Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ο "Απαγορευμένος πλανήτης" βρέθηκε στην λεγόμενη "Ποσειδώνια Έρημο"

Ένας εξωπλανήτης μικρότερος από τον πλανήτη Ποσειδώνα ο οποίος έχει και τη δική του ατμόσφαιρα ανακαλύφθηκε  στην λεγόμενη "Ποσειδώνια Έρημο", από μια διεθνή συνεργασία αστρονόμων, με το Πανεπιστήμιο του Warwick να κατέχει τον  ηγετικό ρόλο.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωηλιακού πλανήτη NGTS-4b - επίσης γνωστού και ως 
"Ο Απαγορευμένος Πλανήτης" Εικόνα: Πανεπιστήμιο του Warwick / Mark Garlick

Μια νέα έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ. Richard West, και τον καθηγητή Peter Wheatley, τον Δρ. Daniel Bayliss και τον Δρ. James McCormac από την Ομάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου του Warwick, εντόπισαν έναν ιδιόμορφο πλανήτη.

Το πρόγραμμα Έρευνας Πλανητικής Διάβασης Επόμενης Γενιάς NGTS (Next-Generation Transit Survey) βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Paranal του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου στην καρδιά της έρημου Ατακάμα στη Χιλή. Πρόκειται για μια συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων Warwick του Ηνωμένου Βασιλείου, του Leicester, του Cambridge και του Queen's University στο Μπέλφαστ, μαζί με το Αστεροσκοπείο της Γενεύης (Observatoire de Genève), το Ινστιτούτο DLR Berlin στο Βερολίνο και το Πανεπιστήμιο της Χιλής (Universidad de Chile).

Ο εξωπλανήτης NGTS-4b, ο οποίος ονομάζεται από τους ερευνητές επίσης και ως "Ο Απαγορευμένος Πλανήτης", είναι ένας πλανήτης μικρότερος από τον πλανήτη Ποσειδώνα, αλλά τριπλάσιος σε μέγεθός από  της Γη.

Έχει μάζα 20 φορές τη μάζα της Γης και ακτίνα 20% μικρότερη από τον πλανήτη Ποσειδώνα, ενώ η θερμοκρασία του φθάνει τους 1000 βαθμούς Κελσίου. Περιστρέφεται γύρω από το μητρικό του αστέρι σε μόλις 1,3 ημέρες - το ισοδύναμο της τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο σε ενα έτος.

Είναι ο πρώτος εξωπλανήτης του είδους του ο οποίος ανακαλύφθηκε στην Ποσειδώνια Έρημο.

Η Ποσειδώνια Έρημος είναι η περιοχή κοντά στα αστέρια όπου δεν υπάρχουν πλανήτες με μεγέθους όσο ο πλανήτης Ποσειδώνας. Η περιοχή αυτή λαμβάνει ισχυρή ακτινοβολία από το μητρικό αστέρι, που σημαίνει ότι οι πλανήτες δεν διατηρούν την αέρια ατμόσφαιρα καθώς εκείνη εξατμίζεται αφήνοντας μόνο έναν βραχώδη πυρήνα. Ωστόσο, ο εξωπλανήτης NGTS-4b εξακολουθεί να έχει την αέρια ατμόσφαιρα του.

Όταν οι αστρονόμοι ερευνούν για νέους πλανήτες, αναζητούν για μια βύθιση στο φως ενός αστεριού - αυτό συμβαίνει όταν ο πλανήτης που βρίσκεται σε τροχιά μπλοκάρει το αστρικό φως περνώντας μπροστά από τον αστρικό δίσκο κατά την προοπτική φυσικά του παρατηρητή*. Συνήθως, μόνο οι βυθίσεις της τάξης του 1% και περισσότερο συλλαμβάνονται από επίγειες έρευνες μέσω τηλεσκοπίων, αλλά τα τηλεσκόπια του NGTS μπορούν να συλλάβουν μια τέτοια βύθιση της τάξης του 0,2% !

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο πλανήτης αυτός μπορεί να έχει μεταφερθεί πρόσφατα στην Ποσειδώνια Έρημο, το τελευταίο ένα εκατομμύριο χρόνια, ή ήταν πολύ μεγάλος και η ατμόσφαιρα του εξακολουθεί να εξατμίζεται.

Ο Δρ Richard West, από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Warwick σχολιάζει:

"Αυτός ο πλανήτης πρέπει να είναι ζόρικος - βρίσκεται ακριβώς στη ζώνη όπου αναμενόταν ότι οι πλανήτες μεγέθους Ποσειδώνα δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο ότι βρήκαμε έναν πλανήτη που διέρχεται μπροστά από ένα αστέρι εξασθενώντας το αστρικό του φως  λιγότερο από 0,2% - αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν με επίγεια τηλεσκόπια, και ήταν υπέροχο να βρεθεί μετά από εργασίες πάνω σε αυτό το έργο οι οποίες διήρκεσαν ένα χρόνο.

"Βρισκόμαστε τώρα σε επεξεργασία δεδομένων για να δούμε αν μπορούμε να παρατηρήσουμε και άλλους πλανήτες στην Ποσειδώνια Έρημο - ίσως η έρημος αυτή να είναι πιο οικολογική από ότι πιστεύαμε κάποτε".


Από το Πανεπιστήμιο του Warwick

……………….Επεξηγήσεις………………..


……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:



Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

 Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy