Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Η δημιουργία των πλανητών

Οι πλανήτες δημιουργήθηκαν από τη λεγόμενη συσσωμάτωση της κοσμικής σκόνης. Διαβάστε εδώ πως...



Σύμφωνα με την πιο ευρέως αποδεκτή θεωρία σχηματισμού πλανητών (η θεωρία της Νεφελικής συμπύκνωσης - the Nebular Hypothesis ), το Ηλιακό μας Σύστημα δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4.6 δισεκατομμύρια χρόνια από ένα τεράστιο νέφος σκόνης και αερίου (γνωστού και ως νεφέλωμα). Στη συνέχεια το νέφος αυτό βίωσε βαρυτική κατάρρευση προς το κέντρο του, σχηματίζοντας τον Ήλιο, το υπόλοιπο αέριο και η σκόνη " έπεσαν" μέσα σε ενα  δίσκο ο οποίος περιστρέφονταν γύρω από τον νεαρό μας μητρικό άστρο. Οι πλανήτες βαθμιαία, άρχισαν να μεγαλώνουν σε όγκο από αυτόν τον δίσκο με την πάροδο του χρόνου, δημιουργώντας το σύστημα που γνωρίζουμε σήμερα.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι επιστήμονες προβληματίζονταν για το πώς η σκόνη θα μπορούσε να ενωθεί σε περιβάλλον μικροβαρύτητας ώστε να διαμορφώσει τα πάντα από αστέρια και πλανήτες έως αστεροειδείς. Ωστόσο, μια νέα μελέτη από μια ομάδα Γερμανών ερευνητών (με συν-συγγραφέα το Πανεπιστήμιο Rutgers) διαπίστωσε ότι η ύλη όταν βρεθεί σε περιβάλλον μικροβαρύτητας αναπτύσσει αυθόρμητα ισχυρά ηλεκτρικά φορτία κάνοντας την να συσσωματώνεται. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να λύσουν το μακρόχρονο μυστήριο του πώς σχηματίστηκαν οι πλανήτες.

Με απλά λόγια, οι φυσικοί βρισκόταν στο σκοτάδι για το πώς μπορεί να συνενωθεί η ύλη που βρισκόταν μέσα στο νέφος ώστε να σχηματιστούν μεγάλα σώματα (πλανήτες, αστεροειδείς) στο διάστημα. Ενώ η συσσωμάτωση μπορεί να προκαλέσει τη συγκόλληση στα σωματίδια σκόνης, και μεγάλα σωματίδια έλκονται μεταξύ τους με αμοιβαία βαρύτητα, το ενδιάμεσο στάδιο παραμένει ασαφές. Βασικά, τα αντικείμενα στα οποία το μέγεθος κυμαίνεται από χιλιοστά έως εκατοστά τείνουν να αναπηδούν το ένα στο άλλο αντί να κολλάνε μαζί.

Σωματίδια από γυαλί σε περιβάλλον μικροβαρύτητας. Εικόνα: Gerhard Wurm, Tobias Steinpilz, Jens Teiser και Felix Jungmann

Για χάρη της μελέτης τους, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature, η ομάδα διεξήγαγε ένα πείραμα όπου σωματίδια γυαλιού τοποθετήθηκαν σε συνθήκες μικροβαρύτητας έτσι ώστε να παρατηρηθεί και να μελετηθεί η συμπεριφορά τους. Παραδόξως, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα σωματίδια ανέπτυξαν ισχυρά ηλεκτρικά φορτία. Τόσο δυνατά, μάλιστα, όπου πολώθηκαν μεταξύ τους, συμπεριφερόμενα σαν μαγνήτες !

Η ομάδα συνέχισε αυτή τη μελέτη κάνοντας προσομοιώσεις με υπολογιστές για να διαπιστώσει εάν η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των λεπτών σωματιδίων τα οποία ενώνονται και των μεγαλύτερων αντικειμένων που συσσωματώνονται λόγω της αμοιβαίας βαρύτητας. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι τα μοντέλα πλανητικού σχηματισμού συμφώνησαν με τα πειραματικά τους δεδομένα εφ 'όσον υπάρχει παρουσία ηλεκτρικής φόρτισης.

Τα δεδομένα αυτά συμπληρώνουν αποτελεσματικά ένα μακροχρόνιο χάσμα στο πιο ευρέως αποδεκτό μοντέλο πλανητικού σχηματισμού. Επιπλέον, θα μπορούσαν να έχουν πολλές βιομηχανικές εφαρμογές εδώ στη Γη. Ο Troy Shinbrot, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick και συν-συγγραφέας στη μελέτη δήλωσε:

"Μπορεί να έχουμε ξεπεράσει ένα βασικό εμπόδιο στην κατανόηση του πώς σχηματίζονται οι πλανήτες. Επίσης εντοπίστηκαν μηχανισμοί για τη δημιουργία συσσωματωμάτων σε βιομηχανικές διεργασίες και - ελπίζουμε - μπορούν να ελεγχθούν σε μελλοντικές εργασίες. Και τα δύο αποτελέσματα εξαρτώνται από μια νέα αντίληψη ότι η ηλεκτρική πόλωση είναι καίριας σημασίας για τη συσσωμάτωση. "

Καλλιτεχνική απόδοση ενός πρωτοπλανήτη ο οποίος σχηματίζεται μέσα στο δίσκο προσαύξησης ενός πρωτοαστέρα. Εικόνα: ESO / L. Calçada http://www.eso.org/public/images/eso1310a/

Το δυναμικό για βιομηχανικές εφαρμογές οφείλεται στο γεγονός ότι παρόμοιες διεργασίες χρησιμοποιούνται στη Γη στην παραγωγή οτιδήποτε υλικού, από πλαστικά έως φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό δημιουργείται από την πίεση του αερίου που χρησιμοποιείται για την ώθηση των σωματιδίων προς τα πάνω, που σημαίνει οτι κατά τη διάρκεια του χρόνου τα σωματίδια αυτά μπορούν να συσσωματωθούν λόγω του στατικού ηλεκτρισμού. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον εξοπλισμό και να οδηγήσει σε ελαττώματα στο τελικό προϊόν.

Η μελέτη αυτή θα μπορούσε ως εκ τούτου να οδηγήσει στην εισαγωγή νέων μεθόδων στη βιομηχανική επεξεργασία οι οποίες θα ήταν πιο αποτελεσματικές από τους παραδοσιακούς ηλεκτροστατικούς ελέγχους. Επιπλέον, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια βελτίωση των θεωριών πλανητικής διαμόρφωσης παρέχοντας τον χαμένο κρίκο μεταξύ λεπτών σωματιδίων και μεγαλύτερων συσσωματωμάτων.

Ένα άλλο μυστήριο λύθηκε, συμπληρώνοντας ενα κομμάτι στο παζλ. Ένα βήμα πιο κοντά στην απάντηση στη θεμελιώδη ερώτηση, "πώς ξεκίνησαν όλα αυτά;"

Περαιτέρω ανάγνωση: EurekAlert !, Nature

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


 Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy

Πλανήτης Αφροδίτη

"Ήταν ο πρώτος κατοικήσιμος πλανήτης στο Ηλιακό μας σύστημα;"

Venus Planet

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

5 εκπληκτικές νέες ανακαλύψεις από τη διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe της NASA

Τον Αύγουστο του 2018, η ερευνητική διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe της NASA ξεκίνησε για το διάστημα, και έγινε το πρώτο ερευνητικό διαστημικό σκάφος που πλησίασε τόσο πολύ το μητρικό μας άστρο.

Η διαστημοσυσκευή Parker Solar Probe. Εικόνα: NASA / Johns Hopkins APL


Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Τα πρώτα αστέρια ίσως να σχηματίστηκαν νωρίτερα από οτι νομίζαμε

Θα δούμε συνοπτικά την ανάλυση ενός νέφους αερίου ηλικίας 13-δισεκατομμυρίων ετών το οποίο φωτίζεται από ένα αρχαίο κβάζαρ που βρίσκεται πίσω του, και το οποίο παρουσιάζει μια εκπληκτική πληθώρα από στοιχεία τα οποία είναι βαρύτερα από το Υδρογόνο και το Ήλιο, στοιχεία που δημιουργήθηκαν μέσα σε τεράστια αστέρια πρώτης γενιάς τα οποία γεννήθηκαν, έζησαν σύντομες ζωές και πέθαναν μέσα σε εκρήξεις Υπερκαινοφανών (σουπερνόβα) νωρίτερα από ότι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Η πρώτη άμεση παρατήρηση μεταφοράς ενέργειας μεταξύ της επιφάνειας και του στέμματος του Ήλιου

Αν και ο Ήλιος έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες, εξακολουθεί να έχει ορισμένα μυστήρια. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην περίπτωση της θερμοκρασιακής διαφοράς που παρατηρείται μεταξύ του ηλιακού στέμματος και της ηλιακής επιφάνειας. Το πρώτο είναι πολύ θερμότερο από τη δεύτερο. Έχουν προταθεί διάφορα θεωρητικά μοντέλα για να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό, ειδικότερα το μοντέλο των Ακίδων πλάσματος. Για πρώτη φορά, οι αστροφυσικοί ήταν σε θέση να παρακολουθήσουν άμεσα αυτή τη διαδικασία.



Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Το Παράδοξο Oumuamua

"Έχουμε μια μικρή πιθανότητα να ξεχωρίζουμε εξωγήινες κατασκευές από τα φυσικά Ουράνια Αντικείμενα"


Ο Βρετανός φυσικός Stephen Wolfram πιστεύει ότι η ύπαρξη νοήμονος εξωγήινης ζωής είναι

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

"Τρία υπερμεγέθη τέρατα" - Ανακαλύφθηκαν στον πυρήνα ενός παράξενου γαλαξία

Σαν πανάρχαια μυθολογικά θηρία...


Μια διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Göttingen και στο Potsdam της Γερμανίας απέδειξε για πρώτη φορά ότι ο ακανόνιστος γαλαξίας NGC 6240 περιέχει τρεις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας πλανήτης;

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης στο Ηλιακό μας σύστημα. Όσον αφορά τη μάζα, ο Δίας ξεπερνά σε όγκο τους άλλους πλανήτες. Αν θα συγκεντρώναμε όλους τους υπόλοιπους πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος σε μια ενιαία μάζα, ο Δίας θα είχε 2,5 φορές περισσότερη μάζα από όλους. Είναι δύσκολο να υποτιμήσουμε πόσο τεράστιος είναι ο Δίας. 

Αλλά καθώς ανακαλύψαμε χιλιάδες εξωπλανήτες τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργείται μια ενδιαφέρουσα ερώτηση για το πώς συγκρίνεται ο Δίας με άλλους πλανήτες. Με άλλα λόγια, πόσο μεγάλος μπορεί να είναι ένας πλανήτης; Η απάντηση είναι πιο ευφυής  από όσο νομίζετε...

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Οι επιστήμονες της NASA επιβεβαιώνουν την ύπαρξη υδρατμών στο φυσικό δορυφόρο Ευρώπη

Πριν από σαράντα χρόνια, το διαστημικό σκάφος Voyager έλαβε τις πρώτες κοντινές εικόνες της Ευρώπης, έναν από τούς 79 φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Δία. 

Οι εικόνες αυτές αποκάλυψαν ρωγμές χρώματος καφέ οι οποίες κόβουν την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου, δίνοντάς στην Ευρώπη την όψη μίας μπάλας με πολλές φλέβες σαν αυτές ενός ανθρώπινου σώματος. Οι αποστολές στο εξώτερο Ηλιακό μας σύστημα στις δεκαετίες που ακολούθησαν από τότε, έχουν συγκεντρώσει αρκετές πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την Ευρώπη καθιστώντας την ένα στόχο έρευνας υψηλής προτεραιότητας της NASA για αναζήτηση ζωής όπως την ξέρουμε .


Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Ένα συμπαντικός χορός με παράξενες, λαμπερές γαλαξιακές οντότητες

Το ζευγάρι των παράξενων, και λαμπερών πλασμάτων στην παρακάτω εικόνα, τα οποία φαίνονται να επιδίδονται σε ενα κοσμικό παιχνίδι είναι στη πραγματικότητα γαλαξίες - βασίλεια δισεκατομμυρίων αστεριών.

Πώς οι επιστήμονες καθορίζουν τη θερμοκρασία ενός αστέρα;

Πώς μετράτε τη θερμοκρασία του σώματος σας; Η απλούστερη απάντηση είναι "χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο". Αλλά, ισχύει και στην περίπτωση των αστεριών; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ. Όπως γνωρίζουμε, η Θερμοκρασία ενός Αστεριού μπορεί να κυμαίνεται μέχρι αρκετές χιλιάδες βαθμούς Kelvin. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τέτοιο θερμόμετρο που να μπορεί να αντέξει τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες. 

Επιπλέον, ακόμα κι αν υπάρξει ένα τέτοιο θερμόμετρο με σούπερ δυνάμεις, ποιος θα το χρησιμοποιήσει σε αστέρια τα οποία απέχουν δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά; Έτσι, πώς μετράμε στη πραγματικότητα τη θερμοκρασία των αστεριών; Εδώ είναι όπου οι έμμεσες μέθοδοι έρχονται να σώσουν την κατάσταση. Για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, οι αστροφυσικοί χρησιμοποιούν μια σειρά έμμεσων τεχνικών μέτρησης της θερμοκρασίας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από αυτές μία  προς μία!


Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Αντικατοπτρισμοί στο Σύμπαν

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble συνέλαβε 12 "σωσίες" μιας...ηλιαχτίδας σε σχήμα τόξου 

Η εικόνα αυτή, την οποία έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA / ESA, δείχνει ένα τεράστιο σύμπλεγμα γαλαξιών, περίπου 4,6 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας. Στα όριά του είναι ορατά τέσσερα φωτεινά τόξα. Πρόκειται για αντίγραφα του ίδιου απομακρυσμένου γαλαξία, με το παρατσούκλι Sunburst Arc (ηλιαχτίδα σε σχήμα τόξου). Ο γαλαξίας Sunburst Arc είναι σχεδόν 11 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, και το φως από αυτόν είναι διασκορπισμένο οπτικά σε πολλαπλές εικόνες εξαιτίας του φαινομένου του βαρυτικού φακού.

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Γαλαξίες Αντιύλης

"Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν το πιο καταστροφικό συμβάν από τη εποχή της Μεγάλης Έκρηξης"


Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019

Κοσμολογική κρίση; Το Σύμπαν μπορεί να είναι ένα κλειστό σύστημα, και όχι ένα ανοικτό;

Πολύ θόρυβος γίνεται το τελευταίο καιρό σχετικά με την μορφή που έχει το Σύμπαν...

Ένα νέο paper ισχυρίζεται ότι οι επιστήμονες θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί σε μεγάλη σύγχυση σχετικά με την πυκνότητα - και επομένως το σχήμα - του σύμπαντος.

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Η ακτίνα του πρωτονίου βρέθηκε να είναι...

...μικρότερη βάσει μιας νέας μελέτης

Χρησιμοποιώντας μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο στα τελευταία πενήντα χρόνια για τη μέτρηση του μεγέθους του πρωτονίου μέσω διασκορπισμού ηλεκτρονίων, η συνεργασία PRad παρήγαγε μια νέα τιμή για την ακτίνα του πρωτονίου σε ένα πείραμα που διεξήχθη στα εργαστήρια του National Accelerator Emergency Facility του Thomas Jefferson του Υπουργείου Ενέργειας.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Οι αστρονόμοι εντόπισαν ενα κοσμικό άνεμο να πνέει με ορμή έξω από ένα Γαλαξία.

Εξερευνώντας την επίδραση των γαλαξιακών ανέμων από έναν μακρινό γαλαξία που ονομάζεται Makani, η Alison Coil του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο (UC San Diego), ο David Rupke του Κολεγίου της Ρόδου (Rhodes College) στο Μέμφις του Τενεσί και μια ομάδα συνεργατών από όλο τον κόσμο έκαναν μια νέα ανακάλυψη.



Διαβάστε για τον δεύτερο διαστρικό κομήτη ο οποίος περιέχει εξωγήινο νερό

Οι επιστήμονες εντόπισαν σημάδια νερού στο αντικείμενο 2I / Borisov το οποίο κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019

Σκουληκότρυπα και Μαύρη τρύπα - Η διαφορά ανάμεσα στα δύο αυτά μυστηριώδη αντικείμενα

Ομοιότητες υπάρχουν ;

Για τους αρχάριους, που αγαπούν την αστρονομία ή τη φυσική, το ερώτημα αυτό απασχολεί πολύ συχνά το μυαλό τους . 

Wormhole and Black Hole - The distinction of Two Mysterious Thing - App Atlantis

Γιατί οι μαύρες τρύπες δεν καταστρέφουν το Σύμπαν

Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντικείμενο μέσα στο σύμπαν. Κάθε γαλαξίας έχει μερικές μαύρες τρύπες και μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στο κέντρο. Σε αυτό το άρθρο θα μάθουμε γιατί μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα δεν καταστρέφει το Σύμπαν.

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Το γρηγορότερο αντικείμενο στο Σύμπαν

Το φως δεν είναι αντικείμενο, το φως είναι ακτινοβολία εκπεμπόμενη κατά διαστήματα, ένα ορισμένο τμήμα του φάσματος. Εκτός από το φως, ένα από τα ταχύτερα πράγματα στο σύμπαν είναι οι λεγόμενες "σφαίρες πλάσματος (plasma blobs)"



Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Αυτό είναι το πλησιέστερο ηλιακό σύστημα στη Γη το οποίο περιέχει πλανήτες

(CNN) Μόλις 11 έτη φωτός από τη Γη βρίσκεται το σύστημα GJ 15 A το οποίο αποτελείται από δύο πλανήτες οι οποίοι  περιστρέφονται γύρω από ένα ερυθρό νάνο αστέρα. Αυτό το καθιστά το πλησιέστερο ηλιακό σύστημα στη Γη το οποίο περιέχει πλανήτες.

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Γη και Σελήνη. Πως σχηματίστηκαν;

Νέα ανάλυση από την NASA σε σεληνιακά πετρώματα οδηγεί σε μια σημαντική ανακάλυψη για το πώς διαμορφώθηκε η Γη και η Σελήνη

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Τι είναι τελικά η σκοτεινή ύλη;

Είναι ζεστή, ψυχρή ή "ασαφής"; Νέες προσομοιώσεις μας δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Simulation of Early Galaxy Formation

Μια προσομοίωση του πρώιμου σχηματισμού γαλαξιών κάτω από τρία σενάρια σκοτεινής ύλης. Σε ένα σύμπαν γεμάτο ψυχρή σκοτεινή ύλη, οι πρώτοι γαλαξίες θα σχηματίστηκαν πρώτα έχοντας πολύ λαμπερή γαλαξιακή άλως (άκρα αριστερά). Εάν η σκοτεινή ύλη είναι θερμή, οι γαλαξίες θα σχηματίστηκαν πρώτα σε μακριές νηματοειδείς ουρές (κέντρο). Η ασαφής (Fuzzy) σκοτεινή ύλη θα παρήγαγε παρόμοια νημάτια, αλλά τα νημάτια αυτά θα ήταν γραμμωτά (άκρα δεξιά), όπως οι χορδές μιας άρπας. Πιστοποίηση: Η εικόνα είναι ευγενική προσφορά των ερευνητών.

Οι επιστήμονες προσομοιώνουν τον σχηματισμό των πρώιμων γαλαξιών σε ένα πανάλαφρο σύμπαν σκοτεινής ύλης  ή "ασαφές", παρά ψυχρό ή ζεστό.

Η σκοτεινή ύλη ήταν πιθανώς το αρχικό συστατικό για την παρασκευή των πρώτων γαλαξιών του σύμπαντος. Λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης θα είχαν συσσωρευτεί μαζί σε βαρυτικά "άλως", έλκοντας το περιβάλλον αέριο στους πυρήνες τους, που με την πάροδο του χρόνου ψύχθηκαν και συμπυκνώθηκαν σχηματίζοντας τους πρώτους γαλαξίες.

Αν και η σκοτεινή ύλη θεωρείται η ραχοκοκαλιά της δομής του σύμπαντος, οι επιστήμονες γνωρίζουν πολύ λίγα για τη φύση της, καθώς τα σωματίδια έχουν...αποφύγει μέχρι στιγμής την ανίχνευση τους.

Πρόσφατα επιστήμονες στο MIT, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έχουν διαπιστώσει ότι το πρώιμο σύμπαν και οι πρώτοι γαλαξίες θα φαίνονταν πολύ διαφορετικοί ανάλογα με τη φύση της σκοτεινής ύλης. Για πρώτη φορά, η ομάδα έχει εξομοιώσει το πως θα έμοιαζε ο σχηματισμός των πρώιμων γαλαξιών, αν η σκοτεινή ύλη ήταν "ασαφής", παρά αν ήταν ψυχρή ή ζεστή.

Στο πιο ευρέως αποδεκτό σενάριο, η σκοτεινή ύλη είναι ψυχρή, αποτελούμενη από βραδέως κινούμενα σωματίδια που, εκτός από τα αποτελέσματα της βαρύτητας, δεν έχουν αλληλεπίδραση με τη συνηθισμένη ύλη. Η ζεστή σκοτεινή ύλη θεωρείται ότι είναι λίγο ελαφρύτερη και αποτελεί την γρηγορότερη εκδοχή της ψυχρής σκοτεινής ύλης. Και η ασαφής σκοτεινή ύλη, μια σχετικά νέα ιδέα, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, και αποτελείται από τα υπερελαφρά σωματίδια, το καθένα περίπου 1 octillionth (10-27) τη μάζα ενός ηλεκτρονίου (ένα σωματίδιο ψυχρής σκοτεινής ύλης είναι πολύ βαρύτερο - περίπου 105 φορές πιο ογκώδες από ένα ηλεκτρόνιο).

Στις προσομοιώσεις τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν η σκοτεινή ύλη είναι ψυχρή, τότε οι γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν θα είχαν σχηματιστεί σε σχεδόν σφαιρικά άλως. Αλλά αν η φύση της σκοτεινής ύλης είναι ασαφής ή θερμή, το πρώιμο σύμπαν θα φαινόταν πολύ διαφορετικό, με τους γαλαξίες να σχηματίζονται αρχικά σε εκτεταμένα νήματα με τη μορφή ουράς. Σε ένα ασαφές σύμπαν, τα νημάτια αυτά θα είχαν εμφανιστεί με ραβδώσεις, όπως οι αστραφτερές χορδές μιας άρπας.

Καθώς τα νέα τηλεσκόπια έχουν την ικανότητα να παρατηρούν περαιτέρω πίσω στο χρόνο του πρώιμου σύμπαντος, οι επιστήμονες μπορεί να είναι σε θέση να συμπεράνουν, από το πρότυπο την δομή αν προτιμάτε, του σχηματισμού των γαλαξιών, αν η φύση της σκοτεινής ύλης, η οποία σήμερα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 85% του σύμπαντος, είναι ασαφής σε αντίθεση με τη ψυχρή ή τη θερμή της εκδοχή.    

"Οι πρώτοι γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν μπορούν να "φωτίσουν" το είδος της σκοτεινής ύλης που έχουμε σήμερα", δηλώνει ο Mark Vogelsberger, αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Ινστιτούτο Kavli του MIT για την Αστροφυσική και τη Διαστημική Έρευνα. "Είτε βλέπουμε αυτό το μοτίβο νήματος, και η ασαφής σκοτεινή ύλη είναι αληθοφανής, είτε όχι, και έτσι μπορούμε να αποκλείσουμε το μοντέλο αυτό. Τώρα πλέον διαθέτουμε ένα σχέδιο για το πώς να το κάνουμε αυτό. "

Ο Vogelsberger είναι συν-συγγραφέας ενός paper το οποίο δημοσιεύτηκε στις 4 του μήνα στο περιοδικό Physical Review Letters, μαζί με τον συγγραφέα του paper αυτού τον Philip Mocz του Πανεπιστημίου Princeton και την Anastasia Fialkov του Πανεπιστημίου του Cambridge και προηγούμενα στο Πανεπιστήμιο του Sussex.


Ασαφή κύματα

Ενώ η σκοτεινή ύλη δεν έχει ακόμη εντοπιστεί άμεσα, η υπόθεση που περιγράφει τη σκοτεινή ύλη ως ψυχρή έχει αποδειχθεί επιτυχής στην περιγραφή της μεγάλης κλίμακας δομής του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Ως αποτέλεσμα, τα μοντέλα σχηματισμού γαλαξιών βασίζονται στην παραδοχή ότι η σκοτεινή ύλη είναι ψυχρή.

"Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις μεταξύ των παρατηρήσεων και των προβλέψεων της ψυχρής σκοτεινής ύλης", επισημαίνει ο Vogelsberger. "Για παράδειγμα, εάν παρατηρήσετε πολύ μικρούς γαλαξίες, η συνήθης κατανομή της σκοτεινής ύλης μέσα σε αυτούς τους γαλαξίες δεν συμφωνεί απόλυτα με αυτά που προβλέπουν τα θεωρητικά μοντέλα. Έτσι υπάρχει κάποια ένταση εκεί. "

Εισάγονται λοιπόν εναλλακτικές θεωρίες για τη σκοτεινή ύλη, συμπεριλαμβανομένων των θερμών και ασαφών, τις οποίες έχουν προτείνει οι ερευνητές τα τελευταία χρόνια.

"Η φύση της σκοτεινής ύλης παραμένει ακόμα ένα μυστήριο", λέει ο Fialkov. "Η ασαφής σκοτεινή ύλη υποκινείται από τη θεμελιώδη φυσική, για παράδειγμα, τη θεωρία χορδών, και επομένως είναι ένας ενδιαφέρον υποψήφιος για τη σκοτεινή ύλη. Οι κοσμικές δομές κατέχουν το κλειδί για την επικύρωση ή την εξαφάνιση τέτοιων μοντέλων σκοτεινής ύλης. "

Η ασαφής σκοτεινή ύλη αποτελείται από σωματίδια που είναι τόσο ελαφριά ώστε να δρουν με κβαντικό, κυματοειδές τρόπο και όχι ως μεμονωμένα σωματίδια. Αυτή η κβαντική, ασαφής φύση, λέει ο Mocz, θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει πρώιμους γαλαξίες οι οποίοι φαίνονται τελείως διαφορετικοί από τα πρότυπα μοντέλα που προβλέπονται για την ψυχρή σκοτεινή ύλη.

"Αν και στο τέλος του σύμπαντος αυτά τα διαφορετικά σενάρια σκοτεινής ύλης μπορούν να προβλέψουν παρόμοια σχήματα για τους γαλαξίες, οι πρώτοι γαλαξίες θα είναι εντυπωσιακά διαφορετικοί, και θα μας δώσουν μια ιδέα για το τι είναι η σκοτεινή ύλη", δηλώνει ο Mocz.

Για να δούμε πόσο διαφορετικό είναι ένα ψυχρό και ένα ασαφές πρώιμο σύμπαν, οι ερευνητές προσομοίασαν ένα μικρό, κυβικό χώρο του πρώιμου σύμπαντος, που μετράει περίπου 3 εκατομμύρια έτη φωτός σε όλη του την έκταση, και το "έτρεξε" προς τα εμπρός στο χρόνο για να δουν πώς θα σχηματιστούν γαλαξίες δεδομένου ενός από τα τρία σενάρια σκοτεινής ύλης: ψυχρό, θερμό και ασαφές.

Η ομάδα ξεκίνησε κάθε προσομοίωση υποθέτοντας μια ορισμένη κατανομή της σκοτεινής ύλης, την οποία οι επιστήμονες έχουν κάποια ιδέα, με βάση τις μετρήσεις της Κοσμικής Ακτινοβολίας Υποβάθρου - η ακτινοβολία λείψανο" ¨η οποία εκπέμπεται από τότε και ανιχνεύθηκε μόλις 400.000 χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη.

"Η σκοτεινή ύλη δεν έχει σταθερή πυκνότητα ακόμη και σε αυτές τις πρώτες στιγμές", δηλώνει ο Vogelsberger. "Υπάρχουν μικροσκοπικές διαταραχές πάνω από ένα πεδίο σταθερής πυκνότητας".

Οι ερευνητές μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν υπάρχοντες αλγόριθμους για να προσομοιώσουν το σχηματισμό γαλαξιών κάτω από σενάρια ψυχρής και θερμής σκοτεινής ύλης. Αλλά για να προσομοιώσουν την ασαφή σκοτεινή ύλη, με την κβαντική της φύση, χρειαζόταν μια νέα προσέγγιση.


Ένας χάρτης από...χορδές άρπας

Οι ερευνητές τροποποίησαν την προσομοίωση της ψυχρής σκοτεινής ύλης, επιτρέποντάς της να λύσει δύο επιπλέον εξισώσεις για να προσομοιώσουν το σχηματισμό των γαλαξιών σε ένα ασαφές σύμπαν σκοτεινής ύλης. Η πρώτη, η εξίσωση Schrödinger, περιγράφει πώς ένα κβαντικό σωματίδιο δρα ως κύμα, ενώ η δεύτερη, η εξίσωση Poisson, περιγράφει πώς το κύμα αυτό δημιουργεί ένα πεδίο πυκνότητας ή κατανομή της σκοτεινής ύλης, και πώς η κατανομή αυτή οδηγεί σε βαρύτητα - η δύναμη η οποία έλκει και ωθεί την ύλη στο να σχηματισθούν γαλαξίες. Στη συνέχεια συσχέτισαν την προσομοίωση αυτή με ένα μοντέλο το οποίο περιγράφει τη συμπεριφορά του αερίου στο σύμπαν και τον τρόπο που αυτό συμπυκνώνεται στους γαλαξίες ως απάντηση στις βαρυτικές επιδράσεις.

Και στα τρία σενάρια, σχηματίστηκαν γαλαξίες όπου υπήρχαν υπερβολικές πυκνότητες ή μεγάλες συγκεντρώσεις βαρυτικής κατάρρευσης σκοτεινής ύλης. Το πρότυπο αυτής της σκοτεινής ύλης, ωστόσο, ήταν διαφορετικό, ανάλογα με το αν ήταν ψυχρό, θερμό ή ασαφές.

Σε ένα σενάριο ψυχρής σκοτεινής ύλης, σχηματίστηκαν γαλαξίες με σφαιρικά άλως, καθώς και μικρότεροι με μικρότερο άλως (subhalos galaxies). Η θερμή σκοτεινή ύλη παρήγαγε τους πρώτους γαλαξίες σε νημάτια με ουρά, και όχι γαλαξίες με μικρότερο άλως. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ταχύτερη και ελαφριά φύση της θερμής σκοτεινή ύλης, καθιστώντας τα σωματίδια λιγότερο πιθανό να παραμείνουν σε μικρότερες, συστάδες σε γαλαξίες με μικρότερο άλως (subhalos galaxies).

Παρόμοια με τη θερμή σκοτεινή ύλη, η ασαφής σκοτεινή ύλη σχημάτισε αστέρια κατά μήκος των νηματίων. Αλλά τότε, τα φαινόμενα κβαντικού κύματος ανέλαβαν τη διαμόρφωση των γαλαξιών, που σχημάτιζαν πιο ραβδωτά νήματα, όπως οι χορδές σε μια αόρατη άρπα. Ο Vogelsberger λέει ότι αυτό το γραμμωτό πρότυπο οφείλεται σε παρεμβολές, ένα φαινόμενο που συμβαίνει όταν επικαλύπτονται δύο κύματα. Όταν συμβαίνει αυτό, για παράδειγμα σε κύματα φωτός, τα σημεία όπου οι κορυφές και οι κοιλότητες κάθε κύματος σχηματίζουν  σκοτεινότερα σημεία, δημιουργώντας ένα εναλλασσόμενο μοτίβο φωτεινών και σκοτεινών περιοχών.

Στην περίπτωση της ασαφούς σκοτεινής ύλης, αντί των φωτεινών και σκοτεινών σημείων, δημιουργείται ένα εναλλασσόμενο πρότυπο υπερβολικής πυκνότητας και υποτονικών συγκεντρώσεων σκοτεινής ύλης.

"Θα έχετε πολλή βαρυτική έλξη σε αυτές τις υπερβολικές πυκνότητες, και το αέριο θα ακολουθήσει, και σε κάποιο σημείο θα σχηματιστούν γαλαξίες κατά μήκος αυτών των υπερβολικών πυκνοτήτων, και όχι σε χαμηλές πυκνότητες", εξηγεί ο Vogelsberger. "Αυτή η εικόνα θα αναπαραχθεί σε όλο το πρώιμο σύμπαν".

Η ομάδα αναπτύσσει πιο λεπτομερείς προβλέψεις για το πως μπορεί να έμοιαζαν οι πρώιμοι γαλαξίες σε ένα σύμπαν που κυριαρχείται από ασαφή σκοτεινή ύλη. Στόχος τους είναι να παράσχουν έναν χάρτη για τα επερχόμενα τηλεσκόπια, όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο μπορεί να είναι σε θέση να δει αρκετά πίσω στο χρόνο, ώστε να εντοπίσει τους πρώτους γαλαξίες. Αν παρατηρηθούν οι νηματικοί γαλαξίες όπως αυτοί που προσομοιάζουν οι Mocz, Fialkov, Vogelsberger και οι συνάδελφοί τους, αυτοί θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σημάδια ότι η φύση της σκοτεινής ύλης είναι ασαφής.

"Είναι αυτή η παρατηρησιακή δοκιμή την οποία μπορούμε να παρέχουμε για τη φύση της σκοτεινής ύλης, με βάση τις παρατηρήσεις του πρώιμου σύμπαντος, το οποίο θα καταστεί εφικτό τα επόμενα δύο χρόνια", δηλώνει ο Vogelsberger.

Η έρευνα αυτή υποστηρίχθηκε, εν μέρει, από τη NASA.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή τη μελέτη, διαβάστε:  New ‘Fuzzy’ Dark Matter Simulations Disrupt Conventional Thinking About the Make-Up of the Universe.

Αναφορές: “First Star-Forming Structures in Fuzzy Cosmic Filaments” by Philip Mocz, Anastasia Fialkov, Mark Vogelsberger, Fernando Becerra, Mustafa A. Amin, Sownak Bose, Michael Boylan-Kolchin, Pierre-Henri Chavanis, Lars Hernquist, Lachlan Lancaster, Federico Marinacci, Victor H. Robles, and Jesús Zavala, 2 October 2019, Physical Review Letters.

Από την JENNIFER CHU, ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΣΑΧΟΥΣΕΤΗΣ

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy



Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Η ανακύκλωση στο Σύμπαν

Αποκαλύφθηκαν ζωτικές ενδείξεις  σχετικά με την ανακύκλωση στην εξέλιξη της ζωής στο σύμπαν μας...

Universe Recycling Illustration

Ένα συμπαντικό... Μπρέτσελ

• Δίδυμα αστέρια βρέφη μεγαλώνουν ανάμεσα σε ένα στροβιλιζόμενο δίκτυο αερίου και σκόνης


Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Το γαλαξιακό μας κέντρο βρυχάται...

⚫️  Τοξότης 𝐀 * • Η μαύρη τρύπα στο Κέντρο του Γαλαξία μας φαίνεται οτι γίνεται ακόμα πιο αδήφαγη...

• Οι αστρονόμοι του UCLA παρατήρησαν έντονο φως από το σημείο αυτό στα 24 χρόνια παρατηρήσεων της συγκεκριμένης περιοχής

Εικόνα: motionarray.com

• Η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας καταναλώνει ένα ασυνήθιστα μεγάλο...γεύμα από διαστρικό αέριο και κοσμική σκόνη, και οι ερευνητές δεν καταλαβαίνουν ακόμα το γιατί.

"Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο στα 24 χρόνια που μελετάμε την υπερμεγέθη αυτή μαύρη τρύπα", δήλωσε η Andrea Ghez, καθηγήτρια φυσικής και αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες (UCLA), και συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας. "Είναι συνήθως μια αρκετά ήσυχη, αδύναμη θα λέγαμε μαύρη τρύπα, η οποία βρίσκεται σε μια δίαιτα. Δεν ξέρουμε τι προκαλεί αυτή τη μεγάλη γιορτή. "

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 13.000 παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας οι οποίες έγιναν μέσα σε 133 νύχτες από το 2003. Οι εικόνες συγκεντρώθηκαν από το W.M. Το αστεροσκοπείο Keck στη Χαβάη, και το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότου Παρατηρητηρίου στη Χιλή. Η ομάδα διαπίστωσε ότι στις 13 Μαΐου, η περιοχή λίγο έξω από το "σημείο μη επιστροφής" της μαύρης τρύπας (ονομάζεται έτσι επειδή όταν εισέρχεται ύλη, δεν μπορεί ποτέ να ξεφύγει) ήταν δύο φορές πιο φωτεινή από την προηγούμενη παρατήρηση.

Παρατήρησαν επίσης μεγάλες αλλαγές σε άλλες δύο νυχτερινές παρατηρήσεις για φέτος. Και οι τρεις αυτές αλλαγές ήταν "άνευ προηγουμένου", ανέφερε η Ghez.

Η φωτεινότητα που παρατήρησαν οι επιστήμονες προκαλείται από την ακτινοβολία του αερίου και της κοσμικής σκόνης τα οποία καταρρέουν προς τη μαύρη τρύπα. Τα ευρήματα τους έθεσαν το ερώτημα: αυτό, ήταν ένα εξαιρετικά μοναδικό συμβάν, ή πρόδρομος σε μια σημαντικά αυξημένη δραστηριότητα;

Η ομάδα συνεχίζει να παρακολουθεί την περιοχή, και θα προσπαθήσει να λύσει αυτό το ερώτημα με βάση αυτό που θα παρατηρήσουν σε νεώτερες εικόνες.

"Θέλουμε να μάθουμε πώς μεγαλώνουν οι μαύρες τρύπες, και πως επηρεάζουν την εξέλιξη των γαλαξιών και του σύμπαντος", δήλωσε η Ghez, ο Lauren B. Leichtman από τo UCLA και ο καθηγητής αστροφυσικής Arthur E. Levine. "Θέλουμε να μάθουμε γιατί η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα γίνεται πιο φωτεινή και πώς γίνεται πιο φωτεινή".

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε παρατηρήσεις της μαύρης τρύπας - η οποία ονομάζεται Τοξότης A *, ή Sgr A * - οι οποίες έγιναν σε τεσσερις νύχτες τον Απρίλιο και τον Μάιο στο Αστεροσκοπείο Keck. Η φωτεινότητα γύρω από τη μαύρη τρύπα ποικίλλει κάπως, αλλά οι επιστήμονες συγκλονίστηκαν από τις ακραίες διακυμάνσεις της φωτεινότητας αυτής σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων και των παρατηρήσεων τους στις 13 Μαΐου.

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Γη

Η μαύρη τρύπα απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη, και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον πλανήτη μας. Η ακτινοβολία θα πρέπει να είναι 10 δισεκατομμύρια φορές πιο φωτεινή από ότι εντόπισαν οι αστρονόμοι για να επηρεαστεί η ζωή στη Γη.

Διαβάστε περισσότερα:http://newsroom.ucla.edu/releases/black-hole-getting-hungrier

Το σχετικό 𝐏𝐀𝐏𝐄𝐑: "Unprecedented variability of Sgr A* in NIR"

► Οι αστρονόμοι του UCLA συζητούν το πρόγραμμα σε 4 λεπτά. Δείτε το σχετικό βίντεο από το Αστεροσκοπείο Keck: https://www.youtube.com/watch?v=Xdo0V9HDeRM&feature=youtu.be

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή Paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy