Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Νέα έρευνα ρίχνει φως στη δυνατότητα ο πλανήτης Αφροδίτη στο παρελθόν να φιλοξενούσε ζωή.

Ενώ σήμερα ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ένας πολύ αφιλόξενος τόπος με επιφανειακές θερμοκρασίες αρκετά καυτές για να λιώσει το μόλυβδο, γεωλογικές ενδείξεις, υποστηριζόμενες από προσομοιώσεις μοντέλων υπολογιστών, δείχνουν ότι μπορεί να ήταν πολύ πιο...δροσερός πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, φιλοξενούσε ωκεανούς, κάνοντάς τον να μοιάζει πολύ με τον πλανήτη μας.   

Ο πλανήτης Αφροδίτη. Πιστοποίηση εικόνας: CC0 Public Domain

Δεν είναι μόνο η θερμοκρασία και η υψηλή διαβρωτική ατμόσφαιρα του σημερινού πλανήτη Αφροδίτη που τον κάνει διαφορετικό από τη Γη. Ο πλανήτης Αφροδίτη περιστρέφεται επίσης πολύ αργά, μιας και χρειάζεται 243 γήινες ημέρες για να ολοκληρώσει μια δική της ημέρα. Εντούτοις, δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν μπορεί να περιστρεφόταν ταχύτερα, πράγμα που θα βοηθούσε αρκετά ώστε να γίνει ο πλανήτης πιο φιλικός στη ζωή, και ίσως κατοικήσιμος.

Οι παλίρροιες δρουν σαν τροχοπέδη επιβραδύνοντας την ταχύτητα περιστροφής των πλανητών λόγω της τριβής μεταξύ των παλιρροιακών ρευμάτων και του θαλάσσιου βυθού (παλιρροϊκή τριβή). Στη Γη σήμερα, αυτή η πέδηση αλλάζει τη διάρκεια της ημέρας κατά περίπου 20 δευτερόλεπτα ανά εκατομμύριο χρόνια. Μια νέα μελέτη από τον Mattias Green στη Σχολή Ωκεανογραφικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπανγκόκ σε συνεργασία με τη  NASA και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον έχουν ποσοτικοποιήσει αυτό το φαινόμενο πέδησης στο βαθύ παρελθόν του πανέμορφου πλανήτη Αφροδίτη. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι οι παλίρροιες σε έναν (ενδεχόμενο) ωκεανό της Αφροδίτης θα ήταν αρκετά μεγάλες ώστε να επιβραδύνουν την ταχύτητα περιστροφής της κατά δεκάδες γήινες ημέρες ανά εκατομμύριο χρόνια, αν η Αφροδίτη περιστρέφονταν περισσότερο όπως η σημερινή Γη. Αυτό υποδηλώνει ότι το αυτό παλιρροϊκό "φρένο" θα μπορούσε να επιβράδυνε την περιστροφή της Αφροδίτης φθάνοντας την στην τρέχουσα κατάσταση περιστροφής της, σε 10-50 εκατομμύρια χρόνια, και επομένως να την απομακρύνει από το γεγονός να είναι κατοικήσιμη, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο Δρ. Green λέει: "Η εργασία αυτή δείχνει πόσο σημαντικός παράγοντας είναι οι παλίρροιες για την αναδιαμόρφωση ενός πλανήτη, ακόμα και αν κάποιος ωκεανός υπάρξει μόνο για μερικά 100 εκατομμύρια χρόνια, και πόσο σημαντικές είναι οι παλίρροιες στο να καταστήσουν  έναν πλανήτη κατοικήσιμο".



"Οι δύο αδελφές". Το μέγεθος του πλανήτη Αφροδίτη συγκρινόμενο με το μέγεθος της Γης. 
Εικόνα : 2.bp.blogspot.com


Από το πανεπιστήμιο της Μπανγκόκ  

……………….*………………..

Ενημερωθείτε για θέματα Αστρονομίας και Επιστήμης στις ομάδες μας στο Facebook:


Πηγές υπάρχουν επίσης και στις παραπομπές του κειμένου (οι λέξεις με τα μπλε ή κόκκινα γράμματα)

Απόδοση στα Ελληνικά : Δημήτρης Γκίκας.
 Για διορθώσεις μετάφρασης ως προς το πρότυπο κείμενο, απορίες, ή συμπληρώματα, γράψτε μας: gikasd63@hotmail.com  η αφήστε μήνυμα inbox στη Σελίδα:

Επίσης εάν θέλετε να δημοσιευτεί στο μπλόγκ μας κάποια δική σας εργασία, άρθρο, ή paper σχετικά με την επιστήμη, αποστείλατε τα άρθρα αυτά συνοδευόμενα απαραίτητα από τη σχετική βιβλιογραφία, και την σχετική έντυπη άδεια σας για δημοσίευση στο μπλόγκ μας, στη διεύθυνση: gikasd63@hotmail.com . Η δημοσίευση είναι εντελώς δωρεάν.

Εάν, κατά την άποψή σας, υπάρχουν επιστημονικά λάθη στο πρότυπο κείμενο η ομάδα μας δεν μπορεί να παρέμβει και να το αλλάξει χωρίς την συναίνεση του αρθρογράφου. Για οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή επικοινωνήστε με την πηγή του άρθρου.

 Το κείμενο υπόκειται σε επικαιροποίηση αν υπάρξουν έγκυρες διορθώσεις ή νέα στοιχεία που αφορούν το θέμα του άρθρου. 

Για την ομάδα : @Aratosastronomy