χαρακτηριστικά με τον δικό μας από όσους γνωρίζουμε.
    Gliese 667Cc
    Ανακαλύφθηκε από το Ευρωπαϊκό Νότιο Αστεροσκοπείο στη Χιλή και είναι ο πιο κοντινός στη Γη, σε απόσταση μόλις 22 ετών φωτός. Εχει μάζα τουλάχιστον 4,5 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας και δεν είναι βέβαιον αν είναι βραχώδης. Βρίσκεται υπερβολικά κοντά στο άστρο του, που είναι όμως ένας αχνός ερυθρός νάνος πολύ πιο κρύος από τον δικό μας Ηλιο. Συνεπώς ο εξωπλανήτης μπορεί να βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη αλλά δεν αποκλείεται και να «ψήνεται» από το άστρο του.
    Kepler-22b
    Σε απόσταση 600 ετών φωτός, είναι ο πρώτος εξωπλανήτης που βρέθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη ενός άστρου. Είναι 2,4 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και δεν είναι βέβαιον αν είναι βραχώδης ή αέριος.
    Kepler-69c
    Μακρινός εξωπλανήτης, σε απόσταση 2.700 ετών φωτός, περίπου 70% μεγαλύτερος από τη Γη, παραμένει επίσης ασαφές αν είναι βραχώδης. Απέχει από το άστρο του όσο η Αφροδίτη από τον Ηλιο, αλλά επειδή το άστρο του είναι κατά 20% λιγότερο λαμπρό από τον Ηλιο, ο εξωπλανήτης μπορεί να κινείται στην κατοικήσιμη ζώνη.
    Kepler-62f
    Σε απόσταση 1.200 ετών φωτός, είναι περίπου 40% μεγαλύτερος από τη Γη. Αν και το άστρο του είναι πιο πολύ κρύο από τον Ηλιο, ο πλανήτης μπορεί να βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη.
    Kepler-186f

    Σε απόσταση 500 ετών φωτός από τη Γη, είναι σχεδόν στο μέγεθος της Γης (το πολύ 10% μεγαλύτερος) και φαίνεται να κινείται στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου του, που είναι ένας ερυθρός νάνος.

    http://sfairika.gr

    Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΑΡΑΤΟΣ

    Μέ λύπη μας διαβάσμε δημοσίευμα του παραρτήματος Σαλαμίνας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος στην διαδικτυακή εφημερίδας SALAMINA - PREES το οποίο αναφέρει :

    ΟΜΑΔΑ << ΑΡΑΤΟΣ>> - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ
    Αγαπητοί Αστρόφιλοι-Αγαπητοί Συνδημότες.

    Με έκπληξη είδα προ ήμερων στα Τοπικά Blogs της Σαλαμίνας και στο Face book Διαδικτυακή ψηφοφορία της Ομάδας Παρατηρησιακής Αστρονομίας Σαλαμίνας << Αρατος>> , για την δημιουργία Δημοτικού Αστεροσκοπείου στην Σαλαμίνα.
    Με βάση αυτό το δημοσίευμα αποφάσισα να αποστείλω αυτήν την Επιστολή κάνοντας κάποιες διευκρινήσεις και βάζοντας τα πράγματα σε τάξη δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα .Τι είναι η ομάδα << Αρατος>> ? Τι σχέση έχει με το Δημοτικό Αστεροσκοπείο ? Σε τι αποσκοπεί η Διαδικτυακή ψηφοφορία ?

    Η ομάδα << Αρατος>> αποτελείται από πρώην Μέλη του Παραρτήματος Σαλαμίνας της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος που προσπάθησαν να διαρρήξουν την ενότητα του με αντικαταστατικές διαδικασίες και γιαυτό διεγράφησαν και καταδικάστηκαν οι ενέργειες τους από την συντριπτική πλειοψηφία των Μελών του Παραρτήματος μέσω θεσμικών οργάνων. Η ομάδα << Αρατος>> δεν έχει νομική υπόσταση ούτε σχέση με το Εκπαιδευτικό και Κοινωνικό έργο της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος αλά απλώς ασχολείται με παρατηρήσεις στοχεύοντας στην προσωπική προβολή των μελών της και ταυτόχρονα πολεμά τις Δράσεις του Παραρτήματος Σαλαμίνας με ύβρεις κατά των μελών του Δ. Συμβουλίου του , απειλές , καπέλωμα αφισών και ταυτόχρονη οργάνωση εκδηλώσεων τις ίδιες μέρες και ώρες.
    Όσον αφορά την Δημιουργία του Δημοτικού Αστεροσκοπείου έχω να καταθέσω συνοπτικά τα εξής. Το Δημ. Αστεροσκοπείο ήταν προσωπικό παλιό μου όνειρο αφού ασχολούμαι Ερασιτεχνικά με την Αστρονομία πάνω από 30 Χρόνια.
    Τέθηκε πρώτη φορά Δημόσια στον τέως Δήμαρχο κο Σπύρο Σοφρά ως μέλος του Δ. Συμβουλίου της ΔΕΠΑΣ όπου μετείχα ως Δημότης , και γιαυτο τον λόγο ξεκίνησα από το 2008 τα Μαθήματα Λαϊκής Αστρονομίας μέσω του Δήμου Σαλαμίνας.
    Κατόπιν έθεσα το Θέμα στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Σαλαμίνας επί Προεδρίας της κας Μικρομάστορα η οποία αντιμετωπίζοντας θερμά την Ιδέα κίνησε τις διαδικασίες.
    Στάλθηκε Αίτημα εγκρίσεως της περιοχής προς το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών το οποίο με την σειρά του έστειλε εκπρόσωπο του Αστρονόμο όπου κατόπιν Αυτοψίας ενέκρινε την καταλληλότητα της περιοχής . Ακολούθησε εκπόνηση προμελέτης αλά δυστυχώς η κατάσταση μπλέχτηκε στα γρανάζια της Γραφειοκρατίας.
    Με την Ίδρυση του Παραρτήματος Σαλαμίνας το 2011 το έθεσα ως βασικό στόχο στην Ιδρυτική Διακήρυξη του Παραρτήματος και το συζήτησα με τον τότε Δήμαρχο κο Γιάννη Τσαβαρή.
    Στις 30-1-2012 υπέβαλα στην Δημοτική Κοινότητα Σαλαμίνας πρόταση (Μέσω της Δημ. Συμβούλου κας Αθηνάς Παπαδά ) για την δημιουργία Δημ. Αστεροσκοπείου όπου έγινε ομόφωνα αποδεκτή.
    Στις 17-9-2014 το Δ.Σ του Παραρτήματος επισκέφτηκε την σημερινή Δήμαρχο κα Ισιδώρα Νάννου ενημερώνοντας την για την εξέλιξη της υπόθεσης. .
    Για την ενίσχυση αυτού του στόχου έχει ανοίξει Βιβλίο Υπογραφών όπου ο οιοσδήποτε μπορεί να υπογράψει επικοινωνώντας με το Παράρτημα μας.
    Προς τι λοιπόν αυτή η Διαδικτυακή << Πρωτοβουλία >> της ομάδας << Αρατος>> για συλλογή υπογραφών αφού και οι ίδιοι γνωρίζουν ότι υπάρχει Βιβλίο πραγματικών Υπογραφών , υπογεγραμμένο ήδη από τους ιδίους , πολλούς επώνυμους και απλούς Πολίτες?
    Προς τι λοιπόν η συλλογή διαδικτυακών Υπογραφών ? Για να παραδοθούν στο Παράρτημα μας και να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του στόχου αφού οι ίδιοι παράλληλα πολεμούν το Παράρτημα μας προσπαθώντας να το διασπάσουν.
    Ή μήπως αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό στην είσπραξη << Like>> από το Face book για να ικανοποιήσουν κάποιοι << ομαδάρχες>> την προσωπική τους αυταρέσκεια , καπηλευόμενοι τις πρωτοβουλίες και τους αγώνες άλλων ?
    Όπως λέει και ο Λαός μας Κύριοι του << Αρατου >> , << Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δεν γίνεται >>.

    ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ
    ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ
    ΤΗΣ
    ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ





    Ενημερωτικό δελτίο για το 9ο ΠΣΕΑ‏

    Like   Tweet   Pin   +1  
    9opsea
    Ενημέρωση από την οργανωτική επιτροπή του 9ου ΠΣΕΑ:
    Αγαπητοί φίλοι ερασιτέχνες Αστρονόμοι,
    Σε περίπου ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί το 9ο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα, η προσπάθεια μας για την πραγματοποίηση ενός άρτιου συνέδριου συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.
    Το πρόγραμμα είναι στην τελική φάση ολοκλήρωσης και πρόκειται να ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες. Για την ενημέρωσή σας, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του συνεδρίου http://astrosynedrio2015.gr
    Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες του συνεδρίου, όπως ο φάκελος συνέδρου, η εκτύπωση των πρακτικών κ.λ.π., θα παρακαλούσαμε να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, στη σελίδα: http://astrosynedrio2015.gr/registration/
    Σας ενημερώνουμε ότι η διοργάνωση έχει ναυλώσει πούλμαν, για τη μεταφορά σας από την Αθήνα στη Σπάρτη. Για την διαμονή σας έχει γίνει κράτηση σε ειδική τιμή στο ξενοδοχείο Λακωνία http://www.lakoniahotel.gr/. Το συνολικό κόστος μετάβασης στην Σπάρτη και επιστροφής στην Αθήνα , καθημερινών μετακινήσεων μεταξύ ξενοδοχείου και συνεδριακού χώρου και διήμερης διαμονής με πρωινό ανά άτομο είναι: για δίκλινο 70 €, για τρίκλινο 60 € και για μονόκλινο 95 €.
    Παρακαλούμε οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως 13 Σεπτεμβρίου, μέσω της φόρμας εγγραφής συνέδρου ή με email στο spartastronomy@gmail.com
    Για τους φίλους εκτός Αθηνών που θα μεταβούν στην Αθήνα αεροπορικώς ή με άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς και στην συνέχεια θέλουν να μεταβούν στη Σπάρτη με το πούλμαν της διοργάνωσης από την Αθήνα, ενημερώνουμε ότι η ώρα αναχώρησης θα είναι περίπου στις 10 π.μ.
    Για όποια πληροφορία ή διευκρίνιση, μη διστάσετε να έρθετε σε επαφή με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής.
    Η οργανωτική επιτροπή του 9ου Π.Σ.Ε.Α.
    ***
    ofa logo
    ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
    www.ofa.gr
    facebook feed flickr google_plus pinterest soundcloud tumblr twitter vimeo youtube
    1px